Duur van de bezoeken aan het Vaticaan

Als je je reis naar Rome aan het organiseren bent, vergeet dan niet een van de essentiële bezoeken te plannen: een bezoek aan het Vaticaan. Hier lees je hoeveel tijd je nodig hebt om het beste van de hoofdstad van kunst en katholicisme te bezoeken.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

Duur van de bezoeken aan het Vaticaan

Binnen in de Sint-Pietersbasiliek | Anna Church

We zouden jaren in Rome kunnen doorbrengen en nooit klaar zijn met het ontdekken van de hoekjes en gaatjes. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de Eeuwige Stad altijd iets nieuws te bieden. Maar omdat onze vakanties en reistijden helaas niet eeuwig duren, zal ik je vertellen hoeveel tijd je nodig hebt om elk van de belangrijkste punten te bezoeken, en ik weet zeker dat het je zal helpen bij het organiseren van je bezoek!

Hoe lang duurt het om de Vaticaanse Musea te bezoeken?

Bramante Trap, Vaticaanse Musea| ©Voicu Horațiu
Bramante Trap, Vaticaanse Musea| ©Voicu Horațiu

De Vaticaanse Musea zijn oneindig: er zijn duizenden werken, fresco's, bustes, beelden en galerijen waar je dagen kunt doorbrengen. Maar het is aan te raden om twee tot drie uur uit te trekken om de belangrijkste werken te ontdekken.

Als je tickets voor het Vaticaan koopt om de musea op eigen houtje te ontdekken, organiseer dan eerst welke zalen je het meest interesseren zodat je niet doelloos door de musea dwaalt. Je kunt bij de deur ook om een audiogids vragen om je weg te vinden. Persoonlijk raad ik aan om te stoppen in de zaal met de kaarten, de zaal met de bustes en vooral de Sixtijnse Kapel.

Als je deelneemt aan een rondleiding door de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, duurt deze meestal tussen de twee en drie uur. De gids geeft uitleg over de belangrijkste kamers en geeft je een overzicht van de belangrijkste kunstenaars die betrokken waren bij de creatie van de belangrijkste werken in de musea.

Boek skip-the-line tickets voor de Vaticaanse Musea

Hoeveel tijd heb ik nodig om de Sixtijnse Kapel te ontdekken?

Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel
Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel

Het is een doorzichtige ruimte vol details en als je ze goed wilt waarderen, raad ik je aan om een kaartje voor de Sixtijnse Kapel te kopen en er minstens 20 tot 30 minuten door te brengen. Als je meegaat met een rondleiding door de Sixtijnse Kapel (wat ik 100% aanraad om de werken die je te zien krijgt in context te plaatsen), zal de gids vooraf uitleg geven over de populairste fresco's van Michelangelo in het gewelf van de Kapel.

Houd er rekening mee dat je binnen in de kapel niet mag praten (of foto's nemen) en dat je strikte stilte in acht moet nemen, dus de gidsen geven de relevante uitleg voordat je aan de rondleiding begint, voor verklarende panelen bij de deuren van het museum. Dit helpt je om je te concentreren op de details en de grootsheid van de plek te waarderen.

Boek je rondleiding naar de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

Hoe lang duurt het om de koepel van St. Peter te beklimmen?

Bezoek de koepel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Fabio Fistarol
Bezoek de koepel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Fabio Fistarol

Het kost je minstens anderhalf uur om de Sint-Pieterskoepel te beklimmen. Daarbij komt nog de wachttijd, of je nu naar boven loopt of de lift gebruikt voor het gedeelte waar die beschikbaar is. Houd er rekening mee dat er elke dag veel bezoekers de Koepel willen beklimmen en dat de wachtrijen lang kunnen zijn.

Houd er rekening mee dat de weg naar boven vrij smal is en dat je, eenmaal boven, wilt stoppen (om uit te rusten) en genieten van het prachtige uitzicht op Rome, dus reken op ongeveer 90 minuten om naar boven te gaan, even te stoppen en weer naar beneden te gaan. Doe het rustig aan en denk dat dit een unieke ervaring is die je minstens één keer in je leven moet doen. Ik vertel je er hier meer over: Beklim de Sint-Pieterskoepel in Rome.

Boek je bezoek aan de Sint Pieter en de Koepel

Hoeveel tijd heb ik nodig om de Sint-Pietersbasiliek te bezichtigen?

Binnen in de Sint-Pietersbasiliek| ©Anna Church
Binnen in de Sint-Pietersbasiliek| ©Anna Church

Je hebt tussen de 60 en 90 minuten nodig om de Sint-Pietersbasiliek te bezichtigen, of je dit nu alleen doet of met een rondleiding. Naast de enorme afmetingen van het schip van de basiliek, vind je tijdens je wandeling door de tempel kleine kapellen, beelden en ware kunstwerken zoals Michelangelo's Pietà, een in marmer gehouwen beeld waaraan je ongetwijfeld enkele minuten zult wijden, want het is de moeite waard.

