Het Colosseum en het Forum Romanum met kinderen

Als gezin naar Rome gaan is een fantastisch idee, maar zoals alle reizen met kinderen is er een trucje voor nodig. Hier zijn een paar tips om je bezoek aan het Colosseum soepel te laten verlopen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

Het Colosseum en het Forum Romanum met kinderen

Het interieur van het Colosseum met een groep die de arena bezoekt. | Ahmed Almakhzanji

Als je een reis naar Rome plant met het gezin en er is een kleintje in de groep, maak je dan geen zorgen: het Colosseum zal hen versteld doen staan. Het is waar dat het een lang bezoek kan zijn, dus het vereist een beetje organisatie om het tot een succes te maken. Ik zal het je vertellen!

Koop je tickets online en op voorhand om wachtrijen te vermijden

Toegang tot het Colosseum| ©Justine Camacho
Toegang tot het Colosseum| ©Justine Camacho

Dit is altijd mijn eerste advies aan iedereen die van plan is het Colosseum en het Forum Romanum te bezoeken, maar als er kinderen in de groep zijn, is het vermijden van wachtrijen essentieel.

Als u uw kaartjes voor het Colosseum op voorhand koopt, vermijdt u lange rijen in de zon, waar de kleintjes uiteraard hun geduld (en energie) verliezen. Bovendien blijven niet alleen de prijzen hetzelfde, maar heb je online ook meer vrijheid om datum en tijd te kiezen en om tickettypen en prijzen te vergelijken.

Er is meestal nogal wat drukte rond het amfitheater, dus je zult je bevoorrecht voelen als je daar aankomt met je tickets in de hand en eventuele wachtrijen vermijdt.

Let op: voor kinderen onder de 18 gelden speciale voorwaarden voor de ticketprijzen en rondleidingen, dus wanneer u uw tickets boekt moet u hun leeftijd aangeven om in aanmerking te komen voor kortingen.

Boek uw tickets voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Dompel ze onder in de geschiedenis

Beleef de geschiedenis| ©Matthew Waring
Beleef de geschiedenis| ©Matthew Waring

Een van de dingen die nooit mislukken is om hen kennis te laten maken met de fascinerende geschiedenis van het oude Rome en het Colosseum. Door hen iets te vertellen over hoe het leven was in het Romeinse Rijk, hoe de gladiatoren zich kleedden, enz. zullen ze zeker hun fantasie de vrije loop laten en zich de sterren van een film wanen.

Er zijn verhalen, stripverhalen en zelfs enkele tekenfilmhoofdstukken om het verhaal samen te vatten of hen voor te bereiden op wat hen in Rome te wachten staat.

Bovendien staan rond het Colosseum meestal mensen in typische gladiatorenkostuums klaar om met kinderen (en volwassenen) op de foto te gaan, hen te begroeten en hen te imponeren met hun harnas en hun kisten. Als je de ervaring aanvult met de interactieve tentoonstelling Welkom in Rome, zullen ze nog gelukkiger vertrekken.

Boek een bezoek aan het Colosseum met een virtual reality-bril

Kom voorbereid met hapjes en drankjes

Koel af en versla de hitte| ©barnimages.com
Koel af en versla de hitte| ©barnimages.com

Zelfs als je niet in de zomer naar Rome reist, zul je waarschijnlijk een zeer hete dag (of in ieder geval veel zon) krijgen in het Colosseum en het Forum Romanum. Vergeet niet dat er weinig schaduw is, dus het is noodzakelijk om ze te beschermen tegen de zon.

Doe zonnebrandcrème en een hoed op en aarzel niet om wat verfrissingen of snacks in je rugzak mee te nemen voor het geval ze honger of dorst krijgen tijdens het bezoek. Je ziet er kraampjes met ijs en frisdrank, wat ook een goed idee kan zijn om weer op krachten te komen.

Boek uw tickets voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Bezoek eerst het Colosseum en daarna het Forum Romanum

Romeins Forum| ©Antônia Felipe
Romeins Forum| ©Antônia Felipe

Het bezoek binnenin het Colosseum is ongetwijfeld het interessantst: de afmetingen en de hoeveelheid details, tunnels en galerijen die bewaard zijn gebleven zijn ongelooflijk. Het is ook het meest intensieve deel van het bezoek, dus het is het beste om het zo snel mogelijk te doen, wanneer het energieniveau nog erg hoog is.

Daarna kunt u uitrusten rond het Colosseum voordat u een aangename wandeling maakt naar het Forum Romanum, waar u meer tijd hebt om te beslissen hoeveel tijd u wilt besteden, hoeveel details u wilt bekijken, enzovoort.

Bij sommige ticketpakketten kunt u de ene dag het Colosseum bezoeken en de volgende dag het Forum Romanum, wat een goede optie kan zijn als u met heel jonge kinderen reist of als u merkt dat ze te moe zijn na het bezoek aan het amfitheater. Vergeet trouwens niet dat tickets voor het Forum Romanum inbegrepen zijn bij alle rondleidingen en tickets voor het Colosseum, waardoor u het Colosseum kunt bezoeken zonder extra te hoeven betalen - een goede tip!

