Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

De Arc de Triomphe: alles wat u moet weten

De Arc de Triomphe van Rome werd gebouwd om een overwinning van Constantijn I te herdenken en is zeer goed bewaard gebleven, dus je kunt hem bezoeken tijdens je reis naar Rome.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

7 minuten lezen

De Arc de Triomphe: alles wat u moet weten

Uitzicht op de Arc de Triomphe in Rome | ©Dennis Jarvis

Triomfbogen werden in veel Europese landen gebouwd om militaire overwinningen te herdenken. In de Italiaanse hoofdstad zijn er verschillende, zoals de Boog van Septimius Severus, de Boog van Titus en de Boog van Triomf in Rome. De laatste, gelegen naast het Romeinse Colosseum, is degene waar ik me op wil richten.

De ook bekend als de "Boog van Constantijn" is een van de modernste Romeinse monumenten (hij werd gemaakt in 315 na Christus) en zowel de locatie als de structuur maken het de meest bezochte boog in Rome.

Rondleidingen door de Arc de Triomphe in Rome

Rondleiding door de Triomfboog| ©Natemedwards
Rondleiding door de Triomfboog| ©Natemedwards

In oktober 312 won keizer Constantijn de slag bij de Milviaanse brug en, zoals gebruikelijk op Romeins grondgebied, werd er een monument gebouwd. Het doel van de Boog van Rome is om de overwinning van die gelegenheid te herdenken. Deze boog heeft veel interessante feiten die je worden verteld tijdens een rondleiding door het Colosseum en het Forum Romanum. Enkele daarvan zijn:

 • Veel van de materialen die bij de bouw zijn gebruikt, waren afkomstig van andere gebouwen en beelden die in de stad zijn gevonden.
 • Alle beelden in het bouwwerk hebben dezelfde context, namelijk het politieke plan van Constantijn om het rijk te herstellen.
 • In de middeleeuwen werd het verplaatst naar een fort dat toebehoorde aan een familie van Romeinse aristocraten.
 • In 1804 werd het zorgvuldig gerestaureerd en teruggebracht naar de plek waar het oorspronkelijk was gebouwd.

Rondleidingen met gids betekenen dat als je ervoor staat, je details kunt zien die toeristen op eigen houtje zullen negeren.

Boek een rondleiding door het Colosseum

Hoeveel kosten kaartjes voor de Arc de Triomphe in Rome?

Triomfboog deel van het Archeologisch Park Colosseum| ©Jim Naureckas
Triomfboog deel van het Archeologisch Park Colosseum| ©Jim Naureckas

De Romeinse Triomfboog bevindt zich in het Archeologische Park van het Colosseum, maar omdat hij aan de openbare weg ligt, hoef je geen kaartjes te kopen om hem te zien.

In tegenstelling tot andere bogen in Italië en andere Europese landen is het niet mogelijk om onder de Boog van Constantijn door te lopen, omdat deze is omgeven door bescherming. Dit weerhoudt je er echter niet van om dichtbij genoeg te komen om de details van het ontwerp te bekijken.

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Hoe kom je bij de Triomfboog van Constantijn?

Rome Metro| ©Juan Enrique Gilardi
Rome Metro| ©Juan Enrique Gilardi

De Arc de Triomphe ligt naast het Colosseum en er zijn verschillende soorten vervoer die haltes hebben in de buurt van de Boog van Constantijn, in het bijzonder op Piazza del Colosseo. Als je naar dit monument wilt gaan, waar je ook bent in de Italiaanse hoofdstad, zijn de manieren om er te komen:

 • Bus: neem lijn 51, 75, 81, 85, 87 of 118, die je allemaal naar Piazza del Colosseo kunnen brengen.
 • Metro: de lijn die je moet nemen is lijn B, die je naar de halte Colosseo brengt.

Als je besluit om het laatstgenoemde vervoermiddel te gebruiken, is het aan te raden om mijn gids over de metro van Rome te lezen.

