De beste kathedralen van Rome

In Rome kun je oneindig veel kerken bekijken, maar de belangrijkste zijn de Basilicas Maggiore of pauselijke basilieken - er zijn er maar vier in de wereld!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

De beste kathedralen van Rome

Sint-Pietersplein, Vaticaanstad | ©Sonse

Rome is de zetel van de katholieke kerk en de straten zijn dan ook bezaaid met kerken. In elke hoek van de Eeuwige Stad vind je wel een kerk of een kleine kapel. Spirituele en artistieke tempels die zeker een bezoek waard zijn als essentieel onderdeel van de bezienswaardigheden in Rome.

Maar van alle kerken in Rome zijn er vier in het bijzonder die een hogere rang hebben dan alle andere: de Grote Basilieken.

Sint-Pietersbasiliek

Façade van de Sint-Pietersbasiliek| ©Mike McBey
Façade van de Sint-Pietersbasiliek| ©Mike McBey

Een bezoek aan Vaticaanstad en alle wonderen die het herbergt is de droom van veel reizigers die in Rome landen. Een daarvan is de Sint-Pietersbasiliek en de koepel, de grootste tempel in het christendom.

Naast het feit dat het een spiritueel symbool is voor katholieken over de hele wereld, is het ook een meesterwerk van de kunst. Evenzeer een meesterwerk van schilder- en beeldhouwkunst als van architectuur. In feite waren de afmetingen van de Sint-Pietersbasiliek zo kolossaal dat de bouw ervan als een onhaalbaar project werd beschouwd.

Het werk duurde bijna twee eeuwen en kunstenaars van het kaliber Michelangelo, Bernini, Bramante, Giacomo Della Porta en Carlo Maderno waren erbij betrokken om te voldoen aan de opdracht van paus Julius II, die een grote tempel wilde bouwen op de necropolis waar de apostel Sint Pieter begraven lag en waar keizer Constantijn ook een basiliek bouwde die meer dan een millennium bleef staan totdat hij werd afgebroken om de huidige te bouwen.

 • Adres: Piazza San Pietro, 00120. Vaticaanstad.
 • Hoe er te komen: Metro, lijn A, station Ottaviano.
 • Openingstijden: Van 1 oktober tot 31 maart van 7.00 tot 18.00 uur en van 1 april tot 30 september van 7.00 tot 19.00 uur.

Wat zie je tijdens je bezoek?

 • Buiten het Sint-Pietersplein en de beroemde zuilengalerij, een van de grootste en mooiste pleinen van Europa.
 • Binnen in de Sint-Pietersbasiliek krijg je de kans om prachtige kunstwerken te zien zoals Bernini's Baldachin, Michelangelo's Pietà, het schip van de basiliek of het beeld van Sint-Pieter op zijn troon door Arnolfo di Cambio, naast vele anderen.
 • En je mag de Koepel van de Sint-Pietersbasiliek niet missen. In het bericht Bezoek de Sint-Pietersbasiliek lees je hoe je het meeste uit de ervaring haalt, dus ik raad je aan om het te lezen voordat je je kaartjes koopt.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Johannes Lateraan Basiliek

Basiliek van St. John Lateran in Rome| ©Cristian Martinez
Basiliek van St. John Lateran in Rome| ©Cristian Martinez

De Basiliek van Sint Jan Lateranen is de belangrijkste van de vier grote basilieken van de Eeuwige Stad (boven die van Sint Pieter), omdat het de eerste kerk was die in Rome werd gebouwd in de 4e eeuw na Christus, toen keizer Constantijn een einde maakte aan de vervolging van christenen door het Edict van Milaan.

Daarom is deze tempel zo belangrijk in de geschiedenis van Rome. Bovendien is het de kathedraal van de stad en de plek waar nog niet zo lang geleden alle pausen werden uitgeroepen.

Het is ook een van de mooiste. Het interieur is een wonder en alles is rijkelijk versierd, van de vloer tot het plafond. Als je gepassioneerd bent door heilige kunst en architectuur, zul je ongetwijfeld genieten van een bezoek aan zo'n juweel als Sint Jan Lateranen. En als je wat tijd over hebt, raad ik je aan de middeleeuwse kloostergang in Cosmateske stijl binnen te gaan, want het is een van de meest romantische plekken in Rome.