Boek een rondleiding door het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Vroeg in de ochtend is het beste

Colosseum verlicht door het vroege ochtendlicht.| ©Rudoni Productions
Colosseum verlicht door het vroege ochtendlicht.| ©Rudoni Productions

Naast het feit dat de kinderen op dat tijdstip niet zo moe zijn, is een bezoek aan het Colosseum in de koelte van de dag essentieel om er het beste van te maken.

In de vroege ochtend zijn er bovendien meestal niet zoveel bezoekers of grote groepen, wat aangenamer zal zijn om op de details te letten, foto's te nemen of zelfs een pauze in te lassen tijdens het bezoek om de batterijen op te laden. Je hebt deze en andere tips in mijn lijst met tips voor een bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum in dit artikel.

Als je eenmaal klaar bent met rondwandelen, wacht de rest van Rome op je om het historische centrum van de stad in je eigen tempo te verkennen.

Boek uw tickets voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Verken het idee van een virtual reality rondleiding

Kind geniet van VR| ©Jessica Lewis
Kind geniet van VR| ©Jessica Lewis

Als uw kinderen liefhebbers zijn van nieuwe technologieën, zullen ze zeker genieten van deze gespecialiseerde rondleiding die speciaal voor hen is voorbereid. Onder de vele opties voor een rondleiding door het Colosseum is er een optie die een virtual reality recreatie van het oude Rome en het Colosseum omvat.

Tijdens het bezoek aan het Colosseum wordt u begeleid door een gids die u voorziet van een speciale bril waarmee u de huidige staat van het Forum en het Colosseum kunt vergelijken met scènes uit die tijd die u voor uw gevoel uit de eerste hand meemaakt.

Bovendien maakt het gezelschap van een gespecialiseerde gids het bezoek veel aangenamer en houdt het de kinderen bezig en nieuwsgierig, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u hen voortdurend bezig houdt.

Boek een bezoek aan het Colosseum met een virtual reality-bril

Voel je als een filmster met een bezoek aan de arena van het Colosseum

Afdalen in de arena van het amfitheater zelf is een ervaring die de jongste leden van het gezin niet mogen missen. Naast een andere kijk op de tribunes en een verrassende blik op de tunnels en ondergrondse galerijen, zullen zij zich voelen als de hoofdrolspelers van een gladiatorenfilm uit het Romeinse Rijk.

Het is een beperkt gebied en de zitplaatsen zijn beperkter, dus u kunt het alleen bezoeken als onderdeel van een rondleiding onder begeleiding van een deskundige gids, die u inzicht geeft in de evolutie in de loop der tijd van deze merkwaardige arena waarin gladiatorengevechten en gevechten tussen mensen en exotische dieren werden gehouden om het publiek en de keizers te vermaken.

Ideaal om enkele van de beste foto's van uw reis te maken. Wil je meer details over dit voorstel, mis dan niet het artikel over het bezoek aan de arena en de ondergrondse van het Colosseum.

Boek uw rondleiding door het Colosseum met toegang tot de arena

Geniet van een reis terug in de tijd met een rondleiding

Met een rondleiding door het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel duikt u in de geschiedenis van deze emblematische plaatsen op een leuke en onderhoudende manier voor de jongste leden van het gezin. Een reis door de tijd om epische verhalen te beleven aan de hand van het verhaal van een deskundige gids die u gedurende de hele tour begeleidt.

Bovendien komt u langs zonder in de rij te staan, iets wat erg belangrijk is om rekening mee te houden als u met kinderen gaat omdat ze sneller moe worden en natuurlijk om meer tijd te hebben voor andere vrijetijdsactiviteiten in Rome met de kleintjes zoals een tour per bus, een elektrische fietstour of het bekijken van het Wassenbeeldenmuseum van Rome.

Boek een rondleiding door het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Als u een kinderwagen heeft, kunt u deze het beste in het hotel laten staan.

Binnen in het Colosseum| ©rjzaar
Binnen in het Colosseum| ©rjzaar

Het Colosseum en het Forum Romanum hebben trappen, geplaveide of zanderige vloeren en zelfs in het Colosseum vind je galerijen en tribunes die bijna niet toegankelijk zijn met een kinderwagen.

Als u wilt dat uw bezoek soepel en zonder onderbrekingen verloopt, kunt u uw kinderwagen beter niet meenemen naar dit gebied (er zijn andere plaatsen in Rome waar u gemakkelijker met een kinderwagen kunt komen, zoals het Vaticaan of de straten van het historische centrum).

Voor het bezoek aan het Colosseum of het Forum Romanum raad ik je aan om, als je kleintje nog niet oud genoeg is om te lopen, te overwegen hem of haar in een rugzak of draagzak te dragen, zodat je je vrijer kunt bewegen.

Boek uw tickets voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Plan uw maaltijden

Proef het heerlijke Romeinse eten| ©Pinar Kucuk
Proef het heerlijke Romeinse eten| ©Pinar Kucuk

Een ander belangrijk punt tijdens uw bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum is waar u voor of na uw bezoek kunt eten. Zoals je zult zien heeft de omgeving niet veel te bieden, dus voordat je bij de eerste de beste plek die je tegenkomt gaat zitten, raad ik je aan mijn artikel over de beste plekken om te eten in de buurt van het Colosseum te bekijken. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Boek een foodtour door Trastevere, Campo dei Fori en het Joodse Getto