Hoe de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken

De binnenkant van de Sint-Pietersbasiliek is een bezoek meer dan waard, maar... maar hoe haal je er het meeste uit? Ik vertel je hier alles wat je moet weten.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

11 minuten lezen

Hoe de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken

Binnen in de Sint-Pietersbasiliek | Anna C.

Een bezoek aan Rome en Vaticaanstad is niet compleet zonder een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek. Maar terwijl je je lijstje maakt van dingen die je moet zien en doen in Rome, twijfel je vast en zeker: hoeveel tijd heb ik nodig voor het bezoek? Moet ik kaartjes kopen voor de Sint-Pietersbasiliek? Staan er lange wachtrijen? Wat moet ik zien? Kan ik de koepel beklimmen?

Aangezien het bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek gratis is, raad ik je aan mee te gaan met een rondleiding die je een completer beeld van de plek geeft. Deze rondleidingen omvatten een rondleiding door de tempel met uitleg van een kunstexpert. Sommige zijn inclusief een bezoek aan de koepel en voor een beetje extra geld kun je ook toegang krijgen tot de Vaticaanse Musea. Ik zal je meer vertellen:

Mijn favoriet

Rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek met toegang tot de koepel

Betreed het interieur van de Sint-Pietersbasiliek en mis geen enkel detail dankzij deze complete rondleiding.

Bekijk de imposante Sint-Pietersbasiliek en leer meer over het artistieke belang van de werken binnenin met deze rondleiding. Je zult ook de koepel op een exclusieve manier kunnen ontdekken.

Duur: 1 uur 45 minuten

In het Vaticaan is veel te zien en een van de must-sees is de binnenkant van de Sint-Pietersbasiliek. Met deze rondleiding met toegang tot de koepel kun je uit de eerste hand alles ontdekken wat zich binnenin bevindt met de uitleg van een deskundige gids die je een beter begrip zal geven van de historische en artistieke context van de grootste christelijke kerk ter wereld.

In een kleine groep loop je door de basiliek en zie je werken zoals Michelangelo's Pietà of Bernini's altaar, totdat je het terras van de koepel bereikt, waar je een exclusief uitzicht hebt op het beste panoramische uitzicht op het Sint-Pietersplein, het Vaticaan en Rome in het algemeen.

Aanrader als... Je de imposante Sint-Pietersbasiliek, de zetel van het katholicisme in de wereld, niet wilt missen en, terwijl je daar bent, de waarde van de historische kunstwerken wilt begrijpen. Plus, met deze rondleiding beklim je gegarandeerd de koepel, een must tijdens je bezoek aan het Vaticaan.


De premie-optie

Rome Vaticaanse musea, Sixtijnse Kapel en Sint-Pietersbasiliek Rondleiding

Leer het Vaticaan grondig kennen met dit pakket over de musea en basiliek.

Bespaar op je Vaticaan ervaring en krijg tickets voor een rondleiding door de drie monumentale juweeltjes: de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek. De beklimming van de koepel is niet inbegrepen

Duur: 3 uren

De Vaticaanse Musea zijn een andere must-see in Rome, gelegen naast de Sint-Pietersbasiliek. Om deze reden kiezen de meeste reizigers dezelfde dag om beide plaatsen te bezoeken, hoewel de enorme rijen op het plein om de kerk binnen te gaan veel mensen soms kan afschrikken.

Om deze wachtrijen te vermijden kun je het beste een pakket boeken met een rondleiding door de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Basiliek. Na je rondleiding langs de vele kunstwerken in de Musea en het bewonderen van het indrukwekkende werk van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel, krijg je voorrang bij de toegang tot de Basiliek zonder wachtrijen. Deze tour omvat echter geen bezoek aan de koepel.

Aanbevolen als... Je ook van plan bent om de Vaticaanse Musea te bezoeken en je het bezoek liever op één dag combineert zonder te lang in de rij te staan op het Sint-Pietersplein om de Basiliek binnen te gaan.

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek door de wachtrijen over te slaan met een rondleiding

Neem een rondleiding door de Basiliek| ©Ivan PC
Neem een rondleiding door de Basiliek| ©Ivan PC

Een van de beste aanbevelingen die ik je kan geven bij het organiseren van je bezoek aan de Basiliek, en een die bijna niemand kent, is dat als je liever de lange rijen vermijdt en voorrang krijgt bij het betreden van de Basiliek, ga dan mee met deze rondleiding door het Vaticaan. Naast een rondleiding door het interieur van de tempel met een professionele gids, kun je de zeer lange rijen bij de ingang van het Piazza overslaan, wat ongetwijfeld een toegevoegde waarde is van deze optie.

