11 Kerstdingen om te doen in Rome

Kerstmis maakt van Rome een (nog) magischere stad: mis de volgende lijst met must-see plekken om een paar dagen in een film door te brengen niet.

Alex Grande

Alex Grande

9 minuten lezen

11 Kerstdingen om te doen in Rome

De kerstboom in het Colosseum | ©Getty

Rome is een geweldige bestemming waar het hele jaar door van alles te doen en te zien is, maar als ik één stad in Europa zou moeten kiezen om Kerstmis te vieren, dan zou het zeker de Eeuwige Stad zijn.

Naast de mogelijkheid om evenementen bij te wonen die typisch zijn voor de katholieke viering van Kerstmis, kun je genieten van de prachtige verlichting van de stad, de kerstmarkten, indrukwekkende kerststallen... lees verder en ik vertel je 10 dingen die je moet doen voor een perfecte kerst in Rome:

1. Slenter over de kerstmarkten van Rome

Kerstmarkt Piazza Navona| ©Jamie Heath
Kerstmarkt Piazza Navona| ©Jamie Heath

De meest typische kerstmarkt is die op Piazza Navona. Hier maakt de markt zich vanaf begin december op voor Kerstmis met kraampjes die speelgoed, handgemaakte kunstnijverheid, gepofte kastanjes en typische zoetigheden verkopen. Het plein heeft ook een draaimolen en een enorme kerststal, evenals een troon waar de kerstman de kinderen ontvangt.

Het plein staat vol met straatartiesten en schilders en je kunt de prachtige verlichting bewonderen van de Fontein van de Vier Rivieren, de kerk van Sant'Agnese in Agone en het Palazzo Pamphili, de mooiste voorbeelden van Romeinse barokarchitectuur. Op Piazza Ankara wordt ook een kerstmarkt gehouden, waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat, met kraampjes die fair trade producten en antiek verkopen.

Om er zeker van te zijn dat je de meest charmante plekjes niet mist, kun je het beste een van de beste rondleidingen door Rome nemen, altijd onder begeleiding van een deskundige gids die je de hoekjes en pleinen laat ontdekken die je niet mag missen.

Boek een rondleiding door Rome

2. Verken het Vaticaan en ontvang de urbi et orbi van de paus persoonlijk

Luchtfoto Urbi et Orbi-zegening| ©Michael Beat
Luchtfoto Urbi et Orbi-zegening| ©Michael Beat

Wat je overtuigingen ook zijn, als je Rome bezoekt in de kersttijd, is het bijwonen van de boodschap van de paus in het Vaticaan een prachtige en vredige ervaring. De pauselijke urbi et orbi wordt op 25 december 's middags uitgesproken in Vaticaanstad en de toespraak is gratis bij te wonen, maar de drukte is zo groot dat je vroeg op moet staan als je een plaatsje wilt bemachtigen op het Heilige Stoel-plein.

Een andere optie als je het Vaticaan bezoekt, is het bijwonen van de mis in de Sint-Pietersbasiliek zelf, waarvoor je ruim van tevoren een kaartje moet kopen. Het is zo moeilijk om bij dit evenement te komen dat ik bijna zou zeggen dat het niet de moeite waard is, maar voor veel mensen is het de belangrijkste reden om met kerst naar Rome te gaan.

En als je toch in de buurt bent, mag je de Vaticaanse Musea binnen niet missen om, naast andere kunstwonderen, de Sixtijnse Kapel te bewonderen. Je kunt hiervoor een kaartje kopen voor de Vaticaanse Musea of een rondleiding door het Vaticaan nemen.

Boek skip de lijn tickets voor het Vaticaan

3. Geniet van de lichtjes van de stad aan boord van de sightseeingbus

Kerstverlichting| ©AHLN
Kerstverlichting| ©AHLN

Sommige steden zoals Londen of Parijs kunnen bogen op een aantal zeer elegante kerstversieringen en -verlichting, maar geen enkele brengt de geest van Kerstmis zo goed over als die in Rome. De lichtjes die het historische centrum versieren geven de oude straten een speciaal aura, en gewoon wandelen langs de Via del Corso, Via Cola di Rienzo of Via Ottaviano onder de kerstkleuren is een ervaring die je altijd bij zal blijven.

De belangrijkste monumenten en gebouwen van de stad zijn waar de kerstverlichting echt schittert: die van het Vaticaan of Santa Maria Maggiore zijn enkele van de gebouwen die de meeste indruk op me maakten tijdens mijn bezoek.

Het kerstlichtjesseizoen begint officieel op 8 december en duurt tot 6 januari, een heel speciale dag in Italië waarop cadeautjes worden uitgedeeld door de Befana (de heks die de plaats inneemt van de Drie Wijzen). Een goede manier om de lichtjes van de stad te ontdekken is door een bustour te nemen om comfortabel door de stad te toeren en de speciale kerstverlichting te zien. Als je zin hebt in dit plan, kun je kijken wat de beste toeristenbussen in Rome zijn.

Reserveer je plaats in de sightseeingbus van Rome

4. Woon de mis bij in het Pantheon

Uitzicht op het Pantheon| ©Benjamín Mejías Valencia
Uitzicht op het Pantheon| ©Benjamín Mejías Valencia

Als je het idee van het bijwonen van een kerstmis in Rome leuk vond, dan raad ik je aan om de mis bij te wonen die op kerstavond in het Pantheon wordt opgedragen. De mis wordt om middernacht opgedragen in het Italiaans, bij kaarslicht, met een klein koor, wat het een erg leuke ervaring maakt.

Natuurlijk raad ik je aan om er om 23.00 uur of zelfs eerder te zijn om een plaatsje te bemachtigen, want het Pantheon loopt vrij snel vol. Het is koud binnen, dus vergeet niet om een goede jas mee te nemen om je avond aangenamer te maken.

Al met al is het Pantheon van binnen bezoeken een wonder: de majestueuze recordbrekende koepel en de indrukwekkende architectuur zullen je met open mond laten staan. Om er het meeste uit te halen, ga je mee met een rondleiding door het Pantheon in Rome.

Boek een rondleiding door het Pantheon

5. Proef het traditionele kerstmenu van Rome

Romeins restaurant met Kerstmis| ©Marco Verch
Romeins restaurant met Kerstmis| ©Marco Verch

In Rome wordt op kerstavond traditioneel gegeten vóór de mis van middernacht, die bekend staat als het 'Feest van de Zeven Vissen', waarbij een verscheidenheid aan vis en zeevruchten wordt gegeten volgens een middeleeuws gebruik om te vasten van rood vlees en zuivelproducten. Een paar aanbevolen restaurants voor reserveringen op kerstavond zijn Crispi 19 (naast de Trevifontein) of L'Uliveto in het Waldorf Hotel Roma Cavalieri.

De typische Romeinse kerstmaaltijd is abbacchio, een gerecht van lamsvlees geroosterd met knoflook, rozemarijn en ham, geserveerd met aardappelen en groenten, en meestal vergezeld van een voorgerecht van gnocchi alla romana, die enigszins verschilt van andere soorten gnocchi. Het traditionele dessert is pangiallo, een zoet brood gevuld met walnoten, dadels, chocolade en honing.

Dit alles wordt beter uitgelegd (en veel beter geproefd) als je een foodtour door Rome neemt. Als je een paar dagen in de stad bent en niet weet waar je moet gaan lunchen of dineren, vind je in dit artikel een lijst met mijn favorieten op 10 plaatsen om te eten in Rome.

Boek een rondleiding door Rome

6. Maak een foto bij de kerstboom van het Colosseum en bezoek de arena.

Kerstboom van het Colosseum| ©Images George Rex
Kerstboom van het Colosseum| ©Images George Rex

De kerstbomen die naast monumenten en belangrijke gebouwen in Rome staan, zijn meestal gewoon verlicht, maar daarom niet minder mooi. Een goed voorbeeld is de 22 meter hoge boom die elk jaar naast het Colosseum wordt geplaatst. De plechtigheid van de plek geeft deze decoratie een zekere kerstmagie en je kunt een speciale foto maken met het Colosseum op de achtergrond.

En als je hier toch bent, mag je het Colosseum binnenin niet missen en wordt dit automatisch het hoogtepunt van je reis (geloof me, het Colosseum binnenin is veel majestueuzer dan je je kunt voorstellen). Ik raad je aan om of een online ticket voor het Colosseum te kopen of een rondleiding door het Colosseum en het Forum Romanum te nemen. Hier is een link waar je de beste ervaringen kunt vinden die je kunt hebben in het Colosseum.

Andere kerstbomen die de moeite waard zijn tijdens je reis naar Rome zijn die op het Sint-Pietersplein, imposant en overvloedig versierd, en mijn persoonlijke favoriet, die op het Piazza Venezia.

Boek een rondleiding door het Colosseum

7. Bewonder de kerststallen in de kerken van Rome

Kerststal in het Vaticaan| ©jennicatpink
Kerststal in het Vaticaan| ©jennicatpink

De traditie van het maken van kerststallen ontstond natuurlijk in Italië, door toedoen van de "presepi" van de heilige Franciscus van Assisi, toen hij met Kerstmis 1223 de eerste kerststal maakte om de mis te vieren, met stro, hooi, een ezel en een os. Deze gebeurtenis werd een traditie toen andere steden deze elementen vervingen door beeldjes, die in eerste instantie met de hand werden gemaakt.

In Rome wordt de traditie groots gevierd en kun je een aantal echt indrukwekkende kerststallen bewonderen. Een goed voorbeeld hiervan is de kerststal in de Basiliek van Santa Maria Maggiore, waar een marmeren scène bewaard is gebleven die in 1290 werd gebeeldhouwd door de beeldhouwer Arnolfo di Cambio.

Een idee voor een kerstplan is om een rondleiding door Rome te nemen om een aantal van de vele kerststallen in kerken en op pleinen te bekijken. Ik raad die op het Sint-Pietersplein aan, de Spaanse Trappen op Piazza di Spagna, de kerk van Santi Cosma e Damiano (in Via dei Fori Imperiali), de kerk van San Carlo al Corso (in Via del Corso), de kerk van Santa Maria del Popolo (Piazza del Popolo) en die op Piazza Navona.

Boek een rondleiding door de Basiliek Santa Maria Maggiore

8. Ga naar een kerstconcert

Kerstconcert| ©Steven Lozano
Kerstconcert| ©Steven Lozano

Met kerst naar klassieke muziek luisteren is een traditie in veel gezinnen. Vooral in Spanje heb je waarschijnlijk wel eens het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker op tv gezien.

Als je net op magische wijze terug bent gebracht naar je herinneringen aan de voorbije kerst, zul je blij zijn om te weten dat je tijdens je reis naar Rome tijdens deze viering in een aantal kerken van de stad naar live klassieke muziek kunt luisteren. Ik raad vooral de concerten in de Chiesa di Sant'Antonio dei Portoghesi, Santa Maria ai Monti en Sant'Ignazio aan.

Het Auditorium van de Conciliazione, vlakbij het Vaticaan, heeft een programma met kerstconcerten, en op Piazza Navona zijn er vaak concerten van koren die je op het nippertje kunt vinden.

Boek tickets voor een operaconcert in Rome

9. Verdwaal in de Galleria Borghese om de decemberkou buiten te houden

Gevel van de Borghese Galerij| ©Leon Reed
Gevel van de Borghese Galerij| ©Leon Reed

De Borghese Galerij is zeker een van de dingen die je moet doen en zien in Rome. Gelegen in het midden van een idyllische tuin die wordt beschouwd als de long van Rome, zul je geen moeite hebben om de spectaculaire gevel te vinden die wordt bewaakt door sprookjesachtige tuinen.

Je ziet er enkele van de beroemdste klassieke beeldhouwwerken uit de geschiedenis, zoals de Verkrachting van Proserpina of Apollo en Daphne. Waarom is dit een must-see? De kamers en het paleis zelf zijn een kunstwerk. Bovendien is het een veel minder populaire toeristische plek, je kunt er praktisch alleen rondlopen (zitplaatsen zijn zeer beperkt) en de ervaring is uniek. Een rondleiding door de Borghese Gallery is de beste manier om het van binnen te zien.

Maak aan de andere kant van de gelegenheid gebruik om op de terugweg rond de Villa Borghese en het meer te wandelen en als het weer het toelaat, huur dan een boot om van een zonnige winterochtend te genieten.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

10. Proef de typische kerstsnoepjes

Panetone| ©N i c o l a
Panetone| ©N i c o l a

Ben je een zoetekauw? Dan heb je de juiste plek gekozen om Kerstmis door te brengen. Hier is een reeks lekkernijen om te proberen:

  • Pandoro, een stervormig zoet brood bestrooid met poedersuiker, meestal gegeten als ontbijt gedoopt in koffie.
  • De klassieke panettone, een ander zoet brood gevuld met gedroogd fruit, sultana's of chocolade en bedekt met geraspte amandelen.
  • Panforte, een fruittaart op smaak gebracht met kruidnagel en andere specerijen, oorspronkelijk uit Siena.
  • Panpepato, vergelijkbaar met panforte maar met een sterkere gembersmaak.

Terwijl je over de middeleeuwse markten slentert, zie je allerlei soorten kerstkoekjes, in alle vormen en kleuren, die je maag en je hart zullen vullen met de kerstsfeer.

Vergeet niet dat er voor de meest veeleisende fijnproevers deze gastronomische tour door Trastevere is die je dichter bij de meest originele smaken van de stad brengt door de hand van een expert en je kunt ook de gastronomische tour en wijnproeverij in het Vaticaan proberen.

Boek een gastronomische tour en wijnproeverij in Vaticaanstad

11. Ga schaatsen op een iconisch monument in Rome

Schaatsen in Rome| ©Jacqueline Poggi
Schaatsen in Rome| ©Jacqueline Poggi

Hoewel de temperaturen in Rome zelden koud genoeg worden om sneeuw te zien met Kerstmis, zijn er overal in de stad ijsbanen waar je kunt genieten van een traditionele manier om de middag door te brengen.

De ijsbaan die ik het mooist vond, was die bij Castel Sant'Angelo, het mausoleum van de familie van keizer Hadrianus, nu een museum. Je hebt het als achtergrond terwijl je schaatst. Als je ook het kasteel zelf van binnen wilt bekijken (wat ik 100% aanbeveel) laat ik hier de informatie over het kasteel achter. Castel Sant'Angelo Rome tickets: beschikbare opties en hoe ze te kopen.

Een andere optie is de schaatsbaan van het Auditorium Parco della Musica, geïnstalleerd buiten dit muziekcentrum in de stad, of die op de kerstmarkt op Piazzale Ankara, waar je kunt schaatsen na een middag winkelen.

Boek tickets voor Kasteel Sant'Angelo