Hoe de Sixtijnse Kapel te bezoeken

Een bezoek aan de Sixtijnse Kapel tijdens je reis naar Rome is een must, maar drukte en lange wachtrijen voor kaartjes kunnen de ervaring bederven. Hier is alles wat je moet weten om er het beste uit te halen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minuten lezen

Hoe de Sixtijnse Kapel te bezoeken

Michelangelo's fresco's in de Sixtijnse Kapel | Pierre Voisin

De Sixtijnse Kapel trekt elk jaar miljoenen bezoekers, pelgrims, toeristen en kunstliefhebbers. De kwaliteit, perfectie en moeilijkheidsgraad van de uitwerking van de spectaculaire fresco's maken het zonder twijfel een bewonderenswaardig kunstwerk.

De voordeligste optie

Rome Vaticaan en Sixtijnse Kapel skip-the-line tickets

Verken het artistieke juweel en de musea van het Vaticaan zonder wachtrijen

Boek je tickets om het beste van de Romeinse architectuur en kunst te zien. Bespaar tijd en geld en verken de wonderen die Vaticaanstad haar bezoekers te bieden heeft, zoals de indrukwekkende Sixtijnse Kapel, in je eigen tempo met een audiogids.

Als je in Rome bent, bereid dan je bezoek voor om optimaal te genieten van een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Let op! Als je in Rome bent en hetVaticaan nog niet hebt bezocht, of als je het nog eens wilt doen maar dan zonder in de rij te hoeven staan en te moeten wachten, dan is dit de ideale optie. Dit volledige ticket geeft je toegang tot de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse Musea en de kamers van St.

Je kunt zoveel tijd nemen als je wilt om elk van deze ruimtes te bezoeken en je krijgt een audiogids om in detail te leren over hun geschiedenis.Aanrader als... je de iconische bezienswaardigheden van Rome wilt bezoeken zonder je zorgen te maken over lange rijen en wachttijden door de drukte van bezoekers.


Koop goedkopere tickets en skip de rij tickets.

Romeins Colosseum| ©Ruben Ramirez
Romeins Colosseum| ©Ruben Ramirez

Zelfs als je graag improviseert tijdens je reizen, raad ik je aan om je bezoek te plannen en je kaartjes voor de Sixtijnse Kapel van tevoren te boeken: als je je kaartjes ruim van tevoren en online boekt, kun je de wachtrijen, die kilometers lang kunnen zijn, overslaan.

Houd er rekening mee dat de capaciteit tegenwoordig vrij beperkt is, dat de groepen voor rondleidingen ook kleiner zijn en dat het veel gemakkelijker is om tickets of rondleidingen te vinden voor de dag en het tijdstip die het beste bij je passen als je van tevoren boekt. Je kunt ook online prijzen, dienstregelingen en tarieven vergelijken en zelfs gratis annuleren als je tijdens je reis met onvoorziene omstandigheden te maken krijgt.

Andere opties om te besparen op je bezoek aan de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is ongetwijfeld een van de grootste attracties in de stad Rome, maar dat is het Colosseum ook. En ik denk niet dat je de Eeuwige Stad zou willen verlaten zonder een van deze twee belangrijke attracties te hebben bezocht, dus er is een optie voor je om een combinatieticket voor het Colosseum en het Vaticaan te kopen en tijd en geld te besparen op beide bezoeken.

Je kunt de wachtrijen bij beide monumenten overslaan en je wordt altijd vergezeld door een gids, die je de belangrijkste dingen uitlegt die je bij elke bezienswaardigheid niet mag missen.

Boek skip de wachtrij tickets voor het Vaticaan

Prijzen Sixtijnse Kapel tickets

Voldoen aan veiligheidsmaatregelen| ©Gabriella Clare Marino
Voldoen aan veiligheidsmaatregelen| ©Gabriella Clare Marino

T ickets voor de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea kunnen worden gekocht bij de kassa (wat ik niet aanraad, omdat je dan eindeloze rijen kunt tegenkomen) of online, vooraf op websites zoals Hellotickets, om je toegang zeker te stellen. Geschatte prijzen zijn:

 • Volwassenen: 36€ (normaal) en 45€ (met audiogids)
 • Kinderen van 6 tot 17 jaar: € 21 (normaal) en € 31 (met audiogids)
 • Studenten: €25 (normaal) en €32 (met audiogids)
 • Kinderen jonger dan 6: gratis
 • Gehandicapte bezoekers (74%) + verzorger: gratis

Ga mee met een rondleiding om alles wat je ziet goed te begrijpen

Binnenplaats van de Vaticaanse Musea| ©HarshLight
Binnenplaats van de Vaticaanse Musea| ©HarshLight

Zoals elk zichzelf respecterend kunstwerk kun je de Sixtijnse Kapel het beste bekijken met een deskundige gids.

