Top 10 pleinen in Rome

De majestueuze pleinen van Rome verbergen beelden, fonteinen en dromerige hoekjes. Hier is een lijst van mijn favorieten die u in uw reisroute kunt opnemen.

Alex Grande

Alex Grande

9 minuten lezen

Top 10 pleinen in Rome

Sint-Pietersplein, Vaticaanstad | ©Caleb Miller

In de monumenten en gebouwen van Rome vindt u overblijfselen van de oude geschiedenis, keizerlijke grandeur en weelde. Maar het is op de pleinen dat u de ware essentie van de Eeuwige Stad kunt voelen, als u het leven voorbij ziet gaan en de Romeinse gebruiken tot leven ziet komen. Dit zijn mijn favorieten:

1. Piazza Navona

Piazza Navona bij nacht| ©Unsplash
Piazza Navona bij nacht| ©Unsplash

We kunnen deze lijst niet anders beginnen dan met het grote barokke plein van Rome, Piazza Navona, een van de meest prominente pleinen van de stad sinds de Oudheid. Gebouwd op de ruïnes van het Stadion van Diocletianus, zullen de meeste gidsen u vertellen dat het trio barokke fonteinen, Bernini's Fontana dei Fiumi, de Fontana di Nettuno en de Fontana del Moro, de belangrijkste attractie van het Piazza Navona zijn.

En hoewel ze niet verkeerd zijn, hou ik vooral van dit plein vanwege een traditie die in de geschiedenisboeken wordt verteld. Tussen de 17e en de 19e eeuw werd het plein overspoeld met water en werden er optochten gehouden met boten en nautische kostuums, wat alleen maar logisch is als je beseft dat de vloer van het plein een holle vorm heeft.

Piazza Navona is een van de meest iconische plaatsen om te bezoeken tijdens een rondleiding door Rome, wat ik je aanraad om elk hoekje en gaatje te verkennen en niets te missen.

Hoe kom ik op het Piazza Navona?

Lopen is de beste manier om er te komen. Ik raad de wandeling aan die begint bij de Spaanse Trappen en eindigt op het Piazza Navona, die goed is aangegeven, en onderweg kunt u de Trevifontein en het Pantheon bezoeken.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

2. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Dit emblematische plein in Rome, bekroond door de Flaminische Obelisk die oorspronkelijk in het Circus Maximus stond, is ook vandaag nog een belangrijke agora van het Romeinse openbare leven.

Op het plein staan drie kerken, Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto, twee ogenschijnlijk identieke tempels maar elk met hun eigen geheimen en bijzonderheden, en de kerk van Santa Maria del Popolo, een van de meest bezochte kerken van Rome omdat er niet minder dan twee schilderijen van de barokkunstenaar Caravaggio hangen.

Hoe kom ik op het Piazza del Popolo?

Het dichtstbijzijnde metrostation bij het Piazza Del Popolo is Flaminio, waarvandaan u het plein in een minuut of twee te voet kunt bereiken.

Boek de fonteinen en pleinen tour van Rome

3. Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

Op dit plein staat de beroemde trap die in 1723 werd gebouwd om de kerk Trinità dei Monti te verbinden met de Via dei Condotti. Veel romantici uit de 19e eeuw bewonderden de schoonheid van dit plein en sommigen van hen namen hier hun intrek, zoals John Keats en Goethe. Het huis van Keats staat links van de trap en is tegenwoordig een museum gewijd aan de literatuur van Keats en Percy Shelley.

In de lente en de zomer zijn de trappen gevuld met bloemen en de Fontana della Barcaccia, de fontein aan de voet van de trappen, verfrist het plein, dat dag en nacht altijd druk bezocht wordt.

Hoe kom ik op het Piazza di Spagna?

Het Piazza di Spagna is gemakkelijk bereikbaar via de gelijknamige metrohalte. Vanaf het plein heeft u toegang tot de beroemde Via Condotti, met zijn boetieks en luxe winkels, die weer aansluit op de Via del Corso.

Boek de fonteinen en pleinen tour van Rome

4. Piazza Santa Maria in Trastevere

Piazza Sant Maria in Trastevere| ©Shutterstock
Piazza Sant Maria in Trastevere| ©Shutterstock

Dit plein ligt in het hart van Trastevere, te midden van een doolhof van smalle steegjes en geplaveide straatjes. Het meest interessante kenmerk van het plein is de kerk van Santa Maria met zijn mozaïeken op de gevel uit de 12e eeuw en zijn indrukwekkende apsis met fresco's aan de binnenkant.

Zowel de sfeer als de verlichting maken het plein 's avonds bijzonder mooi, en de fontein in het centrum is een favoriete ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking. Op zondagochtend ruikt het plein naar de overvloedige wierook die in de kerk van Santa Maria is geplaatst, en de sfeer is heel rustig en gastvrij.

Eenmaal hier, raad ik u aan de andere hoeken van Trastevere te ontdekken en verliefd te worden op alles wat deze wijk van Rome te bieden heeft.

Hoe kom ik in Rome?

U kunt Piazza Santa Maria in Trastevere bereiken met de tram, uitstappen bij de halte Trastevere - Mastai (8), en met de bus met de lijnen 115, 125, 780, N8.

Boek een rondleiding door Trastevere en het Joodse getto

5. Piazza della Bocca della Verità

La Bocca della Verità| ©Wikimedia
La Bocca della Verità| ©Wikimedia

Het Piazza della Bocca della Verità ligt recht tegenover het Tibereiland, waar de kerk van Santa Maria di Cosmedin staat. De binnenste portiek herbergt de Bocca della Verità, het beroemde marmeren masker waar zoveel bezoekers komen kijken of de legende dat de mond zich sluit over de hand van een leugenaar waar is.

Op hetzelfde plein, tegenover de kerk, zijn ook een tempel gewijd aan Hercules en de fontein van de Tritonen te zien.

Hoe u ons kunt vinden

Als u in Trastevere bent of als u van plan bent de middag door te brengen rond het Tibereiland of het Circus Maximus, kunt u van daaruit heel gemakkelijk naar dit plein lopen. Als u rechtstreeks wilt gaan, zijn er een aantal bussen die u erheen brengen: 44, 44F, 83, 160, 160F, 170, 175, 716, 781, C3, N9 en N19.

.

6. Piazza Venezia

Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues

Piazza Venezia is voor Rome wat het Trocadéro is voor Parijs. Het wordt beschouwd als het centrum van de stad en is het verbindingspunt van twee hoofdstraten: Via dei Fori Imperiali en Via del Corso. Op het plein staat het Vittoriano-gebouw, het nationale monument gewijd aan Victor Emmanuel II.

De naam van het plein komt van het zogenaamde Palazzo Venezia of Palazzo Barbo, een gebouw uit de Renaissance dat werd gebouwd als zetel van de ambassade van de Republiek Venetië. In 1929 en tijdens de jaren van het fascisme werd dit gebouw het centrum van Mussolini's regering, en vanaf het balkon van het gebouw verkondigde de leider zelf zijn toespraken aan het volk van Rome.

Hoe kom ik bij het Piazza Venezia?

Met de metro, door lijn B te nemen en uit te stappen bij de halte Colosseo, of met de bus op de lijnen 170, 70 en 716.

7. Piazza di Trevi

Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak
Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak

Het is nauwelijks nodig dit plein, misschien wel het beroemdste van Rome, waar de prachtige Trevifontein staat, voor te stellen. Het is een van de meest populaire attracties van Rome en een must op elke toeristische route in de stad.

Iets wat bij een eerste bezoek aan Rome gemakkelijk te missen is, is dat veel van de majesteit van de Trevifontein in de achtergrond ligt, namelijk de gevel van het Palazzo Poli dat er vlak achter ligt. Het grote thema van de fontein is het temmen van het water, met beelden van tritons en zeepaardjes onder de blik van Neptunus.

Om de drukte te vermijden kunt u het beste het Piazza di Trevi bezoeken bij zonsopgang of vroeg in de ochtend, twee momenten waarop de fontein ook bijzonder mooi is.

Hoe kom ik op het Piazza di Trevi?

U kunt de Trevifontein bereiken met de metro, halte Barberini (lijn A) of met de bus. Enkele van de bussen die u in de buurt afzetten zijn 52, 53, 62, 63, 71, 83, 85 of 116. U kunt er ook gemakkelijk heen lopen vanaf het Piazza Navona of vanaf het Pantheon.

8. Piazza della Rotonda

Het Pantheon verlaten| ©Christopher Czermak
Het Pantheon verlaten| ©Christopher Czermak

Het Pantheon, een van de belangrijkste antieke monumenten van de stad, domineert dit emblematische plein. Overdag is het een trekpleister voor grote massa's toeristen, maar 's avonds is het nog steeds een plek die door veel plaatselijke bewoners wordt bezocht voor een kopje koffie op een van de terrassen rond het Piazza della Rotonda.

De naam van het plein komt van het huidige gebruik van het Pantheon als tempel, waarvan de naam Santa Maria Rotonda of Santa Maria dei Martiri is. De toegang tot het Pantheon is gratis, en als de majesteit van de buitenkant u niet met open mond heeft laten staan, raad ik u aan het interieur te verkennen en u te vergapen aan wat zonder twijfel het best bewaarde gebouw van het oude Rome is.

In het Pantheon kunt u de graven van verschillende Italiaanse koningen, fresco's, mozaïeken en beeldhouwwerken bekijken, in de unieke sfeer die wordt gecreëerd door de grote oculus in het plafond, die natuurlijk licht binnenlaat.

Hoe het Pantheon te bereiken

Te voet vanaf het Piazza Navona, of met de bus. Bussen 40, 60 en 64 brengen u vrij dichtbij, en de meeste Hop-on Hop-off bussen in Rome stoppen in aangrenzende straten en op pleinen.

9. Piazza Campo de' Fiori

Campo de' Fiori bij zonsondergang| ©Wikimedia
Campo de' Fiori bij zonsondergang| ©Wikimedia

Het plein Campo de' Fiori is niet zozeer opgenomen in deze lijst vanwege zijn schoonheid, maar vanwege zijn rijke geschiedenis en belang in het openbare leven van Rome. Overdag wordt hier een openlucht bloemenmarkt gehouden, en u vindt er ook kraampjes met allerlei producten en handwerk.

Eeuwenlang was dit plein de plaats waar openbare executies werden uitgevoerd, en ter herinnering hieraan werd een standbeeld opgericht ter ere van Giordano Bruno, die op dit plein levend werd verbrand vanwege zijn theorieën over astronomie.

De middeleeuwse sfeer van dit plein, en het feit dat het een van de weinige in Rome is zonder kerk, is wat het onderscheidt van alle andere. Rondom vindt u tavernes en herbergen, en 's avonds wordt het een populaire plek om te dineren of iets te drinken.

Hoe kom ik bij Campo de' Fiori?

Campo dei Fiori ligt midden in het historische centrum van Rome, dus je hebt geen metrohalte op het plein zelf. Het is gemakkelijk te bereiken met de bus of te voet vanuit het centrum, of door een wandeling te maken vanaf nabijgelegen metrohaltes zoals: Piazza di Spagna (lijn A), Colosseo (lijn B) en Termini (lijnen A en B).

10. Piazza San Pietro

Piazza San Pietro| ©Wikimedia
Piazza San Pietro| ©Wikimedia

Zonder twijfel durf ik te stellen dat dit het mooiste plein ter wereld is. Het ultieme voorbeeld van Italiaanse barok en een architectonisch meesterwerk, met de Sint-Pietersbasiliek aan het hoofd.

De beste manier om het Sint-Pietersplein te bereiken is door de Via della Conciliazione over te steken, een weg waar het spektakel van de basiliek zich voor uw ogen presenteert en u uitnodigt om de ellips van zuilengangen van het plein te omarmen.

Bernini, die belast was met het ontwerp van dit zeer belangrijke plein, gaf het een sterke symbolische betekenis om de gelovigen de basiliek binnen te leiden, en hij bedacht een theatraal spektakel dat de ogen zou verrassen.

Daarom kunt u, als u het Sint-Pietersplein wilt betreden zoals het oorspronkelijk bedoeld was, het beste via een van de twee zij-ingangen van het plein naar binnen gaan, hetzij via Borgo Santo Spirito of via Via dei Corridori, zodat u de basiliek in al haar grootsheid voor u ziet.

De grootte van het plein is berekend op een massa mensen, wat je elke woensdagochtend kunt zien als de paus zelf het gebed leidt. Tot 13.00 uur is de Sint-Pietersbasiliek gesloten voor de zogenaamde pauselijke audiëntie.

Terwijl u het plein bezoekt, raad ik u aan uw ervaring af te ronden met een rondleiding door de Vaticaanse Musea, waar u de adembenemende schoonheid van de Sixtijnse Kapel zult ontdekken.

Hoe kom ik bij het Piazza San Pietro?

Als u gemakkelijk bij het Piazza San Pietro wilt komen, kunt u het beste metrolijn A richting Battistini nemen, uitstappen bij station Ottaviano-San Pietro en lopen tot aan het plein. Afhankelijk van hoe u naar binnen wilt, is deze optie misschien niet de beste manier om via de Via della Conciliazione naar binnen te gaan, maar u kunt door de straten rond het plein lopen om de route te nemen die u het beste uitkomt.