Catacomben van Rome tickets: alles wat je moet weten

Reis naar de bodem van de aarde met een bezoek aan de Catacomben van Rome. Lees verder om erachter te komen hoe je kaartjes kunt krijgen of een rondleiding kunt volgen.

Alex Grande

Alex Grande

9 minuten lezen

Catacomben van Rome tickets: alles wat je moet weten

St Callistus Catacomben Passage | Catacumba de Domitila |© Juanje Orío

Onder de straten, monumenten en kerken van Rome ligt een ondergrondse stad waarvan de galerijen de donkerste geschiedenis van de Eeuwige Stad bevatten. We hebben het natuurlijk over de Catacomben van Rome en hier is een gids om ze te bezoeken en het essentiële van deze ervaring niet te missen.

De meest complete optie

Rome Catacomben van Callixtus rondleiding

Laat je imponeren door een fascinerend plan in de Romeinse ondergrond

Met deze rondleiding, die ongeveer 40 minuten duurt, ga je de Catacomben van San Callisto binnen en leer je alles over de geschiedenis van deze tunnels.

Met dit complete bezoek aan de Catacomben van St. Callixtus, dat een zeer betaalbare prijs heeft, kun je verschillende schatten van de geschiedenis zien zoals de Crypte van de Pausen, de Ruimte van Paus Miltiades, de Crypte van St. Cecilia, de Regio van St. Gaius en Eusebius en de Sacramentscellen.

Daarnaast zijn de Catacomben van St. Callixtus de populairste en oudste van de Italiaanse hoofdstad en bestaan uit een netwerk van tunnels van bijna 20 kilometer lang. Een must-see en origineel plan!

Aanbevolen als... je van geschiedenis houdt of op zoek bent naar een origineel plan.

Opties voor een bezoek aan de Catacomben van Rome

Keizerlijke Crypte| ©Young shanahan
Keizerlijke Crypte| ©Young shanahan

Een rondleiding door de Catacomben van Rome is de beste manier om te begrijpen wat er onder de stad Rome ligt. Op eigen houtje rondleiden is prima, maar de uitleg van een deskundige gids in je eigen taal kan het bezoek veel productiever maken. Hier zijn de beste opties voor een bezoek aan dit historische juweeltje:

Boek een bezoek aan de Catacomben van Rome

Rondleiding door de Catacomben van Rome

Binnen in de Catacomben van St. Callixtus| ©Wikipedia - GerardM
Binnen in de Catacomben van St. Callixtus| ©Wikipedia - GerardM

Van het hele ondergrondse netwerk dat door de stad Rome loopt, zijn slechts een paar catacomben open voor het publiek. Vandaag de dag zijn de catacomben met de grootste historische waarde voor bezoekers bewaard gebleven, met grafnissen, katholieke kunstwerken en gebedshuizen.

De Catacomben van Rome waren de ontmoetingsplaats waar de eerste katholieke erediensten plaatsvonden in de eerste drie eeuwen van de geschiedenis. Tijdens deze rondleiding door de Catacomben van Rome bezoek je vooral de Catacomben van Sint Callixtus, de grootste van al deze galerijen onder de stad.

De Catacomben strekken zich uit over vier verdiepingen, zijn meer dan 19 kilometer lang en zijn de begraafplaats van de eerste zestien pausen en talloze martelaren uit de katholieke geschiedenis. Het bezoek aan de catacomben duurt ongeveer 45 minuten en de volledige tour duurt ongeveer 1 uur.

Deze catacomben kunnen alleen worden bezocht met een gids tijdens een georganiseerde tour, vandaar mijn aanbeveling van deze tour zodat je niets mist van iets dat naar mijn mening de moeite waard is om te zien tijdens je reis naar Rome.

Wat je te zien krijgt tijdens deze tour

 • Pauselijke Crypten: Begraafplaats van negen pausen, ook wel het "kleine Vaticaan" genoemd. Je ziet de namen van de pausen, de inscripties in het Grieks en het symbool dat de martelaren op hun graven kregen.
 • Fresco's van katholieke kunst: De muren van de Catacomben van Rome waren de eerste doeken waarop zich katholieke kunst begon te ontwikkelen die de kunstgeschiedenis tot op de dag van vandaag zou domineren.
 • Crypte van Sint-Cecilia: Voordat de stoffelijke resten van Sint-Cecilia ten ruste werden gelegd in de gelijknamige kerk in Trastevere, werd de martelares begraven in deze crypte waar je een kopie kunt zien van het standbeeld dat de beschermheilige van de muziek voorstelt.
 • Grafresten uit het jaar 4 na Christus: Niet alle gidsen weten ze te vinden, maar er zijn grafresten uit het jaar 4 na Christus. Het is niet het meest opwindende dat je zult zien, maar ik was onder de indruk dat er oude elementen bewaard zijn gebleven onder de straten van Rome.

Ik raad het aan als

Als je de meest toegankelijke en een van de interessantste catacomben van Rome wilt bezoeken.

Boek een bezoek aan de Catacomben van Rome

Rondleiding door de catacomben en basilieken van Rome

Baden van Caracalla| ©Josealoly
Baden van Caracalla| ©Josealoly

Deze rondleiding door de Catacomben en Basilieken van Rome verlengt het bezoek aan de Catacomben van St. Callixtus tot een uur (vergeleken met de 45 minuten van de vorige ervaring), en neemt je mee naar een aantal plaatsen buiten de gebaande toeristische paden in Rome.

Deze tour richt zich voornamelijk op religieuze geschiedenis en enkele van de meest interessante gebouwen in de stad die gewijd zijn aan katholieke erediensten en neemt je mee naar wat er overblijft van het eerste wagenrencircuit, het bisdom van Rome en de belangrijkste kerk gewijd aan de Maagd Maria.

Als ik een van de twee zou moeten kiezen, zou deze rondleiding zeker mijn favoriete optie zijn: voor een vergelijkbare prijs krijg je veel meer van de uitleg van je gids. Als je de tijd hebt, ga dan voor het avontuur en je zult een aantal hoeken van Rom ontdekken die je anders misschien niet zou zien.

Wat je te zien krijgt tijdens deze tour

 • Catacomben van St. Callixtus: een van de meest interessante catacomben in Rome die open zijn voor het publiek.
 • Circus Maximus: wat ooit het grootste circus in Rome was, gewijd aan wagenrennen, is nu een park dat de oude lay-out van het gebouw naast de ruïnes van het keizerlijk paleis van de Palatijn behoudt.
 • Baden van Caracalla: de ruïnes van de Baden van Caracalla bewaren nog enkele mozaïeken en beeldhouwwerken en er doorheen wandelen is een indrukwekkende ervaring die je rechtstreeks meeneemt naar de tijd van het Romeinse Rijk.
 • Basiliek van San Giovanni in Laterano: zowel het interieur als de kloostergang zijn indrukwekkend aan het eind van de dag, wanneer ze licht verlicht zijn en je de magie van deze barokke kerk voelt.
 • Basiliek van Santa Maria Maggiore: deze basiliek is de enige in Rome die het paleochristelijke grondplan intact heeft gehouden, zoals het werd gebouwd in de 5e eeuw, en de verschillende kapellen en de goed bewaarde artistieke beelden maken van deze tempel een juweeltje om te bezoeken.

Ik raad het aan als

Als je wat extra tijd hebt en een complete rondleiding door de oude geschiedenis van Rome wilt.

Boek een bezoek aan de catacomben en basilieken van Rome

Rondleiding door de Crypte van de Kapucijnen en de Catacomben in Rome

Crypte van de Kapucijnen in Rome|©GavriloP
Crypte van de Kapucijnen in Rome|©GavriloP

Tijdens het bezoek aan de Crypte van de Kapucijnen en de Catacomben leer je alle curiositeiten en geheimen kennen van deze plek die, gelegen onder de kerk van Santa Maria di Concezione, de botten van meer dan 4.000 kapucijner monniken verbergt die de muren versieren.

Je bezoekt de cryptetunnels die door christenen werden gebruikt toen religie nog verboden was. Je zult ook het Crypt Museum bezoeken, waar je alle details te weten kunt komen over het begin van de kapucijnenorde.

Het is ook een erg handige rondleiding omdat je niet in de rij hoeft te wachten en het is ontworpen voor kleine groepen, dus de aandacht van de gids zal erg persoonlijk zijn.

Wat je tijdens dit bezoek te zien krijgt

 • De Crypte van de Kapucijnen: die de botten van meer dan 4.000 kapucijner monniken verbergt die de muren versieren.
 • De Crypte van de Kapucijnen: waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de Kapucijnenorde.

Een aanrader als

Je een algemene rondleiding door de geschiedenis van Rome wilt.

Boek een bezoek aan de Crypte en het Museum van de Kapucijnen

Een privérondleiding door de Catacomben en de Via Appia in Rome wilt

Rome - Oude Via Appia|©TRAVELINGFOREVER1
Rome - Oude Via Appia|©TRAVELINGFOREVER1

De Via Appia ligt aan de zuidelijke rand van de stad. Maar maak je geen zorgen, want deze privérondleiding door de catacomben van Rome en de Via Appia is inclusief transfer van en naar het hotel.

Tijdens deze rondleiding, die ongeveer 3 uur duurt, bezoek je de Via Appia, het Mausoleum van Cecilia Metell en de ondergrondse christelijke catacomben. Het is ook een zeer interessante optie omdat je kunt kiezen voor een bezoek aan St. Callixtus, St. Sebastian of St. Domitilla.

En als souvenir kun je een zegening van de paus op een perkament mee naar huis nemen.

Wat je tijdens dit bezoek zult zien

 • Bezoek de Appiaweg: beschouwd als de eerste snelweg in Europa.
 • Mausoleum van Cecilia Metella: een van de populairste en best bewaarde monumenten op de Via Appia.
 • Christelijke Catacomben: je kunt kiezen uit deCatacomben van Sint Callixtus, Sint Sebastiaan of Sint Domitilla.

