Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Rome in december: tips, dingen om te doen en een praktische gids voor de stad

De Eeuwige Stad neemt deze maand, die in het teken staat van Kerstmis, heel serieus: ijsbanen, musicals en linzen om het jaar in stijl vaarwel te zeggen.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

9 minuten lezen

Rome in december: tips, dingen om te doen en een praktische gids voor de stad

Kerstmis in Rome | ©Neigesdantan

Met het nieuwe jaar voor de deur is er in december genoeg te zien en te doen in Rome, en de stad is helemaal uitgedost om de belangrijkste tijd van het jaar voor Italianen te vieren: Kerstmis. Wees snel met het kopen van uw vluchten, want ze kunnen onpraktisch worden!

Als u in deze tijd van het jaar naar de Eeuwige Stad reist, zult u merken dat de Romeinen oudejaarsavond vieren met een stevig bord linzen om de hele nacht door te gaan. Het is ook een traditie om oude meubels en rommel weg te gooien om het jaar goed te beginnen, naar concerten te luisteren en te schaatsen op de fantastische ijsbanen. Deze gids vertelt u alles wat u moet weten om optimaal te genieten van deze wintermaand in de hoofdstad.

1. Inwijding van de ijsbanen in de Eeuwige Stad

Genieten van de schaatsbaan in Castel Sant'Angelo| ©Mike Clauss
Genieten van de schaatsbaan in Castel Sant'Angelo| ©Mike Clauss

Kun je je voorstellen om te schaatsen op ijs omringd door majestueuze gebouwen? Nou, stop met dromen want een kerst in Rome op schaatsen is mogelijk. De meest emblematische ijsbaan is die naast het Castel Sant' Angelo, het mausoleum van de familie van keizer Hadrianus, dat vroeger dienst deed als vesting van de Eeuwige Stad. Maak van de gelegenheid gebruik om ook het interieur te bezoeken!

Een andere 100% aanrader is de schaatsbaan van het Auditorium Parco della Musica, geïnstalleerd buiten het moderne gebouw van Renzo Piano. Ook zijn er activiteiten en workshops om de creativiteit van kinderen te stimuleren.

Boek tickets voor Castel Sant'Angelo

2. Schuil voor de kou in een klooster met tentoonstellingen of in de musea

Een bezoek aan het Chiostro del Bramante| ©Luigi FIORE
Een bezoek aan het Chiostro del Bramante| ©Luigi FIORE

Als het een dag regent tijdens uw vakantie in Rome, schuil dan voor de regen in het Chiostro del Bramante, een voormalig klooster uit de renaissance dat nu dienst doet als locatie voor enkele van de beste tentoonstellingen, bijeenkomsten en concerten in Europa. Maak van de gelegenheid gebruik om een koffie te drinken, een van de symbolen van Italië, in het restaurant met uitzicht op het klooster. Wat is er bucolischer dan vanuit de ramen naar de regen te kijken?

U krijgt ook de kans om veel van de musea van Rome te zien met veel minder toeristen, een andere geweldige manier om te ontsnappen aan het koude weer in Rome in de winter, dus koop kaartjes voor het Vaticaan of bekijk de beste kunstwerken in de Capitolijnse Musea.

Boek skip-the-line tickets voor de Vaticaanse Musea

3. Beleef de magie van een musical in het Romeinse theater

Exterieur van het Costanzi Theater| ©California Will
Exterieur van het Costanzi Theater| ©California Will

Een van de beste manieren om niet te bevriezen in Rome is dekking zoeken in de prachtige theaters. Dit is ook het seizoen waarin de beste shows in première gaan en, in tegenstelling tot wat u misschien denkt, zijn musicals niet alleen in New York of Londen te zien.

Naast de premières die in de winter in Rome op de planken worden gebracht, zijn er ook veel klassieke muziekconcerten. Ik raad u echter aan het programma te bekijken zodra uw reisdata duidelijk zijn en uw tickets te reserveren om uw plaats in het theater te verzekeren.

Zo zijn er de operaconcerten in het Palazzo di Santa Chiara, een unieke voorstelling in dit theater in het centrum van Rome met een live orkest. Gaat u het missen?

Boek tickets voor een operaconcert in Rome

4. Reizen naar Kerstmis over de hele wereld

Kerstmis Wereld toegangsbord| ©Sara Cacciarini
Kerstmis Wereld toegangsbord| ©Sara Cacciarini

Ontdek de verlichte Eiffeltoren, ontmoet de kerstman op de Noordpool en bekijk de legendarische ijsbaan van het Rockefeller Center in New York. Dit zijn slechts enkele van de dingen die u kunt zien tijdens de tentoonstelling "Christmas World " in het Auditorium van het Parco della Musica, nadat u op de fantastische ijsbaan hebt geschaatst.

Het is een openluchtmuseum van meer dan 25.000 vierkante meter waar bezoekers de kersttradities van verschillende landen over de hele wereld kunnen ontdekken. Als u een verstokte reiziger bent, zal dezetentoonstelling, die bijna de hele maand duurt, u versteld doen staan!

