Rome in juni: routes, tips, dingen om te doen...

Rome in juni staat bol van de activiteiten en festivals. Met de komst van de zomer presenteert de Eeuwige Stad haar beste kleren voor alle bezoekers om te genieten van haar festivals, gastronomie, cultuur en monumenten.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Rome in juni: routes, tips, dingen om te doen...

Romeins Colosseum opent in stijl | © Giorgio

Een oud Romeins gezegde luidt: Roma, non basta una vita per scoprirla, oftewel "Eén leven is niet genoeg om Rome te ontdekken. Bezoekers moeten echter zorgvuldig kiezen wat ze willen zien om het meeste uit hun tijd in de stad te halen.

Degenen die het geluk hebben om in juni te reizen, zullen genieten van een klimaat dat nog steeds niet te warm is, perfect om door de Italiaanse hoofdstad te slenteren. Bovendien worden de dagen langer en gaan de Romeinen de straat op om te genieten van de activiteiten die deze data markeren. Tot de bekendste behoren de viering van de Dag van de Republiek, het feest van Sint Pieter en Sint Paulus en het grote festival van de Estate Romana.

1. Bezoek de Archbasiliek van St. Johannes Lateranen tijdens het Festa di San Giovanni

Activiteiten van het Festa di San Giovanni| ©vicariatusurbis
Activiteiten van het Festa di San Giovanni| ©vicariatusurbis

Hoewel het een paar jaar aan belang heeft ingeboet, wordt de viering van het feest van San Giovanni op 24 juni in de buurt van de Basiliek van San Giovanni Laterano nu nieuw leven ingeblazen. Op deze dag ontvangt de buurt een groot aantal bezoekers die genieten van specialiteiten zoals porchetta en slakken. Later, wanneer de avond valt, wordt het plein verlicht met fakkels, worden er concerten gehouden en wordt er vuurwerk afgestoken.

Oorspronkelijk was dit festival een van de belangrijkste feesten in Rome en begon het tijdens de zogenaamde "nacht van de heksen", van de 23e op de 24e. Volgens de legende gingen de heksen, als het donker werd, de straat op om te proberen zielen te vangen.

Alle Romeinen gingen ook de straat op, met lantaarns en fakkels, en gingen naar de Basiliek van Sint-Jan Lateranen. Daar baden ze tot de heilige en aten ze slakken in de herbergen. Tijdens deze uren barstte heel Rome uit in het lawaai van trommels, rotjes en bellen om de heksen weg te jagen.

Boek je ticket voor de Archbasiliek van St. John Lateran

2. Ontdek de Sint-Pietersbasiliek op Sint-Petrus- en Sint-Paulusdag

Uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek| ©Michał Kostrzyński
Uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek| ©Michał Kostrzyński

Op religieus gebied worden er op deze dag speciale missen opgedragen in de indrukwekkende Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan en in de niet minder interessante San Paolo Fuori Le Mura. De eerste van deze missen is toegankelijk voor het publiek, hoewel het aan te raden is om van tevoren te reserveren. Als je geen kaartje kunt vinden, kun je de ceremonie altijd bekijken op een scherm op het Sint-Pietersplein.

Deze missen zijn niet de enige evenementen die op die dag plaatsvinden. Het meest spectaculaire is misschien wel het vuurwerk dat 's nachts plaatsvindt. De geschiedenis van het vuurwerk verdient een aparte vermelding: het werd gecreëerd door Michelangelo en vond in de beginjaren plaats in Castel Sant'Angelo. Het vuurwerk werd zo beroemd dat bezoekers uit heel Europa naar Rome kwamen om het te bekijken. **De beste plek om het vuurwerk te zien is het Piazza del Popolo.

Aan de andere kant is het heel gewoon voor Romeinen om deze dag te gebruiken voor een korte excursie. Hier zijn enkele van de meest interessante excursies in Rome voor het geval je zin hebt om de plaatselijke bevolking te imiteren.