Vanaf €48 kun je eerst de Vaticaanse Musea bezoeken en vervolgens de Basiliek bezichtigen, genieten van de belangrijkste werken en de structuur begrijpen. Bovendien heb je na de rondleiding tijd om op je gemak door het interieur te lopen, de schoonheid ervan te blijven bewonderen en zelfs te profiteren van het feit dat je er bent om naar de koepel van de Sint Pieter te gaan of naar beneden te gaan om de graven van de pausen te bekijken.

Ik raad deze rondleiding aan omdat, hoewel de toegang tot de Basiliek gratis is, het soms niet de moeite waard is om zoveel uren bij de ingang te wachten en vooral als je maar een paar dagen hebt om Rome te bezoeken.

Boek je bezoek aan de Basiliek en de Vaticaanse Musea

Bezoek gratis de Sint-Pietersbasiliek

Uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek| ©Michał Kostrzyński
Uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek| ©Michał Kostrzyński

De Sint-Pietersbasiliek is gratis en vereist geen toegangsprijs. Om binnen te komen moet je de beroemde zuilengalerij op het Sint-Pietersplein (een van de beste pleinen in Rome) oversteken en, helaas, in de rij gaan staan. Eenmaal in de buurt van de tempel moet je door een routine veiligheidscontrole (scanner met metalen voorwerpen) en kun je het interieur van de basiliek betreden.

Als je Rome in de zomer bezoekt, moet je weten dat er geen schaduw is op het Sint-Pietersplein en dat je in de lange rijen in de zon moet staan, dus ik raad je aan om een hoed of pet, koel water en zelfs zonnebrandcrème mee te nemen. Als je het een beetje benauwd krijgt bij de gedachte dat je uren in de zon moet staan, maak je dan geen zorgen, er is ook een optie om de wachtrijen over te slaan - lees verder!

Boek je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Wat te zien in de Sint-Pietersbasiliek

Detail van de Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash
Detail van de Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash

Van alle bezienswaardigheden in het Vaticaan is de Sint-Pietersbasiliek essentieel. Om er ten volle van te genieten en alle kunstwerken, kapellen en relikwieën te zien, en alle inscripties op de muren van de Basiliek te lezen zonder er al te veel uren door te brengen, raad ik je aan je te concentreren op het volgende:

Het schip van de basiliek

Als je de Sint-Pietersbasiliek binnenkomt, is het eerste wat opvalt hoe indrukwekkend de hoofdbeuken zijn, hoe enorm het interieur is en de prachtige decoratie die de muren bedekt.

Michelangelo's Pietà

Dit is een van Michelangelo's belangrijkste beelden, samen met de David, hoewel het naar mijn smaak de meest sublieme van de twee is. Het is een overweldigende voorstelling van Maria die het lichaam van Christus vasthoudt in een klaagzang. Je vindt Michelangelo 's Pieta zodra je de basiliek binnenkomt in de eerste kapel aan de rechterkant.

Bronzen beeld van Sint Pieter

Aan de rechterkant van het centrale schip van de basiliek vind je een bronzen beeld uit de middeleeuwen, een van de weinige overgebleven beelden uit deze periode. Veel bezoekers van de Sint-Pietersbasiliek merken dit kleine figuurtje niet op, maar de gelovigen die de pelgrimstocht naar de Heilige Stoel maken, wrijven en kussen zijn voet zelfs als ze aankomen, afgesleten na eeuwen.

De Baldacchino

Dit bouwwerk ondersteund door vier zuilen is het werk van Gian Lorenzo Bernini, de belangrijkste architect en beeldhouwer van de barokperiode, en dient als baldakijn voor het hoofdaltaar van de basiliek, dat alleen is voorbehouden aan de pauselijke mis. Het altaar is gebouwd over het graf van Sint Pieter en is het symbolische en spirituele hart van de Sint-Pietersbasiliek.

De Koepel

Geïnitieerd door Michelangelo en voortgezet door Giacomo Della Porta, werd de koepel van de Sint Pieter ontworpen als de ultieme weergave van het christendom. Binnenin vind je twee inscripties in het Latijn, waarvan er één luidt: "Jij bent Petrus en op deze rots zal ik mijn kerk bouwen. Aan jou geef ik de sleutels van het koninkrijk der hemelen" en een andere is gewijd aan paus Sixtus V.