Boek een bezoek aan het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

Waarom de Arc de Triomphe in Rome bezoeken?

Rijden door de Arc de Triomphe| ©Jim Naureckas
Rijden door de Arc de Triomphe| ©Jim Naureckas

De Boog van Constantijn is een van de meest bezochte monumenten in Rome. En de belangrijkste reden waarom ik je aanmoedig om het te bezoeken is ook voor de architectuur, want het is een indrukwekkende 21 meter hoog en 25 meter breed.

De middelste boog is de grootste en heeft reliëfs van keizers en krijgers over het hele bouwwerk. Vele eeuwen geleden konden mensen er onderdoor, maar nu niet meer. Het is duidelijk dat de Boog van Constantijn er niet meer hetzelfde uitziet als in de 3e eeuw, maar hij is nog steeds de moeite waard om te bekijken.

Een andere reden waarom het een geweldige optie is om het te bezoeken is dat het op een strategisch punt van de stad ligt. Wat bedoel ik? Na een bezoek kun je het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel of de Boog van Titus bezoeken.

Boek een tour met audiogids op de mobiele app

Is het aan te raden om met kinderen naar de Arc de Triomphe in Rome te gaan?

Kinderen genieten van Rome| ©Domina Viaggi Evento
Kinderen genieten van Rome| ©Domina Viaggi Evento

Ja, het is een monument dat ze zeker leuk zullen vinden om te zien en waarvan ze onder de indruk zullen zijn. Bovendien kunnen ze veilig rondlopen in het gebied rond de boog.

Als je tijdens je vakantie in de hoofdstad iets wilt doen dat ideaal is voor de leeftijd van je kinderen, raad ik je aan om een van mijn andere artikelen te lezen waarin ik je 10 dingen vertel die je kunt doen in Rome voor kinderen.

Wat te zien bij de Arc de Triomphe in Rome

Details van de top van de Triomfboog| ©Dennis Jarvis
Details van de top van de Triomfboog| ©Dennis Jarvis

De structuur van de Boog van Constantijn is gemaakt van verschillende materialen: marmer voor de onderste delen en bakstenen en marmeren blokdetails voor de bovenste delen. De materialen werden hergebruikt omdat op het moment van de bouw de decadentie in Rome hoog was en het einde van het rijk nabij was.

Hoewel de Boog van Constantijn in de 3e eeuw werd gemaakt, is deze zeer goed bewaard gebleven dankzij de restauraties die eraan zijn uitgevoerd.

Zelfs vandaag de dag is het nog een geweldige ervaring om de boog te zien, dus in plaats van hem snel te bezoeken, moedig ik je aan om een paar minuten te besteden aan het bekijken van de details.

Lees de inscriptie op de Boog

Op het gezicht van de Arc de Triomphe van Rome tegenover het Colosseum staat een inscriptie, en wat er staat vertelt je veel over het rijk en keizer Constantijn. Er wordt bijvoorbeeld de term "goddelijk geïnspireerd" gebruikt , een herinnering dat Constantijn, in tegenstelling tot andere keizers, het christendom steunde.

Aan de andere kant, wanneer er werd verwezen naar de mensen die hij versloeg, kreeg hij geen naam, maar werd hij "de tiran" genoemd. Op deze manier werd aan de mensen het idee overgebracht dat de gevoerde oorlog rechtvaardig was geweest. Deze inscriptie maakt ook duidelijk dat het de Senaat was die de boog plechtig aan Constantijn wijdde.

Omdat bezoekers niet onder het monument door mogen lopen, wil ik je graag vertellen over twee inscripties in de grootste boog:

 • Bevrijder van de stad.
 • Stichter van de vrede.