Ik raad het aan als

Je een algemene rondleiding door de geschiedenis van Rome wilt.

Een privérondleiding door de catacomben en de Appiaweg wilt boeken

Wat je moet weten voordat je een rondleiding door de Catacomben van Rome neemt

Catacomben| ©Sakena
Catacomben| ©Sakena
 • Het is verboden om foto's te maken in de catacomben, dus ik raad je aan om je camera niet mee te nemen om problemen te voorkomen. Zelfs als je belooft hem niet te gebruiken, kan je de toegang worden geweigerd.
 • De tunnels van de catacomben zijn, zoals je je kunt voorstellen, donker, erg smal en kunnen een beetje overweldigend zijn als je met een groep gaat. Als je last hebt van claustrofobie, is dit misschien niet de beste ervaring voor je.
 • Aan de andere kant zijn rondleidingen door de Catacomben van Rome de perfecte ervaring als je niet tegen grote groepen toeristen kunt die door de stad zwerven. De groepen zijn klein en bestaan uit maximaal 16 personen.
 • In de Catacomben van St. Callixtus vind je geen ossuarium of menselijke resten. Om dit te zien raad ik een bezoek aan de Crypte van de Kapucijnen onder de kerk van Santa Maria della Concezione dei Cappuccini (aan de Via Veneto) aan.

Alex' Reistip

Je moet je knieën en schouders bedekken om toegang te krijgen tot de Catacomben, want het zijn nog steeds plaatsen van katholiek belang. In de winter is dit geen probleem, maar in de zomer moet je een lange broek en iets lichts dragen om je te bedekken.

Informatie over het boekingsproces

Boek online| ©Thomas Lefebvre
Boek online| ©Thomas Lefebvre
 • Wanneer je je tour boekt, wordt je gevraagd om je e-mailadres op te geven. Hier ontvang je een bevestigingsmail, die je aan je gids moet laten zien zodra je hem of haar ontmoet op het ontmoetingspunt en de tijd die in de informatie over de ervaring staan vermeld.
 • Beide tours die ik in dit artikel aanbeveel, worden in het Engels gegeven. Het kan zijn dat je tijdens het boeken wordt gevraagd in welke taal je de ervaring wilt zien.
 • Je kunt de ervaring op elk moment annuleren, maar je krijgt alleen je geld terug als je dit ten minste 24 uur van tevoren doet. Je krijgt instructies over hoe je dit moet doen in de bevestigingsmail.

Boek een Catacomben van Rome tour

Bezienswaardigheden in de buurt van Catacomben van San Callisto

Catacomben van Sint-Sebastiaan| ©Cool Daryshoot
Catacomben van Sint-Sebastiaan| ©Cool Daryshoot
 • Als je de geheimen van de ondergrondse wereld onder Rome verder wilt verkennen, kun je naar de Catacomben van San Sebastiano gaan, waarvan de ingang niet ver van de Catacomben van San Callisto ligt. Maar mijn aanbeveling is om de Catacomben van Domitilla te bezoeken, met een indrukwekkende ondergrondse basiliek.
 • De Kerk van Domine Quo Vadis, ook wel Santa Maria in Palmis genoemd, ligt op korte afstand van de catacomben en is een kleine tempel waar je kunt vinden wat volgens de legende de voetafdrukken van de voeten van Jezus Christus zouden kunnen zijn.
 • En wat mij betreft is de beste optie na de rondleiding door de catacomben een wandeling over de Via Appia om een frisse neus te halen. Je loopt letterlijk over de geschiedenis, want je bevindt je op de eerste weg van het Romeinse Rijk.

Boek een bezoek aan de catacomben van Rome

Andere tours die je misschien interesseren

Joodse wijk van Rome| ©Gabriella Clare Marino
Joodse wijk van Rome| ©Gabriella Clare Marino

Voordat je een specifieke tour door Rome neemt, raad ik je aan om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te leren kennen met een gespecialiseerde gids. De beste tours door Rome vind je in dit artikel, waar je ook tips kunt lezen over hoe je de stad als een local kunt bezoeken: Vaticaanstad Rondleidingen.

En om in een ander deel van de stad te komen, met een zeer rijke en interessante geschiedenis, raad ik aan om een rondleiding door de Joodse wijk van Rome te nemen. Voordat je voor een van deze tours kiest, raad ik je aan dit volledige artikel te lezen: 10 dingen om te doen in het Joodse getto van Rome.

Boek een tour door Trastevere en het Joodse Getto

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt een bezoek aan de Catacomben van Rome?

  Van 1 tot 3 uur, afhankelijk van of de tickets ook een bezoek aan andere bezienswaardigheden zoals de basilieken van Rome omvatten.

 • Vanaf welke prijs kan ik de Catacomben van Rome bezoeken?

  De rondleiding door de Catacomben van St. Callixtus in Rome is het goedkoopst en kost vanaf 15 euro.