Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Wil je een onuitwisbaar beeld van de Eeuwige Stad? Ontdek in deze post 10 uitkijkpunten met het beste uitzicht op Rome die je versteld zullen doen staan.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

10 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Ansichtkaart van Roma | ©Nikita Ermilov

Rome is een van de meest fotogenieke steden ter wereld en de schoonheid ervan is een droom voor reizigers! Van oude monumenten en gebouwen uit de Renaissance en Barok tot de pleinen van Rome, die vol charme zitten.

De hoofdstad van Italië moet je in je eigen tempo bekijken en als je dat doet vanaf een van de uitkijkpunten, is dat de beste manier om de ziel van de Eeuwige Stad vast te leggen met je camera. Let op, want vanaf de hoogten uitkijken is een van de dingen die je moet doen in Rome.

1. Sint-Pieterskoepel

Koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome| ©Briana Tozour
Koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome| ©Briana Tozour

Een van de grootste attracties van Vaticaanstad is het bezoeken van de Sint-Pietersbasiliek en natuurlijk het bewonderen van het prachtige uitzicht vanaf de immense koepel van de Sint-Pieter over de stad Rome.

Je moet entree betalen om het uitzicht vanaf hier te kunnen zien, maar ik verzeker je dat de ervaring het waard is. Je kunt niet vertrekken zonder het adembenemende uitzicht op het Sint-Pietersplein, Bernini's beeldhouwwerken op de Colonnade, het kasteel van St. Angelo, de oranje daken van Rome en de koepel zelf van binnen gezien te hebben.

De beste tijd om de Sint-Pieterskoepel te beklimmen is vroeg in de ochtend, wanneer het rustig is en de stad kalm. De sfeer is adembenemend en ontzagwekkend!

Nuttige informatie

 • Adres: Piazza San Pietro, 00120 Vaticaanstad. Je kunt gebruikmaken van de rondleiding en de andere bezienswaardigheden van Vaticaanstad ontdekken.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A naar station Ottaviano-S. Pietro station. Bekijk deze gids voor de metro van Rome zodat je niet verdwaalt in de stad.
 • Openingstijden: De Sint-Pietersbasiliek is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 19.00 uur (18.00 uur in de winter). Ontdek alles wat je moet weten over de Sint-Pietersbasiliek in dit artikel.
 • Prijs: Je kunt de koepel van de Sint Pieter beklimmen door een rondleiding door de basiliek te boeken vanaf €49.

Boek een bezoek aan de Sint-Pieterskoepel

2. Castel Sant'Angelo

Detail van Castel Sant'Angelo| ©Michele Bitetto
Detail van Castel Sant'Angelo| ©Michele Bitetto

Vanaf het bovenste terras van Castel Sant'Angelo, een fort in de buurt van het Vaticaan, heb je een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad, de rivier de Tiber, de Sint-Pietersbasiliek, de "passetto" (de gang die aansluit op het Vaticaan) en een ander perspectief op het kasteel zelf dan we normaal hebben vanaf de grond lopend door de omliggende straten.

Om toegang te krijgen tot het uitkijkpunt en de rest van het gebouw moet je een kaartje kopen voor het Castel Sant'Angelo. Als je wilt genieten van een van de beste uitzichten over Rome vanaf het terras, raad ik je aan om onderweg het monument te bezoeken, want wat oorspronkelijk het Mausoleum van keizer Hadrianus was, heeft door de jaren heen dienst gedaan als militaire versterking, pauselijke residentie, gevangenis en museum. Achter de muren schuilen veel interessante verhalen!

Als je het Castel Sant'Angelo verlaat, raad ik je aan om naar de Umberto I brug te gaan (het kost je maar 10 minuten meer) omdat je vanaf daar een heel mooi, maar niet zo bekend uitzicht hebt op het Vaticaan met de grote koepel op de achtergrond en de Sant'Angelo brug op de voorgrond. Je zult een paar geweldige foto's maken!

Interessante informatie

 • Adres: Lungotevere Castello, 50.
 • Hoe er te komen: Met de bus, lijnen 23, 34, 49, 49, 64, 87, 280, 492, 926 en 990.
 • Openingstijden: Elke dag van de week, van 9:00 tot 19:30. Meer informatie over Castel Sant'Angelo vind je in dit bericht.
 • Mis het niet, want....: Castel Sant'Angelo wordt beschouwd als een van de beste monumenten in Rome.

Koop tickets voor Castel St'Angelo

3. Het Pincio Terras

Uitzicht vanaf het Pincio terras| ©Fred Romero
Uitzicht vanaf het Pincio terras| ©Fred Romero

De Pincio heuvel is een van de meest bezochte in Rome dankzij het spectaculaire panoramische terras dat uitkijkt over de monumentale Piazza del Popolo en vanwaar je niet alleen deze enclave in de frontlinie kunt zien, maar ook de koepel van de Sint-Pietersbasiliek, Castel Sant'Angelo, het monument voor koning Victor Emmanuel II en enkele van de beste monumenten van Rome.

Dit uitkijkpunt heeft een van de beste uitzichten van de Eeuwige Stad! Al in de 19e eeuw ging de Romeinse aristocratie graag naar dit park om te genieten van het spectaculaire panorama van Rome, vooral bij zonsondergang. In feite is het kijken naar de zonsondergang vanaf de Pincio heuvel in het gezelschap van een speciaal iemand een van de meest romantische momenten die je kunt beleven tijdens je verblijf in Rome.

Het terras van de Pincio heuvel kan worden bereikt door het beklimmen van een monumentale trap vanaf de Spaanse Trappen of via Piazza del Popolo zelf, (ten noorden van Rome) het nemen van de trap aan de linkerkant totdat je het begin van het park van de Villa Borghese tuinen bereikt. Het is in feite een goede stop om te maken voordat je de Borghese Gallery bezoekt.

Nuttige informatie

 • Adres: Salita del Pincio, 00187 Rome.
 • Hoe kom je er: Loop vanaf Piazza di Spagna of Piazza del Popolo.
 • Wat je daarna kunt doen: Een bezoek aan de tuinen van Villa Borghese is het beste plan na een rondleiding over het Pincio-terras.
 • Mis het niet, want.........: Het Pincio terras wordt beschouwd als een van de meest romantische momenten in Rome.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

4. Het terras van de Palatijnse Heuvel

Een bezoek aan de Palatijnse Heuvel| ©Fred Romero
Een bezoek aan de Palatijnse Heuvel| ©Fred Romero

Vanaf het terras van de Palatijnse Heuvel, de meest centrale van de 7 heuvels van Rome, kun je genieten van een adembenemend uitzicht op het Forum Romanum- hetzelfde uitzicht dat de Romeinse keizers hadden!

De Palatijnse Heuvel is een van de oudste delen van de stad en wordt beschouwd als de geboorteplaats van de hoofdstad van Italië. Neem een kijkje op dit natuurlijke uitkijkpunt om de overblijfselen te zien van deze fantastische oude gebouwen die de eeuwen hebben doorstaan en vandaag de dag nog steeds overeind staan.

Bezoek het terras van de Palatijnse Heuvel om te genieten van het ongelooflijke uitzicht op het Colosseum, de Triomfbogen, de tempels en basilieken of het Huis van de Vestaalsen en stel je even voor hoe Rome er twee millennia geleden zou hebben uitgezien. Wandelen tussen die duizendjarige stenen is een onbeschrijfelijke emotie, je moet het meemaken!

Nuttige informatie

 • Adres: Via di San Gregorio, 30.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn B, station Colosseum.
 • Mis het niet want....: Vanaf de Palatijnse Heuvel kun je het Colosseum en andere indrukwekkende Romeinse archeologische overblijfselen zien.

Boek een bezoek aan het Colosseum, Forum en de Palatijnse Heuvel

5. Het uitkijkpunt van de Trinità dei Monti

Bij de Scalinata di Trinità dei Monti| ©Kevin Gessner
Bij de Scalinata di Trinità dei Monti| ©Kevin Gessner

Als je de monumentale trap beklimt die naar de kerk van de Santissima Trinità dei Monti in het centrum van Rome leidt, vind je een uitkijkpunt dat uitkomt voor de tempel vanwaar je een heel gaaf uitzicht en een ander perspectief hebt op de altijd drukke Spaanse Trappen met de Fontein van de Schuit ervoor. Dit is een van de meest bezochte plekken door zowel toeristen als Romeinen en je kent het vast wel van de vele keren dat het in de bioscoop te zien was.

