Rome in de lente: het beste van de stad (routes, tips, dingen om te doen...)

De lente is de beste tijd om Rome te bezoeken: de parken staan in bloei, de prijzen zijn relatief laag en het weer is goed.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

8 minuten lezen

Rome in de lente: het beste van de stad (routes, tips, dingen om te doen...)

Uitzicht vanaf Castel Sant`Angelo in Rome | © Nadia Fes

Wil je het Italiaanse "Dolce Vita" ontdekken? De lente is de beste tijd om dat te doen. De parken en tuinen van Rome staan vol bloemen, de temperaturen zijn zeer aangenaam en op de agenda staat een van de belangrijkste festivals van het jaar: Pasen in Rome.

Noteer de 10 dingen die je kunt doen in de Italiaanse hoofdstad tijdens de lente, het meest kleurrijke seizoen. Je zult verrast zijn!

1. Beleef de pauselijke mis tijdens de Goede Week

Pausmis tijdens de Goede Week| ©Opus Dei
Pausmis tijdens de Goede Week| ©Opus Dei

Naar Rome reizen tijdens de Goede Week is getuige zijn van een eeuwenoud feest. De data variëren van jaar tot jaar, maar meestal wordt het gevierd tussen maart en april. Hier volgt een voorproefje van de belangrijkste gebeurtenissen:

 • Palmzondag: deze mis wordt bijgewoond door duizenden pelgrims en is een van de spannendste momenten van de Goede Week.
 • Witte Donderdag: het 'Laatste Avondmaal' wordt herdacht.
 • Via Crucis op Goede Vrijdag: de liturgie van het lijden van de Heer wordt uitgevoerd en de indrukwekkende Via Crucis wordt gevierd op de heuvels van de Palatijn.
 • Herdenkingsdag op paaszaterdag
 • Paaszondag en de Verrijzenis van Christus: de paus viert de Heilige Mis vanaf het Sint-Pietersplein.

Als je voorjaarsreis niet samenvalt met de Goede Week, kun je altijd kaartjes boeken voor de Pauselijke Audiëntie om een spiritueler tintje aan je reis te geven.

Boek tickets voor de Pauselijke Audiëntie

2. Geniet van de paasgastronomie

Paaseieren| ©Monika Grabkowska
Paaseieren| ©Monika Grabkowska

We weten al dat Rome de beste pizza's en de lekkerste ijsjes heeft, maar wist je dat er ook paaseieren zijn?

Gemaakt van chocolade en een symbool van geluk, zijn ze een paastraditie in Italië. Je vindt ze in pure chocolade, met likeur, gevuld, met een verrassing.... Er is voor elk wat wils!

Tijdens Pasen bereiden restaurants ook speciale menu's met lamsvlees en hartige taarten. Hier zijn 10 plekken om te eten in Rome zodat je kunt kiezen wat je het meest aanspreekt.

De "colomba" of paasduif

Liefhebbers van zoetigheid moeten ook de colomba proberen, de typische paascake in Italië, die de vorm heeft van een duif en symbool staat voor vrede.

Het deeg wordt gemaakt met bloem, eieren, suiker, gist, boter, suiker en amandelen. Er zijn talloze soorten en je zult het moeilijk vinden om er maar eentje uit te kiezen, want er zijn kokos, limoncello, sultana... en zelfs piña colada! En zelfs piña colada!

Om alles te proberen wat typisch is voor Pasen, is het ook een goed idee om een gastronomische tour door Rome te boeken zodat een deskundige gids je het beste van het seizoen kan laten zien.

Boek een gastronomische tour door Rome

3. Vier de verjaardag van Rome

Bij de viering van Natale di Roma| ©carlo
Bij de viering van Natale di Roma| ©carlo

Kun je je voorstellen een parade bij te wonen met meer dan 2000 gladiatoren uit het oude Rome? Elk jaar rond 21 april wordt de geboortedag van de Italiaanse hoofdstad gevierd: de Natale di Roma met duizenden mensen in klederdracht uit die tijd.

Je kunt gladiatorengevechten, wagenrennen en historische reënactments bijwonen in het Circus Maximus en het Forum Romanum. En als je je Romeinse dag helemaal compleet wilt maken, raad ik je aan een rondleiding door het Colosseum te boeken met toegang tot de arena.

Daarnaast staan er dansen, vuurwerk, parades en shows in de hele stad op het programma. En als je trek krijgt van al dat vechten, kun je genieten van de Romeinse keuken.

Boek een rondleiding door het Colosseum met toegang tot de arena

4. Bezoek de Borghese Galerij

Gevel van de Borghese Galerij| ©Leon Reed
Gevel van de Borghese Galerij| ©Leon Reed

De lente is de beste tijd om een rondleiding door de Borghese Gallery te boeken, een van de meest prestigieuze kunstgalerijen ter wereld en de thuisbasis van grote juweeltjes van onder andere Caravaggio, Rafaël en Rubens.

Hier is de definitieve gids voor wat er te zien en te doen is in de tuinen van de Villa Borghese in deze tijd van het jaar, die eruit zien als nooit tevoren!

De tuinen zijn ook een bezoek waard omdat het een van de grootste stadsparken in Europa is en een van de mooiste. Er is zelfs een dierentuin. De dierentuin Bioparco, die al meer dan 100 jaar bestaat en een plek is gewijd aan het behoud van bedreigde diersoorten, is een must als je met kinderen naar Rome gaat!

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

5. Maak een boottocht op de rivier de Tiber

Boottocht op de Tiber| ©Mauricio Artieda
Boottocht op de Tiber| ©Mauricio Artieda

De beste manier om van de bezienswaardigheden van Rome te genieten is door een boottocht op de rivier de Tiber te boeken. Op een bepaald moment tijdens je reis ben je toe aan een beetje ontspanning na uren wandelen en rondkijken in de Eeuwige Stad.

De lente, met zijn mildere temperaturen, is het beste seizoen om van deze activiteit te genieten.

Zo zie je de monumenten van de metropool vanuit een ander perspectief en ontdek je de andere kant van Rome. En als na het sightseeën je maag rommelt, bekijk dan de beste restaurants in de Italiaanse hoofdstad.

6. Ontsnap aan de hitte tijdens de museumnacht

Kijken naar de werken van het Museo dell'Opera del Duomo| ©George M. Groutas
Kijken naar de werken van het Museo dell'Opera del Duomo| ©George M. Groutas

In mei kun je de lange rijen onder de zon om kunstgalerieën binnen te komen vermijden door deel te nemen aan de Nacht van de Musea, een initiatief dat meestal eind mei wordt gehouden en waarbij je gratis toegang hebt tot kunstgalerieën.

Als je Rome in de lente bezoekt, maar niet samenvalt met dit evenement, raad ik je aan om, als je het erg warm hebt, van de gelegenheid gebruik te maken om een van de musea die de stad aanbiedt binnen te gaan, omdat ze airconditioning hebben en je comfortabeler zit terwijl je de belangrijkste werken van Italië leert kennen.

Ik raad je aan om een ticket te boeken voor de Capitolijnse Musea, die als de eerste ter wereld worden beschouwd en die meer dan 2000 jaar geschiedenis bevatten.

Boek je ticket voor de Capitolijnse Musea

7. Aanschouw de bloei van duizenden rozen

De gemeentelijke rozentuin van Rome| ©MM
De gemeentelijke rozentuin van Rome| ©MM

Ik raad een bezoek aan de gemeentelijke rozentuin aan, waar zo'n 1.100 soorten rozen uit de hele wereld te vinden zijn, zelfs uit exotische plaatsen als China en Mongolië.

Tot de meest curieuze rozen in de gemeentelijke rozentuin behoren de Chinensis Virdiflora-roos met haar intens groene bloemblaadjes; de Chinensis Mutabilis-roos, die in vijf dagen zeven keer van kleur verandert; of de Foetida-roos, een prachtige gele bloem... Stinkend!

Een van de interessantste delen van de tuin is de verzameling botanische rozen, zowel oude als moderne, die door bezoekers worden gewaardeerd om hun buitengewone schoonheid. De gecultiveerde exemplaren komen van over de hele wereld.

Nuttige informatie over de Gemeentelijke Rozentuin van Rome

 • Adres: Via di Valle Murcia, 6/ Clivo dei Publicii, 3
 • Opening: tijdens de voorjaarsbloei, eind april.
 • Prijs: 5 € op weekdagen en 7 € op feestdagen. Gehandicapten, kinderen tot 14 jaar en senioren ouder dan 65 jaar gratis.

8. Loop een marathon door Rome

Deelnemen aan de marathon van Rome| ©Greg Johnson
Deelnemen aan de marathon van Rome| ©Greg Johnson

Eind maart vindt de klassieke lentemarathon plaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van de stijgende temperaturen en het aangename weer om deze sport te beoefenen. Elk jaar nemen duizenden Italianen en toeristen deel aan deze uitdaging!

Je rent langs alle emblematische gebouwen, maar in een goed tempo! De race begint bij het Forum Romanum en gaat verder naar de Sint-Pietersbasiliek, Piazza Navona, de Trevifontein, de Spaanse Trappen en eindigt bij het Colosseum.

Maar als je je niet sterk genoeg voelt om de 42 kilometer te overleven, kun je ook meedoen aan de fun run van vier kilometer. Geschikt voor iedereen!