In het bijzonder kunt u wandelen tussen de reproducties van de monumenten van de grote steden, ontworpen door prestigieuze Italiaanse kunstenaars; winkelen op de vlooienmarkt van Portobello Road; reizen door de smaken van de wereld op de Food Market; de meesterwerken van de cinema herbeleven en de voorstellingen van internationale gezelschappen bijwonen. De tijd zal voorbij vliegen!

Praktische informatie over de tentoonstelling "Christmas World

 • Waar: Auditorium Parco della Musica, Viale Pietro De Coubertin, 30.
 • Wanneer: van 4 december tot 9 januari.
 • Prijs: kaartjes vanaf 6 euro.
 • Openingstijden: van 10 tot 22 uur.

5. Kruip in het fantastische kasteel van de kerstman

Kerstmis in Castello Di Lunghezza| ©Donatella Toletti
Kerstmis in Castello Di Lunghezza| ©Donatella Toletti

Alsu met kinderen naar Rome reist, is een plan dat ze geweldig zullen vinden een bezoek te brengen aan de kerstman met zijn elfen, feeën en rendieren in het Lunghezza kasteel, ongeveer 20 kilometer van de Eeuwige Stad. Met zijn goedmoedige gezicht, traditionele baard en rode pak heet de kerstman je welkom in zijn magische koninkrijk, een oud koninklijk kasteel, nu omringd door kerstbomen, sleeën en magische personages.

 • Waar: Via della Tenuta del Cavaliere, 230 - Lunghezza
 • Tot wanneer: Elke zaterdag, zondag en feestdagen tot 6 januari 2022.

Kinderen kunnen de Kerstman op zijn troon zien zitten, hem hun brief overhandigen, in een arrenslee rijden, aan spelletjes deelnemen en de onvermoeibare Elfen ontmoeten die zich inzetten om hun wensen te vervullen. U vindt er ook de grot van de heks Befana, de "heksenkoningin" en een personage uit de Italiaanse cultuur die geschenken brengt aan degenen die de nacht van 5 januari in Rome doorbrengen.

6. Verkleed je in je mooiste kleren voor het traditionele kerstconcert

Kerk van San Pablo Extramuros waar het concert wordt gehouden.| ©Berthold Werner
Kerk van San Pablo Extramuros waar het concert wordt gehouden.| ©Berthold Werner

Als u een muziekliefhebber bent, let dan op dit originele plan: het nieuwjaarsconcert uitgevoerd door het I Virtuosi dell'opera Orchestra van Rome. Je vraagt je waarschijnlijk af wat hier zo nieuw aan is. Nu komt het merkwaardige gedeelte: het wordt gehouden in een van de kerken van Rome, meer bepaald in de kerk van San Paolo binnen de muren. U zult niet weten welke kant u op moet kijken: naar het prachtige orkest of naar de indrukwekkende, kleurrijke fresco's in de kapel.

Het traditionele concert, dat al meer dan twintig jaar wordt opgevoerd, laat kunst, geschiedenis en religie samensmelten om een verrassend akoestisch effect te creëren voor alle toeschouwers. Het recital bevat opera's van onder andere Mozart, Strauss en Verdi, maar ook de beroemde walsen - u waant zich in de Weense Opera met zijn virtuositeit en elegantie!

7. Vind een relikwie op de kofferbakmarkt

De kofferbakmarkt bezoeken| ©CarBootMarket
De kofferbakmarkt bezoeken| ©CarBootMarket

Als u de meest bijzondere tweedehands vlooienmarkt van Rome wilt ontdekken, raad ik u aan de Car Boot Market in de Città dell'Altra Economia in Testaccio te bezoeken. Het is een vlooienmarkt waar Italianen hun objecten te koop aanbieden in een ander soort vitrine... de kofferbak van hun auto! Zoals je het leest. Bovendien heb je geluk, want het wordt alleen in het weekend van december gehouden.

Op basis van een Engels model is het de bedoeling die vergeten voorwerpen (antiek, platen, kleding, boeken...) die in huis of in de berging liggen, een nieuw leven te geven door verkoop, ruil of, uit altruïsme, als geschenk in de geïmproviseerde vierwieltenten. En als u nog meer zin hebt om te winkelen, vergeet dan niet een van de kerstmarkten van Rome te bezoeken.

Motorlaarzen omgebouwd tot wandelende vlooienmarkten

Op het evenement vindt u een nog merkwaardiger hoek, de Scooter Boot Market, een ruimte gereserveerd voor degenen die geen auto hebben. Kunt u zich voorstellen dat een Vespa is omgebouwd tot een handige winkel? U zult alles zien! Natuurlijk vind je hier alleen kleine voorwerpen die in de bagageruimte van de scooter passen en kunnen worden uitgestald.

8. Bewonder de kerststallen

Kerstversiering op het Sint-Pietersplein| ©Keith Putnam
Kerstversiering op het Sint-Pietersplein| ©Keith Putnam

Als u als een echte Romein een sprookjesachtige kerst wilt beleven, bezoek dan de traditionele kerststallen die overal in de stad staan opgesteld. De beroemdste is die op het Sint-Pietersplein, een kunstwerk dat in 2018 werd gemaakt met zand van de stranden en meer dan 700 ton woog - bijna niets!

Naast de iconische kerststal staat de monumentale kerstboom, die meestal een donatie is van een plaatselijke Italiaan of een vreemd land. Het plein is versierd met dennenbomen uit onder meer de Zwitserse Alpen, Duitsland en Polen.

Kerststallen van alle nationaliteiten

De afgelopen jaren is in de buurt van het Vaticaan een zeer kleurrijke tentoonstelling georganiseerd: 100 presepi in Vaticano, waarin de werken van de finalisten van een kerststalwedstrijd, waaraan duizenden kunstenaars uit de hele wereld deelnemen, worden getoond. Mis het niet!

9. Geniet van de kraampjes met geroosterde kastanjes

Geroosterde kastanjes kraam| ©Sunny Lapin
Geroosterde kastanjes kraam| ©Sunny Lapin

Wanneer de herfst in Rome aanbreekt, is het gebruikelijk dat het historische centrum van Rome vol staat met straatkraampjes die traditioneel geroosterde kastanjes verkopen. Een wandeling maken en een van deze kegels kopen is een geweldige manier om op te warmen, maar ook een uitstekende bron van energie om de dag verder te bekijken.

Als u een van deze patronen wilt proberen, raad ik u aan de kraampjes op het Piazza Spagna, de Via del Corso en bij de Trevifontein te bezoeken. En voor de zoetekauwen: mis de kastanjecake niet - die is om je vingers bij af te likken! U zult ontdekken dat er naast de beste pizza's en de beste ijsjes nog veel meer te proeven valt in de Eeuwige Stad.

Nuria's Reistip

Ga geen kastanjes zitten snoepen op de beroemde Spaanse Trappen op het Piazza di Spagna, de Italianen dragen veel zorg voor hun historisch erfgoed en u kunt een boete krijgen.

10. Vier oudejaarsavond in Rome... In stijl!

Genieten van een nieuwjaarscruise| ©Maurício Mascaro
Genieten van een nieuwjaarscruise| ©Maurício Mascaro

Handen omhoog wie heeft niet gedroomd om op oudejaarsavond wakker te worden in een andere stad in de wereld! Als u een van die gelukkigen bent die het Capodanno in de Eeuwige Stad gaat doorbrengen, weg van uw schoonmoeder, kan ik u vertellen dat er mogelijkheden zijn voor alle smaken, waarvan sommige zeer schilderachtig. Hier zijn enkele van de meest originele voorstellen die de hoofdstad te bieden heeft:

Sluit het jaar af met een cruise

Als u een romantisch plan wilt in Rome, kunt u uw partner verrassen met een nieuwjaarscruise, met allerlei leuke activiteiten. Wakker worden in een hut met uitzicht op zee is onbetaalbaar.

Romantisch diner in een oude tram

Als u daarentegen meer down-to-earth bent, kunt u een speciaal diner boeken op de Ristotram, een gerenoveerde tram uit 1950 die is omgebouwd voor een onvergetelijke avond met jazz en een cruise door de mooiste straten van Rome.

Feesten in een bus met DJ's

Wie op de drukste avond van het jaar een goed feest wil, kan aan boord stappen van de Crazy Bus, een voertuig dat in het centrum van Rome geparkeerd staat en is uitgerust alsof het een discotheek is met tv-schermen, audiosystemen en de modernste verlichting.

December temperaturen in Rome

Nevada in Piazza di Spagna| ©Valerio Ianna
Nevada in Piazza di Spagna| ©Valerio Ianna

Het weer in december kan van jaar tot jaar sterk verschillen. Hoewel ongebruikelijk, is de hoofdstad sommige jaren zelfs wit geverfd. Dus voordat je op reis gaat, raad ik je aan de weersverwachting voor je reis naar Rome te checken op apps als AccuWeather of eltiempo.es.

December is een van de koudste maanden* in de Eeuwige Stad, maar als u zich warm aankleedt kunt u het aan. In Rome, zelfs in de winter, is de zon er altijd, inktvis! De temperaturen liggen gemiddeld tussen 4ºC en 13ºC. Vergeet uw paraplu niet, want het is een van de meest regenachtige periodes van het jaar!

Wat is een must in je koffer in december?

Uw bagage organiseren| ©Vlada Karpovich
Uw bagage organiseren| ©Vlada Karpovich
 • Waterdichte laarzen.
 • Wollen muts of oorwarmers.
 • Warme sjaal.
 • Warme handschoenen. Als je op het ijs gaat schaatsen, vermijd dan wollen exemplaren - die kunnen nat worden!
 • Trui, fleece of sweatshirt.
 • Thermovest (mijn favoriete item).
 • Dikke broek of corduroy broek, ideaal voor de winter.
 • Jas, jack of donsjack, wat voor jou het meest comfortabel is.
 • Warme sokken.
 • Paraplu en mackintosh.
 • Een kleine rugzak voor sightseeing.