Hij of zij begeleidt je niet alleen door de immense gangen en geeft je een rondleiding door de Vaticaanse Musea, maar legt je ook uit wat je in de Sixtijnse Kapel gaat zien en waarom het een van de meest gewaardeerde werken in de kunstgeschiedenis ter wereld is geworden. Je zultje tijd veel beter benutten en weten waar je moet kijken om niet te verdwalen tussen de vele details. De moeilijkheidsgraad van de productie, de geschiedenis achter de creatie en het belang van de diepte, de gebruikte kleuren en het gebruikte perspectief in het werk zijn slechts enkele van de opmerkingen die ervoor zorgen dat je goede herinneringen overhoudt aan je bezoek aan de Sixtijnse Kapel.

Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om de gids alle vragen te stellen die je hebt, curiositeiten die je wilt onthullen en aanbevelingen om verder te genieten van je bezoek aan het Vaticaan.

Boek je tickets voor de Sixtijnse Kapel

Hoe vermijd je drukte tijdens je bezoek

Sixtijnse Kapel vol toeristen| ©Nick Gray
Sixtijnse Kapel vol toeristen| ©Nick Gray

Als er iets is dat uw bezoek aan de Sixtijnse Kapel kan bederven, dan is het wel het grote aantal bezoekers dat zich binnen kan ophopen.

Gelukkig zijn de toegang en de capaciteit nu beperkter, waardoor je met een geruster hart (en natuurlijk in alle veiligheid) van de schoonheid kunt genieten. Toch is het altijd het beste om het midden van de dag te vermijden en te proberen**'s ochtends vroeg** binnen te komen als je een vroege vogel bent of laat in de middag, wanneer veel internationale toeristen al aan het avondeten denken. Houd er rekening mee dat het in het weekend en op feestdagen vaak drukker is, dus als je meerdere dagen in Rome bent, probeer de Sixtijnse Kapel dan doordeweeks te bezoeken.

Een van de beste manieren om het meeste uit je bezoek aan de Sixtijnse Kapel te halen is om deel te nemen aan een eersteklas rondleiding die vroeg in de ochtend plaatsvindt, voordat de Sixtijnse Kapel haar deuren opent voor het grote publiek. Je betaalt iets meer dan bij de gewone rondleidingen, maar de rust en stilte van een wandeling door de Vaticaanse Musea op dit tijdstip is een unieke ervaring.

Boek je tickets voor de Sixtijnse Kapel vroeg in de ochtend

Openingstijden Sixtijnse Kapel

Detail van de zijkant van de Sixtijnse Kapel| ©Juan de Dios Santander Vela
Detail van de zijkant van de Sixtijnse Kapel| ©Juan de Dios Santander Vela
 • De Sixtijnse Kapel is elke dag om 8:30 uur geopend.
 • Van maandag tot donderdag is het open tot 18:30 's avonds (hoewel de laatste toegang slechts is toegestaan tot 16:30).
 • Op vrijdag en zaterdag zijn de openingstijden langer, want dan is het open tot 22:30 (de laatste toegang van de dag is om 20:30).

Wanneer sluit de Sixtijnse Kapel?

Hoewel de Sixtijnse Kapel elke dag van de week open is, moet je er rekening mee houden dat er gedurende het jaar religieuze vieringen kunnen zijn die de toegang tot de Kapel tijdens bepaalde uren of op bepaalde dagen beperken. Daarnaast zijn er bepaalde belangrijke data op de kalender waarop de Kapel gesloten blijft. Let op:

 • Eerste Paasdag
 • Sint-Pietersdag (29 juni)
 • Kerstdag (25 december)
 • 26 december**(St. Stephen's Day**)

Boek je tickets voor de Sixtijnse Kapel

Wees voorzichtig met je camera

De schepping van de mens| ©pululante
De schepping van de mens| ©pululante

Hoewel je in bijna alle galerijen van de Vaticaanse Musea foto's zonder flits mag maken, zijn foto's in de Sixtijnse Kapel niet toegestaan. Wees je ervan bewust dat er beveiligingspersoneel is dat controleert of bezoekers geen foto's**(met of zonder flits**) nemen, omdat de belangrijkste prioriteit is om de delicatesse van Michelangelo's fresco's in de Sixtijnse Kapel te behouden.

Eerlijk gezegd raad ik je niet aan om je camera in de gaten te houden of weg te lopen voor de blikken van de bewakers om foto's te maken. De grootsheid van de plek verdient je volledige aandacht en op internet vind je duizenden foto's van hoge kwaliteit waarmee je een souvenir van de kapel kunt hebben of de details kunt bekijken wanneer je maar wilt.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

Waar moet ik op letten bij een bezoek aan de Sixtijnse Kapel?

Kleed je passend voor een bezoek aan een gebedshuis.| ©Anna Church
Kleed je passend voor een bezoek aan een gebedshuis.| ©Anna Church

De Sixtijnse Kapel is, zoals de naam al doet vermoeden, een religieuze kapel en wordt daarom beschouwd als een gebedsplaats. Om toegang te krijgen tot de kapel moet je voldoen aan de juiste kledingvoorschriften (schouders, knieën en decolletés moeten altijd bedekt zijn tijdens het bezoek).