Boek een rondleiding door de Sint Pieter

3. Leer het Colosseum kennen tijdens het All'Ombra del Colosseo Festival

Zijaanzicht van het Colosseum| ©Den Harrson
Zijaanzicht van het Colosseum| ©Den Harrson

De combinatie van een van de beroemdste en meest bewonderde monumenten ter wereld met nachtelijk entertainment is iets dat weinigen kunnen weerstaan. Daarom biedt Rome elke zomer de mogelijkheid om van de nachten te genieten tijdens het All'Ombra del Colosseo festival.

Het festival vindt plaats tussen juni en september, midden in de Romeinse zomer. Tijdens deze zomeravonden vinden bezoekers en inwoners allerlei activiteiten: restaurants, comedyshows, toegang tot zwembaden op daken, bars, enz. In totaal biedt All'Ombra del Colosseo ongeveer 950 voorstellingen, terwijl je kunt genieten van de Italiaanse gastronomie, zowel traditioneel als modern.

Maar wat All'Ombra del Colosseo echt onderscheidt is de locatie: direct naast het Colosseum. Deze prachtige omgeving maakt alle activiteiten die er plaatsvinden helemaal af. Als je na het zien van deze shows ervan overtuigd bent dat je het Colosseum in moet om de binnenkant te zien, herinner ik je eraan dat je het beste je kaartjes van tevoren kunt kopen.

Boek je ticket voor het Colosseum

4. Wandel door de tuinen van Villa Borghese in de beste tijden

Zonsondergang in de Giardino degli Aranci| ©Mark Radford
Zonsondergang in de Giardino degli Aranci| ©Mark Radford

Rome staat bekend om zijn klassieke en renaissance-erfgoed. Bijna iedereen associeert de stad met zijn kerken, fonteinen, Romeinse overblijfselen en pleinen, maar de stad heeft ook prachtige tuinen om doorheen te wandelen, zoals deze die je kunt zien in dit artikel over de beste parken in Rome.

Juni is ongetwijfeld een van de beste maanden om je te verliezen in de spectaculaire tuinen, zoals die van de Villa Borghese. Hier vind je een kleine dierentuin, een meer, een speeltuin en natuurlijk de beroemde Borghese Galerij. Een andere interessante plek voor wie op zoek is naar wat rust, weg van de drukte van Rome, zijn de Botanische Tuinen van Rome, gelegen in Trastevere.

Juni is ook de maand waarin de fantastische Rozentuin, gelegen op de Aventijnse Heuvel, op zijn mooist is. Geniet niet alleen van de rozen en de rust, maar ook van het adembenemende uitzicht op de paleizen van Rome.

Boek een rondleiding naar de Borghese Galerij

5. Laat je verblinden door Rome by night met een rondleiding

Rome bij nacht| ©Anelale Najera
Rome bij nacht| ©Anelale Najera

Zoals veel mediterrane volkeren proberen de Romeinen de hitte van de dag te vermijden en concentreren ze veel van hun vrije tijd 's nachts. Daarom is juni de ideale maand om 's nachts van Rome te genieten.

Slenteren over de beroemde pleinen van Rome tijdens de nachten van juni is een van de grote geneugten die bezoekers in de stad zullen vinden. Bovendien zijn sommige van de belangrijkste monumenten, zoals Castel San'Angelo en het Colosseum, op bepaalde dagen open voor nachtelijke bezoeken.

Als je Rome bij nacht niet wilt missen, maar het liever met een gids doet, zijn er nachttours waarmee je de wonderen van de Eeuwige Stad kunt zien als de zon ondergaat.

Boek een nachttour per Segway

6. Geniet van de plaatselijke cultuur tijdens het Festa della Repubblica.

Militaire parade op het Festa della Repubblica| ©Rich Bartell
Militaire parade op het Festa della Repubblica| ©Rich Bartell

Als je op 2 juni in Rome bent, kun je getuige zijn van een van de belangrijkste festiviteiten van het hele land: het Festa della Repubblica (Festival van de Republiek). De hele dag door vinden er overal in de stad vele activiteiten plaats. De populairste is ongetwijfeld de grote militaire parade die door sommige straten loopt, maar als je geen fan bent van dit soort parades kun je ook profiteren van de culturele en gastronomische activiteiten die op deze datum plaatsvinden.

Op de middag van 2 juni kun je gratis de tuinen van het Quirinaal Paleis bezoeken, een van de officiële residenties van de president van de Republiek. Naast de schoonheid van de tuinen zelf, kun je tijdens het bezoek luisteren naar de muziek die wordt uitgevoerd door verschillende militaire bands.

Houd er wel rekening mee dat, omdat het een officiële feestdag is, banken en veel musea op deze dag gesloten zijn. Bovendien kan het door de grote drukte in de Romeinse straten moeilijk zijn om een eetgelegenheid te vinden. Als je hulp nodig hebt, bekijk dan ons artikel met de beste restaurants in Rome.

Boek een eettour door Rome

7. Ontdek de Corpus Domini

Johannesbasiliek in Rome| ©Cristian Martínez
Johannesbasiliek in Rome| ©Cristian Martínez

Dit feest heeft geen vaste datum, omdat het 60 dagen na Pasen wordt gevierd. Katholieken wijden deze dag aan het eren van de Heilige Eucharistie en de belangrijkste missen vinden plaats in het Vaticaan zelf. Op dezelfde dag vindt er een processie plaats van de Sint-Jansbasiliek naar Santa Maria Maggiori, geleid door de paus zelf.

Veel steden in Italië vieren deze dag door het maken van de zogenaamde infiorata, een prachtig bloementapijt. Als je dit wilt zien, hoef je alleen maar naar het zuiden van de stad te gaan, naar het stadje Genzano. Een van de gevolgen van dit festival is de enorme drukte bij het Vaticaan. Daarom is het waarschijnlijk niet de beste dag om de monumenten daar te bezoeken.

Voor de rest van de dagen is het de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden van de Omnia Card en de Roma Pass, twee toeristenkaarten voor Rome waarmee je tegen gereduceerde prijzen toegang hebt tot het Vaticaan en andere monumenten.

Boek je toeristische kaart voor Rome

8. Vind je culturele plan in Estate Romana

Castel Sant'Angelo onderdeel van het Estate Romana Festival| ©Diego Albero Román
Castel Sant'Angelo onderdeel van het Estate Romana Festival| ©Diego Albero Román

Estate Romana is het grote zomerfestival van Rome. De activiteiten duren van juni tot september en variëren van concerten tot boekenbeurzen, dansvoorstellingen en nachtelijke openingen van verschillende musea.

Al deze activiteiten zijn een grote trekpleister voor inwoners en bezoekers, vooral in de maand juni wanneer de temperaturen nog niet zo hoog zijn. Enkele van de meest interessante opties die tijdens deze data in Rome te vinden zijn, zijn de volgende:

  • De openluchtconcerten georganiseerd door het Teatro dell'Opera. Vooral de concerten bij de Thermen van Caracalla zijn de moeite waard.
  • Festival Invito alla Danza, gehouden in Villa Massimo.
  • Muziekavonden in Castel Sant'Angelo
  • Muziek en drama in het Romeinse theater van Ostia Antica.
  • De concerten in Villa Adriana

9. Kies je Lungo il tevere plan

Lungo il Tevere Festival| ©Stefano Costantini
Lungo il Tevere Festival| ©Stefano Costantini

Lungo il Tevere (Langs de Tiber) is nog zo'n zomerfestival in Rome. In dit geval vinden de activiteiten, zoals de naam al doet vermoeden, plaats op de oevers van de rivier die door de stad stroomt. Een bezoek aan dit festival zal liefhebbers van gastronomie, ambachten en livemuziek zeker bevallen. Ook kinderen komen aan hun trekken, want er zijn spelletjes speciaal voor hen en andere kinderactiviteiten.

