Top 5 fonteinen in Rome

Overal in de stad vindt u majestueuze fonteinen die de pleinen van Rome domineren. Hier is een lijst van de beste, zodat je er geen mist.

Alex Grande

Alex Grande

6 minuten lezen

Top 5 fonteinen in Rome

Een van de fonteinen op het Piazza Navona | ©Shutterstock

Water is van oudsher een belangrijk element in de architectuur van Rome: de aquaducten brachten water naar alle uithoeken van het oude rijk, wat een symbool van grootsheid was.

Maar water wordt ook beschouwd als het element dat het beste de zuiverheid in de kunst vertegenwoordigt, en dit verklaart waarom de Eeuwige Stad een eindeloos aantal fonteinen heeft, waarin zo'n kostbare schat op duizenden verschillende manieren wordt tentoongesteld. Van de meer dan 2.000 fonteinen in de stad is hier een lijst met mijn favorieten en degene die je volgens mij niet mag missen. Hier zijn de 5 mooiste fonteinen in Rome.

1. Trevifontein

Trevifontein| ©Michele Bittetto
Trevifontein| ©Michele Bittetto

De Trevifontein is de beroemdste fontein van Rome en waarschijnlijk van de hele wereld. Het is een imposant geheel van beelden in barokstijl dat boven een poel van helder water uitsteekt in een spektakel voor het oog.

Nadat Anita Ekberg in Fellini's film "La Dolce Vita" een bad nam in de Trevifontein , werd de fontein een bedevaartsoord en een hele reeks tradities overleeft eromheen, zoals het gooien van munten in de fontein om geluk te brengen, ervoor te zorgen dat je naar Rome terugkeert, of om liefde te vinden.

De fontein is een allegorie van het temmen van de zee, met het centrale beeld van Oceanus (de god Neptunus) in de hoofdnis op een schelpenwagen, getrokken door zeepaardjes en tritons, tussen twee beelden die gezondheid en overvloed voorstellen. De twee paarden, het ene tam en het andere wild, stellen de twee toestanden van de zee voor.

Bernini was de bedenker van het oorspronkelijke idee voor de Trevifontein, maar bij de dood van paus Urbanus VIII viel de beeldhouwer en architect zonder zijn beschermheer in ongenade. Nicola Salvi zette het project op basis van zijn oorspronkelijke plannen voort onder het pausdom van Clemens XII en voltooide het bijna een eeuw na Bernini's eerste visie op deze iconische fontein.

Waar het is en hoe er te komen

Het is gelegen aan de Via delle Muratte in de wijk Trevi. Om er rechtstreeks te komen is de dichtstbijzijnde metrohalte Barberini, maar de meeste mensen lopen vanaf de Spaanse Trappen in één keer door.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

2. Acqua Paola fontein

Acqua Paola fontein| ©Wikimedia
Acqua Paola fontein| ©Wikimedia

Deze fontein kan worden beschouwd als het zusje van de Trevifontein: ontworpen door Giovanni Fontana, was hij oorspronkelijk bedoeld als een geheel van vijf kleine bassins, maar bij de bouw ervan besloot de architect ze samen te voegen tot één bassin, naar een ontwerp van Bernini voor de Trevifontein dat nooit werd gerealiseerd.

De Fontana dell'Acqua Paola, ook bekend als Il Fontanone, is een monumentale fontein gelegen op de Gianicolo heuvel. Het werd gebouwd in 1612 aan het einde van het aquaduct Acqua Paola, genoemd naar paus Paulus V die de restauratie ervan beval.

Omdat de plaats van de fontein op de top van de heuvel ligt, heeft hij een bepaalde uitstraling, vooral bij zonsondergang, wanneer u kunt genieten van een prachtig uitzicht over Rome terwijl u luistert naar het stromende water van de fontein. De eenvoud en elegantie van de fontein brengen veel rust, en een detail dat ik niet kon nalaten was de kleine binnenplaats achter de gevel, verlicht door de laatste zonnestralen.

Waar het is en hoe er te komen

Om de Fontana dell'Acqua Paola (gelegen aan de Via Garibaldi) vanuit het centrum te bereiken, kunt u het beste bus 115 nemen en uitstappen bij de halte Garibaldi/Iacobucci. U kunt er ook gemakkelijk heen lopen vanuit Trastevere, dus een bezoek aan deze majestueuze fontein is een ideale manier om uw dag voort te zetten na een rondleiding door de wijk Trastevere.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

3. Fontein van de Rane

De Rane Fontein| ©TripAdvisor
De Rane Fontein| ©TripAdvisor

De Fontana delle Rane, of fontein van de kikkers, ligt in het centrum van de prachtige wijk Coppedè, een van de geheime hoekjes van de Eeuwige Stad die de meeste toeristen niet kennen. Als ik je zojuist nieuwsgierig heb gemaakt, kun je meer lezen over deze buurt en andere onbekende plekken in Rome.

Persoonlijk vind ik deze fontein een van de mooiste van Rome: het gras groeit tussen de kleine beelden van kikkers en dit geeft het de uitstraling van een door de tijd vergeten ruïne in een sprookje, een sensatie die wordt versterkt als je omhoog kijkt en de magische gebouwen van Coppedè ziet.

Volgens het verhaal diende deze fontein de Beatles op een avond in 1965 als zwembad om een duik in te nemen, na een drankje in een beroemde nabijgelegen bar, de Piper, die ook werd bezocht door andere legendarische bands zoals de Rolling Stones en Pink Floyd.

Waar het is en hoe er te komen

Er zijn geen metrostations in de buurt van Coppedè, dus de gemakkelijkste manier om er met het openbaar vervoer te komen is tram 3 of 19 of bus 60, 66 of 69 te nemen tot de halte Buenos Aires en naar de hoek van Via Dora en Via Tagliamento te lopen.

4. De Quattro Fiumi fontein

De Fontana dei Quattro Fiumi op het Piazza Navona| ©Gabriella Clare
De Fontana dei Quattro Fiumi op het Piazza Navona| ©Gabriella Clare

Deze fontein neemt de centrale plaats in op het beroemde Piazza Navona, dus wat je ook doet in Rome, je kunt hem onmogelijk missen. De vertaling van de naam zou de Fontein van de Vier Rivieren zijn, en de vier beelden van de fontein stellen de riviergoden van de vier continenten voor: de Donau (Europa), de Rio de la Plata (Amerika), de Nijl (Afrika) en de Ganges (Azië).

Ontworpen door Bernini, de grote architect van het barokke Rome, is de fontein als een kompasroos die het noorden, zuiden, oosten en westen aangeeft, met Rome als centrum van de wereld. De obelisk die boven de beelden uitsteekt, van het Circus van Maxentius, voegt een imposante majesteit toe aan het geheel.

Wat ik erg mooi vond toen ik de fontein in detail zag, is dat elke rivier wordt voorgesteld door een dier dat symbool staat voor elk continent. Zo wordt de Nijl een leeuw onder een palmboom, de Rio de la Plata een krokodil en een cactus, de Donau een galopperend paard over een bloemenveld en de Ganges wordt voorgesteld door een draak en een roeispaan.

Waar het is en hoe er te komen

Op de een of andere manier komt u langs de Piazza Navona van Rome, want alle rondleidingen door Rome stoppen hier. Het plein heeft niet per se een metrostation, maar u kunt er komen met de bussen 40, 60 en 64 vanuit verschillende delen van de stad.

5. Tritone Fontein

De Tritone fontein| ©Eco Tour Roma
De Tritone fontein| ©Eco Tour Roma

De Triton fontein staat op het Piazza Barberini, en nu kunt u vast wel raden wie de maker was. Opnieuw Bernini, maar deze keer is er een detail dat deze fontein uniek maakt: hij is volledig door de kunstenaar ontworpen en gebeeldhouwd.

Het was de eerste opdracht voor een openbare fontein die de kunstenaar kreeg, in 1643, en hij slaagde erin zo'n meesterwerk te creëren dat zijn reputatie als beeldhouwer van Rome gevestigd werd voor nog veel meer werken, zoals u hebt gelezen, en zoals u kunt zien tijdens uw reis.

De fontein is een symbolische viering van het pausdom van Urbanus VIII, die Bernini's beschermheer zou worden. Het centrale thema van het werk toont dan ook de god Triton die een waterstraal door een schelp projecteert, bovenop een enorme zeeschelp ondersteund door dolfijnen, een symbool van de goedheid van het pausdom. Maar je ziet ook enkele elementen zoals de gravures van de bijen, een symbool dat voorkomt op het wapen van Barberini, het huis van de paus.

Waar het is en hoe er te komen

De meest directe manier om het Piazza Barberini te bereiken is de metro te nemen naar de gelijknamige halte, op lijn A. Er zijn ook veel bussen. Er zijn ook genoeg bussen die u erheen brengen: 52, 53, 56, 58, 60, 61, 95, 116, 175, 492 en 590.