Spaanse Plein: alles wat u moet weten om er te genieten

Als je in de prachtige stad Rome bent, mag je het prachtige Piazza di Spagna en alles eromheen niet missen. Het is een gebied vol glamour en winkelstraten waar alle bezoekers kunnen winkelen en een souvenir van deze geweldige stad mee naar huis kunnen nemen.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

8 minuten lezen

Spaanse Plein: alles wat u moet weten om er te genieten

Piazza di Spagna in Rome | ©Kanesue

Het Piazza Spagna is een van de meest magische plekken van Rome en wordt omringd door enkele van de belangrijkste monumenten. Er zijn ook restaurants met typische lokale gerechten en andere gerechten die je smaakpapillen zullen verrukken. Zonder twijfel een must op je lijst van dingen die je moet zien en doen in Rome.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet zien om te genieten van alle charme van de plek, waarbij je elke enclave kent zonder er een te hoeven missen.

1. Doe een rondleiding op Piazza di Spagna

Villa Borghese vanuit de toeristenbus| ©Wikimedia
Villa Borghese vanuit de toeristenbus| ©Wikimedia

De beste manier om een plek te leren kennen is met een deskundige gids die u alle geheimen vertelt. Op Piazza di Spagna kun je een rondleiding nemen om de belangrijkste en mooiste monumenten van de stad te leren kennen. In dit type tour leer je ook het volgende kennen:

  • Via del Condotti

Deze straat in Rome begint op Piazza di Spagna en dankt zijn naam aan de kanalen die naar het thermale water van Agrippa leiden. Omdat het heel dicht bij het plein ligt, is het heel populair bij toeristen, zozeer zelfs dat het het meest modieuze winkelcentrum van Rome is. Omdat het het grootste winkelcentrum van de stad is, volgt hier een artikel over de 10 beste dingen om te kopen zodat je een souvenir mee naar huis kunt nemen.

  • Villa Borghese

De Villa Borghese is een park in de stad Rome met verschillende stijlen: tuinen in Italiaanse stijl met grote oppervlakken en vijvers, tuinen in Engelse stijl en fonteinen. Dit grote park heeft 9 ingangen en een daarvan is de PIazza Spagna en binnenin zijn er musea, gebouwen en attracties zoals de Villa Borghese Pinciana, dus als je binnenkomt kun je genieten van verschillende attracties op dezelfde plek. Hier is een artikel over kaartjes voor de Borghese Galerij dat handig kan zijn als je besluit dit deel van het bezoek uit te breiden.

  • Piazza Del Popolo

Veel rondleidingen gaan van Piazza Spagna naar Piazza del Popolo, een van de beroemdste pleinen van Rome. Op dit plein vind je 3 kerken, waarvan je de architectuur en barokstijl kunt bewonderen. Deze kerken geven het plein een unieke stijl en het is erg populair bij toeristen.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

2. Piazza di Spagna trap

Piazza di Spagna trappen| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna trappen| ©Daniel Basso

Dit plein staat bekend als Piazza di Spagna omdat de Spaanse ambassade er gevestigd is. Het is een van de meest symbolische plaatsen in Rome. De trap wordt een trap naar de hemel genoemd, omdat het een perfect gebouwde plek is met treden van marmer.

Vlakbij het plein zijn er plekken waar je een heerlijk ijsje kunt kopen om te genieten van het prachtige uitzicht en de structuur van de plek. De Donne Sotto le Stelle parade, een van de evenementen die in juli in Rome plaatsvinden, versiert het plein. Het is perfect om er op die datum heen te gaan om de parade te zien.

Het is ideaal om er 's avonds heen te lopen en op de trappen te gaan zitten om van de zonsondergang te genieten in het gezelschap van andere toeristen.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

3. Barcaccia fontein

Barcaccia fontein| ©Carlo Raso
Barcaccia fontein| ©Carlo Raso

Het is een fontein in barokstijl in de vorm van een boot en is gegraveerd met de familiewapens. Hij staat midden op het Piazza di Spagna en je kunt er prachtige foto's van maken in een unieke stijl.

Je vindt deze fontein als je de marmeren trap afloopt. Als je in de zomer naar Rome gaat, zul je merken dat de fontein een welkome afleiding is van de zinderende hitte van Rome.

Boek een privétour door Rome

4. Kerk van de Trinità del Monte

Klim omhoog naar de kerk van de Trinità del Monte| ©Carmen Alonso Suarez
Klim omhoog naar de kerk van de Trinità del Monte| ©Carmen Alonso Suarez

Het centrale monument van de Piazza di Spagna is de kerk van de Trinità del Monte. Deze bevindt zich bovenaan de trap, heeft een gotische stijl en een gevel versierd met symmetrische klokkentorens.

Vanaf de kerk heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Om er te komen kun je de bus of de metro van Rome nemen. Je kunt de kerk bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 18:30 tot 20:00 uur. De toegang is gratis, maar het is gebruikelijk in veel kerken in Rome om een donatie te vragen voor het onderhoud.

5. Restaurants in de omgeving van PIazza Spagna

Genieten van Italiaanse pizza| ©Nik Owens
Genieten van Italiaanse pizza| ©Nik Owens

Als je de Piazza di Spagna bezoekt, mag je de restaurants eromheen niet over het hoofd zien. Ze hebben unieke gerechten met typisch eten, maar dat niet alleen, ze bieden ook verschillende gerechten voor alle mensen die de plek bezoeken.

Alla Rampa

Dit restaurant is geschikt voor vegetariërs en met de mogelijkheid om glutenvrije of veganistische gerechten te maken. Je kunt er Italiaans eten met Romeinse specialiteiten.

Ze bieden maaltijden voor diner, lunch, brunch en zijn altijd laat open. De prijzen van de maaltijden variëren van € 4,50 tot € 16,00.

Restaurant Fashion It Caffe

Vlakbij PIazza Spagna ligt dit 4-sterrenrestaurant, dat mediterrane en Italiaanse gerechten serveert. Het heeft zitplaatsen buiten zodat je kunt genieten van het aangename klimaat en landschap van Rome.

Ook hun service is van hoge kwaliteit, ze zijn experts in het maken van desserts en cocktails. Hun prijzen zijn betaalbaar genoeg om met het hele gezin te eten.

La Degusteria del Bergamotto

Een ander restaurant dat je niet mag missen is La Degusteria del Bergamotto. Het ligt vlakbij het plein en heeft een eenvoudige maar elegante inrichting en unieke gerechten. De maaltijden zijn speciaal voor lunches en diners, met de beste wijnen die Rome te bieden heeft.

Een ding over dit restaurant is dat het WiFi heeft, zodat je nog steeds je favoriete activiteiten met je telefoon kunt doen. Het heeft een jazzbar die een ontspannen en rustige sfeer biedt.

Om hier te eten moet je van tevoren reserveren. Cadeaubonnen zijn ook verkrijgbaar. De prijzen variëren van € 12,00 tot € 22,00.

Ristorante Leonardo

Het heeft een elegante inrichting met grijze en witte kleuren die een uniek tintje geven aan de plek. Het is geschikt voor mensen die vegetarisch zijn en graag glutenvrij eten.

Het is altijd tot laat in de avond geopend, dus als je je tijd hebt doorgebracht met rondkijken in PIazza Spagna kun je hier terecht voor een smakelijk gerecht.

Het heeft ook een terras waar je buiten kunt eten en de prijzen liggen rond de €10.

La Strega Nocciola

Wat dit restaurant zo bijzonder maakt, is dat al het eten Italiaans is en dat je het kunt afhalen. Bovendien variëren de prijzen van €2,50, €3,50, €4,50 of €6,50. De grootste attractie van het restaurant zijn de desserts en het populairste verkoopargument is het ijs.

Boek een rondleiding door Rome

6. Keats-Shelley Huis

Keats-Shelley Huis op de Spaanse Trappen| ©Keats1795
Keats-Shelley Huis op de Spaanse Trappen| ©Keats1795

Dit is een museum gewijd aan de romantische dichters Percy Bysshe Shelley en John Keats, gelegen ten oosten van de Piazza Spagna. Het gebouw bewaart verschillende memorabilia uit het leven van deze schrijvers en dichters.

De grote collectie omvat sculpturen, manuscripten, schilderijen en eerste uitgaven die herinneren aan het leven van de dichters aan wie ze hulde brengen. Het museum heeft ook de grootste en beste bibliotheek van romantische literatuur ter wereld, waar elk jaar duizenden boeken aan worden toegevoegd.

Keats-Shelley House tickets en openingstijden

Je kunt rechtstreeks bij de kassa tickets kopen. De toegangsprijzen zijn:

  • Kinderen tot 6 jaar: Gratis toegang.
  • Volwassenen: rond €6.
  • 65-plussers en jonger dan 18 jaar: ongeveer €5.

Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Dus als je een liefhebber bent van poëzie en romantiek, moet je zeker een bezoek brengen aan deze unieke plek in de wereld.

7. Zuil van Inmaculada

Zuil van Inmaculada op de Plaza España| ©Eduardo Ortín
Zuil van Inmaculada op de Plaza España| ©Eduardo Ortín

Dit prachtige werk is gewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis die werd afgekondigd door paus Pius IX in Romeinse stijl. Hij bestaat ook uit een marmeren basis en wordt ondersteund door cipollino marmer. De zuil is twaalf meter lang en draagt bovenaan een bronzen beeld van de Maagd.

Het feest van 8 december

Deze plek is erg belangrijk voor de mensen die er wonen, want elke 8 december vieren ze het feest van de Onbevlekte Ontvangenis. Alle mensen komen samen om manden met rozen aan te bieden samen met de heilige vader. Deze bloemen symboliseren de liefde van de inwoners van de stad, die voelen dat ze kinderen van de Maagd Maria zijn.

Het is een heel mooi evenement vol vreugde en vrede, dus als je van plan bent om Rome in december te bezoeken, aarzel dan niet om te komen genieten van deze unieke viering in de wereld.

8. Antiek café Greco

Ingang van het Antico Caffé Greco| ©Bill Learmonth
Ingang van het Antico Caffé Greco| ©Bill Learmonth

Na een wandeling over het hele Piazza di Spagna kun je stoppen bij dit elegante café, het oudste van de stad. Het is ook het op twee na oudste café ter wereld, wat betekent dat het een rijke geschiedenis heeft.

Het ligt aan de Via del Condotti, op een steenworp afstand van de Spaanse Trappen. Het café werd vroeger bezocht door kunstenaars en intellectuelen. Het is een plek met een decoratie en sfeer die je meevoert naar andere tijden, het is ook een soort galerie vanwege alle tentoonstellingen. Het wordt druk bezocht door toeristen vanwege de architectuur en de foto's die het heeft, waardoor het een onovertroffen café is.

De kamer heeft de naam ''Ominibus'' en bewaart meerdere kunstwerken en herinneringen aan de personages die naar het café gingen. Onder deze belangrijke mensen is María Zambrano, die vaak naar het café ging.

9. Mausoleum van Augustus

Een bezoek aan het Mausoleum van Augustus| ©Jamie Heath
Een bezoek aan het Mausoleum van Augustus| ©Jamie Heath

Het Mausoleum van Augustus ligt vlakbij het Piazza di Spagna en kan worden bereikt door naar de rivier te lopen. Dit monument is een van de belangrijkste in het oude Rome.

Je kunt de ronde structuur, bedekt met wit marmer, zien. Het wordt omringd door prachtige groenblijvende bomen en een standbeeld van de stichter van dit monument. Binnen zijn er concentrische gangen die met elkaar verbonden zijn, met kamers die het dak ondersteunen. In de centrale hal staan twee ronde trommels bedekt met aarde en bij de ingang staan twee obelisken.

Door de jaren heen werd het gebruikt als een middeleeuws fort, een siertuin, een arena en een podium voor concerten. Vandaag de dag, na een moeizame restauratie, is het een toeristische trekpleister voor de wereld.

Ongetwijfeld een plek vol geschiedenis en charme; een bezoek is een must.

10. Via Margutta

Een bezoek aan Via Margutta| ©Carlo Raso
Een bezoek aan Via Margutta| ©Carlo Raso

Op vijf minuten van Piazza di Spagna vind je een van de meest charmante en karakteristieke straten van de stad Rome, ook aanwezig in films zoals ''Roman Holiday'' en in liedjes. Het ligt tussen Piazza Spagna en Piazza del Popolo en heet Via Margutta.

Via Margutta is een magische plek waar burgers en toeristen in alle rust wandelen. Klimop en klimop bedekken de gevels van de paleizen. In deze straat vind je kunst- en antiekgalerieën, restauratieateliers en ambachtelijke winkels.

Dit zijn allemaal dingen die je kunt zien en doen op het Piazza di Spagna om te genieten van alle prachtige monumenten en de restaurants binnen te gaan om de smakelijke gerechten te proeven die worden aangeboden.

En als dat nog niet genoeg is (wat ik niet denk dat het is), is er ook de optie om de stad te leren kennen met nachtelijke rondleidingen door Rome zodat je het plein vanuit een ander perspectief kunt ervaren.