Hoe kom ik van Rome naar Florence

Ben je in Rome en wil je de geboorteplaats van de Italiaanse Renaissance bezoeken? Ik vertel je alle details over hoe je er kunt komen, zodat je de beste optie voor jou kunt kiezen.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

8 minuten lezen

Hoe kom ik van Rome naar Florence

Ansichtkaart van Florence | ©Antonio

Weet je wat het "Stendhalsyndroom" is ? Het is de reactie (verhoogde hartslag, beven, hartkloppingen...) op een kunstwerk van extreme schoonheid. Stendhal bedacht de term toen hij Florence bezocht, de bakermat van de Renaissance en thuisbasis van de meesterwerken van genieën als Leonardo Da Vinci en Michelangelo**.

Als je al hebt besloten dat een bezoek aan Florence een van de dingen is die je moet doen tijdens je reis naar Rome, moet je eerst de verschillende manieren kennen om van de ene stad naar de andere te reizen, met de bus, trein, auto of vliegtuig.

De beste manier om Florence te bereiken vanuit Rome: een georganiseerde tour

Zonsondergang in Florence| ©Armando Ogarrio
Zonsondergang in Florence| ©Armando Ogarrio

Mijn favoriete manier om Florence te bezoeken vanuit Rome is als onderdeel van een georganiseerde tour die je van tevoren online kunt boeken. Het beste deel? Je hoeft je nergens zorgen over te maken, je geniet van een verhoogde ervaring met een Engelssprekende gids en je kunt zelfs van de gelegenheid gebruik maken om andere steden te zien, zoals Pisa en de iconische Scheve Toren.

In dit geval is de reis, die vertrekt vanaf een van de hoofdstations van Rome in het centrum, meestal met een bus met airconditioning (erg belangrijk in de zomer in Rome!) en duurt het ongeveer 3 uur. Als je echter kiest voor de optie om een kleine groepsreis naar Florence te boeken vanuit Rome, word je opgehaald en afgezet bij je hotel. Met deze optie reis je ook met slechts een paar andere mensen in een comfortabel busje.

Tijdens de tour steek je de Ponte Vecchio over, de enige brug in Florence die niet werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog, en zie je de prachtige koepel van de Santa Maria di Fiori kathedraal, gemaakt van vier miljoen bakstenen. En de kers op de taart: je bezoekt Michelangelo's beroemde David.

Boek je rondreis naar Florence en Pisa

Soorten tours naar Florence vanuit Rome

mensen in de straten van Florence|©Jean DE INES
mensen in de straten van Florence|©Jean DE INES

De minimumduur van tours van Rome naar Florence is meestal ongeveer 12 uur inclusief terugreis, maar je kunt ook een meerdaagse tour boeken als je het meeste uit je reis in Italië wilt halen en Rome, Bologna, Siena, Florence en Venetië wilt bezoeken.

Als je op zoek bent naar een gepersonaliseerde tour, heb je de optie om een volledige dagexcursie van Rome naar Florence en Pisa te boeken voor een kleine groep van maximaal 15 personen, transfers in privévoertuigen en kaartjes voor de Accademia Gallery in Florence en het Baptisterium en de Duomo in Pisa voor ongeveer 257 euro - perfect voor de meer veeleisende reiziger!

Of, als je dat liever doet, kun je een dagexcursie van Rome naar Florence boeken, inclusief busreis met 50 passagiers, lokale gids en alles voor 121 euro.

Wat houden excursies naar Florence meestal in?

 • Een professionele Engelssprekende gids.
 • Transfers tussen de steden.
 • Gratis annulering.
 • Hotelaccommodatie en maaltijden tijdens de meerdaagse tour.

In dit artikel vergelijk ik de verschillende excursies die je vanuit Rome kunt boeken, zodat je de optie kunt kiezen die het beste bij je interesses en budget past. Er is iets voor elk budget - neem een kijkje!

Boek uw excursie naar Florence vanuit Rome

Met de trein naar Florence: de handigste manier om in Florence te komen

Trein vanuit Rome| ©Rob Dammers
Trein vanuit Rome| ©Rob Dammers

Ik vind de trein de meest comfortabele manier om van Rome naar Florence te komen. De reis duurt slechts 1,5 uur en je merkt er nauwelijks iets van. De Italo maatschappij rijdt bijvoorbeeld elke dag vanaf 5:40 uur, met een frequentie van 15 minuten of een half uur, afhankelijk van het tijdstip, tot 20:40 uur.

De prijs varieert meestal in totaal, enkele reis, tussen €40 en maximaal €90 op piekdagen, zoals weekenden en tijdens het zomerseizoen. Je kunt al aanbiedingen vinden voor €21,75 enkele reis, maar let op, want deze reizen duren meestal ongeveer 4 uur in plaats van anderhalf uur. Om de beste prijs te vinden, raad ik je aan je tickets zo lang mogelijk van tevoren online te boeken - er is veel vraag naar!

De treinen vertrekken vanuit Rome Termini, het hoofdstation van de hoofdstad, en komen aan in Santa Maria Novella in Florence, dat in het hart van de stad ligt en goede verbindingen heeft met het openbaar vervoer.

 • Treintarief: vanaf €40 retour.
 • Maatschappijen: Italo, Frecciarossa en Frecciargento.
 • Reistijd: anderhalf uur.
 • Aanrader als... je weinig tijd hebt tijdens je reis.

Boek uw excursie naar Florence en Pisa

Met de bus naar Florence: de goedkoopste manier om er te komen

Bus vanaf Rome| ©AmigodeBuses
Bus vanaf Rome| ©AmigodeBuses

Met een klein budget? Maak je geen zorgen, want bussen in Italië zijn heel goedkoop, vooral de route tussen Rome en Florence, want dat is een van de populairste reizen voor reizigers, maar ook voor Italianen. Je vindt al echte koopjes vanaf €4,97 enkele reis. Maar wees gewaarschuwd, de reis duurt meestal tussen drie en een half en vier uur, afhankelijk van het ticket dat je kiest. Als je het niet erg vindt om er langer over te doen, ga er dan voor!

In dit geval raad ik aan om de bussen van ** Itabus** te gebruiken, een van de goedkoopste maatschappijen die elke dag een groot aantal routes tussen deze twee steden rijdt. De eerste bussen vanuit Rome vertrekken om 6 uur 's ochtends en de laatste om 23.45 uur 's avonds. Ze zijn ook heel comfortabel en hebben airconditioning, gratis wifi (heel belangrijk om rond te hangen) en je krijgt een flesje water. Wat wil je nog meer?

Nadeel van de bus

Het nadeel? Tijd is geld als je reist en vergeleken met de trein duurt het twee keer zo lang. Aan de andere kant is het grootste nadeel van de bus dat het busstation in Rome (Largo Guido Mazzoni) een stuk verder van het centrum ligt dan het treinstation, waardoor je nog meer tijd verliest omdat je eerst ander vervoer moet nemen. Mijn advies is om dat gedoe over te slaan en een tour te boeken.

 • Prijs: vanaf €10 retour.
 • Maatschappijen: Itabus, de goedkoopste; MarinoBus, Flixbus...
 • Reistijd: 3,5 tot 4 uur.
 • Aanrader als... je een geboren spaarder bent.

Nuria's Traveler Tip

Als je het niet erg vindt om tijd te verliezen met reizen en je wilt met de bus gaan om geld te besparen, raad ik je aan om een ticketvergelijker te gebruiken, zoals "checkmybus". Je zult een paar euro besparen!

Hoe kom ik met de auto in Florence: de meest praktische optie?

Voorkant van de auto| ©Dani Arnanz Sánchez
Voorkant van de auto| ©Dani Arnanz Sánchez

Als je een vrije ziel bent en niet graag afhankelijk bent van iets of iemand, dan is het huren van een auto de beste optie. Het voordeel is dat je kunt stoppen bij plaatsen als Cinque Terre, waar je de vijf charmantste dorpjes ziet die ik ooit heb gezien, en de prachtige kust van Amalfi. Vergeet niet de beste Italiaanse wijn te proeven tijdens je reis naar de hoofdstad van Toscane: Chinchini!

De rit duurt ongeveer drie tot drieënhalf uur over de snelweg en je moet 18,40 € tol betalen . Houd er rekening mee dat er geen route is waarbij je de tol kunt vermijden. Als je bijvoorbeeld alleen reist, kost het je in totaal €42 enkele reis, inclusief tol en benzine, plus autohuur!

Als je alle kosten bij elkaar optelt, is het naar mijn mening een vrij duur vervoermiddel vergeleken met de vorige. Het is alleen aan te raden als je met een groep van 4 of 5 personen bent. Autoverhuurbedrijven rekenen meestal ook extra kosten voor het inleveren van de auto in een andere stad.

 • Prijs: vanaf €42 tussen benzine en tol.
 • Biedende bedrijven: Sixt, Europcar, Rentalcar
 • Reistijd: 3,5 uur
 • Aanbevolen als... je met een groep reist

BlaBlaCar: de meer avontuurlijke optie

Als je een globetrotter bent en graag lokale mensen ontmoet op je reizen... Lees dan goed! In Italië is BlaBlaCar, een dienst waarbij mensen afspreken om voertuigen en reiskosten te delen, onlangs erg populair geworden. Als je niet verlegen bent, raad ik het je aan - het is perfect om te kletsen en nieuwe mensen te ontmoeten! In dit geval is de reis een deel van de ervaring.

Over het algemeen is de minimumprijs op BlaBlaCar ongeveer €12 enkele reis. Wat is het nadeel? Chauffeurs posten hun ritten meestal twee of drie dagen van tevoren, dus je kunt niet ver van tevoren iets plannen.

Boek uw reis naar Florence vanuit Rome

Vliegtuig: de slechtste manier om van Rome naar Florence te reizen

Met het vliegtuig| ©Nicolas Vigier
Met het vliegtuig| ©Nicolas Vigier

Als je erover denkt om vanuit Rome naar Florence te vliegen, raad ik je aan om dit idee te laten varen. Waarom? Heel eenvoudig: de prijzen zijn exorbitant (in het laagseizoen betaal je ongeveer 160 €), er zijn maar weinig luchtvaartmaatschappijen die deze route vliegen en de reizen zijn meestal met een tussenstop.

Je kunt echter wel "koopjes" vinden bij low-cost maatschappijen zoals Ryanair of Vueling voor 90 €. Maar zoals ik al zei, moet je overstappen op een luchthaven en je ticket ruim van tevoren kopen. Je doet er twee keer zo lang over als over andere vervoersmiddelen en bovendien is het het duurst. Naar mijn mening is het het in geen geval waard.

 • Prijs: 160€ gemiddelde prijs
 • Luchtvaartmaatschappijen: Ryanair, Vueling
 • Reistijd: 4 uur met tussenstop
 • Aanrader als... je een koopje vindt.

In het kort vergelijken we de verschillende opties om naar Florence te reizen

Een middag in Florence| ©dorfun
Een middag in Florence| ©dorfun

Maar... Wat is de beste optie? Je kent de voor- en nadelen van elk vervoermiddel al, maar als je nog steeds niet kunt kiezen tussen een excursie, de trein of de bus, geef ik je een paar tips om je te helpen een beslissing te nemen. Zoals ik al zei, zou ik de auto of het vliegtuig uitsluiten vanwege hun zeer hoge prijs.

Is het beter om een excursie, trein of bus te nemen?

 • Ik raad de excursie aan als... je maar een paar dagen in Rome bent, maar je de reis wilt gebruiken om Florence te leren kennen. In dit geval kun je het beste een dagexcursie naar Florence boeken omdat de gids je meeneemt naar de emblematische monumenten en meesterwerken en je geen tijd verliest met plannen, je oriënteren met de kaart of in de eindeloze wachtrijen bij de musea... Je bent zo op weg!
 • Ik raad de trein aan als... je graag alleen reist. Het is de snelste en meest comfortabele optie, maar reserveer van tevoren! Idealiter koop je je tickets een maand van tevoren.
 • Ik raad de bus aan als... je meer dagen hebt, als je de koning van de lage kosten bent en als je graag goedkoop reist. Ik beloof je dat het niet zo oncomfortabel zal zijn als je denkt! Het is een van de populairste vervoersmiddelen in het mooie Italië.

Overzicht van de verschillende opties om in Florence te komen

Bocht naar Florence|©Bryant Kaden
Bocht naar Florence|©Bryant Kaden
 • Tour

 • De beste optie

 • Prijs: vanaf €121 retour

 • Duur: een dagtrip

 • Je kunt het boeken bij Hellotickets

 • Trein

 • De snelste optie

 • Prijs: vanaf € 40 heen en terug

 • Duur: anderhalf uur

 • Maatschappijen: Italo, Frecciarossa en Frecciargento

 • Bus

 • De goedkoopste optie

 • Prijs: vanaf £10 retour

 • Duur: 3,5 of 4 uur

 • Maatschappijen: Itabus, MarinoBus, Flixbus...

 • Auto

 • De meest praktische en dure optie

 • Prijs: 100€ enkele reis

 • Duur: 3 uur

 • Huur een auto bij Sixt, Europcar...

 • Vliegtuig

 • De duurste en omslachtigste optie

 • Prijs: vanaf 90€.

 • Duur: afhankelijk (bijna allemaal met tussenstop)

 • Ryanair, Vueling...