 • Adres: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4
 • Hoe er te komen: Metro, lijn A, station San Giovanni.
 • Openingstijden: Elke dag van de week geopend van 7.00 tot 18.30 uur.

Boek je ticket voor Archbasilica van St. John Lateran

De basiliek van Santa Maria Maggiore

Basiliek van Santa Maria Maggiore| ©Pierre-Selim Huard
Basiliek van Santa Maria Maggiore| ©Pierre-Selim Huard

Een andere van de belangrijkste kerken in Rome die je tijdens je verblijf moet bezoeken is de Santa Maria Maggiore, de eerste kerk gewijd aan de Maagd Maria ter wereld en de grootste van alle kerken in de stad. Samen met de hierboven genoemde kerken is het een van de vier grote basilieken van Rome en heeft het een merkwaardige oorsprong. Wist je dat paus Liberius deze kerk liet bouwen op de top van de berg Esquiline als gevolg van het "wonder van de sneeuw" die deze heuvel bedekte in de vroege ochtend van 5 augustus in 358 na Christus?

Als je in de zomer naar Rome reist, raad ik je aan om op die dag naar de basiliek te gaan, want er is een speciale viering om dit wonder te herdenken door witte bloemblaadjes in de lucht te gooien vanaf de top van de tempel. Het is een prachtig gezicht om te zien!

Binnen in Santa Maria Maggiore is een wonder. Van alle grote basilieken in Rome is dit de enige waarvan de oorspronkelijke vroegchristelijke plattegrond intact is gebleven. Samen met de vroegchristelijke mozaïeken uit de 5e eeuw is dit een historisch relikwie dat het bekijken waard is. Daarnaast is er weinig overgebleven van de oorspronkelijke tempel omdat deze in de loop der jaren talloze aanpassingen heeft ondergaan. Het resultaat is dat het nu een verscheidenheid aan architectonische en decoratieve stijlen laat zien, zij het met grote harmonie en smaak.

 • Adres: Piazza di Santa Maria Maggiore.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, station Termini.
 • Openingstijden: Elke dag van de week van 7.00 tot 18.30 uur.

Boek een rondleiding naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome

De Sint-Paulusbasiliek buiten de muren

Sint-Paulusbasiliek buiten de muren| ©Warren LeMay
Sint-Paulusbasiliek buiten de muren| ©Warren LeMay

Zoals keizer Constantijn de Sint-Pietersbasiliek liet bouwen op de plek waar de eerste christelijke paus werd begraven, zo wilde hij hetzelfde doen voor de apostel Sint-Paulus, die ook de marteldood had geleden in Rome en wiens graf zich in die tijd buiten de stad bevond.

De oorspronkelijke basiliek van Sint-Paulus buiten de muren werd vanaf de 1e eeuw een belangrijk bedevaartsoord in Rome en werd al snel te klein om zoveel gelovigen te herbergen. Daarom besloten verschillende keizers om deze te vervangen door een grotere basiliek, die bleef bestaan tot de 19e eeuw, toen een catastrofale brand een deel van de tempel verwoestte.

Deze werd later herbouwd om de basiliek weer de pracht en praal te geven die ze ooit had en zo is ze tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Ik raad je aan om San Pablo Extramuros te bezoeken omdat het een schoonheid is. Het interieur is versierd met prachtige gouden mozaïeken en grote albasten zuilen. Het heeft ook een middeleeuwse kloostergang die een juweeltje is. Tijdens je bezoek aan St. Paulus buiten de Muren kun je ook het graf van St. Paulus de Apostel zien, dat zich onder het altaar van de basiliek bevindt.

 • Adres: Piazzale San Paolo, 1.
 • Hoe er te komen: Metro, lijn B, station Basilica San Paolo.
 • Openingstijden: Elke dag van de week van 7.00 tot 18.30 uur.

Boek een rondleiding door de Catacomben en basilieken van Rome


Wat zijn de belangrijkste basilieken van Rome?

Rondleiding in de Basiliek van St. Johannes Lateranen in Rome| ©Raffaele Pagani
Rondleiding in de Basiliek van St. Johannes Lateranen in Rome| ©Raffaele Pagani

De Grote Basilieken zijn door de paus aangewezen als de belangrijkste tempels van het christendom. Dit komt omdat paus Bonifatius VIII in de 14e eeuw door middel van de bul "Antiquorum fida relatio" een heilig jaar instelde en aflaten om zonden te vergeven aan degenen die deze beleden en de graven van de apostelen Sint Pieter en Sint Paulus bezochten in de basilieken van Sint Pieter en Sint Paulus buiten de muren.

Paus Clemens VI voegde later aan deze voorwaarden het bezoek aan de basiliek van Sint Jan Lateranen toe en later ook Sint Maria Major.

In feite is het bezoeken van al deze basilieken vandaag de dag nog steeds een vereiste voor de Romeinse jubileumaflaat.

Boek een rondleiding door de Basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome

Wat is het verschil tussen de grote basilieken en de kleine basilieken?

Koepel van de Sint Pieter| ©Aldo Loya
Koepel van de Sint Pieter| ©Aldo Loya

Het woord "basiliek" betekent "opmerkelijke kerk" en verwijst naar een christelijke tempel die, vanwege zijn oudheid, majesteit of vanwege de diensten die er worden gehouden, bepaalde privileges geniet.

Terwijl de Grote Basilieken zich in het Vaticaan en Rome bevinden, er vier van zijn en ze op de vingers van één hand te tellen zijn, zijn de Kleine Basilieken met meer dan duizend en verspreid over verschillende landen van de wereld.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek

Welke privileges en attributen hebben de Grote Basilieken van Rome?

Basiliek van St. Johannes Lateranen| ©Ana Rey
Basiliek van St. Johannes Lateranen| ©Ana Rey
 • Hoogaltaar: Alleen de Paus en zijn speciale afgevaardigden kunnen de mis opdragen op de altaren van de Grote Basilieken.
 • Heilige Deur: Elk van de grote basilieken van Rome heeft een Heilige Deur die altijd gesloten is, behalve in Jubeljaren. Dan wordt de deur geopend voor pelgrims om er doorheen te gaan en een plenaire aflaat te krijgen.

Boek een rondleiding door de Catacomben en Basilieken van Rome

Zijn alle grote basilieken van Rome een bezoek waard?

Binnen in de basiliek van Santa Maria Maggiore| ©Michiel Jelijs
Binnen in de basiliek van Santa Maria Maggiore| ©Michiel Jelijs

Absoluut! Of je nu gelovig bent of niet, een bezoek aan deze bijzondere tempels is een van de hoogtepunten van je reis naar Rome en een fantastische kans om de meer spirituele kant van Rome te ontdekken, meer te leren over de wortels van het christendom en de architectuur en kunst uit voorbije tijden te bewonderen.

Bovendien is een bezoek aan de Grote Basilieken vanwege hun geschiedenis en oorsprong de perfecte aanvulling op andere rondleidingen, zoals de rondleiding door de Catacomben van Rome.

Boek een rondleiding naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome

Hoeveel kost het om de Grote Basilieken in Rome te bezoeken?

De kosten berekenen| ©Karolina Grabowska
De kosten berekenen| ©Karolina Grabowska

Detoegang tot de grote basilieken van Rome is gratis. Bij een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek raad ik je echter aan om een skip-the-line ticket te kopen of een rondleiding te boeken om de lange rijen bij de ingang te vermijden.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek

Tips voor een bezoek aan de belangrijkste basilieken van Rome

Een bezoek aan de basilieken in Rome| ©Spencer Davis
Een bezoek aan de basilieken in Rome| ©Spencer Davis
 • Kleding: Naast kostbare kunstwerken zijn de grote basilieken van Rome ook heilige plaatsen waar het christendom wordt beleden. Daarom moeten alle bezoekers zich houden aan de strikte etiquette van het dragen van kleding die zowel de schouders als de knieën bedekt en het afzetten van een pet of hoed bij binnenkomst als je die draagt.
 • Fotograferen: Als je foto's wilt maken in de Grote Basilieken, is mijn advies om eerst te controleren of flitsfotografie binnen is toegestaan, omdat sommige tempels dit niet toestaan om de kunstwerken te beschermen.
 • Donaties: Hoewel de toegang tot de Grote Basilieken gratis is, zijn donaties altijd welkom voor liefdadigheidswerk en voor het conserveren en restaureren van de tempels. Als je een donatie wilt doen, kun je deze achterlaten in de borstel van de kerk of een kaars aansteken.

Boek een rondleiding door de Catacomben en Basilieken van Rome