Wat te zien en te doen in de tuinen van Villa Borghese

De Villa Borghese tuinen in Rome zijn een van de grootste stadsparken van Europa. De aantrekkingskracht is dat het verschillende stijlen bevat, van de Italiaanse stijl van de tuinen tot de Engelse stijl van de monumenten.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

9 minuten lezen

Wat te zien en te doen in de tuinen van Villa Borghese

Villa Borghese in Rome | ©Marina Gr

De Villa Borghese tuinen zijn een van de mooiste stadsparken van Rome. In 1901 kocht de staat de tuinen van de familie Borghese vanwege een slechte economische situatie en het werd op 12 juli 1903 geopend voor het publiek.

Hier is wat je kunt zien en doen in de Villa Borghese tuinen als je van plan bent Rome te bezoeken. Dit grote park onderscheidt zich van andere iconische parken door de harmonieuze combinatie van natuur en Romeinse kunst. Let op en raadpleeg deze kaart van de tuinen om alle sites die ik aanbeveel te vinden.

De 9 ingangen van de Villa Borghese tuinen

Buitenaanzicht van de ingang Porta Pinciana| ©Gustavo La Pizza
Buitenaanzicht van de ingang Porta Pinciana| ©Gustavo La Pizza

Als je dit geweldige park wilt bezoeken, moet je weten dat het 9 ingangen heeft. De meest bezochte zijn de volgende:

 • De Porta Pinciana, dat is een van de oude poorten van de Aureliaanse muren van Rome.
 • De Rampe del Pincio vanaf Piazza del Popolo, waardoor je het terras van de Pincio kunt bereiken. Vanaf daar kun je genieten van het meest spectaculaire uitzicht over de stad Rome.
 • De monumentale ingang van Piazzale Flaminio.

Eenmaal in het park zul je gefascineerd zijn door de tuinen en de lommerrijke bomen die een wilde natuur nabootsen.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

Het hart van Rome en zijn 80 hectare

Rondleiding door Villa Borghese| ©Andy Montgomery
Rondleiding door Villa Borghese| ©Andy Montgomery

Wat ik je ook graag wil vertellen is dat dit park grote open ruimtes heeft waar het mogelijk is om allerlei activiteiten en sporten te beoefenen.

Allereerst, als je van wandelen houdt, geeft dit grote park je de mogelijkheid om rond te wandelen in alle gebieden terwijl je geniet van het landschap, de fonteinen en historische monumenten van barokke, neoklassieke en kerkelijke kunstenaars en, bovenal, de fascinerende beeldhouwwerken van Villa Borghese.

Als je het grootste deel van het park in een dag wilt bezoeken, heb je ook de mogelijkheid om fietsen voor één persoon, voor het gezin, segways en zelfs kleine elektrische auto's te huren. Er is zelfs een treintje, wat een uitstekende optie is, omdat je even kunt uitrusten terwijl je de omgeving verkent. De rit duurt ongeveer 35 minuten en kost ongeveer €3.

Boek je Segway tour door Villa Borhese

Zeepaard fontein

Fontein van de zeepaardjes in Villa Borghese| ©Cidadania en Italia
Fontein van de zeepaardjes in Villa Borghese| ©Cidadania en Italia

Het ontwerp is het werk van Cristoforo Unterperger, een schilder van Tiroolse afkomst die in hoog aanzien stond bij paus Pius VI Brashi. Het werd uitgevoerd door Vincenzo Pacetti, Marcantonio's vertrouwde restaurateur en beeldhouwer.

In een ronde bak op de vloer zie je vier paarden met visachtige lichamen, die boven een andere bak staan terwijl andere fonteinen water door hun benen en staarten laten stromen.

Koop een privérondleiding door de Borghese Galerij

Huur een boot

Varen rond Villa Borghese| ©Tin-Tin Azure
Varen rond Villa Borghese| ©Tin-Tin Azure

Aangekomen bij de magische tuin van het meer heb je de mogelijkheid om boten te huren en de tempel gewijd aan Aesculapius, gebouwd aan het einde van de 18e eeuw, van dichtbij te bekijken. Voor de Romeinen was Aesculapius de god van de geneeskunde en genezing.

Het huren van een boot kost ongeveer €4 voor volwassenen en €2 voor kinderen (minimaal 2 personen). Hiermee kun je ongeveer 20 minuten rond het meer peddelen en dat is het zeker waard.

Boek een rondleiding door de Galleria Borghese

Pincio waterklok

Hydrochronometer in Villa Borghese.| ©Mattes
Hydrochronometer in Villa Borghese.| ©Mattes

In het midden van een van de vijvers staat een klok, een voorbeeld van 19e-eeuwse techniek. Het werd in 1867 gebouwd door Giambattista Embriaco, een Dominicaanse priester met een passie voor horlogemaken, en de Zwitserse architect Joachim Ersoch. Vandaag de dag is het volledig operationeel.