Als je de Sint-Pietersbasiliek bezoekt, stop dan om de enorme koepel en de details van binnen te bewonderen, evenals de gigantische bronzen Baldachinus (of atrium) in het midden van de basiliek. Afhankelijk van het aantal bezoekers op die dag, kunnen ze "banen" aanleggen om een circuit te vormen, maar als het niet te druk is, kun je op je gemak rondlopen. Houd er ook rekening mee dat de lange rijen voor toegang, als je geen rondleiding hebt geboekt, twee uur of langer kunnen duren.

Boek je bezoek aan de Sint Pieter en de Koepel

Hoe lang duurt het om de Vaticaanse Necropolis en crypten te bezoeken?

Graf van Pius XII| ©Jim, the Photographer
Graf van Pius XII| ©Jim, the Photographer

Het bezoek aan de Necropolis moet altijd begeleid worden door een officiële Vaticaanse gids en duurt altijd 90 minuten. Het is de perfecte tijd om de galerijen te ontdekken en de geschiedenis en rituelen van de begrafenissen van de pausen te begrijpen.

De site is vrij smal en wordt beschouwd als een zeer delicate heilige plaats waarvan het behoud essentieel is voor de Vaticaanse ambtenaren, dus je hebt niet de mogelijkheid om op je gemak rond te dwalen in het gebied en je hebt geen vrije tijd tijdens dit bezoek aan de Vaticaanse Necropolis en Crypten.

Boek je bezoek aan de Sint Pieter, de Crypten en de Koepel

Hoe lang duurt het om het Sint-Pietersplein te verkennen?

Detail van de zuilengalerij op het Sint-Pietersplein| ©Patrick Schneider
Detail van de zuilengalerij op het Sint-Pietersplein| ©Patrick Schneider

De toegang tot het Sint-Pietersplein is gratis en er is geen tijdslimiet. Persoonlijk raad ik je aan er een uur door te brengen, rond de ronde zuilengalerij te lopen en de details van de centrale obelisk en de fonteinen die deze bewaken te bewonderen.

Ik zou het niet uitsluiten om een ijsje te kopen en dat onder de spectaculaire zuilen te eten terwijl je naar de façade van San Pedro staart. Je kunt er ook even pauzeren voor of na een intens bezoek aan de basiliek of de musea.

Houd er rekening mee dat als je geen rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek hebt geboekt, je in de rij moet staan om de kerk in het midden van het plein binnen te gaan, wat wel twee uur kan duren, zodat je de tijd hebt om het te zien (zelfs als het vanaf jouw plek in de rij is!).

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein

Hoe lang duurt de Pauselijke Audiëntie op zondag?

Paus Franciscus tijdens een zondagse Audiëntie| ©RDMBP
Paus Franciscus tijdens een zondagse Audiëntie| ©RDMBP

De Pauselijke Audiëntie duurt meestal minder dan een uur. De paus gaat naar buiten om de pelgrims van de verschillende congregaties te begroeten die zich op het Sint-Pietersplein verzamelen om zijn zegen te horen. Tijdens de Audiëntie leest hij meestal het Evangelie voor en begroet hij de religieuze groepen die er die dag zijn.

Normaal gesproken moet je, ondanks het feit dat je een kaartje voor de Audiëntie van de Paus hebt geboekt, ruim van tevoren arriveren om een goede plek te bemachtigen (hoewel er meestal schermen zijn waarop je het groter kunt zien), dus reken erop dat je er zondagochtend een paar uur voor nodig hebt. Bekijk voor meer informatie mijn gids over hoe je de Audiëntie van de Paus in het Vaticaan kunt bekijken.

Boek je tickets voor de Audiëntie

Hoeveel tijd moet ik in totaal doorbrengen in Vaticaanstad?

Uitzicht op Vaticaanstad| ©Szabolcs Toth
Uitzicht op Vaticaanstad| ©Szabolcs Toth

Als dit je eerste keer is in Vaticaanstad en je wilt in ieder geval de musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek bezoeken, dan heb je minstens een halve dag nodig (je kunt 's ochtends of 's middags langskomen). Om onnodig lange bezoeken te voorkomen, kun je het beste vooruit plannen en je tickets van tevoren reserveren: zo sla je lange wachtrijen over en kom je meer uitgerust de Musea en de Basiliek binnen.

Als je naast de basisbezoeken Vaticaanstad compleet wilt maken met een bezoek aan de Koepel of een rondleiding door de Necropolis, raad ik je aan een hele dag in Vaticaanstad te reserveren, zodat je je niet hoeft te haasten en optimaal van elk bezoek kunt genieten.

Boek je tickets voor de Vaticaanse Musea