Rome in augustus: de beste dingen om te doen om er het beste van te maken

Augustus is een van de drukste maanden in de Italiaanse hoofdstad. Als je van plan bent om in augustus naar Rome te gaan, lees dan zeker wat je allemaal kunt doen om er het beste van te maken.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

10 minuten lezen

Rome in augustus: de beste dingen om te doen om er het beste van te maken

Piazza Fontana di Trevi in Rome | ©Michele Bitetto

Als je in augustus naar Rome reist, houd er dan rekening mee dat het een erg warme maand is, maar maak je geen zorgen, er zijn activiteiten die je kunt doen om aan de hitte te ontsnappen.

Het beste aan de evenementen die deze maand plaatsvinden is dat iedereen welkom is, ook toeristen. Hoewel er in deze prachtige stad het hele jaar door genoeg te zien en te doen is. Lees zeker deze gids om het meeste uit je vakantie in Rome in augustus te halen.

1. Haal het meeste uit Ferragosto, dat in het hele land wordt gevierd

Genieten van Ferragosto| ©John Prato
Genieten van Ferragosto| ©John Prato

Jarenlang heeft Ferragosto toeristen verrast, omdat het een tijd is waarin Italianen het beste uit hun vakantie halen. Het wordt gevierd vanaf 15 augustus en is een tijd waarin grote lunches en feesten worden gepland in verschillende delen van Rome en in heel Italië. Normaal gesproken gaan de burgers liever naar de Italiaanse kusten, maar er zijn ook feesten in de hoofdstad.

Maak je geen zorgen als je gaat wandelen en sommige winkels zijn gesloten of er zijn niet veel Romeinen op straat. Tijdens Ferragosto kunt u op sommige pleinen markten vinden of grote groepen mensen die van hun zomervakantie profiteren.

Een van de grootste voordelen voor toeristen tijdens Ferragosto is dat veel beroemde bezienswaardigheden minder druk zijn. Daarom kun je de lange wachtrijen vermijden die je op andere dagen in augustus wel ziet.

De Gran Ballo is een van de beste activiteiten tijdens Ferragosto

Toeristen die de Romeinse pleinen niet bezoeken of niet opletten wat er in de straten van de stad gebeurt, missen de Gran Ballo di Ferragosto. De naam maakt duidelijk dat het een festival in een festival is, een manier voor de Romeinen om Ferragosto te vieren.

De Gran Ballo bestaat uit verschillende evenementen die plaatsvinden in verschillende delen van de stad, waaronder de beste pleinen van Rome. Op plaatsen zoals Piazza del Popolo worden dansvoorstellingen van verschillende genres gegeven.

Boek een tour langs de pleinen en fonteinen van Rome

2. Geniet van een nachtelijke rondleiding in Castel Sant'Angelo in augustus

Castel Sant'Angelo| ©Diego Albero Román
Castel Sant'Angelo| ©Diego Albero Román

Castel Sant'Angelo is een van de beroemdste monumenten in Rome en je kunt het het hele jaar door bezoeken. De reden dat ik je aanraad om in augustus te gaan, is dat je het in deze maand 's nachts kunt bezoeken. Naast de mogelijkheid om de verlichte buitenkant te zien, is het mogelijk om van 19.30 tot 23.00 uur naar binnen te gaan. Kaartjes kosten rond de 12 €.

Er zijn veel Romeinse monumenten waar je terecht kunt als de zon al onder is en de maan de hoofdrol speelt aan de hemel. Ik raad je aan je kaartjes voor het Castel de Sant'Angelo te reserveren om dit fantastische mausoleum niet te missen.

Binnen in het kasteel zie je vaak de verdedigingswerken en de gevangenissen waar mensen die hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt, werden opgesloten. Er zijn ook versierde kamers, bibliotheken en nog veel meer. Het is een geweldige optie om dit historische gebouw 's nachts te bezoeken. Het is ook mogelijk om in juni, juli en september een nachtelijke rondleiding te volgen.

