Duur van de bezoeken aan het Colosseum en het Forum Romanum

Als je een reis naar Rome aan het plannen bent en wilt weten hoeveel tijd je nodig hebt om het hele gebied van het Colosseum en het Oude Rome te bekijken, dan is dit interessant voor jou - lees verder!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

Duur van de bezoeken aan het Colosseum en het Forum Romanum

Uitzicht op het Colosseum en het Forum Romanum | David Edkins

Er is geen tijd te verliezen tijdens je bezoek aan Rome. De pleinen, straatjes, kleurrijke gevels, terrassen... zullen meteen je hart stelen en je zult zo lang mogelijk van de stad willen genieten.

Om je reis goed te organiseren en als je je afvraagt hoeveel tijd je echt nodig hebt om van het bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum te genieten, raad ik je aan om verder te lezen.

Hoeveel tijd heb ik in totaal nodig om het Colosseum en het Forum Romanum te bezoeken?

Forum Romanum| ©Lucía García González
Forum Romanum| ©Lucía García González

Over het algemeen heb je minstens een halve dag nodig om een goede indruk te krijgen van het hele gebied, het Colosseum van binnen te bezoeken en rond het Forum Romanum te lopen.

Natuurlijk kun je deze tijd verlengen als je wilt stoppen om de archeologische overblijfselen van het Forum Romanum in detail te bekijken, rond het Circus Massimo wilt lopen, wilt stoppen om foto's te maken van het hele gebied, aan de buitenkant rond het Colosseum wilt lopen... Oh, en het uitzicht vanaf de trappen van het Colosseum en het Forum Romanum. Oh, en het uitzicht vanaf de trappen die omhoog leiden naar de wijk Monti (je vindt ze net boven de metrohalte Colosseo) geeft je een adembenemend uitzicht op het Colosseum.

Als je je kaartjes voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel niet van tevoren hebt gekocht, reken dan maar op een paar uur in de rij staan bij de kassa om al de tijd te winnen die je nodig hebt voor het bezoek.

Boek tickets voor het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

Hoe lang duurt de rondleiding door het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel?

Palatijnse heuvel| ©Fred Romero
Palatijnse heuvel| ©Fred Romero

Rondleidingen door het Colosseum variëren in lengte, afhankelijk van wat is inbegrepen in de tour, reken op 1 tot 3 uur in totaal. Er is bijvoorbeeld een express rondleiding door het Colosseum die 1 uur duurt en ideaal is als je weinig tijd hebt in Rome, maar de rondleidingen door het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel duren meestal rond de 3 uur.

Het mooie van deze rondleidingen is dat de kaartjes die erbij horen voorrangstoegang hebben, dus je kunt de lange rijen om zowel het Colosseum als het Forum binnen te komen overslaan.

Er is ook een nog uitgebreidere (en dus langere) optie die een bezoek aan het Colosseum combineert met een bezoek aan het Vaticaan, altijd begeleid door een deskundige gids. Beide bezoeken vinden plaats op dezelfde dag en de totale duur van de tour is ongeveer 6 uur, dus je kunt verwachten dat je het grootste deel van de dag bezig zult zijn.

Boek je bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Hoeveel tijd moet ik in het Colosseum doorbrengen als ik het alleen bezoek?

Romeins Colosseum| ©Martijn Vonk
Romeins Colosseum| ©Martijn Vonk

Een andere optie om het gebied op eigen houtje te bezoeken is om je kaartjes voor het Colosseum zelf te kopen (ik raad je aan om dit altijd online en van tevoren te doen om zeker te zijn van beschikbaarheid en de wachtrijen op de dag van je bezoek over te slaan).

Als je het Colosseum op eigen houtje bezoekt, reken er dan op dat je minstens een uur binnen bent, 20 minuten buiten en nog een uur om het Forum Romanum te bezoeken.

In totaal ben je minstens 3 uur in het gebied als je alles gezien wilt hebben. Als je vanuit het centrum van Rome loopt, kost het je waarschijnlijk 30 minuten extra om hier te komen, maar het uitzicht is het zeker waard.

Boek tickets voor het Colosseum, Forum en Palatijn

Hoe lang duurt het om de Arena van het Colosseum te bezoeken?

De Arena van het Colosseum| ©Ruben Ramirez
De Arena van het Colosseum| ©Ruben Ramirez

Je kunt de Arena van het Colosseum bezoeken met een rondleiding die dit deel van de tour omvat (controleer dit voordat je boekt, want niet alle rondleidingen omvatten dit deel van de tour). Deze stop is meestal inbegrepen in de 3-uur durende rondleiding en voegt geen extra tijd toe aan de route.