Wat betreft het beklimmen van de koepel: je kunt zowel de binnenste als de buitenste koepel beklimmen, vanwaar je een van de beste panoramische uitzichten over Rome hebt. Je kunt ook Michelangelo's fresco's en inscripties van dichtbij bekijken. De toegangsprijs voor de koepel is €10 voor de lift of €8 als je de meer dan 500 treden naar boven loopt.

Graf van Alexander VII

Dit werk met driehoekige structuur, zo typerend voor de barokperiode, is een prachtig geheel van allegorische figuren die een afbeelding van paus Alexander VII begeleiden, knielend en nederig, biddend over de lijkwade van de dood, die is afgebeeld terwijl hij een lege zandloper vasthoudt. Naast de prachtige theatraliteit maakte vooral de sculpturale behandeling van de lijkwade indruk op me.

Museum van de Schatkamer

Als je wat tijd over hebt en vooral geïnteresseerd bent in de iconografie van het Vaticaan, raad ik een bezoek aan de sacristie en het Treasury Museum aan, waar je kruizen, pauselijke gewaden, sieraden en reliekschrijnen kunt zien. De toegangsprijs is 5 € voor volwassenen en 3 € voor kinderen tot 12 jaar.

Vaticaanse grotten

Zoek aan het einde van je bezoek aan de Basiliek naar de borden naar de Vaticaanse Grotten, ondergrondse galerijen waarin de overblijfselen van verschillende pausen liggen, waaronder Johannes Paulus II. Je ziet een verguld altaar boven het graf van Sint Pieter, net onder het hoofdaltaar en de Baldacchino. Hier lees je hoe je de Vaticaanse Catacomben, Crypten en Necropolis kunt bezoeken.

Boek je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de koepel

Hoeveel tijd heb je nodig om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken?

De Pieta van Michelangelo| ©Alejandro Moreno Calvo
De Pieta van Michelangelo| ©Alejandro Moreno Calvo

Als je meegaat met een rondleiding, zul je de Basiliek in ongeveer een uur bezoeken. Als je op eigen gelegenheid gaat, kun je de tijd van het bezoek naar eigen inzicht aanpassen, maar reken erop dat je nog steeds ongeveer 60 minuten nodig hebt om de hele Basiliek rond te lopen en te stoppen bij de belangrijkste werken zoals de Baldachin of de Mozes.

Als je de Necropolis wilt bezoeken, heb je misschien een extra uur nodig, en als je ook naar de Koepel wilt gaan, moet je je bezoek met een paar uur verlengen om genoeg tijd te hebben om naar boven te gaan, het uitzicht te bewonderen en dan weer naar beneden te komen.

Boek je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de koepel

Hoe beklim je de St

Bezoek de koepel| ©Clay Banks
Bezoek de koepel| ©Clay Banks

Je kunt de St. Peter's Dome te voet beklimmen of door een deel te voet te combineren met een lift. De beklimming is niet voor iedereen geschikt (er zijn momenten dat de trap smal is en een beetje claustrofobisch kan zijn), maar ik verzeker je dat het uitzicht de moeite waard is.

Als je wilt weten hoe je aan kaartjes voor de Dome komt, moet je weten dat je die niet online kunt kopen. Je moet ze in de tempel zelf kopen voor €8 (de wandeling naar boven) of €10 als je liever de lift gebruikt voor het beschikbare gedeelte. Hoe dan ook, je zult kunnen genieten van het beste uitzicht over de stad vanaf een van de beste monumenten in Rome en het zal een van de herinneringen zijn die je mee zult nemen uit Rome.

Boek je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en koepel

Hoe de graven van de pausen in de Sint-Pietersbasiliek te zien

Graf van Pius XI| ©Phil
Graf van Pius XI| ©Phil

In de kelder van de Sint-Pietersbasiliek bevinden zich de graftombes van de pausen. Ze zijn verdeeld over twee niveaus: de eerste galerij, op niveau -1, bestaat uit verschillende mausolea en graftombes van verschillende pausen. Dit bezoek is gratis en je kunt deze galerij vanuit de Basiliek bezoeken.