Laat je verbazen door de nauwkeurigheid van de reliëfs en kijk naar de beelden

De reliëfs op de buitenmuren van het monument zijn gemaakt van marmeren blokken. Ze zijn bedoeld om de oorlogen en overwinningen uit de tijd van Hadrianus, Marcus Aurelius, Trajanus en Constantijn te vertellen (de hoofdrolspeler is de laatstgenoemde keizer).

Onder de meest opvallende reliëfs zijn de volgende:

 • Gezichten van keizers verbouwd om op Constantijn te lijken.
 • Marcus Aurelius die brood geeft aan de armen.
 • Romeinse soldaten in de strijd.
 • Zegevierende marsen.

De standbeelden bevinden zich in het bovenste gedeelte en stellen Trajanus voor na het verslaan van de Daciërs.

Kijk naar de zuilen van de boog

Onderaanzicht van de boog| ©KatieThebeau
Onderaanzicht van de boog| ©KatieThebeau

Er zijn vier Korinthische zuilen in de boog. Voordat ze in dit monument werden geplaatst, stonden ze in een ander monument dat in de 1e eeuw werd gemaakt en in de loop der tijd verloren ging. Alle zuilen hebben als basis beeldhouwwerken die gevleugelde overwinningen voorstellen en waarin je gevangenen van Rome, Romeinse legionairs en palmbladeren kunt zien.

Niet alle elementen in deze grote boog zijn hergebruikt, sommige zijn speciaal gemaakt voor dit monument dat is opgedragen aan Constantijn. Deze stellen de militaire daden van de keizer voor en zijn te zien in de volgende gebieden van de boog:

 • Aan de linkerkant van de zuidgevel: het beleg van Verona.
 • Aan de rechterkant van de zuidgevel: het gevecht met Maxentius.
 • Aan de linkerkant van de noordgevel: een scène in het Forum Romanum.
 • Aan de rechterkant van de noordgevel: een schenkingsceremonie.

Neem een kijkje bij Meta Sudans

Vlak voor de Arc de Triomphe van Rome staan de overblijfselen van een monumentale fontein die tot de 5e eeuw in gebruik was. Het bouwwerk was een indrukwekkende 18 meter hoog, had een cilindrische basis en was bedekt met marmer. Er wordt gezegd dat gladiatoren uit het Colosseum kwamen om zich in de fontein te verfrissen en hun wonden te reinigen.

De diameter was ongeveer 16 meter en de diepte ongeveer anderhalve meter. De laatste foto's van de Meta Sudans dateren uit de 19e en 20e eeuw. In die tijd was de fontein nog maar 9 meter hoog en had hij geen marmeren bekleding meer.

Wat overbleef van de monumentale fontein werd in 1936 verwijderd en vandaag de dag zijn alleen de overblijfselen overgebleven. Als je geïnteresseerd bent in het onderwerp, zal ik je in een ander artikel vertellen wat de 5 beste fonteinen in Rome zijn.

Boek een rondleiding door het Colosseum

Tips voor een bezoek aan de Triomfboog van Constantijn

Nachtzicht van de Triomfboog van Constantijn| ©Dennis Jarvis
Nachtzicht van de Triomfboog van Constantijn| ©Dennis Jarvis

De Arc de Triomphe van Rome ligt in een van de meest bezochte gebieden van de stad, dus op piekmomenten van het jaar kunnen er meer dan 3.000 bezoekers komen. Dus als jij een van die mensen bent die een monument van dichtbij wil bewonderen en de details wil zien, raad ik je aan om 's ochtends of's avonds laat te gaan.

Veel toeristen en zelfs mensen die in Rome wonen, gaan de Arc de Triomphe bezoeken als het donker is. In werkelijkheid zijn er verschillende dingen die je 's avonds in Rome kunt doen.

Tijdens die uren kun je zoveel tijd als je wilt besteden aan het bekijken van de Arc en rondlopen om andere monumenten in Rome te bekijken. Ik hoop dat je het meeste haalt uit je reis naar de Italiaanse hoofdstad.

Boek een rondleiding door het Colosseum