Het geeft je echter wel een ander zicht op de tribunes, de ondergrondse labyrinten en geeft je het gevoel dat je heel klein bent voor de immense omvang van het amfitheater. Vanaf hier voel je je zoals de echte gladiatoren van het oude Rome zich voelden toen ze ten strijde trokken.

Hoewel de prijs van het bezoek met de arena inbegrepen een beetje hoger is dan het standaard bezoek (als je bedenkt dat het een exclusieve ruimte is met minder zitplaatsen, is het verschil begrijpelijk), is het absoluut een aanrader!

Boek je rondleiding door het Colosseum, de arena en de ondergrondse ruimtes

Hoeveel tijd heb ik nodig om het Forum Romanum te bezoeken?

Ontdek de verrassingen van het Forum Romanum| ©chrisobayda
Ontdek de verrassingen van het Forum Romanum| ©chrisobayda

Je hebt minstens een uur nodig om het Forum Romanum te bezoeken, afhankelijk van hoe grondig je het wilt doen. Het Archeologische Park van het Forum Romanum ligt naast het Colosseum (je kunt het niet missen, je ziet het meteen) en met je kaartjes voor het Colosseum kun je het betaalde gedeelte van het Forum Romanum betreden.

Onderweg zie je de archeologische overblijfselen van wat ooit tempels, basilieken en ontmoetingsplaatsen waren. Wat je aandacht zal trekken (vooral omdat het zeer goed bewaard is gebleven) is de Boog van Triomf.

Als je het beste panoramische uitzicht over het Forum wilt, voor of na je bezoek, ga dan naar de top van het Piazza del Campidoglio (waar de Capitolijnse Musea zijn) en zoek het uitkijkpunt dat uitkijkt over het Forum en het Colosseum. Gewoonweg spectaculair.

Hoeveel tijd heb ik nodig om het Circo Massimo te bezoeken?

Circus Massimo| ©Fred Romero
Circus Massimo| ©Fred Romero

Met een capaciteit van 250.000 mensen kun je je voorstellen dat het Circus Massimo enorm is. Het is ongeveer 600 meter lang en 250 meter breed, dus een volledige rondleiding kan gemakkelijk meer dan een uur duren, maar het is de moeite waard om een rondleiding door het Circus Maximus te boeken.

Helaas is er weinig overgebleven van wat ooit de meest begeerde piste voor paardenraces in het oude Rome was, dus tegenwoordig zie je alleen het oppervlak en naar mijn mening is het niet echt een volledige rondleiding waard.

Als je erheen wilt gaan, het panoramische uitzicht wilt zien, je wilt verwonderen over de afmetingen en terug wilt komen, zou je in totaal niet meer dan 20-30 minuten hoeven te besteden.

Boek je rondleiding door het Circus Maximus

Hoe lang doe ik erover om langs de Via dei Fori Imperiali te lopen?

Via dei Fori Imperiali| ©Shadowgate
Via dei Fori Imperiali| ©Shadowgate

Het stuk Via dei Fori Imperiali dat Piazza Venezia met het Colosseum in Rome verbindt is ongeveer een kilometer lang en je loopt er ongeveer 12 minuten over. Het beste is dat ze deze geweldige laan op zondag afsluiten voor verkeer en dat je er op je gemak langs kunt wandelen als je het Colosseum nadert.

Het uitzicht vanaf elk punt is spectaculair, want je hebt ook een verhoogd uitzicht over een groot deel van het Forum Romanum, waardoor je de beste foto's van het Forum kunt maken.

In het begin zie je het Colosseum in de verte en beetje bij beetje kom je steeds dichterbij en realiseer je je de echte afmetingen van dit enorme amfitheater. Aan de andere kant vind je hier wat schaduw onder een boom, maar het grootste deel van de wandeling is in de zon, dus bescherm jezelf tegen de hitte en de zonnestralen met zonnecrème en verfrissingen als je die nodig hebt.

Hoe lang duurt het voordat ik bij het Colosseum ben vanuit het centrum van Rome?

Trevifontein| ©Michele Bitetto
Trevifontein| ©Michele Bitetto

Het "toeristische" centrum van de stad is relatief klein en hoewel er honderden straten en pleinen zijn die een bezoek waard zijn, duurt het, als je vanuit het centrum wilt lopen, tussen de 20-30 minuten, afhankelijk van waar je bent.

Als je je reis goed wilt organiseren, is hier een korte gids over hoe je bij het Colosseum komt.