Rome in de herfst: een praktische gids om het beste uit de stad te halen

De oranje kleuren, de geur van kastanjes en het perfecte landschap van Rome in de herfst zullen je verliefd maken. Hier is een lijst met de beste dingen om te doen tijdens dit romantische seizoen

Nuria Rozas

Nuria Rozas

10 minuten lezen

Rome in de herfst: een praktische gids om het beste uit de stad te halen

Genieten van de herfst in Rome | © Michal Goszczynski

De herfst is een fantastische tijd om naar Rome te reizen, de parken zijn gekleurd in oker, oranje en roodachtige kleuren, de prijzen zijn over het algemeen vrij goedkoop en de winterkou is nog niet gearriveerd. Lees wat je in deze maanden niet mag missen in de Italiaanse hoofdstad.

1. Ontdek de wijnlandschappen en de beste wijn van Italië

Een bezoek aan Umbrië| ©Rick Ligthelm
Een bezoek aan Umbrië| ©Rick Ligthelm

Ben je een goede wijnproever? Een goed excuus om in de herfst te reizen is dat met het begin van dit seizoen ook de druivenoogst begint. Je zult kunnen genieten van de wijnlandschappen en een goede proeverij van deze drank. Je zult al je zintuigen op de proef stellen!

Een onweerstaanbaar reisplan in deze tijd van het jaar zou kunnen zijn om een paar dagen naar de hoofdstad van Toscane, Florence, te reizen en van de gelegenheid gebruik te maken om de wijnstreek te verkennen. Bekijk hoe je van Rome naar Florence komt of, nog beter, neem je zorgen weg door een wijnproeverij in Toscane te boeken.

Ontsnap naar Umbrië, het groene hart van Italië

Je kunt ook een uitstapje maken naar de regio Umbrië, op ongeveer twee uur van Rome, die bekend staat als het groene hart van het land vanwege zijn bossen. Je kunt er ook genieten van de middeleeuwse heuvelstadjes en wijngaarden en een goede wijn vergezellen met andere gastronomische hoogstandjes van het seizoen, zoals de populaire truffels.

In dit artikel vergelijk ik de beste excursies die je vanuit Rome kunt boeken, zodat je de optie kunt kiezen die het beste bij je budget past.

Boek een wijnproeverij in Toscane

2. Vier de traditionele Halloweenavond in Rome

Halloween in restaurants| ©Alfa
Halloween in restaurants| ©Alfa

Als je dacht dat Halloween een feest was waar alleen Amerikanen enthousiast over waren, dan heb je het mis. Wist je dat er in het oude Rome een soortgelijk feest was dat 'Mundus Patet' heette en waarbij drie dagen lang de doden werden teruggebracht naar de aarde?

Als je reis naar de Eeuwige Stad samenvalt met Halloween, pak dan je kostuum in want je wilt de ware geest van dit feest opsnuiven. In de nacht van 31 oktober zijn er tal van activiteiten. Enkele van de leukste zijn:

Beleef een dag vol terreur in het pretpark Cinecittà World

Cinecittà World, het amusementspark met film- en tv-thema in Rome, is de hele maand oktober gevestigd in een voormalige filmstudio die in zijn hoogtijdagen de grootste van Europa was. Boek je ticket voor Cinecittà en geniet van activiteiten, shows en rondleidingen met Halloween-thema voor het hele gezin.

Doe een spooktocht door Rome

Laat je doodschrikken door de gruwelijkste verhalen die worden verteld door een deskundige gids tijdens deze drie uur durende nachtelijke rondleiding door de straten van Rome. Profiteer van de datum om meer te leren over de mysteries en legendes van de monumenten en gebeurtenissen die plaatsvonden op de Romeinse pleinen.

Boek je ticket voor Cinecittà

3. Neem een selfie met je favoriete acteur tijdens het Roma Film Fest

Acteurs op de rode loper tijdens het Roma Film Fest| ©Stefano Pietruccio
Acteurs op de rode loper tijdens het Roma Film Fest| ©Stefano Pietruccio

Wil je je favoriete acteurs van dichtbij zien op een van de grootste rode lopers ter wereld? Als je in oktober naar de Italiaanse hoofdstad reist, heb je geluk. Elk jaar wordt in Rome het Rome Film Fest gehouden, een van de belangrijkste internationale filmevenementen.

Rome, waaraan de meester Fellini in zijn films hulde bracht, werd in 2015 door UNESCO erkend als Creative City of Cinema en is daarmee een van de hoofdsteden van de zevende kunst. Sinds 2006 organiseert het dit filmfestival, waar regisseurs als Quentin Tarantino en acteurs als Tim Burton, Al Pacino, Angelina Jolie... het tapijt hebben betreden. Bereid je voor op een dag vol hartveroverende actie!

En als je niet alle foto's krijgt die je zoekt, vergeet dan niet dat je ook vals kunt spelen en een kaartje kunt boeken voor het Wassenbeeldenmuseum in Rome.

Boek je kaartje voor het Wassenbeeldenmuseum

4. Geniet van de seizoensproducten op de vlooienmarkt

Produktenmarkt in Campo dei Fiori| ©joanne clifford
Produktenmarkt in Campo dei Fiori| ©joanne clifford

Als je van charmante vlooienmarkten houdt, raad ik je aan een ochtend door te brengen op de markt op het gelijknamige plein Campo dei Fiori, op slechts een paar meter van de rivier de Tiber en de basiliek van Sant'Andrea della Valle. Het is een van de oudste en meest authentieke markten van de hoofdstad, een festival van geuren, kleuren en smaken.

Wie herinnert zich niet de heerlijke geur van geroosterde kastanjes? We weten al dat in Italië de cultuur draait om de gastronomie van Rome en andere steden, vooral in de herfst, een van de beste tijden om te genieten van seizoensproducten. Op deze populaire markt vind je de typische kastanjes, eekhoorntjesbrood, truffels, druiven, olijven...

Hier ontdek je de beste artisjokken en pompoenen van de Eeuwige Stad, die een belangrijke plaats innemen in de traditionele Romeinse keuken. Bovendien kun je tijdens het winkelen op elk moment genieten van livemuziek dankzij de straatartiesten die het gebied opfleuren. En vergeet niet dat Campo dei Fiori een van de plaatsen is waar de gastronomische tours door Rome plaatsvinden.

Boek een foodtour door Rome

5. Word cultureel met de openluchtvoorstellingen

Voorstellingen in Romeeuropa| ©UK in Italy
Voorstellingen in Romeeuropa| ©UK in Italy

In de herfst worden de culturele activiteiten in de hoofdstad hervat na de zomervakantie. Pak pen en papier en als je twijfelt over de beste tijd om naar Rome te reizen, vergelijk dan alle dingen die je in de zomer in Rome kunt doen om je te helpen beslissen - bekijk deze handige gids over de stad!

Er zijn veel mogelijkheden, maar mijn persoonlijke favoriet is zeker het boeken van een kaartje voor een operaconcert in de open lucht. Dit vindt plaats op het Borromini Terras op Piazza Navona. Dit plan omvat ook een rondleiding op het dakterras "La Grande Bellezza" en een aperitief.

Festival van dans, theater, muziek en film 'Romaeuropa'.

Een ander belangrijk artistiek evenement van de Eeuwige Stad in de herfst is Romaeuropa, dat erkend wordt als het belangrijkste Italiaanse culturele festival en dat al drie decennia als doel heeft hedendaagse kunst in verschillende disciplines aan het publiek te tonen.

Het festival vindt jaarlijks plaats in de maanden september, oktober en november en op het programma staan filmvertoningen, dansvoorstellingen, muziek- en theatervoorstellingen. Er ontbreekt niets!

En het beste? De voorstellingen worden gehouden in verschillende delen van de stad, veel daarvan in de open lucht, zodat je kunt genieten van de voorstellingen met het onvergelijkbare decor van Rome als achtergrond.

Boek je ticket voor een operaconcert in de open lucht

6. Verken de botanische tuinen van Rome in het herfstlicht

Fontana dei Tritoni in de botanische tuinen van Rome| ©Paolo Margari
Fontana dei Tritoni in de botanische tuinen van Rome| ©Paolo Margari

In het hart van de stad liggen de Botanische Tuinen van Rome, tussen de Via della Lungara en de Gianicolo heuvel, een plek weg van de chaos en van waaruit je het spektakel van de veranderende bladeren van de bomen in de herfst kunt bekijken. Het park, een van de grootste van Italië, bewaart ook kunstwerken zoals de trap van de elf fonteinen en de fontein van de Tritons, die het waard is toegevoegd te worden aan de lijst van de beste fonteinen in Rome en die je zeker zult kennen als je de tour van fonteinen en pleinen in Rome boekt. Het combineert natuur en kunst perfect!