Het is bijna een traditie om op de trappen te gaan zitten om de levendige sfeer van het plein te observeren, wat foto's te maken en even uit te rusten.

Een zeer interessante optie om naar het uitkijkpunt Trinità dei Monti te gaan is het huren van een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome, waardoor je niet alleen kunt genieten van het prachtige uitzicht vanaf dit uitkijkpunt, maar ook onder andere de Trevifontein, de Barcaccia Fontein of de Quattro Fiumi Fontein kunt zien.

Nuttige informatie

 • Adres: Piazza di Spagna.
 • Hoe kom je er: Met de metro, lijn A, station Spagna, of te voet met de Fonteinen en Pleinen van Rome tour.
 • Mis het niet want...: onderweg kom je langs emblematische Romeinse pleinen zoals Piazza di Spagna of Piazza del Popolo.

Boek de Fonteinen en Pleinen tour in Rome

6. De Gianicolo

Uitzichtpunt Gianicolo| ©Wikimedia
Uitzichtpunt Gianicolo| ©Wikimedia

De Gianicolo heuvel is een van de meest bijzondere uitkijkpunten van Rome om van het uitzicht over de stad te genieten, gezien de grote hoogte waarop het zich bevindt (85 meter boven zeeniveau!). Het wordt beschouwd als de achtste heuvel van de stad en is een zeer aangenaam gebied voor een wandeling.

Het terras ligt boven de wijk Trastevere en eindigt in een geweldig uitkijkpunt vanwaar je al het moois van Rome kunt aanschouwen: van tientallen kerken in de stad tot het monument voor koning Victor Emmanuel II en de koepel van het Pantheon van Rome. Zelfs het standbeeld van Garibaldi, dat op de heuvel Gianicolo staat en uitkijkt over de stad, wil zo'n prachtig uitzicht niet missen.

En als je naar de Gianicolo gaat om van het landschap te genieten, maak dan van de gelegenheid gebruik om andere interessante plekken op de top te bezoeken, zoals de kerk van San Pietro in Montorio, de vuurtoren van Manfredi of de Fontana dell'Acqua Paola.

Nuttige informatie

 • Adres: via Garibaldi, Salita di Sant'Onofrio, 00165 Roma
 • Hoe er te komen: Met de bus, lijn 870
 • Mis het niet want...: je kunt het Pantheon van Rome bijna vanuit vogelperspectief zien.

Boek de Fonteinen en Pleinen van Rome Tour

7. Het terras van het Monument voor Koning Victor Emmanuel II

Piazza Venezia waar het Monument voor Koning Victor Emmanuel II staat| ©Michelle Bitetto
Piazza Venezia waar het Monument voor Koning Victor Emmanuel II staat| ©Michelle Bitetto

Het Monument van Koning Victor Emmanuel II is een controversieel gebouw omdat voor de bouw ervan verschillende gebouwen op een oud renaissanceplein moesten worden afgebroken en omdat de Romeinen vanwege de kolossale afmetingen vonden dat de "Vittoriano" niet bij de locatie paste.

Het is nu echter een fantastisch uitkijkpunt geworden vanwaar je op 70 meter hoogte een van de beste uitzichten over Rome hebt. Om naar het bovenste terras te gaan, op het niveau van de quadrigas, moet je een van de panoramische liften nemen die het terras verlaten op het niveau van de zuilengalerij.

Vanaf de top heb je een 360º panoramisch uitzicht op het Forum Romanum en het Colosseum, de Zuil van Trajanus, de Forums Imperiales of de Via del Corso.

Nuttige informatie

 • Adres: via Garibaldi, Salita di Sant'Onofrio, 00165 Roma.
 • Hoe er te komen: Met de bus, lijnen C3, 30, 80, 83, 85, 160 en 170.
 • Mis het niet want ....: Je hebt een spectaculair uitzicht op het Forum Romanum en het Colosseum.