Boek tickets voor Castel Sant Angelo

3. Bekijk elk detail van de Vaticaanse Musea op avonden in augustus

De Vaticaanse Musea bezoeken| ©Ana Rey
De Vaticaanse Musea bezoeken| ©Ana Rey

Net als bij Castel Sant'Angelo is het ook een goed plan om kaartjes te boeken voor de Vaticaanse Musea als ze 's avonds open zijn. Dit soort rondleidingen zijn in augustus elke dag beschikbaar. Het avondprogramma begint om 19.00 uur en eindigt om 23.00 uur (de galerijen zijn open vanaf 22.30 uur) en is geldig van half april tot oktober.

Als je de Musea in Rome wilt bezoeken, moet je weten dat er overdag veel mensen zijn, waardoor het niet mogelijk is om elke decoratie binnen in detail te bekijken. Tijdens de nachtelijke rondleidingen zijn er echter niet veel mensen, het aantal mensen is minder dan 100.

Met veel minder bezoekers in de gangen heb je de gelegenheid om te stoppen en te kijken naar de schilderijen op de plafonds en muren, en de decoraties. Bovendien is de Sixtijnse Kapel inbegrepen in de nachtrondleiding.

Boek je ticket voor de Vaticaanse Musea

4. Geniet van de sneeuw midden in de zomer naast de Basiliek van Santa Maria Maggiore

Voorgevel van de Basiliek van Santa Maria Maggiore| ©Pierre Selim Huard
Voorgevel van de Basiliek van Santa Maria Maggiore| ©Pierre Selim Huard

Een van de basilieken van Rome is de Basiliek van Santa Maria Maggiore of Santa Maria Maggiore, ook bekend als Santa Maria della Neve. Elke 5 augustus wordt hier een wonder gevierd dat de Maagd zou hebben verricht nadat ze was verschenen in de droom van paus Liberius. Volgens de legende vroeg de Madonna op 4 en 5 augustus 358 na Christus aan de paus om een kerk voor haar te bouwen en op de ochtend van 5 augustus sneeuwde het op de plek waar later de basiliek werd gebouwd.

Hierdoor herdenken gelovigen het wonder van de sneeuw in augustus op het plein voor de basiliek. Tijdens de viering wordt een geluids- en lichtshow georganiseerd en zien de aanwezigen een kunstmatige sneeuwval, dus je hoeft Rome niet in de winter te bezoeken om sneeuw te zien.

Boek je rondleiding door de Basiliek van Santa Maria Maggiore

5. Vier de dag van Maria Hemelvaart

Binnen in de kerk van Santa Maria dell'Anima| ©Rome Sightseeing
Binnen in de kerk van Santa Maria dell'Anima| ©Rome Sightseeing

Volgens de katholieke traditie is Maria op 15 augustus ten hemel gevaren en daarom wordt deze dag door gelovigen gevierd. Omdat veel mensen in Rome katholiek zijn en het Vaticaan zich daar bevindt, worden overal in de stad vieringen gehouden.

Een van de bekendste activiteiten in Rome voor Maria Hemelvaart is de mis die plaatsvindt in dezelfde basiliek waar het wonder van de sneeuw wordt herdacht. Een kardinaal die door de paus zelf is gestuurd, komt naar de basiliek van Santa Maria Maggiore om een bloemenoffer te brengen en te bidden.

Omdat Ferragosto samenvalt met deze religieuze viering, is het normaal dat veel Romeinen van de feestdag profiteren om hun vakantie te beginnen. Als je gelovig bent, heb je de mogelijkheid om een van de vieringen in de kerken van Rome bij te wonen.

Boek je rondleiding naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore

6. Woon operavoorstellingen bij in een unieke omgeving

Opera bij Caracalla| ©Leigh Williams
Opera bij Caracalla| ©Leigh Williams

Stel je voor: een podium als geen ander en optredens van opera- en balletexperts. Als je Rome in augustus bezoekt, hoef je het je niet alleen maar voor te stellen, want de voorstellingen van het Teatro dell'Opera di Roma vinden begin augustus plaats in de Thermen van Caracalla.