Als je liever de Necropolis binnengaat en onder andere de Crypte van Sint Pieter bezoekt, moet je er rekening mee houden dat de capaciteit zeer beperkt is (maximaal 250 mensen per dag) en dat je van tevoren een verzoek moet indienen door een e-mail te sturen met de gegevens van de bezoekers die je wilt ontvangen. Je kunt alle details vinden in mijn gids voor de Vaticaanse Catacomben, de Crypten van de Pausen en de Necropolis van Sint Pieter.

Boek je bezoek aan de Vaticaanse Basiliek en Vaticaanse Musea

Openingstijden van de Sint-Pietersbasiliek

Uitzicht op het Vaticaan vanaf de koepel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Alan Liu
Uitzicht op het Vaticaan vanaf de koepel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Alan Liu

De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks geopend, van maandag tot vrijdag, tussen 7 en 19 uur. In de winter, van oktober tot maart, sluit het een uur eerder, om 18:00 uur.

Houd er rekening mee dat tijdens religieuze feestdagen of speciale erediensten de openingstijden kunnen veranderen, dus controleer voor het plannen van je bezoek of je met Kerstmis of Pasen reist.

Is het mogelijk om de mis bij te wonen in de Sint-Pietersbasiliek?

Eucharistieviering| ©Ministerio de Cultura de la Nación
Eucharistieviering| ©Ministerio de Cultura de la Nación

Ja, dat kan, hoewel de Heilige Mis niet door de paus wordt opgedragen, behalve bij zeer speciale gelegenheden, zoals Kerstmis of Pasen.

  • Doordeweeks is het misrooster als volgt: 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00 / 17:00 uur.
  • Op feestdagen is het misrooster als volgt: : 9:00 / 10:30 / 11:30 / 12:15 / 13:00 / 16:00 / 17:30

Boek je bezoek aan het Vaticaan vroeg in de ochtend

Zie ik de paus in de Sint-Pietersbasiliek?

Paus Franciscus| ©Ashwin Vaswani
Paus Franciscus| ©Ashwin Vaswani

Het is vrij moeilijk om de paus toevallig in de basiliek te ontmoeten. Zijn schema's voor missen en openbare audiënties zijn vrij strikt en hij is nooit spontaan in de Basiliek tenzij er een speciale mis is, zoals de nachtmis of paasmis.

Als je echter zin hebt om de paus persoonlijk te zien, kun je altijd deelnemen aan zijn zondagse Audiëntie, Angelus of woensdagse Benedictie. Deze evenementen vinden altijd plaats op het Sint-Pietersplein en zijn meestal voor iedereen toegankelijk, hoewel je meestal door de veiligheidscontrole moet om het plein op te komen.

Boek tickets voor de Pauselijke Audiëntie

Hoe moet je je kleden om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken?

Kleed je gepast| ©Anna Church
Kleed je gepast| ©Anna Church

Als religieuze tempel vereist de kerk dat zowel mannen als vrouwen knie- en schouderbedekking dragen. Vergeet korte shorts, tanktops en in het geval van vrouwen moet je ook je decolleté bedekken. Als je wilt, kun je in dit artikel enkele tips lezen om je bezoek aan het Vaticaan voor te bereiden.

Boek je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek

Wat is er nog meer te zien in het Vaticaan?

Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel
Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel

Als je je bezoek aan het plannen bent en wilt weten wat de must-sees en dingen om te doen in het Vaticaan zijn, laten we dan beginnen met de must-sees. Je kunt niet vertrekken zonder de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea te bezoeken.

Bezoek de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel, bekroond met de beroemdste fresco's ter wereld, die van Michelangelo, is een van de grootste attracties van Vaticaanstad. Je kunt het op eigen houtje bezoeken of er het beste van maken door deel te nemen aan een rondleiding met een deskundige en professionele gids. Je hebt minstens twee uur nodig om de rest van de Vaticaanse Musea te bekijken en hun schoonheid in je op te nemen. Hier lees je hoe je aan kaartjes voor de Sixtijnse Kapel komt.

Bezoek de Vaticaanse Musea

Naast de Sint-Pietersbasiliek is het een aanrader om de Vaticaanse Musea te bezoeken, waar de Sixtijnse Kapel zich bevindt. Er zijn verschillende opties om toegang te krijgen en ze te bezoeken: je kunt kaartjes kopen voor het Vaticaan en de musea op eigen houtje of met een audiogids bezoeken, of je kunt een Engelstalige rondleiding door het Vaticaan boeken om het meeste te halen uit je rondleiding door de populairste galerieën in de kunstwereld.

Boek je tickets voor de Vaticaanse Musea