Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

De beste kathedralen van Rome

In Rome kunt u een oneindig aantal kerken zien, maar de belangrijkste van allemaal zijn de Basilicas Maggiore of Pauselijke Basilieken - er zijn er maar vier in de wereld!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

De beste kathedralen van Rome

Sint-Pietersplein, Vaticaanstad | ©Sonse

Rome is de zetel van de Katholieke Kerk en als zodanig zijn de straten overvol met kerken. In elke hoek van de Eeuwige Stad is het gemakkelijk een kerk of een kleine kapel tegen te komen. Spirituele en artistieke tempels die een bezoek meer dan waard zijn als essentieel onderdeel van de plaatsen om te bezoeken in Rome.

Maar van alle kerken in Rome zijn er vier in het bijzonder die een hogere rang hebben dan alle andere: de grote basilieken.

1. Sint-Pietersbasiliek

Gevel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Mike McBey
Gevel van de Sint-Pietersbasiliek| ©Mike McBey

Een bezoek aan Vaticaanstad en alle wonderen die het herbergt, is de droom van veel reizigers die in Rome landen. Een daarvan is de Sint-Pietersbasiliek, de grootste tempel in het Christendom.

Het is niet alleen een spiritueel symbool voor katholieken over de hele wereld, maar ook een meesterwerk van de kunst. Evenzeer een meesterwerk van schilder- en beeldhouwkunst als van architectuur. De afmetingen van de Sint-Pietersbasiliek waren zo kolossaal dat de bouw ervan als een onhaalbaar project werd beschouwd.

Het werk duurde bijna twee eeuwen en er waren kunstenaars van het kaliber Michelangelo, Bernini, Bramante, Giacomo Della Porta en Carlo Maderno bij betrokken om te voldoen aan de opdracht van paus Julius II, die een grote tempel wilde bouwen op de necropolis waar de apostel Sint Pieter was begraven en waar ook keizer Constantijn een basiliek liet oprichten die meer dan een millennium bleef staan totdat zij werd afgebroken voor de bouw van de huidige basiliek.

De Sint-Pietersbasiliek is een plaats vol geschiedenis, kunst en spiritualiteit. Om het grondig te leren kennen, is niets beter dan een bezoek. In de post Visit St. Peter's Basilica lees je hoe je het meeste uit de ervaring kunt halen, dus ik raad je aan het te lezen voordat je je kaartjes koopt.

Wat zult u zien tijdens uw bezoek?

Buiten het Sint-Pietersplein en zijn beroemde zuilengalerij, een van de grootste en mooiste pleinen van Europa. In de Sint-Pietersbasiliek kunt u prachtige kunstwerken bezichtigen, zoals de Baldachijn van Bernini, de Pietà van Michelangelo, het schip van de basiliek of het beeld van Sint-Pieter op zijn troon van Arnolfo di Cambio, naast vele andere.

Oh, en je mag de beklimming van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek niet missen - het uitzicht over Rome is adembenemend vanaf hier!

 • Adres: Piazza San Pietro, 00120. Vaticaanstad.
 • Hoe er te komen: Metro, lijn A, station Ottaviano.
 • Openingstijden: van 1 oktober tot 31 maart van 7.00 tot 18.00 uur en van 1 april tot 30 september van 7.00 tot 19.00 uur.

Boek een bezoek aan de koepel van de St. Pieter

2. De Basiliek van St. John Lateran

Basiliek van St. John Lateran in Rome| ©Cristian Martinez
Basiliek van St. John Lateran in Rome| ©Cristian Martinez

De Basiliek van Sint-Jan Lateranen is de belangrijkste van de vier grote basilieken van de Eeuwige Stad (boven die van Sint-Pieter), omdat het de eerste kerk was die in Rome werd gebouwd in de 4e eeuw na Christus, toen keizer Constantijn met het Edict van Milaan een einde maakte aan de vervolging van de christenen.

Daarom is deze tempel zo belangrijk in de geschiedenis van Rome. Het is ook de kathedraal van de stad en de plaats waar nog niet zo lang geleden alle pausen werden uitgeroepen.

Het is ook een van de mooiste. Het interieur is een wonder en alles is rijkelijk versierd, van de vloer tot het plafond. Als u gepassioneerd bent door sacrale kunst en architectuur, zult u zeker genieten van een bezoek aan zo'n juweel als St. John Lateran.

En als u wat tijd over hebt, raad ik u aan het middeleeuwse klooster in Cosmateske stijl binnen te gaan, want het is een van de meest romantische plaatsen in Rome.

 • Adres: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4
 • Hoe er te komen: Metro, lijn A, station San Giovanni.
 • Openingstijden: Elke dag van de week geopend van 7.00 tot 18.30 uur.

Boek een rondleiding in de christelijke basilieken

3. De basiliek van St. Paul buiten de muren

Basiliek van St Paul buiten de muren| ©Warren LeMay
Basiliek van St Paul buiten de muren| ©Warren LeMay

Zoals keizer Constantijn de Sint-Pietersbasiliek liet bouwen op de plaats waar de eerste christelijke paus begraven was, zo wilde hij dat ook doen voor de apostel Paulus, die ook in Rome de marteldood gestorven was en wiens graf zich destijds buiten de stad bevond.

De oorspronkelijke basiliek van Sint-Paulus buiten de Muren werd vanaf de 1e eeuw een belangrijk bedevaartsoord in Rome en werd al snel te klein om zoveel gelovigen te herbergen. Om deze reden besloten verschillende keizers de tempel te vervangen door een grotere, die bleef bestaan tot de 19e eeuw, toen een catastrofale brand een deel van de tempel verwoestte.

Deze werd later herbouwd om de basiliek de luister te geven die zij eens had, en zo is zij tot op heden bewaard gebleven. Ik raad je aan om San Pablo Extramuros te bezoeken, want het is een schoonheid. Het interieur is versierd met prachtige gouden mozaïeken en grote albasten zuilen. Het heeft ook een middeleeuws klooster dat een juweeltje is.

Tijdens uw bezoek aan Sint-Paulus buiten de Muren kunt u ook het graf van Sint-Paulus de Apostel zien, dat zich onder het altaar van de basiliek bevindt.

 • Adres: Piazzale San Paolo, 1.
 • Hoe er te komen: Metro, lijn B, station Basilica San Paolo.
 • Openingstijden: Iedere dag van de week van 7.00 tot 18.30 uur.

Boek een rondleiding in de St. Clement's Basiliek en andere

4. De Basiliek van Santa Maria Maggiore

Basiliek van Santa Maria Maggiore| ©Pierre-Selim Huard
Basiliek van Santa Maria Maggiore| ©Pierre-Selim Huard

Een andere van de belangrijkste kerken in Rome die u tijdens uw verblijf moet bezoeken is Santa Maria Maggiore, de eerste kerk ter wereld gewijd aan de Maagd Maria en de grootste van alle kerken in de stad.

Santa Maria Maggiore is een van de vier grote basilieken van Rome en heeft een merkwaardige oorsprong. Wist u dat Paus Liberius deze kerk liet bouwen op de top van de Esquilijnse berg als gevolg van het "wonder van de sneeuw" dat deze heuvel bedekte in de vroege ochtend van 5 augustus 358 na Christus?

Als u in de zomer naar Rome reist, raad ik u aan op die dag naar de basiliek te gaan, omdat er dan een speciale viering is om dit wonder te herdenken door vanaf de top van de tempel witte bloemblaadjes in de lucht te gooien. Het is een heel mooie ervaring om te zien!

Binnen in Santa Maria Maggiore is een wonder. Van alle grote basilieken in Rome is het de enige die zijn oorspronkelijke vroegchristelijke plattegrond intact heeft weten te houden, wat het samen met de vroegchristelijke mozaïeken uit de 5e eeuw tot een bezienswaardig historisch overblijfsel maakt.

Afgezien daarvan is er weinig over van de oorspronkelijke tempel, aangezien deze in de loop der jaren talrijke wijzigingen heeft ondergaan. Als gevolg daarvan heeft het nu een verscheidenheid aan architectonische en decoratieve stijlen, die echter in grote harmonie en smaak worden weerspiegeld.

 • Adres: Piazza di Santa Maria Maggiore.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, station Termini.
 • Openingstijden: Iedere dag van de week van 7.00 tot 18.30 uur.

Wat zijn de belangrijkste basilieken van Rome?

Een rondleiding in de Basiliek van St. John Lateran in Rome| ©Raffaele Pagani
Een rondleiding in de Basiliek van St. John Lateran in Rome| ©Raffaele Pagani

De grote basilieken zijn volgens pauselijke aanwijzingen de belangrijkste tempels van het christendom.

