Bezoek de Thermen van Caracalla

In de Italiaanse hoofdstad kunt u gemakkelijk gebouwen vinden die duizenden jaren oud zijn, waaronder de Thermen van Caracalla. Ongeacht de periode waarin u de stad bezoekt, zijn deze thermale baden een geweldige optie, want u vindt er een fascinerende omgeving die u terugvoert in de tijd.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

10 minuten lezen

Bezoek de Thermen van Caracalla

Baden van Caracalla | © Wikimedia

Tot de best bewaarde bouwwerken van het oude Rome behoren de Thermen van Caracalla of Terme di Caracalla. In tegenstelling tot veel andere soortgelijke sites in andere delen van de wereld, vormden die in Rome een zeer compleet sociaal complex.

Hoewel het in de oudheid niet de enige baden in de stad waren, waren het wel de meest luxueuze. Vandaag is het mogelijk ze te betreden, de verschillende ruimtes te bekijken en zich de pracht en praal voor te stellen die ze tijdens hun werking genoten. Als je ongeveer een week in Rome bent, aarzel dan niet: een bezoek is een must. Wat kun je zien en doen in deze geweldige plaats? Ik vertel het je hieronder!

Toeren door de baden alsof je in het oude Rome woont

Rondleiding door de baden| ©Patrick Denker
Rondleiding door de baden| ©Patrick Denker

Bij de eerste activiteit waar ik het over heb voel je je als een oude Romein die naar het badhuis gaat voor zijn persoonlijke hygiënische routine. Ter plaatse is een Augmented Reality-bril beschikbaar; als je die opzet, zie je hoe het gebouw zich voor je ogen begint te reconstrueren.

Degenen die betrokken waren bij het ontwerp van de Thermen hadden als doel om er een showcase van te maken hoe prachtig de Romeinse architectuur kon zijn. Daarom had het de volgende kenmerken in zijn constructie en decoratie:

 • Muren bedekt met marmer.
 • Mozaïek vloeren.
 • Sculpturen beschouwd als kunstwerken.
 • voor verwarming en watervoorziening.
 • Afvoeren die het water schoon hielden.

Met augmented reality kun je veel van dit architectonische wonder herbeleven. Richt de bril op de plaats die u wilt en in een paar seconden ziet u hoe het was in de oudheid, toen de baden door duizenden mensen per dag werden bezocht. Er zijn zelfs nabootsingen van de beelden te zien.

Boek een bezoek aan de baden van Caracalla en de Aventijnse heuvel

Wandel door de tuinen van de faciliteiten

Tuinen van de baden van Caracalla| ©Steve Knight
Tuinen van de baden van Caracalla| ©Steve Knight

Hoewel de groene gebieden niet meer dezelfde zijn als in de eerste eeuwen van deze jaartelling, zijn het nog steeds plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. De buitenkant van de baden is zeer goed onderhouden, zodat bezoekers er rond kunnen wandelen terwijl ze genieten van het uitzicht.

De ruïnes van de baden zijn indrukwekkend, dus stel je eens voor hoe het er in de oudheid uitzag. Het gebouw was zeer compleet, het had niet alleen ruimtes waar je kon baden met koud, warm en heet water, maar ook een groot zwembad. Er was zelfs een tuin in de Thermae.

De tuinen waren omgeven door een grote muur die het hele bouwwerk beschermde. Elke hoek van deze thermen is vol geschiedenis. Houdt u van buitenplaatsen? Dan raad ik u aan mijn gids over de beste parken in Rome te lezen.

Boek een rondleiding door de basilieken van Rome

Ontvang een audiogids om meer te weten te komen over de baden

Een kamer in de baden| ©Larry
Een kamer in de baden| ©Larry

Zoals gezegd zijn deze thermale baden vol geschiedenis en hoewel sommige bezoekers er de voorkeur aan geven ze op eigen houtje te bezichtigen, kunt u misschien beter een gids nemen. Op de site wordt een audiogids verkocht voor wie een volledige rondleiding door het oude bouwwerk wil.