Van de belangrijkste collecties zijn de honderdjarige monumentale bomen, zoals de oosterse plataan, de kurkeik en de Himalaya ceder, en de collectie bamboes, een van de grootste in Europa, het meest opvallend. De reusachtige bamboes zullen indruk op je maken! Sommige groeien wel 30 centimeter per dag. Ja, dat lees je goed, 30 centimeter!

Wat ik het leukst vond, is dat je dankzij de scenografische reconstructie van de omgevingen met je verbeelding een reis kunt maken door de verschillende continenten en hun natuur. Als je na deze tuin nog steeds trek hebt in meer, bekijk dan de beste parken in Rome waar je de wisseling van de seizoenen kunt zien.

 • Waar: Largo Cristina di Svezia, 24.
 • Openingstijden: april tot oktober, 9.00 - 18.30 uur. November tot maart, 9.00-17.30 uur.
 • Toegangsprijs: 13 € voor volwassenen en 10 € voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.

Boek de tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

7. Maak een lange wandeling door de parken van Rome

Tempel van Asclepius in de tuinen van Villa Borghese, Rome| ©Matt Kieffer
Tempel van Asclepius in de tuinen van Villa Borghese, Rome| ©Matt Kieffer

Een aangename wandeling maken door de beste parken van Rome en de bezienswaardigheden bekijken is een van mijn favoriete herfstactiviteiten en bovendien... het is gratis!

Deze ontsnapping naar de groene longen van de stad wordt een kleine oase van rust na een vermoeiende dag sightseeing. Wil je een paar van de mooiste parken leren kennen?

 • De Villa Borghese tuinen: het groene hart van de Italiaanse hoofdstad en een van de grootste parken van Europa, het combineert kunst en natuur met grote vaardigheid! Je kunt ook de Borghese Galerij binnengaan en de beste beeldhouwwerken bekijken.
 • De Oranjetuin is een van de meest romantische tuinen van Rome, ideaal om naar de zonsondergang te kijken met de onmiskenbare geur van sinaasappelbomen! Het is ook de thuisbasis van een van de best bewaarde geheimen van Rome.
 • Het Park van de Aquaducten: je zult versteld staan van de Romeinse aquaducten. Je kunt er indrukwekkende herfstfoto's maken.
 • Villa Torlonia. Dit kleine park bewaart een (open) geheim: het was de residentie van dictator Benito Mussolini.

Boek een rondleiding door de tuinen van de Borghese Gallery

8. Geniet van een jazzconcert in het Romeinse auditorium

Buitenaanzicht van het Auditorium Parco della Musica| ©Matteo Rho
Buitenaanzicht van het Auditorium Parco della Musica| ©Matteo Rho

Het kan gebeuren dat het tijdens je herfstuitstapje naar Rome behoorlijk onweert en dat je lichaam je vraagt om lekker onder een afdakje te genieten. Als je in november op reis bent, heb ik de perfecte activiteit voor je: een jazzconcert in het Auditorium Parco della Musica, dat je ervaring in de Eeuwige Stad op een hoger plan zal tillen.

Elk jaar vindt in de Italiaanse hoofdstad het Roma Jazz Festival plaats, een van de belangrijkste internationale evenementen gewijd aan dit type muziek. Als je een speciale avond in de stad wilt doorbrengen, raad ik je aan om je kaartjes voor dit concert van tevoren te reserveren, want het evenement heeft een lange traditie en is snel uitverkocht.

9. Opwarmen met een goede cappuccino

Cafetaria Sant'Eustachio Il Caffè| ©Michiel Jelijs
Cafetaria Sant'Eustachio Il Caffè| ©Michiel Jelijs

Koffie is een van de symbolen van Italië en is een must op je Italiaanse vakantie, vooral als je in de herfst reist - je zult het nodig hebben om je op te warmen in de koudere maanden! Een van de geneugten van het Dolce Vita is genieten van een goede cappuccino en uit het raam staren naar de architecturale pareltjes van de stad. Klinkt goed, nietwaar?

Hier is een lijst van de beste cafés in Rome:

 • Sant'Eustachio Il Caffè (Piazza di S. Eustachio, 82). Een kleine plek waar ze een oude bonenroostmachine van meer dan 70 jaar oud en een geheime formule gebruiken om de koffies te maken. Probeer het niet, want je krijgt ze niet zover dat ze het je vertellen!
 • La Casa Del Caffè Tazza d'Oro (Via degli Orfani, 84). Hier gebruiken ze bonen uit de meest koffieproducerende plaatsen ter wereld, zoals Zuid- en Midden-Amerika.
 • Caffè Greco (Via del Condotti, 86). Dit is mijn favoriete plek en een van de oudste actieve cafés ter wereld. Grote figuren als Goethe, Byron en Keats dronken hier dit sappige drankje, en je zult genieten van een goede cappuccino in een historische bar!

10. Ga shoppen in Rome tijdens Black Friday!

Black Friday winkelen| ©Sam Lion
Black Friday winkelen| ©Sam Lion

In november is een van de meest langverwachte evenementen van het jaar, Black Friday, wanneer je de shopaholic in je los kunt laten omdat winkels spectaculaire uitverkoop hebben. Het is de beste tijd van het jaar om te shoppen!

Hoewel Milaan de modehoofdstad van Europa is, heeft Rome niets te benijden, dus ik raad je aan om te gaan shoppen en een koffer vol Italiaanse kleding en souvenirs mee te nemen.

Wat is de temperatuur in de herfst in Rome?

Rome bezoeken in de herfst| ©Gabriella Clare Marino
Rome bezoeken in de herfst| ©Gabriella Clare Marino
 • September: de minimumtemperatuur is 16 graden Celsius en de maximumtemperatuur is 27 graden Celsius.
 • Oktober: de thermometer registreert temperaturen tussen 22°C en 12°C. Er zijn meestal ongeveer 7 dagen met regen!
 • November: de thermometer registreert minimumtemperaturen van rond de 8º C en maximumtemperaturen van 17º C. Vergeet je paraplu niet, want het regent meestal zo'n 9 dagen!

Boek de sightseeingbus van Rome

Hoe pak je je spullen voor je herfstreis naar Rome?

Je koffer inpakken| ©Craig Adderley
Je koffer inpakken| ©Craig Adderley

In de herfst zijn de temperaturen vrij koel, dus ik raad je aan om warme kleren in je koffer te stoppen. Pas op! Op het midden van de dag, vooral in september, kan het vrij warm worden, dus je kunt het beste een T-shirt met korte mouwen en een jas inpakken, het handigste kledingstuk. Neem een paraplu en een regenjas mee, want het regent vaak!

Wat mag niet ontbreken in je koffer?

Jas -Comfortabele schoenen -Sjaal en handschoenen (vooral in november en december) - Paraplu en mackintosh -Jacket

In dit artikel heb je enkele herfstplannen gelezen, maar als je van plan bent om in een ander seizoen naar Rome te reizen, zijn hier de gidsen met de beste dingen om te doen in Rome in de zomer, wat te zien en te doen in Rome in de lente en wat te doen in Rome in de winter. Elk seizoen heeft zijn charme!

Boek een tour door Trastevere en het Joodse Getto

Vergelijk de verschillende seizoenen voor een bezoek aan Rome

 • Winter
 • December - maart
 • Weer: ijskoud
 • Maximaal 16º C
 • Minimaal 2º C

Ideaal voor museumbezoek

 • Voorjaar
 • Maart - Juni
 • Klimaat: Gematigd
 • Hoog 27º C
 • Laag 4º C

Ideaal voor buitenactiviteiten

 • Zomer
 • Juni - september
 • Klimaat: heet en vochtig
 • Maximum 31º C
 • Minimaal 14º C

Ideaal voor buitenactiviteiten

 • Herfst
 • September - december
 • Klimaat: Gematigd
 • Maximum 27º C
 • Laag 6º C

Ideaal voor buitenactiviteiten