Romeinse Forum tickets: hoe koop je ze, hoeveel kosten ze, zijn ze de moeite waard, enz.

Een rondleiding door het Forum Romanum maakt je beeld van het oude Rome compleet als je ook het Colosseum bezoekt. Hier lees je hoe je aan kaartjes kunt komen zodat je niets mist.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

Romeinse Forum tickets: hoe koop je ze, hoeveel kosten ze, zijn ze de moeite waard, enz.

Panoramisch uitzicht op het Forum Romanum | Fabio Fistarol

Het was het epicentrum van het sociale en economische leven tijdens het Romeinse Rijk: er stonden huizen, tempels, paleizen en pleinen waar Romeinen samenkwamen.

Het ligt naast het Colosseum en is een van de must-see bezienswaardigheden in Rome. Koop vooraf tickets voor het Forum Romanum om de enorme rijen toeristen bij de poorten te vermijden.

De beste combinatie

Colosseum, Forum Romanum en Palatine Hill Tickets en Rome Open Bus

Reis naar het oude Rome met deze combinatie van tickets

Geniet van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de Italiaanse hoofdstad: het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel. Haal het meeste uit je verblijf in Rome en maximaliseer je sightseeingroute met deze optie.

Met deze tickets kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van de Eeuwige Stad bezoeken, zoals het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnheuvel. Zonder in de rij te staan of te wachten, kunt u uw dagje sightseeing door de stad organiseren en ze bezoeken in de volgorde die u wilt.

Bezoek het Colosseum, een van de wonderen van de oude wereld en UNESCO Werelderfgoed. Dit ticket bevat ook een digitale audiogids, zodat je alles te weten komt over de geschiedenis van Rome en het belang van dit amfitheater in het oude Rome.

Gedurende 24 uur voor of na je bezoek aan het Colosseum heb je toegang tot:

  • Forum Romanum: het epicentrum van het oude Rome dat commerciële, politieke, sociale en zelfs militaire parades samenbracht. Het is een van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden ter wereld en er zijn nog steeds monumenten zoals de Boog van Titus en de Tempel van Janus bewaard gebleven.
  • Palatijnse Heuvel - de oorsprong van het moderne Rome, waar Romulus in zijn tijd besloot een nieuwe stad te stichten. Daar kun je vandaag de dag de structuur van de Tempel van Apollo Palatine zien, die in zijn tijd was voorzien van witmarmeren decoraties en deuren bedekt met goud en ivoor.

Aanrader als... je geen enkele toeristische attractie van Rome wilt missen en je je route liever van tevoren organiseert. Met dit gecombineerde ticket maximaliseer je je tijd, je verblijf en je geld.

Tickets kopen voor het Forum Romanum

Forum Romanum| ©Blaz Erzetic
Forum Romanum| ©Blaz Erzetic

Heel eenvoudig: alle tickets voor het Colosseum zijn ook inclusief toegang tot het Forum Romanum, dus je hebt geen apart ticket nodig en je hoeft niet extra te betalen voor dit bezoek.

Het beste advies dat ik je kan geven om kaartjes te kopen voor het Forum Romanum is echter om niet te lang te wachten en ze van tevoren online te kopen: omdat het een van de populairste en meest bezochte plaatsen in de stad is, zijn kaartjes erg gewild.

Er staan meestal lange rijen voor de kassa's, dus als je kunt, koop ze dan van tevoren en online. Online kun je dienstregelingen, prijzen en soorten rondleidingen vergelijken en een plaats reserveren voor de dag en het tijdstip waarop je het Forum Romanum wilt bezoeken.

Koop tickets voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel

Prijzen Forum Romanum

Bezoek het Forum Romanum met een gids| ©Victor Malyushev
Bezoek het Forum Romanum met een gids| ©Victor Malyushev

Zoals ik al zei, is de prijs inbegrepen in het ticketpakket voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel: het is ongeveer € 23 in Hellotickets.

Als je gewoon een standaard ticket wilt kopen en het Forum op eigen houtje wilt bezoeken, kost de toegang tot het Colosseum en het Forum Romanum ongeveer €17 aan de kassa, maar je weet dat de rijen lang kunnen zijn. Zonder rondleiding mis je ook veel van de context van wat je gaat zien. In dit geval zou ik aanraden om apart een audiogids te huren.

Meer informatie over hoeveel het kost om het Forum Romanum te betreden vind je in mijn artikel over toegangsprijzen voor het Colosseum.

Koop tickets voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn

Is een rondleiding door het Forum Romanum de moeite waard?

Geschiedenis herbeleven| ©Victor Malyushev
Geschiedenis herbeleven| ©Victor Malyushev

Ja, zeer zeker. Als we bij het Colosseum al rondleidingen met een gids aanraden, is dat bij het Forum Romanum nog essentiëler. Houd er rekening mee dat het grootste deel van wat je gaat zien ruïnes en archeologische overblijfselen zijn.

Hoewel sommige zeer goed bewaard zijn gebleven, zullen de visie en uitleg van een deskundige gids je helpen om de bouwwerken mentaal te reconstrueren. Je zult begrijpen hoe het dagelijkse leven was tijdens het Romeinse Rijk, waar hun belangrijkste uren aan werden besteed en hoe het sociale leven in het Forum zich ontwikkelde.

Een reis terug in de tijd die je niet zou willen missen als je gewoon door de smalle straatjes dwaalt zonder echt te begrijpen wat je ziet.

Boek een rondleiding door het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel

Hoeveel tijd heb ik nodig om het Forum Romanum te bezoeken?

