Rome in april: evenementen, routes, tips, dingen om te doen...

Wil je het Italiaanse "Dolce Vita" ervaren tijdens je vakantie? Mis deze gids vol plannen en gastronomie voor de lekkerbekken niet: april is een hele zoete maand (letterlijk)!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

8 minuten lezen

Rome in april: evenementen, routes, tips, dingen om te doen...

Genieten van Rome | © Oleg Magni

April is een van de maanden waar reikhalzend naar wordt uitgekeken in Rome, een metropool waar duizenden dingen te zien en te doen zijn. Na de kou en vorst van het winterseizoen, kloppen de lente en het langverwachte goede weer (of bijna) aan de deur van deze keizerlijke stad.

De Heilige Week van Rome wordt gevierd (wat zelfs merkbaar is aan de smaakpapillen), de parken bloeien en de terrassen krijgen hun gebruikelijke hartslag en bedrijvigheid terug. Om optimaal van de Eeuwige Stad te kunnen genieten, vertel ik je in dit artikel de 10 leukste dingen die je tijdens deze maand kunt doen. Kijk snel verder!

1. Geniet van je meest speciale paasweek

Palmzondag| ©Antonia1303
Palmzondag| ©Antonia1303

De Heilige Week in Rome beleven is een van die ervaringen die je minstens één keer in je leven moet hebben. Vind je het een leuk idee? Bekijk dan dit artikel waarin ik uitleg hoe je aan kaartjes voor de Heilige Week in de Eeuwige Stad komt en wat de belangrijkste evenementen zijn.

Voor je gemoedsrust moet je weten dat het bijwonen van de religieuze evenementen van de Heilige Week in Rome helemaal gratis is, maar je moet wel van tevoren een kaartje bemachtigen. Houd er rekening mee dat duizenden gelovigen deze unieke viering willen bijwonen!

En als je op zoek bent naar meer religieuze activiteiten, raad ik je aan kaartjes te reserveren voor de Pauselijke Audiëntie in het Vaticaan. Het is meestal niet gemakkelijk, maar dit ticket is de gemakkelijkste manier om het te doen.

De belangrijkste religieuze evenementen tijdens de Goede Week

  • De viering begint op Palmzondag
  • Witte Donderdag herdenkt het Laatste Avondmaal van Jezus Christus.
  • Op Goede Vrijdag vinden de kruiswegstaties plaats.
  • Heilige Zaterdag is een dag van stilte en meditatie.
  • Paaszondag en de wederopstanding van Christus

Boek tickets voor de Pauselijke Audiëntie

2. Vier de verjaardag van de Eeuwige Stad

Bij de viering van de Natale di Roma| ©carlo
Bij de viering van de Natale di Roma| ©carlo

Elk jaar, in het weekend dat het dichtst bij 21 april valt, wordt de verjaardag van de stichting van de Italiaanse hoofdstad gevierd: de Natale di Roma.

Bij dit evenement vind je een optocht van duizenden mannen die voor de gelegenheid zijn uitgedost met speren en schilden. De vrouwen daarentegen dragen flatterende tunieken en uitgebreide bloemenkronen op hun hoofd. Geen detail ontbreekt!

Op dit festival herbeleef je de oorlogen tussen de Romeinse bataljons, zie je het vuurspektakel en de historische re-enactments in het Circus Maximus en het Forum Romanum. Het is zo echt! Daarnaast staan er overal in de stad dansen, vuurwerk en shows op het programma.

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijn

3. Proef de beste artisjokken ter wereld

Werken gemaakt van artisjokken op het Festival| ©Luigi Cicillini
Werken gemaakt van artisjokken op het Festival| ©Luigi Cicillini

Kun je een beter plan voor je vakantie bedenken dan het proeven van lokale producten? Voor mij, als goede foodie, wordt het niet beter dan dit. Het Romanesco Artisjok Festival wordt sinds 1950 jaarlijks gehouden in Ladispoli, en is een nationale beurs gewijd aan dit voedingsmiddel.

Drie dagen lang zet de stad Ladispoli een tentoonstelling op in de straten en verwelkomt 100 stands, waaronder verenigingen, producenten en kunstenaars. Ja, dat lees je goed. Op deze beurs ontmoet je ook kunstenaars en hun kunstwerken, zoals dierensculpturen, gemaakt met deze unieke plant.

Het festival wordt voorafgegaan door een gastronomisch evenement: de 'Gastronomische Tweeweken', een initiatief waarbij de beste restaurants van de stad verschillende menu's met een vaste prijs aanbieden die uitsluitend gebaseerd zijn op artisjokken. En als je nog meer wilt, kun je altijd nog een gastronomische tour door Rome boeken

Boek een gastronomische tour door Rome

4. Ontspan op de terrassen van Trastevere

De pittoreske terrassen van Trastevere| ©Unsplash
De pittoreske terrassen van Trastevere| ©Unsplash

Een van mijn favoriete bezigheden was om op de terrassen van Rome te zitten en naar de drukte van de straten te kijken, waarbij ik profiteerde van de aangename temperaturen deze maand. Met andere woorden, ik gaf me volledig over aan "dolce far niente", het plezier van niets doen. Klinkt dit plan ook goed voor jou?

Mijn favoriete wijk hiervoor is de wijk Trastevere, een charmante buitenwijk waar veel te zien en te doen is. In deze post laat ik je een gids achter om te eten in Trastevere op basis van pasta's, pizza's en veel typisch eten. Je zult de Italiaanse nonas mee naar huis willen nemen!

Maar naast ontspannen, raad ik je ook aan om een tour door Trastevere te boeken en al haar geschiedenis en geheimen te leren kennen.

Boek een rondleiding door Trastevere

5. Wandel door de tuinen van Villa Borghese

Villa Borghese tuinen| ©Stefano Consolo
Villa Borghese tuinen| ©Stefano Consolo

Ondanks het mooie weer in april is het nog steeds laagseizoen in Rome, met uitzondering van Pasen. Daarom is het een van de beste periodes om de Villa Borghese tuinen op je gemak te verkennen, zonder de drukte van andere drukkere periodes.

Het lentelicht hult het in prachtige kleuren! Dit is het groene hart van de metropool en een van de grootste stadsparken van Europa. Het is voor Rome wat Central Park is voor New York.

Hier komen natuur en kunstwerken samen om dromerige hoekjes te creëren. Je kunt er omheen lopen of een Segway tour door Villa Borghese boeken om iets behendiger te zijn, want het terrein is vrij groot.

Boek een Segway tour door Villa Borghese

6. Ontsnap naar Florence voor het vuurwerk

Pyrotechniek in Florence| ©Kevin Stephenson
Pyrotechniek in Florence| ©Kevin Stephenson

De lente is het beste seizoen om Rome en andere must-see steden in Italië te bezoeken. Dus als je de tijd hebt en in april minstens een week in de Italiaanse hoofdstad verblijft, raad ik je aan om een dag van je vakantie te reserveren voor een excursie naar Florence.

Idealiter valt je reis naar deze bakermat van de kunst samen met paaszondag, wanneer het Scoppio del carro-festival plaatsvindt. Het is een traditie die al sinds de 11e eeuw wordt gevierd ter ere van Pazzini de Pazi, die zich inzette om het vuur brandend te houden op een heilige zaterdag.

Op paasochtend vindt er een traditionele optocht plaats met een kar getrokken door een paar witte ossen met slingers die vertrekt vanaf Piazza del Prado begeleid door soldaten en muzikanten tot aan Piazza Duomo, waar het vuurwerk op de kar wordt ontstoken, dat het heilige vuur voorstelt.

Boek een excursie naar Florence en Pisa

7. Herdenk de bevrijdingsdag van Italië

Viering van de Italiaanse Bevrijdingsdag| ©Zakari Kha
Viering van de Italiaanse Bevrijdingsdag| ©Zakari Kha

Als je eind april in de Eeuwige Stad bent, kun je de Bevrijdingsdag bijwonen, die sinds 1946 elk jaar op 25 april wordt gevierd en een nationale feestdag is.

Het herdenkt de bevrijding van Italië van het fascistische regime en het nazisme na de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien worden er elk jaar openbare evenementen georganiseerd om deze mijlpaal in de geschiedenis van Italië te herdenken.

Een van de evenementen op het programma is het plechtige eerbetoon bij het graf van de onbekende soldaat, gelegen bij het monument van Victor Emmanuel II, waar een lauwerkrans wordt gelegd ter nagedachtenis aan de gevallenen en de Italianen die in de oorlogen zijn verdwenen. Je haren gaan ervan overeind staan!

Nuria's Traveler Tip

Houd er rekening mee dat op deze feestdag veel toeristische attracties en sommige winkels gesloten zijn voor het publiek.