De activiteiten vinden plaats aan de westkant van de Tiber. Om het gebied waar de activiteiten plaatsvinden te bereiken moet je de trap naar beneden nemen naar de oever en er is een speciale rolstoeltoegang bij Lungotevere Ripa.

Het gebied van de rivier van Ponte Sublicio tot Ponte Sisto is bezaaid met bars, restaurants, kunsttentoonstellingen en plaatsen om handwerk te verkopen. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je vanaf hier genieten van een adembenemend uitzicht op de verlichte koepels van de stad.

Joaquin's Traveller Tip

Doe de Romeinen na door te overnachten bij een van de kiosken die een slushy vruchtensap genaamd pica grattacheccha verkopen.

10. Beleef een filmdag op Isola del Cinema

Voorbereiding op het festival| ©Larry Koester
Voorbereiding op het festival| ©Larry Koester

Het filmfestival begint half juni en duurt tot september ongeveer 80 avonden. De vertoningen vinden plaats op het Isola Tiberina, waar het evenement zijn naam aan ontleent.

Een van de attracties van dit festival is dat alle films (Italiaanse en buitenlandse) worden vertoond in openluchtbioscopen. Bewijs van het succes van deze activiteit zijn de 250.000 bezoekers, waaronder toeristen en de lokale bevolking, die in 2019 aanwezig waren.

Deze massale opkomst maakt het raadzaam om van tevoren kaartjes te kopen, die ongeveer 6 euro kosten.

Temperatuur in juni in Rome

Regenachtige nacht in Rome| ©Gabriella Clare Marino
Regenachtige nacht in Rome| ©Gabriella Clare Marino

Het weer in Rome heeft in juni nog niet de hoge temperaturen bereikt die kenmerkend zijn voor de zomer. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen tussen 27ºC en 29ºC, terwijl de minimumtemperaturen tussen 17ºC en 18ºC liggen.

Aan de andere kant kan het in de maand juni regenen in de Italiaanse hoofdstad, want het historisch gemiddelde geeft aan dat er meestal zo'n 10 dagen regen valt in de stad.

De beste manier om zeker te zijn van het weer tijdens je bezoek aan Rome is om een paar dagen voor je vertrek deze pagina met weersverwachtingen te bezoeken.

Wat te dragen bij een bezoek aan Rome in juni

Je bagage organiseren| ©Vlada Karpovich
Je bagage organiseren| ©Vlada Karpovich

Zoals ik al zei, is het altijd aan te raden om het weer te checken voordat je op reis gaat. Over het algemeen geldt dat als je in juni naar Rome reist, je lichte en koele kleding moet meenemen, hoewel het nooit kwaad kan om een dunne trui of iets dergelijks mee te nemen voor het geval het iets te fris wordt naar je zin.

Het is ook essentieel dat de schoenen die je draagt zeer comfortabel zijn, want Rome is een ideale stad om lange wandelingen te maken.

Toeristische drukte in Rome in juni

Campi de Fiori-plein| ©Wikimedia
Campi de Fiori-plein| ©Wikimedia

Sinds een paar jaar is het begrip hoogseizoen in Rome erg verwaterd. Het is nu gebruikelijk om het hele jaar door grote aantallen bezoekers aan te treffen, ook in de koudere wintermaanden. Er is zoveel te ontdekken in Rome. Toch blijft de zomer de drukste tijd van het jaar in Rome. De maand juni wordt beschouwd als het begin van het zomerseizoen, hoewel zonder de drukte van juli en augustus.

De festivals die ik eerder noemde betekenen echter dat de straten van de stad ook vol zijn met Romeinen en Italianen uit andere steden, dus het is normaal om grote mensenmassa's te vinden in de meest toeristische gebieden.

Traditioneel beginnen de prijzen van hotels en andere toeristische diensten te stijgen in juni vanwege de grote vraag. Als je van plan bent om Rome in deze periode te bezoeken, is het daarom essentieel om je activiteiten te organiseren en je accommodatie ruim van tevoren te boeken.