Tijdens de voorstelling is het normaal dat je andere buitenlandse toeristen tegenkomt die besluiten om aan deze activiteit deel te nemen. Deze voorstellingen garanderen de kwaliteit die het beroemde Romeinse theater kenmerkt. De ruïnes van de thermen vullen de voorstellingen aan en maken je ervaring uniek.

Elke dag treedt er een andere artiest op, de voorstellingen worden aangekondigd op de website van het Teatro dell'Opera di Roma. Ticketprijzen beginnen bij €25 en sommige zijn meer dan €135.

Andere voorstellen

Maar niet alleen in de Terme di Caralla kun je genieten van een operavoorstelling, je kunt ook een operavoorstelling in de open lucht zien op het Borromini Terras, een dakterras in de prachtige omgeving van Piazza Navona.

Andere goedkopere opties zijn het operaconcert in het Palazzo Santa Chiara in Rome of het operaconcert in de Valdens kerk.

Boek je tickets voor een operaconcert in Rome

7. Bekijk een Italiaanse of internationale film op het Tibereiland

Voorbereiden op het filmfestival| ©Larry Koester
Voorbereiden op het filmfestival| ©Larry Koester

De zomer is de perfecte tijd om dingen buiten te doen, vooral als het op een koele plek is, zoals bij een rivier. Het Tibereiland ligt in de rivier de Tiber, op minder dan 5 kilometer van Rome, en elke zomer wordt daar een filmfestival gehouden. Er worden korte films en speelfilms uit Italië en andere landen vertoond.

Er zijn tientallen vertoningen op dit evenement en er is zelfs een competitie voor Italiaanse korte films gepland. Als je wilt genieten van kwaliteitscinema met interessante thema's, dan is dit iets origineels om te doen in Rome in augustus. En als je een liefhebber bent van de zevende kunst, vergeet dan niet dat je ook kaartjes kunt reserveren voor Cinecittà World in Rome.

Boek je kaartjes voor Cinecittà World in Rome

8. Geniet van de muziek op het Villa Ada Rome festival

Op het Villa Ada Rome Festival| ©VillaAda
Op het Villa Ada Rome Festival| ©VillaAda

De oorsprong van dit muziekfestival gaat meer dan tweeënhalf decennia terug en loopt tot half augustus. Gedurende de eerste twee weken van de maand heb je de mogelijkheid om muziekgenres bij te wonen en te beluisteren, variërend van compositie tot Italiaanse indie.

Elke editie van het festival heeft een andere titel, wat je een voorproefje geeft van waar je van kunt genieten. Dit is een groot cultureel evenement met meestal meer dan 60 concerten, culturele debatten en ontmoetingen. Het programma verandert elke dag, dus er is voor elk wat wils.

Kaartjes voor de concerten zijn niet elke dag even duur, ze variëren naargelang de artiest die optreedt en variëren vanaf €10. Het Villa Ada Roma festival vindt plaats aan de Via di Ponte Salario, ongeveer 5 kilometer van het centrum van Rome.

9. Versla de hitte met een goede gelato en leer hoe je die maakt

Lang leve het ijs| ©Rahul Pandit
Lang leve het ijs| ©Rahul Pandit

Rome is de perfecte plek om te genieten van het beste ijs en wat is er beter dan midden in de zomer? In de Italiaanse hoofdstad zijn er veel ijssalons, ik raad je aan om van je toetje te genieten in een park, in de parken van deze stad zijn verschillende dingen te doen.

In de zomer hebben Romeinse ijssalons smaken die bereid zijn met typisch fruit van deze tijd van het jaar, zoals meloen, aardbei en kers. Na je dagelijkse rondje hardlopen (of op een ander moment van de dag) heb je de mogelijkheid om je gehemelte te verwennen met een Italiaanse gelato. Je kunt je ook inschrijven voor een cursus gelato en pasta maken, waar je de authentieke techniek van het maken van heerlijke Italiaanse gelato leert.

Boek je cursus gelato maken in Rome

10. Mis de culturele evenementen in de hele stad niet!

Zomerfeest Rome| ©Rockon.it
Zomerfeest Rome| ©Rockon.it

Estate Romana is een zomerfestival dat is opgezet om toeristen naar de stad te lokken. Omdat de maanden juni, juli en augustus erg warm zijn, gaan mensen liever naar de Italiaanse kust. Dit festival is echter een goede reden om in de hoofdstad te blijven.

Estate Romana omvat een breed scala aan activiteiten, van theater tot lezingen en museumbezoeken. Alle evenementen zijn gratis en het programma is breed, dus er zijn mogelijkheden voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Als je in augustus in Rome bent, ga dan naar de website van Estate Romana en bekijk het culturele programma. Er worden ook activiteiten georganiseerd in juni en juli.

Zomertemperaturen in Rome

Genieten van de zomer| ©David Ramírez
Genieten van de zomer| ©David Ramírez

Houd er rekening mee dat juli en augustus in Rome de warmste maanden zijn met een gemiddelde dagtemperatuur van meer dan 30°C. Bovendien, als de luchtvochtigheid hoog is, wordt de thermische sensatie veel hoger, tot het punt dat je je overweldigd voelt.

Naast Ferragosto, is een van de redenen waarom sommige bedrijven sluiten de hitte. Hun eigenaars willen het koel houden en houden daarom hun winkels gesloten tot de temperaturen beginnen te dalen.

Boek een Vespa tour door Rome

Zijn er veel toeristen in Rome in augustus?

Slenteren door Rome| ©Jordan Rowland
Slenteren door Rome| ©Jordan Rowland

Rome is een stad waar het hele jaar door veel te zien en te doen is en daarom is er altijd veel toerisme. Vooral juli en augustus zijn de drukste maanden voor toeristen, dus het is normaal om drukke straten en lange wachtrijen te zien. Italianen kiezen er ook voor om in deze tijd van het jaar te reizen, ze gaan naar de kust om van de zomer te genieten.

Het is niet omdat er veel toeristen zijn dat er geen dingen te doen zijn, alle activiteiten die hierboven worden genoemd zijn beschikbaar. Zo zijn er ook musea en andere plaatsen waar je elke maand van het jaar naartoe kunt gaan.

Boek een privétour door Rome

Zijn de prijzen in Rome te hoog in augustus?

Betaling berekenen| ©Karolina Grabowska
Betaling berekenen| ©Karolina Grabowska

Omdat Rome in augustus een drukbezochte stad is, moet je niet raar opkijken als je een hotel vindt met een hogere prijs dan in andere seizoenen, zoals de lente en de herfst. Ook besluiten sommige restaurants en winkels hun prijzen in deze maand te verhogen.

Als je aan het einde van de maand gaat , is er een kans dat de prijzen zijn gedaald, maar slechts een klein beetje.

Boek een elektrische fietstour door het verborgen Rome

Wat moet je meenemen voor een zomers bezoek aan Rome?

Je bagage inpakken| ©Oliur
Je bagage inpakken| ©Oliur

Om dit te beantwoorden moet je rekening houden met het seizoen, aangezien het zomer is, wat ik je aanraad om mee te nemen op je reis:

  • Lichte kleding.
  • Kleding om je hoofd te beschermen, zoals een hoed.
  • Zonnebril.
  • Zonnebrandcrème.
  • Comfortabele schoenen, maar niet te warm voor je voeten.

Vergeet ook niet een waterfles mee te nemen om water bij de hand te houden tijdens je activiteiten. Hydrateer voortdurend zodat de hitte geen invloed op je heeft en vergeet niet om op bepaalde momenten te gaan zitten en uit te rusten. Dit laatste kun je doen in een park, op een plein of bij een Romeinse fontein.

Ik hoop dat je geniet van een aantal van de bovenstaande evenementen tijdens je reis naar Rome in augustus. Goede reis!

Boek een Segway nachttour door Rome