De Thermen van Caracalla waren heel anders dan andere baden in Rome in die tijd, binnenin waren er verschillende afdelingen. Het meest interessante is dat ze zo waren opgesteld dat veel mensen een complete hygiëneroutine afwerkten. De secties waren als volgt:

 • De vestibules.
 • De kleedkamers.
 • De gymzaal.
 • Het laconicum, dit was een sudatorium met een hoge temperatuur om de transpiratie te activeren.
 • Het caldarium (de pilaren ervan staan nog overeind), hier baden ze met zeer heet water en gebruikten ze een strigilum om zweet en andere onzuiverheden te verwijderen.
 • Tepidarium, voor baden met lauw water.
 • Frigidarium, hier waren vier bassins waarin baden werden genomen met koud water om het lichaam te verstevigen.
 • Natatio, een openluchtruimte met een olympisch zwembad.

Men kan zeggen dat de baden van Caracalla een soort country clubs waren, want naast de bovengenoemde ruimtes waren er ook portieken en bibliotheken. Een plattegrond van de oude baden geeft je een idee van hoe groot de faciliteiten waren.

Boek een bezoek aan de baden van Caracalla en de Aventijnse heuvel

Bekijk de mozaïeken die er nog zijn

Mozaïek van de baden| ©Patrick Denker
Mozaïek van de baden| ©Patrick Denker

Hoewel veel van de ongelooflijke elementen elders zijn weggehaald, hebben sommige delen van de vloer nog de originele mozaïeken. Deze getuigen van hoe mooi het gebouw eeuwen geleden was. Bovendien zijn er delen van sommige tekeningen die er vroeger waren.

De baden hielden op te functioneren in 537 na Christus, toen de aquaducten die de stad bevoorraadden, werden vernietigd. Als gevolg daarvan gingen de mensen niet meer naar de baden en met het verstrijken van de tijd werden ze verlaten.

Door de leegstand werd het majestueuze gebouw aangevallen door plunderaars die de beelden en waardevolle materialen, zoals marmer, meenamen. Daarom zie je tegenwoordig niet meer alle luxe die de baden ooit hadden. Bovendien werd een groot deel van de site verwoest door een aardbeving in 847.

Ga naar de ondergrondse van de baden

Ondergrondse van de baden van Caracalla| ©Carole Raddato
Ondergrondse van de baden van Caracalla| ©Carole Raddato

Naast de grote constructie die zichtbaar was voor iedereen die de Thermen van Caracalla bezocht, had het gebouw ondergrondse niveaus. Slaven werkten er de hele dag om de baden en zwembaden optimaal te laten functioneren. Tegenwoordig zijn deze omgebouwd tot een museum van de Thermen.

Ze waren niet altijd toegankelijk voor bezoekers, maar enkele jaren geleden openden ze hun deuren om hen te verwelkomen. Er waren de hydraulische systemen, de ketels, de ovens en de schoorstenen. Dit alles hielp de Romeinen die elke dag naar de baden gingen om te genieten.

De ruimte werd zo aangepast dat mensen binnen kunnen komen en de voorwerpen kunnen bekijken die bij opgravingen in het gebied zijn gevonden. Als u andere ondergrondse musea in Rome wilt bezoeken, is hier een artikel over een vergelijking van twee van de grootste catacomben in Rome.

Doe de rondleiding op eigen houtje

In de baden| ©Serge Baillargeon
In de baden| ©Serge Baillargeon

Naast de Augmented Reality en de audiogids is het in de Baths mogelijk om de tour te doen zonder een van deze hulpmiddelen. Als u wilt, kunt u op eigen gelegenheid door de faciliteiten lopen, of u nu alleen bent of in gezelschap. Langs de hele weg ziet u borden die u vertellen over het gebied waar u zich bevindt.

Enkele dingen om in gedachten te houden tijdens de rondleiding zijn dat het eenrichtingsverkeer is en dat de uitgang bij een andere poort is dan de ingang. De routekaart voor bezoekers op de officiële website van de thermen is erg handig als u de tocht op eigen gelegenheid doet.

Bedenk wat een architectonisch wonder het was toen het werd gebouwd

Gangen van de baden van Caracalla| ©Vyacheslav Argenberg
Gangen van de baden van Caracalla| ©Vyacheslav Argenberg

De Thermen van Caracalla vervulden enkele eeuwen lang al hun functies, waaronder het demonstreren van de pracht van de Romeinse bouwwerken. Tegenwoordig zijn het ruïnes, maar toch is het bewonderen van de enorme muren verbazingwekkend. Als u door de baden loopt, denk dan aan alles wat ooit was.

De systemen die het water naar de baden brachten, hun verwarming en afvoer waren zeer geavanceerd, waardoor alles zo goed werkte. Vanuit architectonisch oogpunt had de plaats een complex ontwerp, bouw en exploitatie. Vandaag zijn we verbaasd over hoe goed alles gepland was.

De indeling van de badzones maakte het voor de mensen gemakkelijk zich te verplaatsen en droeg bij tot ieders comfort. De ruïnes kunnen u dit alles doen vergeten, maar ik moedig u aan te bedenken hoe bijzonder de constructie en het uiterlijk van dit gebouw was.

Een hapje eten terwijl u geniet van de wandeling

Genieten van straatvoedsel| ©Marta Dzedyshko
Genieten van straatvoedsel| ©Marta Dzedyshko

Bij de overblijfselen van de baden staat vaak een kraampje waar bezoekers snacks kunnen kopen. Dit is ideaal als u een paar uur wilt doorbrengen om deze ongelooflijke plek te leren kennen, want er zijn niet veel restaurants in de buurt.

Natuurlijk, als u bij de warmwaterbronnen eet, laat dan geen afval achter op de grond, dat helpt om het gebied in goede staat te houden. Aan de andere kant, als u wilt weten waar u in Rome kunt eten, zal ik u in een ander artikel vertellen over de beste plaatsen om dat te doen.

Theatrale voorstellingen met de ruïnes van de Thermen op de achtergrond

Toneelstukken en opera bij Caracalla| ©Katia
Toneelstukken en opera bij Caracalla| ©Katia

Tegenwoordig worden de baden nog steeds gebruikt, uiteraard niet op de manier waarop dat vele eeuwen geleden gebeurde. Soms zijn er theatervoorstellingen gepland in de baden, zodat hun grote muren op de achtergrond te zien zijn. Zeker een unieke omgeving.

Als u naar Rome reist en de Thermen van Caracalla bezoekt, doet u er goed aan te informeren of er de komende dagen een toneelstuk wordt opgevoerd. Als een dergelijk evenement is gepland, zoek dan uit hoe u het kunt bijwonen.

Operavoorstellingen bijwonen in de zomer

Opera in de baden van Caracalla| ©Dan McCune
Opera in de baden van Caracalla| ©Dan McCune

In de zomer zijn de Thermen van Caracalla het decor voor de voorstellingen van het Teatro dell'Opera di Roma. Sinds 2001 vormen de overblijfselen van het grote gebouw het perfecte decor voor de grote voorstellingen van het opera- en balletseizoen.

In verschillende decennia van de 20e eeuw vonden deze voorstellingen ook plaats, maar ze werden onderbroken om verschillende redenen, waaronder de Tweede Wereldoorlog. Maar nu wordt het elke zomer doorlopend gehouden, dus als u de Italiaanse hoofdstad in deze tijd van het jaar bezoekt, waarom zou u dan niet meer te weten komen over de voorstellingen?

De website van het Teatro dell'Opera di Roma publiceert alle voorstellingen, ook die in de Terme. Als je wilt weten wat er nog meer te doen is in Rome in de zomer, lees dan mijn gids.

Wat is de toegangsprijs voor de Thermen van Caracalla?

Start van de tour bij de baden| ©Carole Raddato
Start van de tour bij de baden| ©Carole Raddato

Kaartjes kosten vanaf €4, wat je moet betalen hangt af van je leeftijd en of je Europees burger bent. Minderjarigen en studenten van bepaalde studierichtingen hebben gratis toegang tot deze oude baden.

Er zij op gewezen dat de entreeprijzen niet gelden voor rondleidingen, dus het is ook mogelijk een audiogids te kopen. Dit kost ongeveer 7 euro, dus als u er een koopt, vergeet dan niet:

 • Vraag of het in het Spaans beschikbaar is.
 • Soms zijn ze uitverkocht vanwege het aantal bezoekers.

Ik raad je aan om, als je de mogelijkheid hebt (en je wilt de rondleiding niet alleen doen, dus zonder gids), een audiogids te kopen. Hoewel er informatieve borden zijn, geven ze niet zoveel informatie. Bovendien liggen ze ver uit elkaar.

Waar kan ik een augmented reality bril kopen?

Genieten van Virtual Reality in de baden| ©DAB
Genieten van Virtual Reality in de baden| ©DAB

Aan de kassa waar u uw kaartjes voor de baden koopt, kunt u ook om een bril vragen. Deze zijn nuttig als u wilt zien hoe het gebouw eruit zag, welke beelden er waren en hoe de met marmer bedekte muren eruit zagen. De recreatie is nauwkeurig, omdat bij het maken ervan rekening is gehouden met de bestaande gegevens van de Thermen van Caracalla.

Net als bij de audiogidsen is de Augmented Reality bril soms niet beschikbaar. De reden hiervoor is dat het aantal bezoekers groter is dan het aantal glazen waarover de administratie van dit gebouw beschikt.

Wat zijn de openingstijden van deze oude Romeinse baden?

Overblijfselen van de mozaïeken van de baden| ©Shadowgate
Overblijfselen van de mozaïeken van de baden| ©Shadowgate

De dagen van de week dat ze open zijn, zijn van dinsdag tot zondag. De openingstijd is om 9.00 uur en de sluitingstijd hangt af van de dag van het jaar, meestal tot 18.30 uur.

Vanwege de veiligheidsmaatregelen die Covid 19 heeft genomen, is de toegang tot de Thermen momenteel beperkt. Een bepaald aantal mag naar binnen, dus het kan zijn dat je even moet wachten.

Waar bevinden ze zich?

Ingang van de Thermen van Caracalla| ©Andy Montgomery
Ingang van de Thermen van Caracalla| ©Andy Montgomery

De baden liggen aan de Viale delle Terme di Caracalla, dus als je niet veel van Rome weet, maak je geen zorgen. Een manier om het gebied te lokaliseren is te weten welke bezienswaardigheden in de buurt liggen, waarvan de bekendste zijn:

De manieren om de baden te bereiken zijn vergelijkbaar met de bovengenoemde plaatsen. De toegang ertoe is niet moeilijk, aangezien het nabijgelegen terrein niet in hoogte verschilt.

Hoe kom je bij de baden?

Rome Metro| ©Juan Enrique Gilardi
Rome Metro| ©Juan Enrique Gilardi

Twee vormen van openbaar vervoer die u kunt gebruiken om de Thermen te bereiken zijn de metro en de bus. Als u eenmaal in Rome bent, is de manier om uw bestemming met succes te bereiken:

 • Met de metro: lijn B brengt u naar de halte Circo Massimo, op ongeveer 2 kilometer van de baden.
 • Met de bus: u kunt de bussen 628 en 760 nemen om de Thermen van Caracalla te bereiken.

Als u een gids voor de metro van Rome wilt, kunt u die op deze pagina vinden. Klik op de link en krijg alle informatie en tips over dit Romeinse vervoermiddel.

Is er een parkeerplaats bij de baden in Rome?

Bezoekers van deze thermale baden in Rome hebben toegang tot een parkeerplaats, wat bijdraagt aan een optimaal genot van hun reis. Bovendien zijn er voldoende baden ter plaatse. Tegenwoordig hebben de baden ook de nodige voorzieningen voor degenen die ze betreden.

Ik weet zeker dat je met wat je hier hebt gelezen meer wilt weten over de Termas, hoe ze er in de oudheid uitzagen en wat je er in zult zien. Ik heb een video gevonden waarin deze punten worden geanalyseerd, ik laat u de link.