9. Kom naar Genzano

Traditioneel tapijt van Genzano| ©Municipality Genzano di Roma
Traditioneel tapijt van Genzano| ©Municipality Genzano di Roma

Op slechts 30 kilometer van Rome ligt het pittoreske dorpje Genzano, boven de krater van Nemi. Als je in het late voorjaar reist, in juni, kun je de viering van Corpus Christi zondag (de Inforiata del Corpus Dominus) bijwonen.

Duizenden mensen komen vanuit heel Italië om deel te nemen aan de processie en het spektakel en de bloemenpracht te bekijken.

De hoofdstraat, Via Benardi, verandert in een enorm tapijt van verse bloemen en bloemblaadjes terwijl lokale kunstenaars originele ontwerpen maken. Dit feest heeft meer dan 200 jaar geschiedenis - bijna niets!

10. Maak een uitstapje naar Ninfa's Tuin

Nimfentuin| ©Silvia Donatti
Nimfentuin| ©Silvia Donatti

In de Ninfa Garden kun je de magie van Japan ervaren en de kersenbloesems in bloei zien zonder Italië te verlaten.

In dit park, door The New York Times beschouwd als het mooiste ter wereld, zie je ook bloeiende appelbomen, magnolia's, berkenbomen en een sensationele verscheidenheid aan Japanse esdoorns. Het is een paradijs op aarde!

Het is openbaar toegankelijk en het is net een sprookjesstad!

Nuttige informatie over Nymph's Garden

 • Adres: plaats Cisterna di latina Via Provinciale Ninfina 68, op zeventig kilometer van Rome.
 • Openingstijden: van maart tot juni: 9.00 - 18.00 uur/ van juli tot september: 9.00 - 18.30 uur/ van oktober tot november: 9.00 - 15.30 uur.
 • Prijs: 15,5€ online ticket. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis en mensen met een handicap betalen een gereduceerde entreeprijs van €8.
 • Zijn honden toegestaan? Natuurlijk!
 • Hoe lang duurt het bezoek? Ongeveer een uur.

Wat is de temperatuur in de lente in Rome?

Slenteren door Rome| ©Danila Giancipoli
Slenteren door Rome| ©Danila Giancipoli
 • Maart: de minimumtemperatuur is 6°C en de maximumtemperatuur is 15°C.
 • April: de thermometer registreert temperaturen tussen 9°C en 19°C.
 • Mei: de temperaturen liggen tussen 13 en 23°C.
 • Juni: de thermometer stijgt, met minimumtemperaturen van ongeveer 17º C en maximumtemperaturen van 27º C.

Wanneer komt de zon op en gaat hij onder in Rome in de lente?

Zonsopgang bij het Romeinse Colosseum| ©Michael Giugliano
Zonsopgang bij het Romeinse Colosseum| ©Michael Giugliano

In dit seizoen worden de dagen langer, kunnen we genieten van meer uren daglicht en beginnen we plannen te maken op straat.

 • Rome in maart: de zonsopgang is om 6.20 uur en de zonsondergang om 18.20 uur.
 • Rome in april: de dagen beginnen langer te worden. De zonsopgang is om 6.30 uur en de zonsondergang is rond 20.00 uur.
 • Rome in mei: zonsopgang is rond 5:47 uur en zonsondergang is rond 20:30 uur.
 • Rome in juni: zonsopgang rond 5.30 uur en zonsondergang rond 21.00 uur.

We hebben het beste van de zomer: goede temperaturen, veel uren daglicht, maar zonder de hitte van het zomerseizoen.

Hoe pak je je koffer in voor een voorjaarsreis naar Rome?

Je bagage inpakken| ©Oliur
Je bagage inpakken| ©Oliur

Veel zal afhangen van het feit of je in maart reist, wanneer de temperaturen koel zijn en je een jas moet inpakken, of in juni, wanneer het weer helemaal zomers is. Maar over het algemeen is het een must:

 • Comfortabele schoenen
 • Een halsdoek voor koudere dagen (maart/april)
 • Een paraplu (er is 25% kans op regen).
 • T-shirts met korte mouwen
 • Jas
 • Jas
 • Zonnebescherming en hoed
 • Korte broek

Vergelijk de verschillende tijden om Rome te bezoeken

 • Winter
 • December - maart
 • Weer: ijskoud
 • Maximaal 16º C
 • Minimaal 2º C
 • Ideaal voor museumbezoek
 • Voorjaar
 • Maart - Juni
 • Klimaat: Gematigd
 • Maximum 27ºC
 • Laag 4ºC
 • Ideaal voor buitenactiviteiten
 • Zomer
 • Juni - augustus
 • Klimaat: heet en vochtig
 • Maximaal 31º C
 • Minimaal 14º C
 • Ideaal voor buitenactiviteiten
 • Herfst
 • September - november
 • Klimaat: Gematigd
 • Maximum 27ºC
 • Minimaal 6ºC
 • Ideaal voor buitenactiviteiten