10 De beste parken in Rome

Wandelen door de parken van Rome is een van die kleine pleziertjes waarvan je kunt genieten tijdens je vakantie. Vooral in de lente en de herfst, wanneer de natuur op zijn mooist is, mag je ze niet missen!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

10 De beste parken in Rome

Beeld in het Villa Borghese Park | ©Wvllvam

De parken van Rome zijn kleine kunstwerken op zich. Plaatsen waar natuur en kunst samensmelten tot kleine oases van rust waar je kunt ontspannen na een intense dag sightseeing in het stadscentrum. Wil je enkele van de mooiste parken leren kennen? Lees dan verder!

1. Villa Borghese

Villa Borghese tuinen| ©Stefano Consolo
Villa Borghese tuinen| ©Stefano Consolo

Van alle parken in Rome is Villa Borghese het belangrijkste. Een van de grootste van Europa en een must op je route door de Italiaanse hoofdstad als je zin hebt om even te ontspannen. Het ligt heel dicht bij het historische centrum, dus je zult geen moeite hebben om er te komen.

Villa Borghese is een prachtig park waar de natuur en de kunst van Rome perfect samengaan. Binnen zie je prachtige monumenten, beeldhouwwerken en fonteinen omringd door eeuwenoude bomen en tuinen die je versteld zullen doen staan. Vooral de tuinen van Villa Borghese en de beeldhouwwerken van Villa Borghese zullen je gefascineerd achterlaten.

Je kunt van de gelegenheid gebruik maken om het te bezoeken als je kaartjes hebt voor de Borghese Gallery (die binnen is) of als je naar Rome reist met kinderen en je gaat de dierentuin van Rome bezoeken of je wilt gewoon buiten spelen.

Nuttige informatie

 • Adres: Piazzale Napoleone I, 00197 Roma
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A station Spagna of Flaminio.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

2. De oranje tuin

Een van de uitzichten vanuit de Oranjetuin| ©Eden, Janine and Jim
Een van de uitzichten vanuit de Oranjetuin| ©Eden, Janine and Jim

De Oranjetuin is een van de meest karakteristieke parken van Rome. Je vindt het weggestopt van de drukte van Rome, in een klein hoekje op de Aventijnse heuvel. Het is de perfecte plek om naartoe te gaan als je je even wilt losmaken van de drukte van het centrum en tegelijkertijd wilt genieten van de natuur.

Ik raad je aan om je camera mee te nemen, want de Jardim dos Naranjos heeft prachtige panoramische uitzichten over de stad vanaf het uitkijkpunt.

Het is een heel mooi park, dat zowel door Romeinen als toeristen wordt bezocht. Bij binnenkomst zie je een pad dat wordt bewaakt door enorme pijnbomen en dat je naar het terras brengt vanwaar je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek, Piazza Venezia, de wijk Trastevere en de rest van Rome aan je voeten kunt zien liggen.

Een tip? Ga naar de Oranjetuin bij zonsondergang - het is een romantische plek om van te genieten!

Nuttige informatie

 • Adres: Piazza Pietro D'Illiria, 00153 Rome RM, Italië
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn B, station Circo Massimo.

Boek een privétour door Rome

3. Villa Ada

Villa Ada| ©Majid Abder
Villa Ada| ©Majid Abder

Het voormalige jachtgebied van het Huis van Savoye is nu een van de grootste parken van Rome en een van de belangrijkste groene longen. Als het mooi weer is, gaan Romeinen vaak naar Villa Ada om de frisse lucht in te ademen en even los te komen van hun dagelijkse routine.

Het park staat vol met dennen-, eiken- en kurkeikenbossen, dus op warme dagen is het een genot om in de schaduw te wandelen of te picknicken. Het is ook een goede plek om te gaan zonnebaden bij het meer op dagen dat de zomer in Rome een pauze inlast, om te sporten of om naar live muziek te luisteren omdat er soms openluchtconcerten worden georganiseerd.

Ik raad je aan om naar Villa Ada te gaan als je Rome in de herfst bezoekt met je camera, want het park wordt erg kleurrijk en mooi met het veranderen van de bladeren van de bomen. Je kunt zelfs foto's maken van de konijnen of eekhoorns die je ziet rondrennen.

Andere activiteiten die je in Villa Ada kunt doen zijn een bezoek aan de Tempel van Flora, de Catacomben van Priscilla of de Bunker van Benito Mussolini.

Nuttige informatie

 • Adres: Via Salaria, 267, 273/275 Roma
 • Hoe er te komen: Met de bus, lijn 92 vanaf station Termini. Uitstappen bij halte Via Nemorense.

4. Het park van de aquaducten

Park van de Aquaducten| ©Andy Montgomery
Park van de Aquaducten| ©Andy Montgomery

Rondlopen in Rome is als in een openluchtmuseum. Niet alleen in het centrum van de stad, maar ook in de parken.

Dit is het geval in het Park van de Aquaducten, zo genoemd omdat het veel oude Romeinse en pauselijke aquaducten heeft die de Italiaanse hoofdstad van water voorzagen. Vandaag de dag kun je zeven van de elf aquaducten zien die er ooit waren, zoals de Anio Vetus, de Anio Novus en de Acqua Felice (nog steeds in bedrijf). Het is alsof je een reis terug in de tijd maakt naar het verleden!

Ik raad je aan om het te bezoeken als je in de lente naar Rome gaat, wanneer de kersenbomen in het park in bloei staan. Er zijn velden met gewassen en er graast vee in de omgeving, wat het landschap een idyllische uitstraling geeft. Je zult prachtige foto's maken van je reis naar Rome.

Nuttige informatie

 • Adres: Via Lemonia, 221, 00174 Roma
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, stations Giulio Agricola en Subaugusta.

Boek een tour over de Via Appia en de aquaducten

5. Het Pincio-terras

Uitzicht vanaf het Pincio Terras| ©Morebyless
Uitzicht vanaf het Pincio Terras| ©Morebyless

Profiteer van uw bezoek aan de Spaanse Trappen of Piazza del Popolo om het Pincio Terras te zien, een van de mooiste parken van Rome in het centrum van de stad.

Al in de 19e eeuw was het een van de meest bezochte tuinen door de aristocratie en hoewel de tijd is verstreken, is het nog steeds een zeer populaire plek voor de Romeinen om te wandelen tussen de met bomen omzoomde lanen en zich te vermaken.

Daarnaast heeft het Pincio Terras een uitkijkpunt met een van de beste panoramische uitzichten over de stad en vanaf hier kun je genieten van een prachtig uitzicht op Castel Sant'Angelo (een plek die een bezoek waard is), de Vittoriano, de Sint-Pietersbasiliek en Piazza del Popolo.

Dit is een van de mooiste uitkijkpunten in Rome om te gaan genieten van de zonsondergang vanwege de romantische en bijzondere sfeer.

Nuttige informatie

 • Adres: Salita del Pincio, 00187 Rome.
 • Hoe er te komen: Lopend vanaf Piazza di Spagna of Piazza del Popolo.

6. De gemeentelijke rozentuin

De gemeentelijke rozentuin| ©Yannick Carer
De gemeentelijke rozentuin| ©Yannick Carer

Als je van het fotograferen van bloementuinen houdt, vind je achter het Circus Maximus en op slechts een paar meter van het Colosseum de gemeentelijke rozentuin van Rome. De locatie is niet toevallig, want het was ooit de plek van een tempel ter ere van de godin Flora.

Het is niet een van de populairste parken in Rome, maar wel een van de mooiste waar de roos de absolute hoofdrol speelt, met meer dan duizend variëteiten van over de hele wereld!

Ik raad je aan er in de lente heen te gaan, wanneer de rozen op hun hoogtepunt zijn en de lucht doordrenkt is met hun aroma. De perfecte combinatie voor liefhebbers van plantkunde en fotografie!

Nuttige informatie

 • Adres: Via di Valle Murcia, 6, 00153 Roma
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn B, station Circo Massimo.

7. Regionaal Park van Appia Antica

Fietsen langs de Via Appia Antica| ©Franco Bianco
Fietsen langs de Via Appia Antica| ©Franco Bianco

Als je al een paar keer in de stad bent geweest en de parken van Rome te klein voor je zijn, kun je altijd naar de buitenwijken gaan om het Parco Regionale Dell' Appia Antica te verkennen, het grootste stadspark van Europa.

In het park kun je de Via Appia Antica verkennen, de eerste Romeinse weg in de geschiedenis die Rome met Zuid-Italië verbond.

Ik raad je aan een fiets te huren bij het informatiepunt aan het begin van de wandeling. Tijdens de rit heb je een prachtig uitzicht op het landschap vol cipressen en pijnbomen aan beide zijden van de Via. De weg is ook bezaaid met heiligdommen, pantheons en halverwege liggen de catacomben van Sebastiano.

Nuttige informatie

 • Adres: Via Appia Antica, 42, 00178 Rome.
 • Hoe er te komen: Met de bus, lijn 118 vanaf het Colosseum of Piazza Venezia.

8. Villa Doria Pamphilj

Waterval van Villa Doria Pamphilj| ©Anthony Majanlahti
Waterval van Villa Doria Pamphilj| ©Anthony Majanlahti

Aan de rand van de stad, op de heuvel Gianicolo in de wijk Monteverde, ligt Villa Doria Pamphilj, het grootste park van Rome. Het is niet alleen beroemd om zijn omvang en weelderige vegetatie, maar ook om de paleizen en fonteinen die het versieren.

Het is daarom een erg leuke plek om jezelf een tijdje te verliezen in de bosjes om te ontspannen en los te komen van het dagelijks leven. Veel Romeinen gaan er naartoe om te sporten, mediteren, picknicken of een fototocht te maken, vooral in de lente of de herfst wanneer de natuur van Villa Doria Pamphilj op zijn mooist is.

Enkele van de mooiste plekjes in het park zijn het Belvedere-meer, de theatertuin, de Venusfontein of het Bel Respiro Casino. Vergeet je camera niet als je deze plek bezoekt, want het zal een van de mooiste landschappen zijn die je in Rome zult bewonderen.

Nuttige informatie

 • Adres: Via di S. Pancrazio, 00152 Roma
 • Hoe er te komen: Met de bus, lijn 870 halte Via Pancrazio

9. Villa Torlonia

Tuin van Villa Torlonia| ©Jean-Pierre Dalbéra
Tuin van Villa Torlonia| ©Jean-Pierre Dalbéra

Villa Torlonia is een van de kleinste parken van Rome, hoewel het vol is van grote landschappelijke schoonheid waar de natuur versmelt met de neoklassieke architectuur van de gebouwen die het decor vormen.

Zozeer zelfs dat het niet onopgemerkt bleef door dictator Benito Mussolini, die Villa Torlonia tot 1943 zijn residentie maakte. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het in een periode van verwaarlozing, maar nadat het stadsbestuur van Rome de villa had gekocht, werd het omgevormd tot een openbaar park en kregen de oude gebouwen er hun glans terug en werden ze omgevormd tot musea.

Enkele van de gebouwen die je kunt zien omringd door steeneiken, johannesbroodbomen of honderdjarige kastanjebomen zijn het Casino Nobile, het Casino dei Principi of de Casina delle Civette.

Nuttige informatie

 • Adres: Via Nomentana, 70, 00161 Roma
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn B, station Bologna

10. Villa Celimontana

Uitzicht op Villa Celimontana| ©Kristof Verslype
Uitzicht op Villa Celimontana| ©Kristof Verslype

Een van de mooiste parken in Rome die je tijdens je vakantie kunt bezoeken is Villa Celimontana. Een plek die je verrast met de grote verscheidenheid aan planten die in de tuinen groeien. Als je een passie hebt voor plantkunde, dan is dit ongetwijfeld nog zo'n park in de stad dat je met plezier zult bezoeken.

Maar in Villa Celimontana geniet je niet alleen van de natuur, maar net als veel andere Romeinse parken heeft het ook een aantal kleine architectonische juweeltjes om toeristen te verbazen. In dit geval een prachtig 16e-eeuws herenhuis, dat tegenwoordig het hoofdkwartier is van de Italiaanse Geografische Vereniging. Als je de gelegenheid en tijd hebt tijdens je reis, kun je het bezoeken.

Nuttige informatie

 • Adres: Via della Navicella, 10, 00184 Rome.
 • Hoe er te komen: Met de metro, lijn B, station Colosseo.