De Borghese Galerij

Borghese Galerij en Museum| ©Matt Kieffer
Borghese Galerij en Museum| ©Matt Kieffer

De Borghese Galerij is een van de beste musea in Rome. Het bevat werken die door de familie Borghese in de 15e tot 17e eeuw zijn verzameld en gemaakt door de beste kunstenaars uit de renaissance en barok.

Voordat je deze galerie bezoekt, raad ik je aan om je kaartjes voor de Borghese Gallery te reserveren voor een specifieke dag en tijd voor het bezoek, dat ongeveer 2 uur duurt. In het laagseizoen moet je je kaartje minstens een maand van tevoren boeken en in het hoogseizoen minstens 2 maanden van tevoren.

Vergeet niet dat je maar 2 uur hebt om maar liefst bijna vier eeuwen kunst te zien. Daarom raad ik je aan om een rondleiding te boeken, zodat je kunt genieten van alle geschiedenis achter elk kunstwerk.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

Beeld van Venus Victrix (Paolina Borghese) Door Canova

Paolina Borghese| ©pom-angers
Paolina Borghese| ©pom-angers

Het was Paolina Bonaparte, de vrouw van Camillo Borghese, die naakt poseerde voor de Italiaanse neoklassieke beeldhouwer Antonio Casanova. Dit beeld heeft door de eeuwen heen veel stof doen opwaaien vanwege de schoonheid en de prachtige details van de beeldhouwer.

Je kunt de plooien van het laken zien en de tenen, waar je zelfs de teennagels kunt zien. Je kunt zelfs het gewicht van het model op de matras zien, naast andere details die onmogelijk te missen zijn als je dit indrukwekkende werk bewondert.

Bernini's David

Bernini's David| ©Andy Montgomery
Bernini's David| ©Andy Montgomery

Gian Lorenzo Bernini beeldhouwde zijn David toen hij pas 25 jaar oud was in 1623. Hoewel het aan de achterkant onafgewerkt is, omdat het oorspronkelijk tegen een muur zou worden geplaatst, staat het vandaag de dag in het midden van de kamer.

Dit is een zeer interessant werk, omdat Bernini een spiegel gebruikte om zichzelf te detailleren (ja, het is een zelfportret) en om de uitdrukking te zien van het gezicht dat we in zijn David gevangen zien.

Boek een rondleiding door de Galleria Borghese

Bernini's Apollo en Daphne

Apollo en Daphne door Bernini| ©Ángela Varela Neila
Apollo en Daphne door Bernini| ©Ángela Varela Neila

Dit beeld toont ook het trouwe werk van Bernini, die houtskool gebruikte om de gezichtsuitdrukkingen van beide figuren te benadrukken. Het toont de delicatesse van Apollo's gewaad en het spectaculaire realisme van de transformatie van Daphne's huid in boomschors. Bernini beschouwde Apollo als zijn meesterwerk.

Beeldhouwwerk van de verkrachting van Proserpina door Bernini

Beeldhouwwerk De verkrachting van Proserpina| ©Ana Rey
Beeldhouwwerk De verkrachting van Proserpina| ©Ana Rey

Dit werk is zeer indrukwekkend, omdat het moeilijk te geloven is dat het een sculptuur van marmer is vanwege het ongelooflijke realisme.

Dit beeld vertelt het verhaal van Pluto, koning van de onderwereld, en Proserpina, dochter van Jupiter en Ceres. Wanneer ze wordt ontvoerd, wordt ze gedwongen bij Pluto te leven. Ceres gaat op zoek naar haar dochter en ze bereiken een overeenkomst waarbij Proserpina een half jaar in de onderwereld leeft en een half jaar onder de zon van haar moeder.

Volgens deze mythologie bloeit de aarde de helft van het jaar en regent het de andere helft door de tranen van Ceres terwijl ze op haar dochter wacht.

Schilderij van David met het hoofd van Goliath door Caravaggio

Schilderij van David met het hoofd van Goliath| ©Carmelo Peciña
Schilderij van David met het hoofd van Goliath| ©Carmelo Peciña

Dit doek heeft een interessante geschiedenis. Het gebeurde namelijk dat Caravaggio Ranuccio Tomassoni doodde in een duel. Tomassoni's vader stond dicht bij paus Paulus V, dus toen hij hoorde wat er was gebeurd, veroordeelde hij Caravaggio ter dood. Hij moest vluchten naar het eiland Malta, waar de paus na vier jaar besloot hem gratie te verlenen.

Na zijn terugkeer naar Rome werd hij gevangen gezet in Napels. Daar schilderde hij dit doek dat hij naar de paus stuurde, waarop hij zijn gezicht gebruikte om de onthoofde Goliath af te beelden. Caravaggio is echter nooit in Rome aangekomen en zijn dood blijft een mysterie.

