10 beste monumenten van Rome

Rome is een schat! Als je een reis naar de Italiaanse hoofdstad plant, noteer dan de belangrijkste monumenten die je tijdens je bezoek moet zien.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

10 beste monumenten van Rome

Een bezoek aan de Spaanse Trappen in Rome | ©Natasa Dav

Rome is een monumentale stad vol geschiedenis waar een wandeling door de straten voelt alsof je in een openluchtmuseum bent. Overal waar je komt vind je wel iets verbazingwekkends om te zien en je over te verbazen.

Als dit de eerste keer is dat je naar de "Eeuwige Stad" reist, zullen we in deze post de 10 beste monumenten in Rome bespreken, zodat je weet welke je niet mag missen in je route van wat te zien en te doen in Rome. Laten we beginnen!

1. Het Romeinse Colosseum

Zijaanzicht van het Romeinse Colosseum| ©Den Harrson
Zijaanzicht van het Romeinse Colosseum| ©Den Harrson

Het Colosseum is het belangrijkste monument van Rome en een symbool van de stad. Het is ongeveer twee millennia oud (wat niet lang is) en het is het grootste amfitheater dat tijdens het Romeinse Rijk werd gebouwd. Het had een capaciteit van 50.000 toeschouwers en geen enkel ander gebouw overtrof dat aantal tot de 20e eeuw.

De bouw begon in 72 na Christus ten tijde van de keizer van Rome, toen het Colosseum werd gebouwd.Meer dan vijf eeuwen lang vonden hier de meest uiteenlopende spektakels plaats: zeeslagen, gladiatorengevechten, gevechten met wilde dieren en openbare executies van gevangenen.

De laatste spelen die in het Colosseum werden gehouden, vonden plaats in de 6e eeuw na Christus en ondanks verschillende branden, aardbevingen en verwoestingen tijdens de Middeleeuwen, blijft dit iconische monument het imposante landschap van Rome domineren.

De architectuur van de buitenkant is indrukwekkend, maar ook de binnenkant van het Colosseum zal je niet onverschillig laten. Er bestaat geen twijfel over dat het een van de beste monumenten in Rome is en om het te bezoeken zonder eindeloos in de rij te hoeven staan bij de ingang, raad ik je aan om het bericht over kaartjes voor het Colosseum in Rome te lezen.

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

2. Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan| ©Carlos Graterol
Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan| ©Carlos Graterol

De Sint-Pietersbasiliek is de grootste christelijke kerk ter wereld en een belangrijk spiritueel symbool voor katholieken, omdat het werd gebouwd boven het graf van de apostel Sint-Pieter (de eerste paus in de geschiedenis), die in Rome werd gemarteld en wiens overblijfselen nu binnen rusten.

In de 16e eeuw gaf paus Julius II de opdracht om de tempel te bouwen bovenop een eerdere tempel die keizer Constantijn in de 4e eeuw na Christus liet bouwen en die meer dan duizend jaar bleef staan. De Sint-Pietersbasiliek is niet alleen een religieus icoon, maar ook een meesterwerk van de kunst.

Grote kunstenaars zoals Gian Lorenzo Bernini, Michelangelo, Giacomo Della Porta, Donato d'Angelo Bramante of Carlo Maderno namen deel aan het project en de werken duurden bijna 2 eeuwen.

Er is binnen veel te zien! Om er alles over te weten te komen en er alles uit te halen, vind je in de post Bezoek de Sint-Pietersbasiliek alles wat je moet weten over dit monument.

En vergeet niet de Koepel van de Sint-Pietersbasiliek te beklimmen, want vanaf daar heb je een van de beste uitzichten van Rome.

 • Adres: Piazza San Pietro, 00120. Vaticaanstad.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, station Ottaviano.

Boek tickets voor de Sint-Pietersbasiliek en de koepel

3. Sixtijnse Kapel

Sixtijnse Kapel| ©Dennis Jarvis
Sixtijnse Kapel| ©Dennis Jarvis

De Sixtijnse Kapel is een van Rome's grootste juwelen uit de Renaissance en Michelangelo's meesterwerk ondanks zijn onervarenheid in de schilderkunst, omdat hij beweerde beeldhouwer te zijn en geen schilder.

De opdracht van Julius II was een echte uitdaging voor de kunstenaar, die tien jaar van zijn leven wijdde aan het versieren van het gewelf en de achterwand boven het hoofdaltaar, en het resultaat is een wonder. Andere kunstenaars die ook in deze ruimte werkten waren Botticelli, Perugino of Luca.

Het valt niet te ontkennen dat dit een van de essentiële plekken is om te zien in Rome tijdens een reis! Je vindt de Sixtijnse Kapel vlakbij de Sint-Pietersbasiliek, binnen de rondleiding van de Vaticaanse Musea.

Dit is een van de kapellen van het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad, waar de officiële residentie van de Heilige Vader is gevestigd, en het is niet alleen bekend om zijn spectaculaire decoratie, maar ook omdat het de plek is waar de pausen worden gekozen.

 • Adres: Viale Vaticano, 51.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, station Cipro-Musei Vaticani.

Boek tickets voor de Sixtijnse Kapel

4. Trevifontein

Trevifontein| ©Michele Bitetto
Trevifontein| ©Michele Bitetto

De Trevifontein is een van de mooiste monumenten in Rome en daarom een van de meest bezochte plekken in de stad. De reden is simpel: het is de mooiste fontein ter wereld.

De geschiedenis gaat terug tot de tijd van keizer Augustus, toen deze fontein het laatste deel was van het aquaduct Aqua Virgo dat in de 1e eeuw voor Christus werd gebouwd. De huidige fontein dateert echter uit de 17e eeuw en werd in opdracht van paus Clemens XII gebouwd door architect Nicola Salvi, die iedereen verraste met deze allegorie van de oceaan met de god Neptunus aan het hoofd.

En het is iets dat al generaties lang gebeurt, want als je de Trevifontein van de voorkant ziet, zul je onder de indruk zijn van het contrast tussen de kleine omvang van het plein waarop het staat en de monumentaliteit van de fontein zelf.

Als je het in al zijn pracht wilt zien en de drukte wilt vermijden, raad ik je aan om op een ander tijdstip te gaan dan 's middags of aan het einde van de dag, want dan is de kans het grootst dat je een menigte toeristen tegenkomt.

Vergeet niet de traditie te volgen om een muntje in het water te gooien om je fortuin mee terug te nemen naar Rome.

 • Adres: Piazza di Trevi. 00187, Rome.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, station Barberini.

Boek een tour langs fonteinen en pleinen in Rome

5. Het Pantheon van Agrippa

Het beroemde Pantheon in Rome| ©Ana Rey
Het beroemde Pantheon in Rome| ©Ana Rey

Het Pantheon van Agrippa is een van de beste monumenten in Rome om te bezoeken, omdat het het best bewaarde gebouw van het oude Rome is. Dit was mogelijk omdat aan het begin van de 7e eeuw paus Bonifatius IV het veranderde in een kerk gewijd aan de christenen die martelden tijdens de vervolgingen.

Dit gebouw dateert uit de 2e eeuw na Christus en is een van de grootste werken van de Romeinse architectuur. De meest opvallende kenmerken van het Pantheon van Agrippa zijn de precisie en harmonie van de constructie en de centrale oculus van de koepel waardoor het zonlicht doordringt, wat de tempel een unieke sfeer geeft.

Dit monument is op elk moment van het jaar een bezoek waard, maar ik raad je aan om het vooral op 21 juni (tijdens de zomerzonnewende) te bezoeken om het zonlicht loodrecht door de oculus te zien gaan of op Pinksterzondag wanneer na de mis van 10:30 uur een regen van rode bloemblaadjes door de oculus wordt gegooid ter herinnering aan de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen. Het is een prachtig schouwspel!

Naast een kerk is het Pantheon van Agrippa ook een koninklijk pantheon, want het bevat de graven van Vittorio Emanuele II, Umberto I en Margherita van Savoye en zelfs het graf van de renaissanceschilder Rafaël.

 • Adres: Piazza della Rotonda.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, station Barberini.

Boek een rondleiding door het Pantheon

6. De Basiliek van St. Johannes Lateranen

Johannesbasiliek in Rome bij nacht| ©Mark CjC
Johannesbasiliek in Rome bij nacht| ©Mark CjC

De Basiliek van Sint Jan Lateranen is een van de beste monumenten om te bezoeken in Rome, omdat het een heel bijzondere tempel is. Wist je dat het de eerste kerk was die in de 4e eeuw na Christus in de stad werd gebouwd?

Van de vier grote basilieken in de "Eeuwige Stad" is Sint Jan Lateranen de belangrijkste. Niet alleen vanwege de historische betekenis als kathedraal van Rome en de plaats waar tot niet zo lang geleden alle pausen werden uitgeroepen, maar ook vanwege de schoonheid van het interieur van de basiliek: alles is er uitbundig versierd, van het plafond tot de vloer!

Ik raad je aan om deze te bezoeken tijdens je reis naar de stad als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur en religieuze kunst. De grootte zal je verbazen, net als de elegantie van de kapellen, de kosmateske kloostergang en het altaar onder een gotische baldakijn. Daarnaast zie je verrassende plekken zoals het Heiligdom van de Heilige Trap, de Sancta Sanctorum Kapel** of het Paleis van Lateranen, die een zeer interessante geschiedenis hebben binnen het christendom.

 • Adres: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, station San Giovanni.

Boek een rondleiding door de christelijke basilieken

7. Het Forum Romanum

Uitzicht op het Colosseum en het Forum vanaf de Campidoglio| ©Unsplash
Uitzicht op het Colosseum en het Forum vanaf de Campidoglio| ©Unsplash

Naast het Colosseum vind je het Forum Romanum, een ander voorbeeld van de mooiste monumenten van Rome die je beeld van het Oude Rome compleet maken, samen met andere toeristische attracties uit die tijd zoals het Pantheon van Agrippa, de Thermen van Caracalla of het Flavische Amfitheater zelf.

Het Forum Romanum vormde het epicentrum van het openbare leven tijdens de Republiek en het Keizerrijk. Het is een van de interessantste plekken in de stad omdat het vol staat met tempels, paleizen, bogen en andere constructies die over het algemeen in een goede staat van onderhoud verkeren. Als je langs de Via Sacra loopt, kun je je voorstellen hoe Rome er meer dan 2000 jaar geleden uitzag - het is verbazingwekkend! Er is hier zoveel te ontdekken dat je wel een paar uur kunt doorbrengen zonder je te vervelen.

Dit is een van de must-visits om te doen in Rome en omdat het zo'n populaire plek is, raad ik je aan om je kaartjes van tevoren te kopen om de lange rijen toeristen bij de ingangen te vermijden. In de post over kaartjes voor het Forum Romanum kun je zien hoe je ze kunt krijgen zodat je niets mist.

 • Adres: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Rome.
 • Hoe kom je er: Met de metro, lijn B, station Colosseo.

Boek een bezoek aan het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

8. Kasteel Sant'Angelo

Kasteel Sant'Angelo| ©David Edkins
Kasteel Sant'Angelo| ©David Edkins

Op de rechteroever van de rivier de Tiber, op korte afstand van het Vaticaan, ligt Castel Sant'Angelo. Een fort uit de 2e eeuw na Christus dat keizer Hadrianus ontwierp als mausoleum voor zijn familie, maar dat uiteindelijk een militair gebouw werd en een pauselijke residentie die werd gebruikt in tijden van onrust. Er werd gezegd dat totdat het Castel Sant'Angelo was overgegeven niemand kon claimen de veroveraar van Rome te zijn.

Vandaag de dag herbergt het monument het Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo met een zeer interessante collectie schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en wapens uit die tijd.

Ik raad je aan om kaartjes te kopen voor Castel Sant Angelore, niet alleen vanwege het historische belang en de waarde van de stukken in het museum, maar ook omdat je vanaf het terras van het fort een van de mooiste uitzichten over de stad hebt met de rivier de Tiber, de Sint-Pietersbasiliek en de Brug van Sant'Angelo (een van de mooiste bruggen in Rome) aan de horizon.

 • Adres: Lungotevere Castello, 50.
 • Hoe er te komen: Met de bus, lijnen 23, 34, 49, 49, 64, 87, 280, 492, 926 en 990.

Koop kaartjes voor Castel Sant Angelo

9. De catacomben van Rome

Catacomben van de Sint-Callixtusdoorgang| ©Steve Collis
Catacomben van de Sint-Callixtusdoorgang| ©Steve Collis

Er zijn meer dan zestig catacomben in Rome, bestaande uit honderden kilometers ondergrondse gangen met duizenden graven. In de populaire verbeelding waren de catacomben de schuilplaats waar de eerste christenen hun toevlucht zochten op de vlucht voor de keizerlijke vervolging, maar in werkelijkheid waren het begraafplaatsen waar christenen hun doden begroeven en slechts in zeer uitzonderlijke gevallen dienden ze als incidentele schuilplaats voor de viering van de eucharistie.

Van alle catacomben in Rome kunnen er maar een paar bezocht worden, vooral die met het grootste historische belang, zoals die van Sint Callixtus, Sint Sebastiaan of Domitilla (op de Appiaansweg) of die van Sint Agnes of Sint Priscilla (in het noorden van de stad).

Je kunt de catacomben van Rome alleen bezoeken met een georganiseerde rondleiding, omdat je de diepte in gaat en de tunnels nogal smal en donker zijn. Als je niet claustrofobisch bent, is dit een van de beste monumenten in Rome om te bezoeken.

Als het verkennen van de catacomben van de "Eeuwige Stad" een van de activiteiten is die je zeker wilt doen tijdens je reis, dan raad ik je aan het bericht over kaartjes voor de Catacomben van Rome te lezen om erachter te komen hoe je die kunt krijgen, en vergeet de Catacomben van het Vaticaan niet1.

 • Adres: Verschillende locaties
 • Hoe er te komen: Om bij de Catacomben van St. Callixtus aan de Via Appia te komen kun je bus 118 nemen vanaf het metrostation Colosseo (lijn B).

Boek een rondleiding door de Catacomben van Rome

10. Het monument van Vittorio Emanuele II

Piazza Venezia met het Monument van Vittoriano| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia met het Monument van Vittoriano| ©Renata Rodrigues

Het Monument voor Koning Vittorio Emanuele II, dat in de volksmond ook wel de "Vittoriale" wordt genoemd, is een kolossale constructie van wit marmer die werd opgericht om de natie en de vorst te eren na de hereniging van Italië.

Vreemd genoeg hadden de Romeinen aanvankelijk een hekel aan het monument omdat ze vonden dat de grootte en stijl niet pasten in de omgeving van Piazza Venezia. Tegenwoordig is het echter een van de populairste monumenten van Rome bij bezoekers.

Het herbergt het Centraal Museum van het Risorgimento, het Instituut voor de Geschiedenis van het Italiaanse Risorgimento en het Graf van de Onbekende Soldaat waar de eeuwige vlam schijnt als eerbetoon aan degenen die zijn gevallen voor het Vaderland.

Maar een van de belangrijkste attracties van dit monument voor toeristen, afgezien van de majestueuze esthetiek, zijn de panoramische uitzichten vanaf het bovenste terras (ter hoogte van de quadrigas) op het Colosseum, de Keizerlijke Forums, het Forum Romanum, de Via del Corso of de Zuil van Trajanus. Je zult niet kunnen stoppen met foto's maken!

 • Adres: Piazza Venezia
 • Hoe kom je er: Met de bus, lijnen 30, 51, 83, 87, 160 en 170.