Als je in het zomerseizoen in Rome bent en je door de hitte geen lange mouwen kunt dragen, raad ik je aan een sjaal, foulard of sweatshirt mee te nemen waarmee je je schouders kunt bedekken - houd er rekening mee dat het in de Vaticaanse Musea niet zo heet is als op straat, dus maak je geen zorgen over de hoge temperaturen in de stad.

Naast gepaste kledij, moet je ook stil zijn tijdens je bezoek aan de Kapel en, zoals hierboven vermeld, is fotograferen niet toegestaan. In deze gids vol tips voor een bezoek aan het Vaticaan geef ik je een aantal interessante aanbevelingen.

Wat zie ik in de Sixtijnse Kapel?

Geniet van de prachtige decoratie| ©Richard Mortel
Geniet van de prachtige decoratie| ©Richard Mortel

Het eerste wat je zal opvallen is dat de Sixtijnse Kapel een grote open ruimte is, 40 meter lang en 13 meter breed. Langs de muren, maar vooral in het spectaculaire gewelf, kun je meer dan 300 verschillende figuren bekijken die worden afgebeeld in verschillende fresco's die je met open mond zullen laten staan.

Deze fresco's stellen verschillende verhalen uit het Oude Testament voor, maar de afbeelding van de Schepping en het Laatste Oordeel is zonder twijfel de meest in het oog springende.

De beste manier om alle details te waarderen is om door de ruimte te lopen en de werken vanuit de verschillende hoeken van de Kapel te bekijken. De kleur, het realisme, de proporties en het perspectief van de afbeeldingen, evenals de dynamiek die ze uitstralen, zullen je vanaf het eerste moment boeien. Er staan verschillende bankjes rond de Kapel, maar het gebruik ervan is niet toegestaan om drukte te voorkomen. Neem zoveel tijd als je kunt om dit unieke kunstwerk te bewonderen.

Reserveer je tickets voor de Sixtijnse Kapel

Hoeveel tijd heb ik nodig om de Sixtijnse Kapel te zien?

Detail van het plafond van de Sixtijnse Kapel| ©pululante
Detail van het plafond van de Sixtijnse Kapel| ©pululante

Als je met een groep een rondleiding krijgt, heb je ongeveer 15-30 minuten om op je gemak rond te dwalen en dat is genoeg tijd om de hoogtepunten van de werken in je op te nemen. Toch kun je uren doorbrengen in de Sixtijnse Kapel, niet vanwege de grootte - het is een relatief kleine ruimte vergeleken met andere galerijen in de Vaticaanse Musea - maar de gedetailleerdheid van de fresco's is indrukwekkend.

Als je kaartjes hebt gekocht voor de Vaticaanse Musea en ze op eigen houtje bezoekt, kun je misschien wat langer blijven staan, maar houd er rekening mee dat de zitplaatsen in de kapel beperkt zijn, dus het is mogelijk dat je na ongeveer 30 minuten (afhankelijk van het aantal mensen binnen) door het beveiligingspersoneel wordt gevraagd om door te gaan naar de volgende zalen.

Je moet weten dat zelfs als je de Kapel bezoekt met een rondleiding, je geen instructies van de gids kunt krijgen tijdens je bezoek, omdat het verplicht is om te zwijgen, dus voordat je naar binnen gaat zal je worden verteld welke details de moeite waard zijn om meer aandacht aan te besteden om het meeste uit je bezoek te halen.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

Wat kan ik zien na een bezoek aan de Sixtijnse Kapel?

Bezoek de koepel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Clay Banks
Bezoek de koepel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Clay Banks

Je moet je bezoek aan de Sixtijnse Kapel zeker afronden met een bezoek aan de belangrijkste galerijen van de Vaticaanse Musea. Om hier te komen moet je een ticket voor de Vaticaanse Musea kopen of deelnemen aan een rondleiding. Maak optimaal gebruik van de investering en geniet van de kunst in de belangrijkste zalen, zoals de Rafaëlzalen, de Kaartengalerij of de indrukwekkende Beeldengalerij en de Bustehal.

Daarnaast is er ook een Gregoriaans Egyptisch en Etruskisch Museum als je geïnteresseerd bent in deze periode van de kunstgeschiedenis. Op je weg door de musea kun je ook de beroemde wenteltrap zien die je verwelkomt op de site, evenals een aangelegd plein waar je een kleine kiosk met tafels vindt waar je iets kunt drinken in de buitenlucht en je batterijen kunt opladen voor of na je bezoek.

Als je in Vaticaanstad bent, mag je de Sint-Pietersbasiliek en de spectaculaire klim naar de koepel van de Sint-Pieter niet missen voor het beste uitzicht over Rome. Als je nog meer wilt, kun je mijn artikel lezen over wat er te zien en te doen is in het Vaticaan om er zeker van te zijn dat je niets mist van deze bijzondere plek in Rome.

Boek je tickets voor de Sixtijnse Kapel

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de ticketprijzen voor de Sixtijnse Kapel?

  Kaartjes voor de Sixtijnse Kapel kosten ongeveer € 36.

 • Wat zijn de openingstijden van de Sixtijnse Kapel?

  De Sixtijnse Kapel is geopend van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 18.30 uur en op vrijdag en zaterdag van 8.30 tot 22.30 uur.