Boek een rondleiding door het Forum Romanum en het Colosseum

8. Het Campidoglio uitzichtpunt

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt Campidoglio| ©Macbhel
Uitzicht vanaf het uitkijkpunt Campidoglio| ©Macbhel

Vanaf het uitkijkpunt Campidoglio heb je een van de beste uitzichten van Rome en een van de meest fotogenieke uitzichten op het Forum Romanum vanuit een ander perspectief met de Tempel van Saturnus op de voorgrond en het Colosseum aan de horizon. Neem je camera mee want je zult niet kunnen stoppen met foto's maken!

Het uitkijkpunt Campidoglio, achter het Palazzo Senatorio rechts van het Tabularium, is vaak druk, vooral aan het eind van de middag als de verlichting van het Forum Romanum aangaat, dus probeer iets eerder te gaan om een goede plek te bemachtigen.

Nuttige informatie

 • Adres: Piazza del Campidoglio.
 • Hoe kom je er: Met de metro, lijn B, station Colosseum.
 • Mis het niet want...: je zult kunnen genieten van een van de meest unieke uitzichten van het Forum Romanum.

Boek een rondleiding naar het Forum Romanum en het Colosseum

9. De oranje tuin

Zonsondergang in de Oranjetuin| ©Mark Radford
Zonsondergang in de Oranjetuin| ©Mark Radford

De Orangerie, verscholen in een klein hoekje van de Aventijnse heuvel, is een park weggestopt van de drukte van het centrum van Rome waar je een oase van rust vindt, ideaal voor een pauze om je batterijen op te laden terwijl je geniet van een van de mooiste panoramische uitzichten van de hoofdstad.

Bij aankomst vind je een prachtige ingang met een fontein en een pad omringd door pijnbomen leidt je naar het panoramische terras vanwaar je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek, de wijk Trastevere, Piazza Venezzia en de rest van Rome aan je voeten ziet liggen.

Als je besluit om de Oranjetuin te bezoeken, raad ik je aan om bij zonsondergang te gaan, want dan is de sfeer magisch. En vergeet niet om een picknick mee te nemen want je zult er nog lang willen blijven om het landschap en het prachtige kleurenspel dat de hemel van Rome tijdens zonsondergang kleurt, te bewonderen.

Nuttige informatie

 • Adres: Piazza Pietro D'Illiria, 00153 Rome RM, Italië
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn B, station Circo Massimo.
 • Mis het niet want...: onderweg zie je prachtige uitzichten op de Thermen van Caracalla, het Forum met het Monument voor Koning Victor Emmanuel II of het Tibereiland, waar fotografieliefhebbers in de Eeuwige Stad hun hart kunnen ophalen.

10. Het slot van de Orde van Malta

Kijkend door de sluis van de Orde van Malta| ©Nicolas Esposito
Kijkend door de sluis van de Orde van Malta| ©Nicolas Esposito

Vlakbij de Oranjetuin, op de Aventijnse heuvel, een van de 7 heuvels van Rome, bevindt zich de zetel van de Orde van de Ridders van Malta, die een van de beste uitzichten van Rome biedt. Het is de sluis van de toegangspoort tot het landgoed van de Priorij van Malta, waardoor je een heel origineel uitzicht hebt op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek aan de achterkant van een galerij van hagen.

Het merkwaardige aan dit eigenaardige uitkijkpunt is bovendien dat wanneer je uitkijkt over het landschap, je vanaf deze sluis drie staten tegelijk ziet. Ja, precies zoals je het leest! Vanaf hier kun je Italië, het Vaticaan en de Orde van de Ridders van Malta (de enige staat zonder land ter wereld) zien. Is het niet bijzonder?

Helaas voor toeristen kan de tuin van de Orde van de Ridders van Malta niet worden bezocht, maar je kunt in ieder geval een uniek uitzicht krijgen op de Sint-Pietersbasiliek. Peter's Basiliek. Kom naar dit uitkijkpunt na een bezoek aan de Garden of Orange Trees - het zal je sprakeloos achterlaten!

Nuttige informatie

 • Adres: Piazza dei Cavalieri di Malta, nummer 3.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn B, station Circo Massimo.
 • Mis het niet want...: de belvedère is een van de vele prachtige verborgen geheimen van Rome.

Boek een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek