Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 Beste beeldhouwwerken in de Villa Borghese

Deze oase van rust in het hart van Rome herbergt een aantal van de grootste standbeelden aller tijden. Hier is een lijst van enkele van de meest spectaculaire.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

9 minuten lezen

10 Beste beeldhouwwerken in de Villa Borghese

Villa Borghese | ©Kostandin Minga

In de Villa Borghese tuinen in Rome kun je een boottochtje maken op het meer, de meesterwerken van onder andere Caravaggio, Rafaël en Rubens bewonderen en prachtige beeldhouwwerken bekijken die je versteld zullen doen staan, waaronder de Venus Victrix die is opgedragen aan Pauline Bonaparte, de zus van Napoleon.

Over de hele lengte en breedte van de kunstgalerie en deze tuinen in Engelse stijl, die aan alle vier de kanten romantiek uitstralen, vind je majestueuze beeldhouwwerken die elke hoek domineren. Hier is een lijst met de 10 beste beelden zodat je er geen een mist. Laten we aan de slag gaan!

1. Apollo en Daphne door Bernini, de kunstenaar geliefd door de pausen

Apollo en Daphne door Bernini| ©Ángela Varela Neila
Apollo en Daphne door Bernini| ©Ángela Varela Neila

Kun je je voorstellen dat rotsen tot leven komen? Als je niet in wonderen gelooft, bekijk dan in de Borghese Gallery het werk van Apollo en Daphne, gebeeldhouwd door de Napolitaanse beeldhouwer en architect Gian Lorenzo Bernini, de favoriete kunstenaar van de pausen in Italië en volgens experts het laatste grote creatieve genie van Rome.

Hoe lang deed Bernini erover om het werk te voltooien?

Om dit resultaat te bereiken... deed hij er driejaar over om het met zijn eigen handen teboetseren! Hij voltooide het in 1625 met grote zorg. In de sculptuur van Apollo en Daphne veranderde Bernini de poëtica van de mythe 'Ovidius' Metamorfose' in één marmeren beeld.

De aanwezigheid van deze meester van de barok in de fonteinen van Rome, in de kerken van Rome en in haar musea is een van de kenmerkende symbolen van de Eeuwige Stad.

Wat is de betekenis van dit beeld?

Het beeldt een jonge Apollo uit, gek van hartstochtelijke liefde, die de nimf Daphne achtervolgt. Daphne vlucht van angst en begint zichzelf te transformeren in een prachtige laurierboom voor de verbaasde blik van haar stalker. Ik stel voor dat je om het beeld heen loopt als je het bekijkt, want het perspectief verandert sterk afhankelijk van de locatie. De handen van Daphne die veranderen in lauriertakken zullen je met open mond achterlaten!

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

2. De verkrachting van Proserpina, zijn meest dramatische werk

Sculptuur De verkrachting van Proserpina| ©Ana Rey
Sculptuur De verkrachting van Proserpina| ©Ana Rey

Als we onze sculpturale route door Bernini's werken vervolgen, komen we 'De verkrachting van Proserpina' tegen, een artistiek ensemble dat de tragische ontvoering voorstelt van Pluto, god van de onderwereld, van Proserpina, dochter van Jupiter en Ceres. Wat maakte de meeste indruk op me? In de sculptuur, die een gevoel van drama geeft, lijken de personages van vlees en bloed te zijn.

Hoewel Bernini erg jong was, slechts 23 jaar oud toen hij het boetseerde, is het een van zijn beroemdste stukken en een icoon van de kunst geworden. Het maakt deel uit van de barokbeweging, die wordt gekenmerkt door een overladen en overdreven, bijna theatrale esthetiek.

Hoe hoog is het beeld?

Met een hoogte vergelijkbaar met die van een basketbalspeler**(2,25 meter**), is het stuk gehouwen in Carrara marmer, dat wordt beschouwd als het meest prestigieuze marmer ter wereld vanwege zijn witheid en fijne bloemige uiterlijk, ideaal om huid te simuleren. Dit materiaal komt uit Toscane en werd van oudsher gebruikt door bouwers uit de Romeinse oudheid en recenter door kunstenaars uit de Renaissance.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

3. Bernini's meest menselijke 'David

Bernini's David| ©Andy Montgomery
Bernini's David| ©Andy Montgomery

Een ander wonder van Bernini dat je kunt bekijken in de Borghese Gallery is de sculptuur van de laatste voorstelling van David, een figuur die in de voorgaande twee eeuwen was aangepakt door de groten der kunst, zoals Donatello en Michelangelo.

Het stuk stelt met name de toekomstige koning David voor, een van de personages uit het Oude Testament, die de reus Goliath weet te verslaan door met een steen te gooien en met grote inspanning. Voor het eerst wordt hij voorgesteld als een mens, met zijn deugden en gebreken, in plaats van als een zegevierende held.

Bernini, zijn tijd vooruit

Bernini was niet alleen een wonderkind dat al op jonge leeftijd grootschalige sculpturen kon maken, hij was ook een pionier van zijn tijd en introduceerde met dit beeld het thema sport en jonge Griekse atleten. En een heel duidelijke boodschap: met opoffering en strijd kun je alles bereiken waar je je zinnen op hebt gezet.

Wist je dat...?

Het beeld van David aan de achterkant onaf is. Het is niet zo dat Bernini lui was en het half af liet, maar het was bedoeld om aan de muur te hangen en alleen van voren te zien.

4. De prachtige Venus Victrix

Venus Victrix| ©pom-angers
Venus Victrix| ©pom-angers

We kennen allemaal de heldendaden van Napoleon Bonaparte, een van de belangrijkste figuren uit de Europese geschiedenis, maar wie was zijn zus Pauline? Als je haar een gezicht wilt geven, volg dan je rondleiding door de Borghese Gallery, waar de jonge Pauline Bonaparte wordt tentoongesteld die is getransformeerd in een stralende godin Venus door middel van een gemythologiseerd portret, dat me doet denken aan Goya's 'De naakte Maja', maar dan in een sculptuurversie.

Wat is er zo bijzonder aan dit werk? Het verrassende aan dit stuk is dat Pauline Bonaparte voor het meesterwerk van de Italiaanse neoklassieke beeldhouwer Antonio Canova poseerde als God haar ter wereld bracht.

Het beeld arriveerde in 1838 in de tuin en veroorzaakte volgens de legende zo'n opschudding dat er 's nachts rijen stonden om het beeld van het naakte meisje, een van de mooiste en modernste vrouwen van haar tijd, te zien.

Boek een privérondleiding door de Borghese Galerij

5. De slapende hermafrodiet uit de 2e eeuw

Slapende hermafrodiet| ©Rodney
Slapende hermafrodiet| ©Rodney

Als je dacht dat je na de prachtige Venus geïnspireerd door de zus van Bonaparte alles wel gezien had, dan heb je het goed mis. In de Borghese Galerij zullen we een andere spectaculaire godin bekijken, die volledig naakt ligt en die een verrassing heeft... Ze heeft een penis! Zoals je leest.

Het is de Slapende Hermafrodiet, een beeld uit de 2e eeuw dat in 1609 in Rome werd gevonden. In 1620 veranderde de flamboyante kunstenaar Bernini de originele marmeren drager in een matras waarop de figuur vredig rust. Het is zo levensecht dat je er wel op zou willen liggen!

Ik moet je echter een beetje slecht nieuws geven: het beeld in de Borghese Gallery is een kopie van het beeld dat ik je heb uitgelegd. Het is ook gemaakt in de 2e eeuw en gerestaureerd door Andrea Bergondi in de 13e eeuw, die Bernini's model imiteerde door ook een matras te maken. Er zijn bijna 20 versies van dit meesterwerk over de hele wereld!

Bekijk de spectaculaire plafonds van de hal

Kijk na het bewonderen van het beeldhouwwerk omhoog (zoals het liedje) en aanschouw de prachtige plafondschilderingen, die de mythe van Hermaphrodite uitbeelden, de zoon van Hermes en Aphrodite. Volgens Ovidius' poëtische verslag in zijn 'Metamorfosen' werd het dubbele geslacht van de jongeman (mannelijk en vrouwelijk) bepaald door zijn gedwongen verbintenis met de nimf Salmacis.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

6. Buste van kardinaal Scipione Borghese

Buste van kardinaal Scipione Borghese| ©Sailko
Buste van kardinaal Scipione Borghese| ©Sailko

In Villa Borghese, dat overigens de vorm van een hart heeft, vind je prachtige fonteinen, vijvers en bruggen. Maar wie is de maker van dit wonder? Kardinaal Scipione Borghese, een neef en secretaris van paus Paulus V, die dankzij zijn enorme fortuin een beschermheer van de kunst werd.

Naast de grondlegger van deze prachtige tuinen was hij ook de ontdekker van Bernini, die de opdracht gaf voor de beeldhouwwerken die ik heb genoemd. Waaronder een heel bijzondere: zijn eigen buste. Het is heel bijzonder omdat dit beeld, in tegenstelling tot andere stukken, lijkt te praten. Let op zijn mond!

Perfectionist tot in de kern

Toen hij 56 jaar oud was, gaf kardinaal Scipione Borghese de jonge Bernini, die hij als een nieuwe Michelangelo beschouwde, de opdracht voor zijn buste. Filippo Baldinucci (1682) vertelt dat toen het werk klaar was, de beeldhouwer merkte dat een fout in het granieten blok een scheur had veroorzaakt die nog steeds zichtbaar is in het hoofd van de kardinaal. Om dit te herstellen maakte de kunstenaar in vijftien nachten een kopie van de buste. Een anekdote die Bernini's virtuositeit en grote gaven illustreert.

7. Het standbeeld van Goethe, de Duitse Shakespeare

Standbeeld van Goethe| ©Frank P
Standbeeld van Goethe| ©Frank P

Als je een verstokte liefhebber bent van romantisch Rome, raad ik je aan om de tuinen van Villa Borghese zorgvuldig te verkennen, want ze zijn bezaaid met enkele van de verborgen schatten die je in Rome kunt vinden. Onder hen het monument (in Carrara marmer) gewijd aan de romanschrijver, toneelschrijver en dichter Johann Wolfgang von Goethe, een van de belangrijkste figuren van de moderne literatuur.

De eerste schrijver in de tuinen

Deze sculptuur is zeer symbolisch omdat het de eerste was die in het park werd geïnstalleerd om eer te bewijzen aan een schrijver die, in dit geval, een sterke band met de stad had. De dichter werd verliefd op de Eeuwige Stad, waaraan hij enkele mooie woorden opdroeg: "Als je mijn gemoedstoestand vergelijkt toen ik in Rome was, ben ik sindsdien nooit gelukkiger geweest".

Het Goethe-monument, dat maar liefst 8 meter lang is, was een geschenk van keizer Wilhelm II van Duitsland aan Italië. Het werd in Berlijn gegoten in het atelier van Valentino Casali en in 1904 in de tuinen geïnstalleerd in aanwezigheid van koning Vittorio Emanuele III.

8. Het standbeeld van de avonturier en excentriekeling Lord Byron

Standbeeld van Lord| ©Sonse
Standbeeld van Lord| ©Sonse

Audrey Hepburn had maar 24 uur nodig om verliefd te worden op de Eeuwige Stad en natuurlijk op de handgemaakte ijsjes, maar de Engelse dichter Lord Byron deed er iets langer over, 22 dagen, zolang woonde hij op de Piazza Spagna in Rome. Genoeg om hem in de ban te laten.

Het standbeeld van Lord Byron in Villa Borghese werd opgericht in 1959. Het is een kopie van het beeld dat in Rome werd gemaakt en dat in 1831 in opdracht van de schrijver zelf werd gemaakt door Bertel Thorwaldsen. Het beeld staat nu in de bibliotheek van Trinity College, Cambridge, UK.

Een beeld op verzoek en een beetje te vrolijk

Het was Lord Byron zelf die, tijdens zijn verblijf in de Italiaanse hoofdstad, in een cape naar de werkplaats van beeldhouwer Thorwaldsen ging om een buste op maat te laten maken.

Hiervoor nam de schrijver de houding aan van de heldhaftige personages uit zijn romans, waarop de kunstenaar antwoordde: "Zou u niet liever wat comfortabeler zitten? Je hoeft die uitdrukking niet aan te nemen. -Het is de mijne," antwoordde de dichter. Toen de torso klaar was, was de litterator teleurgesteld: "Het lijkt niet op mij. Ik heb de meest ongelukkige uitstraling."

9. La Verità, door Gian Lorenzo Bernini

Standbeeld La Verità| ©Ana Rey
Standbeeld La Verità| ©Ana Rey

Bernini is de grote beeldhouwer van de Borghese Galerij en, naast de vier meesterwerken die ik heb genoemd, moet je stoppen om andere te bewonderen, zoals La Verità en de buste van paus Paulus V. Waarom is het La Verità stuk zo belangrijk?

Omdat het werd gemaakt tijdens een zeer moeilijke periode in zijn carrière, die eindigde met de sloop van een van de klokkentorens die hij ontwierp voor de Sint-Pietersbasiliek. Het beeld van Waarheid is afgebeeld als een glimlachend, naakt meisje dat op een rots zit, de zon in haar rechterhand houdt en haar linkerbeen op de wereldbol laat rusten.

Het werk maakt deel uit van een beeldengroep die de allegorie van de waarheid die door de tijd wordt onthuld zou voorstellen, maar die nooit werd voltooid. Toen de kunstenaar stierf, verkochten zijn erfgenamen het grote marmeren beeld.

10. Fontein van de zeepaardjes

Fontein van de zeepaardjes in Villa Borghese| ©Cidadania en Italia
Fontein van de zeepaardjes in Villa Borghese| ©Cidadania en Italia

Enkele van de mooiste beeldhouwwerken in de Villa Borghese zijn geïnstalleerd in de fonteinen die over de tuinen verspreid staan. Met name in het midden van een klein plein waar vier met bomen omzoomde lanen elkaar kruisen staat de zeepaardjesfontein, een van mijn favorieten vanwege de elegantie en originaliteit. Ik raad je aan om ernaar op zoek te gaan!

De fontein werd tussen 1790 en 1791 gebouwd ter vervanging van de vorige fontein, de Fontana del Mascherone, die werd vernietigd tijdens werkzaamheden om het park om te vormen. Binnen in de fontein zie je een beeldhouwwerk van vier zeepaardjes die de fontein omhoog houden met hun hoofden, hun lichamen in de vorm van vissen. Indrukwekkend!

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij