Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoe de Sixtijnse Kapel te bezoeken

Een bezoek aan de Sixtijnse Kapel tijdens uw reis naar Rome is een must, maar drukte en lange rijen voor kaartjes kunnen de ervaring bederven. Hier is alles wat je moet weten om er het beste uit te halen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuten lezen

Hoe de Sixtijnse Kapel te bezoeken

Michelangelo's fresco's in de Sixtijnse Kapel | Pierre Voisin

De Sixtijnse Kapel trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, pelgrims, toeristen en kunstliefhebbers. Ongetwijfeld maken de kwaliteit, de perfectie en de moeilijkheidsgraad van de uitwerking van de spectaculaire fresco's het tot een te bewonderen werk. Als u in Rome bent, bereid dan uw bezoek voor om een van zijn grootste attracties optimaal te benutten. Let op!

Ga mee met een rondleiding om goed te begrijpen wat u ziet

Binnenplaats van de Vaticaanse Musea| ©HarshLight
Binnenplaats van de Vaticaanse Musea| ©HarshLight

Zoals elk zichzelf respecterend kunstwerk wordt de Sixtijnse Kapel het best gewaardeerd en genoten met een deskundige gids. Hij of zij begeleidt u niet alleen door de enorme gangen en geeft u een rondleiding door de Vaticaanse Musea, maar legt ook uit wat u in de Sixtijnse Kapel zult zien en waarom het een van de meest gewaardeerde kunstwerken in de wereldgeschiedenis is geworden.

U zult uw tijd veel beter benutten en u zult weten waar u moet zoeken om niet te verdwalen tussen zoveel details. De moeilijkheidsgraad van de uitwerking, de geschiedenis achter de creatie of de relevantie van de diepte, de gebruikte kleuren en het gebruikte perspectief in het werk zijn slechts enkele van de opmerkingen die u mooie herinneringen zullen doen overhouden aan uw bezoek aan de Sixtijnse Kapel.

U kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om de gids al uw vragen te stellen, uw nieuwsgierigheid te uiten en aanbevelingen te doen om verder van uw bezoek aan het Vaticaan te genieten.

Boek uw tickets voor de Sixtijnse Kapel

Hoe voorkomt u drukte tijdens uw bezoek

Sixtijnse Kapel vol met toeristen| ©Nick Gray
Sixtijnse Kapel vol met toeristen| ©Nick Gray

Als er één ding is dat uw bezoek aan de Sixtijnse Kapel kan bederven, dan is het wel het grote aantal bezoekers dat zich binnen kan ophopen. Gelukkig zijn de toegang en de capaciteit nu beperkter, waardoor u met meer gemoedsrust (en natuurlijk in alle veiligheid) van haar schoonheid kunt genieten.

Toch is het altijd het beste om het midden van de dag te vermijden en te proberen vroeg in de ochtend binnen te komen als u een vroege vogel bent, of laat in de middag, wanneer veel internationale toeristen al aan het diner denken. Houd er rekening mee dat weekends en feestdagen drukker zijn, dus als u meerdere dagen in Rome bent, probeer dan de Sixtijnse Kapel doordeweeks te bezoeken.

Een van de beste manieren om het meeste uit uw bezoek aan de Sixtijnse Kapel te halen, is deel te nemen aan een eersteklas rondleiding die 's ochtends vroeg plaatsvindt, voordat de Sixtijnse Kapel haar deuren opent voor het grote publiek. U betaalt iets meer dan de gewone rondleidingen, maar de rust en stilte van een wandeling door de Vaticaanse Musea op dit tijdstip is een unieke ervaring.

Boek uw tickets voor de Sixtijnse Kapel vroeg in de ochtend

Koop de goedkoopste tickets en sla de rijen over

Romeins Colosseum| ©Ruben Ramirez
Romeins Colosseum| ©Ruben Ramirez

Zelfs als u graag improviseert tijdens uw reizen, raad ik u aan uw bezoek te plannen en uw kaartjes voor de Sixtijnse Kapel vooraf te reserveren: door uw kaartjes ruim van tevoren en online te boeken, kunt u de wachtrijen, die kilometers lang kunnen zijn, overslaan.

Houd er rekening mee dat de capaciteit tegenwoordig vrij beperkt is, dat de groepen voor rondleidingen ook kleiner zijn en dat het veel gemakkelijker is om tickets of rondleidingen te vinden voor de dag en het tijdstip dat u het beste uitkomt als u van tevoren reserveert. Bovendien kunt u door online te kopen prijzen, dienstregelingen en tarieven vergelijken, en kunt u zelfs gratis annuleren als u tijdens uw reis met onvoorziene omstandigheden te maken krijgt.

Andere opties om geld te besparen op uw bezoek aan de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is ongetwijfeld een van de grootste attracties van Rome, maar het Colosseum is dat ook. En ik denk niet dat u de Eeuwige Stad zou willen verlaten zonder een van deze twee belangrijke attracties te hebben bezocht, dus er is een optie voor u om een gecombineerd ticket voor het Colosseum en het Vaticaan te kopen en tijd en geld te besparen op beide bezoeken.

U kunt de wachtrijen bij beide monumenten overslaan, en u wordt ook altijd begeleid door een gids, die u de belangrijkste dingen uitlegt die u niet mag missen bij elke bezienswaardigheid.

Boek uw tickets voor het Vaticaan en het Colosseum

Bezoektijden Sixtijnse Kapel

Detail van de zijkant van de Sixtijnse Kapel| ©Juan de Dios Santander Vela
Detail van de zijkant van de Sixtijnse Kapel| ©Juan de Dios Santander Vela
  • De Sixtijnse Kapel gaat elke dag om 8.30 uur open
  • Van maandag tot en met donderdag is zij geopend tot 18.30 uur (hoewel de laatste toegang slechts tot 16.30 uur is toegestaan).
  • Op vrijdag en zaterdag zijn de openingstijden langer, want dan is de zaal open tot 22.30 uur (met de laatste toegang van de dag om 20.30 uur).

Wanneer is de Sixtijnse Kapel gesloten?

Hoewel de Sixtijnse Kapel elke dag van de week open is, moet u er rekening mee houden dat er gedurende het jaar religieuze vieringen kunnen zijn die de toegang tot de Kapel op bepaalde uren of dagen beperken. Bovendien zijn er bepaalde belangrijke data op de kalender waarop de kapel gesloten blijft. Let op:

  • Eerste Paasdag
  • Sint-Pietersdag (29 juni)
  • Eerste Kerstdag (25 december)
  • 26 december**(Sint-Stefanusdag**)

Boek uw tickets voor de Sixtijnse Kapel

Voorzichtig met je camera

De schepping van de mens| ©pululante
De schepping van de mens| ©pululante

Hoewel u in bijna alle galerijen van de Vaticaanse Musea foto's zonder flits mag maken, zijn foto's in de Sixtijnse Kapel niet toegestaan. Let op: er is beveiligingspersoneel dat controleert of bezoekers geen foto's maken**(met of zonder flits**) omdat de belangrijkste prioriteit is de delicatesse van Michelangelo's fresco's in de kapel te behouden.

Eerlijk gezegd raad ik je niet aan je camera in de gaten te houden of weg te lopen voor de blik van de bewakers om foto's te maken. De grootsheid van de plaats verdient uw volle aandacht en op internet vindt u duizenden foto's van hoge kwaliteit waarmee u een souvenir van de kapel kunt hebben of de details ervan kunt bekijken wanneer u maar wilt.

Boek een rondleiding door de Sixtijnse Kapel

Wees je ervan bewust dat het een plaats van aanbidding is: bedek je halslijn, schouders en knieën

Kleed je passend voor het bezoeken van gebedshuizen.| ©Anna Church
Kleed je passend voor het bezoeken van gebedshuizen.| ©Anna Church

De Sixtijnse Kapel is, zoals de naam al aangeeft, een religieuze kapel en wordt daarom beschouwd als een plaats van aanbidding. Om de kapel te betreden moet u zich houden aan de juiste kledingvoorschriften (schouders, knieën en decolletés moeten tijdens het bezoek altijd bedekt zijn).

Als u in de zomer in Rome bent en u door de hitte geen lange mouwen kunt dragen, raad ik u aan een sjaal, foulard of sweatshirt mee te nemen waarmee u uw schouders kunt bedekken - denk eraan dat het binnen de Vaticaanse Musea niet zo heet is als op straat, dus maak u geen zorgen over de hoge temperaturen in de stad.

Naast gepaste kledij moet u ook stil zijn tijdens uw verblijf in de kapel en, zoals hierboven vermeld, is fotograferen niet toegestaan. In deze gids vol tips voor een bezoek aan het Vaticaan geef ik u enkele interessante aanbevelingen.

Wat te zien in de Sixtijnse Kapel

Geniet van de mooie decoraties| ©Richard Mortel
Geniet van de mooie decoraties| ©Richard Mortel

Het eerste wat opvalt is dat de Sixtijnse Kapel een grote open ruimte is van 40 meter lang en 13 meter breed. Langs de muren, maar vooral in het spectaculaire gewelf, kunt u meer dan 300 verschillende figuren bekijken die worden voorgesteld in verschillende fresco's die u met open mond zullen doen staan.

Deze fresco's stellen verschillende verhalen uit het Oude Testament voor, maar de afbeelding van de Schepping en het Laatste Oordeel is ongetwijfeld de meest in het oog springende. De beste manier om alle details te waarderen is te proberen zich door de zaal te bewegen en de werken vanuit de verschillende hoeken van de Kapel te bekijken.

De kleur, het realisme, de proporties en het perspectief van de beelden en de dynamiek die ze uitstralen, zullen u vanaf het eerste moment boeien. Er staan verschillende banken rond de kapel, maar het gebruik ervan is niet toegestaan om drukte te voorkomen. Neem zoveel mogelijk tijd om dit unieke kunstwerk te waarderen.

Boek uw tickets voor de Sixtijnse Kapel

Welke veiligheidsmaatregelen worden genomen bij de Sixtijnse Kapel tijdens Covid 19

Naleving van de veiligheidsmaatregelen| ©Gabriella Clare Marino
Naleving van de veiligheidsmaatregelen| ©Gabriella Clare Marino

Naast het feit dat het gebruik van gezichtsmaskers verplicht is tijdens het gehele bezoek aan de Vaticaanse Musea (inclusief de Sixtijnse Kapel), is er veiligheidspersoneel dat de capaciteit binnen de Sixtijnse Kapel controleert, zodat de veiligheidsafstand te allen tijde kan worden gehandhaafd.

Bij het betreden van de Musea zult u ook de hydroalcoholische gel dispensers kunnen gebruiken om uw handen te wassen en het is mogelijk dat de voorwaarden voor toegang tot de Vaticaanse Musea zullen worden aangepast (de Italiaanse regering staat op het punt de verplichting goed te keuren om het Covid Passport of vaccinatiebewijs te tonen om Musea en Attracties in het hele land binnen te gaan).

Ook de rondleidingen hebben een beperkt aantal deelnemers, dus u hoeft zich geen zorgen te maken, want de organisatie heeft er alles aan gedaan om de bezoeken aan de Sixtijnse Kapel zo veilig mogelijk te maken.

Hoeveel tijd heb je nodig om de Sixtijnse Kapel te zien?

Detail van het plafond van de Sixtijnse Kapel| ©pululante
Detail van het plafond van de Sixtijnse Kapel| ©pululante

Als u met een groep een rondleiding volgt, heeft u 15-30 minuten de tijd om op uw gemak rond te lopen, genoeg om de hoogtepunten van de werken in u op te nemen. Toch kun je uren doorbrengen in de Sixtijnse Kapel, niet vanwege de grootte - het is een relatief kleine zaal vergeleken met andere galerijen in de Vaticaanse Musea - maar de gedetailleerdheid van de fresco's is indrukwekkend.

Als u kaartjes voor de Vaticaanse Musea hebt gekocht en deze op eigen gelegenheid bezoekt, kunt u iets langer blijven staan, maar let op: de zitplaatsen in de kapel zijn beperkt, dus het is mogelijk dat u na ongeveer 30 minuten (afhankelijk van het aantal mensen binnen) door het beveiligingspersoneel wordt verzocht naar de volgende zaal te gaan.

U moet weten dat, zelfs als u met een rondleiding komt, u tijdens uw bezoek geen instructies van de gids kunt krijgen, omdat het verplicht is te zwijgen, dus voordat u de kapel binnengaat zullen zij u uitleggen op welke details u meer moet letten, zodat u het meeste uit uw bezoek kunt halen.

Boek een rondleiding door de Sixtijnse Kapel

Wat te zien na een bezoek aan de Sixtijnse Kapel

Bezoek de koepel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Clay Banks
Bezoek de koepel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Clay Banks

Zonder twijfel moet u uw bezoek aan de Sixtijnse Kapel aanvullen met een bezoek aan de belangrijkste galerijen van de Vaticaanse Musea. Om hier te komen moest u ofwel een ticket voor de Vaticaanse Musea kopen, ofwel deelnemen aan een rondleiding. Profiteer van de investering en geniet van de kunst in de belangrijkste zalen, zoals de Rafaëlzalen, de Kaartengalerij of de indrukwekkende Beeldengalerij en Bustezaal.

Daarnaast is er ook een Gregoriaans Egyptisch en Etruskisch museum als u geïnteresseerd bent in deze periode van de kunstgeschiedenis. Op uw weg door de Musea kunt u ook de beroemde wenteltrap zien die u verwelkomt, evenals een tuinplein waar u een kleine kiosk met tafels vindt waar u in de open lucht iets kunt drinken en uw batterijen kunt opladen voor of na uw bezoek.

Als u in Vaticaanstad bent, mag u de Sint-Pietersbasiliek en de spectaculaire beklimming van de Sint-Pieterskoepel voor het beste uitzicht over Rome niet missen. Als je nog steeds honger hebt naar meer, kun je mijn artikel lezen over wat er te zien en te doen is in het Vaticaan, zodat je geen hoekje mist van deze bijzondere plek in Rome.

Boek uw tickets voor de Sixtijnse Kapel