Alles wat u moet weten over Fontana di Trevi

Het gooien van een muntje in de Trevifontein is slechts een van de legendes van dit architectonische juweel.

Alex Grande

Alex Grande

7 minuten lezen

Alles wat u moet weten over Fontana di Trevi

Trevifontein | ©Michele Bitetto

Geen reis naar Rome is compleet zonder een bezoek aan de mooiste fontein ter wereld, de Trevifontein. Zowel vanwege zijn allegorische schoonheid als vanwege zijn historisch belang is het de moeite waard er enige tijd over na te denken.

Als een van de meest bezochte plaatsen in Rome en waarschijnlijk een van de attracties waar het het gemakkelijkst is om een minder dan perfecte ervaring te hebben, heb ik deze gids geschreven met alles wat u moet weten voordat u de beroemde Trevifontein bezoekt: de geschiedenis, de artistieke uitleg en vooral een reeks tips om er het beste van te maken.

Wanneer en hoe de Trevifontein te bezoeken: tips & trucs

De Trevifontein| ©Michele Bitetto
De Trevifontein| ©Michele Bitetto

Twee keer zo goed als één

Bezoek het twee keer, één keer overdag en één keer 's nachts. Bij zonsopgang zijn er niet veel toeristen en kunt u genieten van de fontein in al zijn pracht en praal, en na middernacht krijgt de plek een bijzondere uitstraling door de prachtige verlichting van de Trevifontein.

Hoe vermijd je massatoerisme

Wat u ook doet, bezoek de fontein niet om één uur 's middags of aan het eind van de dag, want dan krijgt u te maken met een massa toeristen die uw ervaring waarschijnlijk zullen verpesten.

Kijk uit voor zakkenrollers

Van alle bezienswaardigheden in Rome is het vooral noodzakelijk om voorzichtig te zijn met uw tas, rugzak of portemonnee. Omdat het zo'n kleine ruimte is, met zoveel onoplettende toeristen, zullen er zakkenrollers rondlopen als het een beetje druk wordt. Let altijd op uw omgeving en vooral op uw bezittingen , zodat u niet wordt opgelicht.

Trap niet in toeristische valstrikken

Pas ook op voor mensen die aanbieden een foto van u te maken in de fontein, want die willen u achteraf in rekening brengen, en als u zegt dat dat niet mag, kunnen ze heel vervelend worden.

Probeer niet het water in te gaan (en wees gewaarschuwd, wees gewaarschuwd)

Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar je kunt niet baden in het water van de Trevifontein zoals in de iconische scène uit 'La dolce vita'. Nou, als je kunt, kun je, en je kunt een foto maken als je wilt, maar de 'entree' is een boete van 500 euro. Als u overweegt het risico te nemen, doe het dan goed: u kunt het het beste doen in de vroege ochtenduren, wanneer de fontein mooier is en er minder toeristen en politie in de buurt zijn.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

Waar en hoe kom ik bij de Trevifontein?

Trevifontein| ©Christopher Czermark
Trevifontein| ©Christopher Czermark

De Trevifontein bevindt zich op het gelijknamige plein, dat bereikbaar is via verschillende nabijgelegen straten: Via del Corso, Via del Tritone en Via della Dataria.

Het dichtstbijzijnde metrostation is op het Piazza Barberini. Vanaf hier gaat u in westelijke richting over de Via del Tritone tot aan de Via della Stamperia, en verderop in de straat komt u bij het Piazza di Trevi, een van de mooiste pleinen van Rome.

Boek de Fonteinen en Pleinen Tour van Rome

Alles over de traditie van het munten gooien

De Trevifontein bij nacht| ©Christian Rosi
De Trevifontein bij nacht| ©Christian Rosi

Reizen is een van de beste manieren om kleine gewoonten en tradities van plaatsen over de hele wereld te ontdekken, en de traditie om munten in de Trevifontein te gooien is een van mijn favorieten van alle plaatsen die ik heb bezocht. Er is geen betere gelegenheid dan het beroemde gezegde van St. Augustinus te citeren dat is afgeleid van het beroemde Angelsaksische gezegde When in Rome, do as the Romans do.

Hoe doe je dat?

De gewoonte is om met je rug naar het water in de fontein te staan en met je rechterhand een munt op te gooien over je linkerschouder. Dit zal ervoor zorgen dat u op een later tijdstip in uw leven terugkeert naar Rome. Maar als je een tweede munt opgooit, zal je volgens de legende de liefde vinden (of verliefd worden op een Italiaan, afhankelijk van de versie), en met een derde munt ben je verzekerd van een huwelijk of echtscheiding.

De oorsprong van deze traditie

Maar waar komtdeze traditie vandaan? Ik dacht dat het een oude legende was, met zijn oorsprong in een of ander heidens bijgeloof, maar nee: het muntwerpen begon na de première van de film Three Coins in the Fountain in 1954, die de traditie met al zijn bijzonderheden definieerde.

Wat ze doen met het ingezamelde geld

Hoe populair de traditie om munten in de Trevifontein te gooien ook is, er komt logischerwijs veel geld op de bodem terecht. Bij de fontein wordt elke avond ongeveer 3.000 euro opgehaald, die wordt geschonken aan Caritas, een katholieke liefdadigheidsinstelling die diensten verleent aan behoeftige gezinnen in Rome.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

Wat te zien in de buurt van de Trevifontein

Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen
Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen

De Trevifontein is een ideale plek om te bezoeken als onderdeel van een rondleiding door Rome, omdat het op de weg ligt naar veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van het stadscentrum.

Hier zijn enkele toeristische attracties van Rome die u op dezelfde dag kunt bekijken als een bezoek aan de Trevifontein:

Piazza di Spagna

Het Piazza di Spagna, met zijn beroemde trappen en prachtige Fontana della Barcaccia, is een zeer aangename plek om te bezoeken, vooral in de lente en de zomer, wanneer de trappen vol staan met bloemendecoraties.

Piazza Barberini

De ligging van de Fontana del Tritone, een van de mooiste fonteinen van Rome, en het Palazzo Barberini, van groot historisch belang als residentie van paus Urbanus VIII, is een bezoek en een wandeling waard.

Het Pantheon

Dit gebouw is het best bewaarde van het oude Rome, en is zowel van binnen als van buiten een lust voor het oog. Een gratis bezoek dat je moet opnemen in je top dingen om te doen tijdens je reis naar Rome.

Piazza Navona

Piazza Navona is een van de belangrijkste pleinen van Rome, waar u drie prachtige fonteinen kunt zien en de kerk van Sant'Agnese in Agone kunt bezoeken. Er zijn tal van restaurants en cafés in de buurt, die altijd levendig is met straatartiesten en een constant komen en gaan van toeristen en plaatselijke bewoners.

Een beetje geschiedenis over de Fontein

De Trevifontein| ©Fabio Fistaro
De Trevifontein| ©Fabio Fistaro

De architectuur van het Romeinse Rijk had altijd als doel de burgerij van nut te zijn. De fonteinen in de stad Rome hadden de functie van aanduiding van een plaats om drinkwater te verkrijgen voor drinken, koken en schoonmaken, maar in het geval van de Trevifontein hadden deze monumenten, net als andere fonteinen die in de barokperiode in Rome werden gebouwd, ook de functie van verering van het water en de versterking van zijn symboliek van zuiverheid en vernieuwing.

Daarom werd de fontein op de plaats van de Trevifontein in 1629 op verzoek van paus Urbanus VIII gerenoveerd tot het prachtige kunstwerk dat we nu kunnen bewonderen.

De paus vertrouwde de opdracht toe aan de kunstenaar Gian Lorenzo Bernini, onder zijn beschermheerschap, en Bernini begon aan zijn oorspronkelijke ontwerp; het project werd echter opgegeven bij de dood van de paus en pas in 1730, een eeuw later, koos paus Clemens XII de architect Nicola Salvi om de beroemde fontein te voltooien. Overigens dankt de Trevifontein zijn naam aan het feit dat hij zich op een kruispunt van "drie wegen" bevindt, iets wat u bij uw bezoek zelf zult zien.

Wat stelt de Trevifontein voor?

De Trevifontein| ©Sten-Ritterfeld
De Trevifontein| ©Sten-Ritterfeld

De Trevifontein is een prachtig kunstwerk dat geen deel uitmaakt van een museumtentoonstelling, noch van de privécollectie van een vorst, noch van een kerk. Wat het zo bijzonder maakt, is dat het midden in de stad staat, klaar om te worden bewonderd door iedereen die er langs loopt, en als u het bezoekt in het gezelschap van een deskundige tijdens een rondleiding door Rome, kunt u alle geheimen ontdekken die de beelden bevatten.

De kunstenaars

De Trevifontein, geïnitieerd door Gian Lorenzo Bernini, de grote architect en beeldhouwer aan wie Rome veel van zijn schoonheid te danken heeft, en voltooid door Nicola Salvi, is een allegorie van het temmen van de zee, met een reeks symbolen en allegorieën die in de verschillende beelden verborgen zitten.

Zijn symbolen

In het midden van de fontein, in de belangrijkste nis, staat het beeld van Oceanus, de god van de zee, op een wagen getrokken door twee zeepaarden, de ene onrustig en de andere kalm, die de twee toestanden van de zee voorstellen.

Links van Oceanus staat het standbeeld van Overvloed, dat een cornucopia vasthoudt, met daarboven een reliëf waarop generaal Agrippa het bevel geeft tot de bouw van het aquaduct Acqua Virgo, dat het water naar deze bron voerde. De oorsprong van de naam van het aquaduct is, volgens de legende, afkomstig van een meisje dat Agrippa de locatie van de bron aanwe es waarboven nu de Trevifontein staat.

Rechts van de fontein houdt het standbeeld van Gezondheid (of welzijn) een beker vast waaruit een slang drinkt, de Beker van Hygieia, een traditioneel symbool van de apotheker.

Boven de Trevifontein staan vier standbeelden die de heilzame werking van water op de aarde voorstellen en symbool staan voor overvloed, vruchtbaarheid, de druivenoogst en wijn en de schoonheid van de natuur.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de grootsheid van de fontein te danken is aan de gevel van het Palazzo Poli, die een spectaculaire achtergrond vormt voor de elementen waaruit de fontein zelf bestaat.