Dit komt omdat paus Bonifatius VIII in de 14e eeuw door middel van de bul "Antiquorum fida relatio" een heilig jaar instelde en aflaten om zonden te vergeven aan degenen die ze beleden en die de graven van de apostelen Sint-Pieter en Sint-Paulus in de basilieken van Sint-Pieter en Sint-Paulus buiten de muren bezochten.

Aan deze voorwaarden voegde Paus Clemens VI later het bezoek aan de Basiliek van St. Johannes Lateranen toe en later ook aan St.

In feite is het bezoeken van al deze plaatsen vandaag de dag nog steeds een vereiste voor de Romeinse Jubelaflaat.

Waarin verschillen de Grote Basilieken van de Kleine Basilieken?

Koepel van de St. Pieter| ©Aldo Loya
Koepel van de St. Pieter| ©Aldo Loya

Het woord "basiliek" betekent "merkwaardige kerk" en verwijst naar een christelijke tempel die, wegens zijn oudheid, majesteit of de er gehouden diensten, bepaalde voorrechten geniet.

Terwijl de grote basilieken zich in het Vaticaan en Rome bevinden, er zijn er vier en ze zijn op de vingers van één hand te tellen, zijn de kleine basilieken met meer dan duizend verspreid over verschillende landen van de wereld.

Welke voorrechten en attributen hebben de grote basilieken van Rome?

Basiliek van St. John Lateran| ©Ana Rey
Basiliek van St. John Lateran| ©Ana Rey
 • Hoogaltaar: Alleen de paus en zijn speciale afgevaardigden mogen de mis opdragen op de altaren van de grote basilieken.

 • Heilige Deur: Elk van de grote basilieken van Rome heeft een Heilige Deur die altijd gesloten is, behalve in Jubeljaren, wanneer hij wordt geopend voor pelgrims om er doorheen te gaan en een aflaat te verkrijgen.

Zijn alle grote basilieken van Rome een bezoek waard?

Binnen in de Basiliek van St. Mary Major| ©Michiel Jelijs
Binnen in de Basiliek van St. Mary Major| ©Michiel Jelijs

Absoluut. Of u nu gelovig bent of niet, een bezoek aan deze bijzondere tempels is een fantastische gelegenheid om de meer spirituele kant van Rome te ontdekken, meer te weten te komen over de wortels van het christendom en de architectuur en kunst van vervlogen tijden te bewonderen.

Bovendien is een bezoek aan de Grote Basilieken vanwege hun geschiedenis en oorsprong een perfecte aanvulling op andere rondleidingen, zoals de rondleiding door de catacomben van Rome.

Hoeveel kost het om de Grote Basilieken van Rome binnen te gaan?

Berekening van betaling| ©Karolina Grabowska
Berekening van betaling| ©Karolina Grabowska

Detoegang tot de grote basilieken in Rome is gratis. Bij een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek raad ik u echter aan een skip-the-line ticket te kopen of een rondleiding te boeken om de lange rijen voor de ingang te vermijden.

Koop skip the line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek

Tips voor een bezoek aan de belangrijkste basilieken van Rome

Bezoek aan de Basilieken in Rome| ©Spencer Davis
Bezoek aan de Basilieken in Rome| ©Spencer Davis
 • Jurk: De grote basilieken van Rome zijn niet alleen kostbare kunstwerken, maar ook heilige plaatsen waar het christendom wordt beoefend. Daarom moeten alle bezoekers zich houden aan de strikte etiquette van het dragen van kleding die zowel de schouders als de knieën bedekt en het afnemen van een pet of hoed bij binnenkomst als u er een draagt.

 • Fotografie: Als u foto's wilt maken in de grote basilieken, adviseer ik u eerst na te gaan of flitsfotografie binnen is toegestaan, aangezien dit bij sommige tempels niet is toegestaan om de kunstwerken te beschermen.

 • Donaties: Hoewel de toegang tot de grote basilieken gratis is, zijn donaties altijd welkom voor liefdadigheidswerk en om de conserverings- en restauratiewerkzaamheden van de tempels uit te voeren. Als u een donatie wilt doen, kunt u die achterlaten in de borstel van de kerk of een kaarsje aansteken.