Uitzicht op het Forum vanaf de Capitolijnse Musea| ©David Bruggink
Uitzicht op het Forum vanaf de Capitolijnse Musea| ©David Bruggink

Of je het nu alleen doet of met een deskundige gids, het kost je minstens anderhalf uur om door het Forum te lopen. Onderweg stop je om de belangrijkste gebouwen te zien, wandel je langs de Via Sacra, bewonder je de Triomfboog en de Zuil van Trajanus.

Als je eenmaal het Forum betreedt, kun je dat kaartje natuurlijk niet meer gebruiken, dus je moet goed nadenken over wanneer je het wilt gebruiken.

Ik heb een kleine praktische gids gemaakt over de duur van het bezoek aan het Colosseum en het hele archeologische gebied van het Forum Romanum, die je kan helpen bij het organiseren van je bezoek.

Koop tickets voor Colosseum, Forum Romanum en Palatijnse Heuvel

Kan ik het Forum Romanum gratis bezoeken?

Uitzicht op het Forum vanaf de Via del Fiori Imperiali| ©Alexander Russy
Uitzicht op het Forum vanaf de Via del Fiori Imperiali| ©Alexander Russy

Het Forum Romanum is, hoewel het in de open lucht is, omheind en betalend, dus je hebt een kaartje nodig om binnen te komen. Maar op de eerste zondag van elke maand openen zowel het Colosseum als het Forum Romanum hun deuren gratis voor alle bezoekers die ze willen bezoeken.

Houd er rekening mee dat de drukte op die dagen meestal enorm is, dus als je geen zin hebt om dit bezoek te doen omringd door duizenden toeristen, is mijn aanbeveling om die data te vermijden en een kaartje te kopen om ze op eigen houtje te bezoeken tijdens de week met meer rust.

Als je je budget nog steeds laag wilt houden, is er een optie om gratis een goed uitzicht te hebben op het Forum (van verder weg, natuurlijk). Vanaf de Via dei Fori Imperiali (op zondag de hele dag voetgangersgebied), die het Piazza Venezia met het Colosseum verbindt, heb je een verhoogd uitzicht op een groot deel van het Forum, een van de beste uitzichten in Rome.

Koop kaartjes voor Colosseum, Forum Romanum en Palatijnse Heuvel

Wanneer is de beste tijd om het Forum Romanum te bezoeken?

Het Forum op een heldere ochtend| ©Fabio Fistarol
Het Forum op een heldere ochtend| ©Fabio Fistarol

Vroeg in de ochtend is zeker de beste tijd: houd er rekening mee dat er nauwelijks schaduw is in dit gebied, dus tijdens de centrale uren zal de hitte te veel zijn en kan het bezoek ongemakkelijk worden.

Aan de andere kant hebben grote groepen bezoekers de neiging om later op de dag te arriveren, dus als je vroeg opstaat zul je ze waarschijnlijk vermijden. Vermijd, indien mogelijk, weekenden en feestdagen, wanneer het Colosseum en de omgeving ook druk zijn met binnenlandse toeristen.

Koop tickets voor Colosseum, Forum Romanum en Palatijnse Heuvel

Tips voor een bezoek aan het Forum Romanum

Kleed je comfortabel en bescherm jezelf tegen de zon.| ©Yolanda
Kleed je comfortabel en bescherm jezelf tegen de zon.| ©Yolanda

Als je wilt dat je bezoek aan het Forum Romanum een ontspannen en plezierige ervaring wordt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Draag comfortabele schoenen. de grond is geplaveid of bedekt met zand, dus ik zou ongemakkelijke schoenen, hakken of sandalen die niet goed aan je voeten passen vermijden.
  • Bescherm jezelf tegen de zon: met verfrissingen, petjes, hoeden en zonnebrandcrème. Geloof me, zelfs als je niet in de zomer reist, is de temperatuur (of gevoelstemperatuur) hier drukkend dan in de rest van de stad.
  • Koop voorafkaartjes om wachtrijen te vermijden: de lange rijen voor de poorten van het Forum en het Colosseum kunnen kilometers lang zijn. Koop online kaartjes om te voorkomen dat je al moe het Forum betreedt.
  • Pas opvoor toeristenvallen: de restaurants zijn niet de beste en ook niet de goedkoopste (zie mijn artikel over waar te eten in de buurt van het Colosseum). Pas ook op voor mannen verkleed als gladiatoren: ze zullen je beleefd benaderen om je te begroeten, maar als je met hen op de foto gaat, zullen ze achteraf om een fooi vragen.
  • Wees op je hoede voor onofficiële gidsen of tickets: het gebied rond het Colosseum zit vol met touts of onofficiële gidsen die je tickets en rondleidingen aanbieden tegen "voordelige" prijzen. Wees op je hoede voor alles wat ze je aanbieden, want er staat je misschien een teleurstelling te wachten als de kaartjes niet geldig zijn of als de rondleiding niet is wat je ervan verwachtte.

Als je meer tips of details wilt, aarzel dan niet om mijn artikel met tips voor een bezoek aan het Colosseum te raadplegen.

Koop tickets voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn

Het Forum Romanum bezoeken met kinderen

Herbeleef het verleden| ©tommao wang
Herbeleef het verleden| ©tommao wang

Een bezoek aan het Forum Romanum met kinderen is een echte aanrader. Ze zullen genieten van de fascinerende verhalen over het oude Rome, ze zullen hun fantasie de vrije loop laten als ze tempels, gebouwen en pleinen mentaal reconstrueren en ze zullen zich de sterren van een film wanen.

Er is een virtuele rondleiding waarbij de gids ze een virtual reality bril geeft waarmee ze alledaagse scènes van het Forum kunnen reconstrueren. Ze zullen versteld staan!

Als je erover denkt om met het gezin naar Rome te gaan, ben je misschien geïnteresseerd in mijn artikel over een bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum met kinderen.

Koop kaartjes voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn