Rome's Navona Plein: een praktische gids om het te ontdekken

Rome's Piazza Navona is een van de gratis toeristische plekken die je niet mag missen als je in de prachtige Italiaanse hoofdstad bent. De architectonische en historische aantrekkingskracht wordt aangevuld met grote artistieke monumenten, een vriendelijke sfeer en leuke bezienswaardigheden in de buurt, dus haast je en ga!

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

9 minuten lezen

Rome's Navona Plein: een praktische gids om het te ontdekken

Piazza Navona in Rome | ©ArtHouse Studio

De barokke stijl van Rome's Piazza Navona maakt het een van de populairste pleinen in Rome. Bij een bezoek vindt u meer dan een fascinerende fontein, kwaliteitsrestaurants en veel mensen, zowel plaatselijke bewoners als toeristen. Zo voelt u de gastvrije en levendige geest die op het plein heerst.

Er zijn veel leuke en creatieve evenementen die je zult willen zien en voor altijd in je geheugen zult willen bewaren. Er zijn ook tal van plaatsen in de buurt waar u meer kunt leren over de Romeinse geschiedenis, mooie foto's kunt maken en kunt eten zoals de Italianen dat doen. Voeg dit bezoek toe aan uw lijst van dingen om te zien en te doen in Rome en geniet van een dag op en rond Piazza Navona door een of meer van de dingen op deze lijst te doen.

Bewonder de indrukwekkende Cuatro Rios fontein

Fontein van Vier Rivieren| ©Beatriz Sánchez Begines
Fontein van Vier Rivieren| ©Beatriz Sánchez Begines

De beroemde Fontein van de Vier Rivieren steelt alle aandacht van de bezoekers en is een van de beste fonteinen in Rome. Het is een enorm sculpturaal geheel van een marmeren bank met een Egyptische obelisk, met een hoogte van wel 16 meter. Deze bevindt zich in het centrale gedeelte van dit plein en is de meest opvallende van de 3 fonteinen.

De naam, Fontana dei Quattro Fiumi in het Italiaans, is te danken aan de 4 beelden waaruit het bestaat. Deze zijn een allegorische voorstelling van 4 rivieren: de Zilver, de Donau, de Nijl en de Ganges. Dit waren de grootste en belangrijkste rivieren die bekend waren toen het werd gebouwd.

Dit werk wordt toegeschreven aan de populaire beeldhouwer Bernini en werd gemaakt in opdracht van paus Innocentius X. De fontein werd gebeeldhouwd in 1651 en bevat ook voorstellingen van belangrijke dieren. Daaronder zijn de alligator, het paard, de slang en de leeuw, die overeenkomen met de verschillende continenten. Het is een must tijdens de beste rondleidingen door Rome.

Boek een tour langs de pleinen en fonteinen van Rome

Bezoek het interessante Gladiatorenmuseum

Gladiatoren Museum artikelen| ©tiqets
Gladiatoren Museum artikelen| ©tiqets

Als u wilt genieten van een uitstekende Romeinse tentoonstelling, mag u het interessante Gladiatorenmuseum, gelegen aan hetzelfde plein, niet missen. U kunt er verschillende wapens en de kleding van de gladiatoren uit die tijd bekijken. Je gaat terug in de tijd als je de epische gevechten van deze mannen herbeleeft.

Via een audiogids krijgt u details te horen over de soldaten die geweldige gevechten tot de dood voerden. U mag ook foto's maken van de mooie collectie die in deze kleine maar aantrekkelijke ruimte wordt tentoongesteld.

Het is duidelijk dat dit bezoek wat afwisseling geeft aan uw reis, en u kunt het met uw familie of vrienden doen. Het is ook een van de dingen die je in Rome met kinderen kunt doen; ze zullen vast gefascineerd zijn door de gladiatorenwapens en -kostuums.

Tickets en openingstijden van het Gladiatorenmuseum op het Piazza Navona

Het museum is elke dag geopend van 10 tot 19 uur en u kunt kaartjes krijgen aan de kassa of op de officiële website voor 12 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen van 6 tot 15 jaar.

Boek een tour langs de pleinen van Rome

Geniet van de verscheidenheid aan straat evenementen

Genieten van het Piazza Navona| ©Guy Sie
Genieten van het Piazza Navona| ©Guy Sie

Het Piazza Navona in Rome is de ideale plek als u, net als ik, van ongedwongen en originele evenementen houdt. Afhankelijk van wanneer u gaat, vindt u overdag markten met souvenirs of 's avonds shows van verschillende aard. Als u tijdens de feestdagen gaat, zult u zeker feesten en nog veel meer aantreffen.

Schilders en striptekenaars, zowel portretten als karikaturen, komen vaak op dit plein bijeen om hun talent te tonen. Zo krijg je een portret dat je je bezoek aan Italië nog meer zal doen koesteren. U zult zelfs muzikanten zien en horen die de artistieke en bohemienachtige sfeer die de wijk kenmerkt, nog verder opvoeren.

Boek een Vespa Nachttour door Rome

Maak foto's van de Neptunusfontein

Neptunes' fontein| ©kaffeeeinstein
Neptunes' fontein| ©kaffeeeinstein

De Neptunusfontein is een van de populaire fonteinen in Rome die zoet water bevat. Het is een attractie gelegen op het Piazza Navona in Rome en is een populaire toeristische attractie. Ik garandeer u dat de foto's die u van deze architectonische bezienswaardigheid maakt, de beste fototour van Rome waardig zullen zijn.

U zult volledig onder de indruk zijn van de werken van verschillende Italiaanse kunstenaars die in de loop der eeuwen hebben deelgenomen aan de vorming ervan. Onder hen Giacomo della Porta, die het ontwierp, en Gregorio Zappalà samen met Antonio della Bitta, die het afmaakte.

Aanvankelijk had de fontein van Neptunus geen beelden, maar alleen een wit marmeren bassin. Er werden echter grote beelden toegevoegd om harmonie te brengen in alle fonteinen die dit plein domineren. Daarom is het zeer opvallend geworden en meer dan een blik waardig.

Boek een tour langs de pleinen en fonteinen van Rome

Bekijk het luxueuze Pamphili Paleis

Buitenkant van het Pamphili Paleis| ©Flávio Cruvinel Brandão
Buitenkant van het Pamphili Paleis| ©Flávio Cruvinel Brandão

Je krijgt niet elke dag de kans om een authentiek oud paleis als het Palazzo Pamphili te zien. Maar op het Piazza Navona in Rome heb je die mogelijkheid binnen handbereik. U zult versteld staan van de elegantie van het imposante bouwwerk dat bestaat uit 3 gebouwen van elk 3 grijze verdiepingen.

Er is de centrale, met een balkon ondersteund door 4 kolommen boven het portaal, en één aan elke kant. De ramen verschillen per verdieping, maar ze geven allemaal een unieke en mooie bouwstijl weer. Het wapenschild, dat de familie Pamphili identificeert, prijkt op het bouwwerk en heeft 3 lelies boven de duif die een olijftak in zijn snavel houdt

Toen het in 1650 werd voltooid, was het de adellijke residentie van de familie Pamphili, maar sinds 1920 wordt het gebruikt voor de Braziliaanse ambassade in Italië. Wat zijn functie ook is, u zult het willen zien en er een paar foto's voor willen maken.

Ontdek het geheime Stadio Domiziano

Bezoek aan het Domiziano Stadion| ©Allie Caulfield
Bezoek aan het Domiziano Stadion| ©Allie Caulfield

Ik wil je een interessant geheim of rariteit vertellen over de Piazza Navona die je waarschijnlijk niet wist. Daaronder, op precies 4,50 meter, bevinden zich de resten van het oude Stadio Domiziano, uitgeroepen tot Unesco erfgoed. Hoewel het niet meer bestaat, hebt u de mogelijkheid om de overblijfselen van de ruïnes te bezoeken.

De moderne stad heeft het vervangen en bijna begraven, maar het plein heeft zijn afmetingen en vorm behouden. In feite zijn de verschillende overblijfselen van het stadion te vinden in verschillende kelders van gebouwen. Ze zijn dus een extra optie voor de geheime plekken van Rome. Ontsnap aan de drukte en de chaos door deze archeologische sites te bezoeken met een audiogids, 3D-video's en panelen.

Zo kom je meer te weten over dat stadion van het vroegere keizerlijke Rome, dat plaats bood aan bijna 30.000 toeschouwers. U kunt zich het geschreeuw en de opwinding voorstellen die de plaats vulden voor de atletische prestaties die daar plaatsvonden. Om uw rondleiding te plannen gaat u naar de website van Stadio Domiziano, hoewel het een curiositeit is die u zeker te horen krijgt als u een rondleiding op het Piazza Navona boekt.

Geniet van een lekker dessert in een nabijgelegen gelato salon

Diverse soorten ijs| ©Lama Roscu
Diverse soorten ijs| ©Lama Roscu

Romeinse gelato proeven is niet iets wat je alleen kunt doen als je Rome in de zomer bezoekt. Tijdens een wandeling door de stad Rome is er niets beter dan het proeven van een lekker koud dessert. U kunt uzelf trakteren op een van de ijssalons in de buurt van het Piazza Navona. Terwijl u daar bent, kunt u kiezen uit een grote verscheidenheid aan smaken, naargelang uw smaak.

Ik verzeker u dat er in de verschillende plaatsen een aangename sfeer heerst en dat de service die zij bieden aan uw verwachtingen zal voldoen. De uitwerking van deze ijsjes omvat niet alleen presentaties die u zullen aantrekken en doen watertanden. Ze gebruiken ook een verscheidenheid aan natuurlijke vruchten en heerlijke ingrediënten van hoge kwaliteit.

Er zijn veel ijssalons die u kunt bezoeken, die zich op hetzelfde plein of vrij dichtbij bevinden. Maar, als je het beste ijs in Rome wilt proberen (en ik weet dat je dat wilt) kun je niet zomaar kiezen. Hier maak ik het u gemakkelijk om te kiezen door ten minste 2 plaatsen aan te bevelen:

  • Cremi Gelateria Artigianale: Het heeft zeer smakelijke ijsjes in hoorntjes met verschillende maten en prijzen. Hun ijsjes zijn handgemaakt en gebruiken een grote verscheidenheid aan vruchten, afhankelijk van het seizoen. Omdat het dicht bij het Piazza ligt, kunt u ervan genieten terwijl u naar de fonteinen kijkt.
  • Gelateria Tre Fontane: Hun handgemaakte ijsjes zijn van uitstekende kwaliteit en hebben een zeer betaalbare prijs. Ze hebben verschillende smaken, waaronder chocolade, tiramisu en pistacchio. Geniet van deze ijsjes terwijl je op het prachtige Piazza Navona van Rome zit.

Mis de charme van de Moorse fontein niet

Fontein van Moro| ©Lufke
Fontein van Moro| ©Lufke

De fontein van Moro, gevoed door maagdelijk water, *heeft een niet te missen charme. Om het te zien hoeft u alleen maar naar het zuidelijke uiteinde of de zijkant van het brede Piazza Navona te gaan. De decoratie bestond vroeger uit maskers, draken en tritons, dankzij het opvallende werk van kunstenaars uit de 16e eeuw.

In 1874 werd het echter gerenoveerd tot het ontwerp dat tot op heden overheerst. Gian Lorenzo Bernini kreeg de opdracht een zwembad te maken dat het ontwerp van het vorige bassin kopieerde. Het door de kunstenaar Giannantonio Mari gebeeldhouwde beeld werd in het midden van het zwembad geplaatst.

Dit representatieve beeld is van een Moor die de staart en het hoofd van een dolfijn in zijn handen houdt. Daar komt het water uit, uit de poten van het beeld. Als u 's avonds gaat, zult u merken dat de verschillende gekleurde lampjes die deze stukken verlichten een extra positief tintje geven.

Geniet van het lokale eten in een goed restaurant

Genieten van pizza| ©Krisp Cut
Genieten van pizza| ©Krisp Cut

Als u veel tijd doorbrengt met ronddwalen op het Piazza Navona van Rome en omgeving, is het logisch dat u wilt eten. Gelukkig zijn er verschillende restaurants in de buurt die meerdere gerechten aanbieden die de voortreffelijkheid van de Italiaanse gastronomie onthullen.

Probeer verschillende pasta's, pizza's, hapjes en andere gerechten die uw smaakpapillen zullen verrukken. Door de bevoorrechte ligging van dit toeristische gebied zijn de prijzen meestal hoger dan in andere plaatsen. Maar geloof me, het uitzicht, de sfeer, de attente vriendelijke bediening en de kwaliteit van het eten rechtvaardigen wat u betaalt.

Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, moet je natuurlijk goed kiezen in welk restaurant je gaat eten. Ik beveel 2 specifieke plaatsen aan die u kunt toevoegen aan de beste plaatsen om te eten in Rome:

  • Tucci: Het onderscheidt zich door zijn toeristische sfeer, zijn pasta's, zijn risotto, zijn pizza's en de uitstekende service van het personeel. Vanaf hier kunt u direct op het plein kijken en, als u wilt, op een openluchtterras eten. Als u veganist of vegetariër bent, vraag dan naar hun speciale menu's.
  • Bernini: Met een goede prijs-kwaliteitverhouding onderscheidt het zich vooral door zijn ravioli, lasagne en pizza's. De obers bieden eersteklas service, dus u voelt zich op uw gemak en u zit zo op het plein.

Neem leuke souvenirs mee naar huis van L'Artigianato

Op zoek naar een souvenir bij L'Artigianato| ©ArtiganatoItalia
Op zoek naar een souvenir bij L'Artigianato| ©ArtiganatoItalia

Ik kan geen betere manier bedenken om je rondleiding over het Piazza Navona van Rome af te sluiten dan met een bezoek aan een souvenirwinkel. Hoewel er verschillende zijn, is een van mijn favorieten L'Artigianato, met zeer betaalbare prijzen. U vindt er ook een grote verscheidenheid aan geschenken die u mee naar huis wilt nemen.

Zo zijn er enkele handgemaakte houten stukken en enkele boeiende keramische beeldjes. Alles wat u vindt heeft te maken met Italië en Rome, en veel van deze details zijn volledig origineel. Terwijl andere kopieën van goede kwaliteit zijn die u misschien toch wilt bezitten.

Het is de moeite waard uw bezoek te vereeuwigen en iets mee te nemen dat een leven lang meegaat. Als u iets bijzonders wilt, aarzel dan niet om het in deze winkel te zoeken.