Bioparco, dierentuin Rome

Tijgers van de Bioparco| ©Gabriele Spalla
Tijgers van de Bioparco| ©Gabriele Spalla

Deze Romeinse dierentuin in de Villa Borghese huisvest meer dan 1000 dieren en 200 verschillende soorten, waaronder katachtigen, chimpansees, beren en meer. Er is ook een grote botanische tentoonstelling.

Het is een van de oudste dierentuinen van Europa. Het werd in 1908 opgericht door Carl Hagenbeck, die een ander soort dierentuin wilde ontwerpen. Door de structuur kunnen de dieren vrij rondlopen zonder in kooien te worden opgesloten, waardoor er een duidelijke scheiding met het publiek is.

Boek uw tickets voor Bioparco

Silvano Toti Globe Theater

Binnen in het Silvano Toti Globe Theatre| ©Larry Koester
Binnen in het Silvano Toti Globe Theatre| ©Larry Koester

De creatie van het Silvano Toti Globe Theatre werd mogelijk gemaakt door de Silvano Toti Foundation, een vereniging die werd opgericht door de familie Toti om Silvano's nagedachtenis te eren. Sommigen beschouwen het als een kopie van Shakespeare's Globe Theatre in Londen.

Aanbevelingen voor een bezoek aan de Villa Borghese

Rondleiding door de Villa Borghese| ©Jocelyn Erskine-Kellie
Rondleiding door de Villa Borghese| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Dit zijn volgens mij de belangrijkste dingen om in gedachten te houden bij een bezoek aan dit park:

 • Het is een vrij groot park en als je van plan bent om rond te lopen is het erg belangrijk dat je geschikte en comfortabele schoenen draagt.
 • Neem ook een fles water mee.
 • Draag koele kleding als je in de zomer gaat, want het kan behoorlijk warm zijn.
 • Als je je ervaring wilt verbeteren, kun je je bezoek aan Villa Borghese 's avonds plannen. Dit geeft je de kans om te genieten van een werkelijk spectaculair uitzicht op de skyline van Rome over de tuinen en het Pincio-terras.
 • Zorg voor een plattegrond, zo kun je gemakkelijker door de tuinen navigeren en de weg vinden naar de attracties waar je oog op valt.
 • Er zijn weinig openbare toiletten in de tuin, maar als het dringend is, kun je terecht in het toilet in de Borghese Galerij als je een kaartje hebt gekocht.
 • Hoewel er eetgelegenheden in het park zijn, kun je ook picknicken onder de bomen.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

Aanbevelingen als je met kinderen gaat

Kinderen genieten van Villa Borghese| ©Stefano Cocchi
Kinderen genieten van Villa Borghese| ©Stefano Cocchi

Je moet rekening houden met alle aanbevelingen die ik je in het vorige segment heb gegeven, vooral die om water mee te nemen, want de kleintjes hebben onuitputtelijke energie en ze zullen zichzelf moeten hydrateren.

In het park kun je sport en spel spelen, dus je kunt een bal, rackets of een ander sportinstrument meenemen waarmee ze kunnen spelen.

Tot slot, als je kaartjes hebt gekocht voor de Borghese Galerij, kun je je kinderen meenemen naar het San Carlino poppentheater. In deze show is Pulcinella te zien, een populair poppenfiguur dat in Napels werd gecreëerd. Deze attractie is ontworpen om de kleintjes te vermaken terwijl de volwassenen de kunstgalerie bekijken.

Zowel in dit prachtige park als in heel Rome zijn er veel activiteiten die je met je kinderen kunt doen. Daarom nodig ik je graag uit om mijn gids te lezen over 10 dingen om te doen in Rome met kinderen.

Boek een Segway tour door Villa Borghese

Algemene informatie over de Villa Borghese

Villa Borghese Park| ©Sonse
Villa Borghese Park| ©Sonse
 • Hoe kom je er: je kunt de bus, tram of metro nemen. Als je besluit de metro te nemen, kun je de volgende gids over de metro van Rome lezen. Buiten het park zijn er verschillende haltes waar je kunt uitstappen en gewoon naar een van de ingangen kunt lopen.
 • Adres: Piazzale Napoleone I, 00197 Rome RM, Italië.
 • Toegangsprijs: De toegang is gratis. Je moet echter wel betalen om attracties zoals de Borghese Galerij te bezoeken.
 • Openingstijden: De tuinen zijn geopend van maandag tot vrijdag, de hele dag, tot zonsondergang.
 • Wanneer is de beste tijd om te gaan: Als je wilt gaan wanneer het minder druk is, kun je vroeg in de ochtend of laat in de middag gaan.

Als je Rome ooit wilt bezoeken, of alles al aan het plannen bent, hoop ik dat je een geweldige vakantie zult hebben! Geniet van alle geschiedenis en bezienswaardigheden die je er kunt vinden.

Boek een rondleiding naar de Borghese Galerij