8. Geniet van het Lentefeest

Lente Festival| ©Elton Lau
Lente Festival| ©Elton Lau

Piazza di Spagna is een van de meest elegante en magische plekken in Rome. De majestueuze trap maakt deze hoek tot een van de drukste en levendigste plekken van de stad. Elk jaar tussen maart en april, afhankelijk van het jaar, wordt het plein versierd om het Lentefeest te vieren .

Dit feest vult de trappen van het plein met duizenden witte, roze en violette azalea's. En als je te moe bent na een dag sightseeing, kun je de lift naar de top nemen voor een adembenemend uitzicht.

Nuria's Traveler Tip

Ontspan in het literaire café Greco, geopend in 1760 en beschouwd als het oudste café van de stad. Het staat vol met memorabilia van grote schrijvers zoals Maria Zambrano!

9. Bezoek de tentoonstelling van chocolade-eieren

Bezoek de tentoonstelling in de Bompiani Patisserie| ©Vincenzo Pinto
Bezoek de tentoonstelling in de Bompiani Patisserie| ©Vincenzo Pinto

Elk jaar met Pasen stelt de banketbakkerij Bompiani (Via Largo Benedetto Bompiani, 8) zijn 'chocoladesculpturen' tentoon, gemaakt door meesterbanketbakker en chocolatier Walter Musco, een kunstenaar die voedsel en kunst met elkaar laat versmelten.

In de afgelopen jaren heeft de Romeinse patisserie hulde gebracht aan de beroemdste modeontwerpers van onze tijd met een tentoonstelling van 50 chocolade-eieren geïnspireerd op Chanel, Balenciaga, Dior, Gucci en Dolce & Gabbana, naast andere grote namen in de haute couture.

10. Bekijk de kersenbloesems in bloei

Sakura Tuin in Rome| ©Giorgia Sacco
Sakura Tuin in Rome| ©Giorgia Sacco

Je hoeft niet helemaal naar Japan te vliegen om de kersenbloesem te zien. Een van de mooiste bezienswaardigheden die ik in april in Rome heb vereeuwigd, was het landschap in het EUR Lake Park, een van de beste parken in de Eeuwige Stad. De toegang is trouwens gratis!

Vanaf half maart in Rome tot eind april in Rome beginnen de Sakura-kersenbomen, die door Tokio aan Rome zijn geschonken, in deze tuin uit te lopen. Het is een van de geheime hoekjes die je kunt ontdekken in de Eeuwige Stad.

In deze maand geeft Moeder Natuur ons het geschenk van haar prachtige bloesem en de mogelijkheid om Hanami te beoefenen, de kunst van het observeren van deze bomen. Een goed plan is om te picknicken onder de bloeiende Sakura-bomen, net als in Japan, en te genieten van de eerste zonnestralen van de lente.

Temperaturen in Rome in april

Zonnige dag in Rome| ©Platunico
Zonnige dag in Rome| ©Platunico

Het beste aan de lente in Rome is dat er meer uren daglicht zijn en dat de temperaturen zeer aangenaam zijn, wat uitnodigt om meer uren dan in de winter in Rome op straat door te brengen en door de pittoreske wijken te slenteren.

Over het algemeen zijn de maximumtemperaturen 19°C en de minimumtemperaturen rond 9°C. Gelukkig zijn er veel zonnige en warme dagen in deze maand.

Het gezegde "Aprile non ti scoprire" (kleed je nog niet uit) is echter helemaal waar. Ik raad je dus aan om een dunne jas en een paraplu mee te nemen voor het geval dat, want meestal regent het ongeveer 8 dagen.

Boek de sightseeingbus van Rome

Prijzen Rome in april

Je verblijf plannen| ©cottonbro
Je verblijf plannen| ©cottonbro

Als je een slimme reiziger bent, is april een van de beste maanden voor een goedkope reis naar Rome, omdat de temperaturen dan milder zijn dan in de winter.

In dit artikel vertel ik je de sleutels tot het organiseren van je reis naar Rome en hoe je supergoedkope vluchten kunt krijgen met behulp van een paar kleine trucjes. Ik zal ze hieronder samenvatten:

  • Gebruik zoekmachines zoals Skyscanner.
  • Als je kunt, wees flexibel met je data.
  • Gebruik altijd het incognitoprofiel zodat je geen prijsverhoging krijgt.
  • De beste tijd om naar vluchten te zoeken is 's middags, wanneer er minder vraag is. Vermijd zoeken in het weekend en 's avonds!

Boek de sightseeingbus van Rome