Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Capitolijnse Musea van Rome tickets: alle informatie die je moet weten

Ik zal u vertellen wat u niet mag missen in de Capitolijnse Musea en u enkele tips geven over hoe u uw tickets tegen de beste prijs kunt krijgen.

Alex Grande

Alex Grande

7 minuten lezen

Capitolijnse Musea van Rome tickets: alle informatie die je moet weten

Binnen in de Capitolijnse Musea | ©Mike Bradley

De Capitolijnse Musea zijn de eerste ruimte gewijd aan kunst in de geschiedenis. Gelegen op de top van de Capitolijnse heuvel, zijn het twee gebouwen die een collectie kunst van de katholieke kerk bevatten, geschonken door Paus Sixtus IV.

Als u overweegt ze tijdens uw reis naar Rome te bezoeken, zal ik u vertellen hoe u dat moet doen:

De voordeligste optie

Rome Capitoline museum tickets

Toegang tot de Capitolijnse Musea zonder in de rij te hoeven staan en tegen de beste prijs

Ideaal als u het museum in uw eigen tempo wilt verkennen en niet aan een rondleiding wilt deelnemen. Met deze optie bespaart u tijd door de rijen aan de kassa over te slaan.

Uw tickets voor de Capitolijnse Musea online kopen is een zeer goede optie om u de wachtrijen voor de ingang te besparen en uw bezoek te verzekeren. Dit museum werkt met tijdslots om tickets te verdelen onder de bezoekers, dus ik raad u ten zeerste aan uw ticket op voorhand te kopen.

U kunt de zalen vol beeldhouwwerken, kunstvoorwerpen en archeologische overblijfselen uit het Romeinse Rijk in uw eigen tempo en zonder haast verkennen, want hoewel u een vaste toegangstijd hebt, kunt u zo lang in de gebouwen van het Capitolijnse Museum blijven als u wilt.

Waarom ik voor deze optie kies: het is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om de Capitolijnse Musea in uw eigen tempo te bezoeken. U hoeft zich niet aan de routebeschrijving van een gids te houden en u hebt de tijd om de bezienswaardigheden in uw eigen tempo te bezoeken.

Ik raad het aan als... je een zelf-gids bent of als je genoeg weet over de geschiedenis van Rome om geen gids nodig te hebben tijdens het bezoek.


De meest complete optie

Rome Capitoline museum rondleiding

Ontdek het museum met een deskundige gids

Dit is de beste optie om deel te nemen aan een rondleiding door de Capitolijnse Musea in het Engels. U doorloopt alle zalen met een gespecialiseerde gids die ervoor zorgt dat u optimaal van de rondleiding geniet.

Een andere manier om dit bezoek te doen is met een rondleiding door de Capitolijnse Musea, waar een professionele gids, een expert in de geschiedenis van het Romeinse Rijk, u meeneemt om de meest unieke kunstwerken en voorwerpen te zien die dit museum te bieden heeft.

Net als bij het kopen van tickets vooraf, kunt u met deze rondleiding de wachtrijen overslaan en krijgt u een volledig Engelstalige vertelling. Na de rondleiding kunt u op uw gemak ronddwalen in het museum als u nog steeds trek hebt in meer.

Een ding dat deze tour onderscheidt van de anderen is dat het wordt gedaan in een kleine groep van maximaal 13 personen, waardoor een hechte band met de gids en vermijdt het gedoe van deel uit te maken van een menigte van toeristen.

Waarom ik deze optie verkies: naar mijn mening is een rondleiding op een plaats met zo veel historische context en zo veel details altijd een goed idee. U zult alles wat u ziet kunnen begrijpen en een deskundige gids zal ervoor zorgen dat u de essentiële werken niet mist.

Ik raad het aan als... u beter wilt begrijpen en contextualiseren wat u ziet, en bovendien omringd wilt zijn door een kleine groep, wat het bezoek veel intiemer zal maken.


Koop uw ticket voor de Capitolijnse Musea aan de kassa

Capitool Zij-wolf standbeeld| ©Malditofriki
Capitool Zij-wolf standbeeld| ©Malditofriki

U kunt uw kaartjes kopen bij de kassa, die zich op de begane grond van het Palazzo dei Conservatori bevindt. De algemene toegang bedraagt 15 euro en de toegang met korting voor personen tussen 6 en 25 jaar of ouder dan 65 jaar 13 euro. Mijn aanbeveling, zowel voor deze ervaring als voor elk ander bezoek aan Rome waarvoor een kaartje nodig is, is om van tevoren online kaartjes te kopen.

Het enige voordeel van het kopen van kaartjes aan het loket is dat je het bezoek kunt improviseren en het kunt uitstellen tot het moment dat je er zin in hebt, maar in ruil daarvoor verlies je veel tijd in de rij en niets garandeert dat je een kaartje krijgt voor het tijdstip dat je wilt.

Wat te zien in de Capitolijnse Musea

Uitzicht vanaf het Tabularium| ©Andrés Alvarado
Uitzicht vanaf het Tabularium| ©Andrés Alvarado

De Capitolijnse Musea zijn verdeeld over twee gebouwen rond het Piazza del Campidoglio, en worden beschouwd als één museum waar u alles kunt zien: Romeinse bronzen en marmeren beelden uit de oudheid, indrukwekkende fresco's uit de middeleeuwen en de renaissance, en vanuit het museum heeft u een prachtig uitzicht op het Forum Romanum.

Hier is de routebeschrijving die ik heb gevolgd tijdens mijn bezoek aan het museum, dat ik speciaal voor mijn bezoek heb voorbereid om niets essentieels te missen:

Palazzo dei Conservatori

Begin uw bezoek door het gebouw tegenover het Nieuwe Paleis binnen te gaan. Op de binnenplaats kunt u de fragmenten bewonderen van de imposante Kolossus van Constantijn, een standbeeld dat vroeger een prominente plaats innam op het Forum Romanum.

Ga verder naar de Zaal van de Tapijten, ook bekend als de Troonzaal, omdat deze in de 18e eeuw werd gebruikt als commandoruimte van de paus van Rome. U ziet er indrukwekkende wandtapijten met historische scènes uit het oude Rome, en reproducties van werken van Rubens.

In de Zaal van de Zij-wolf staat een bronzen beeld uit omstreeks de 5e eeuw dat Romulus en Remus, de mythische stichters van Rome, voorstelt terwijl zij de zij-wolf zogen. Dit werk is het symbool van de stad en de hal is omringd door fasces, lijsten van magistraten die in marmer zijn gegraveerd.

In de andere zalen van het Palazzo dei Conservatori ziet u de Spinario, ook bekend als het "Kind van de doorn", en een tweede-eeuws bronzen beeld van keizer Marcus Aurelius te paard.

Iets heel subjectiefs: wat u niet mag missen in de Capitolijnse Musea is de Hal van de Ganzen. Het 'Hoofd van Medusa' van Bernini dat u daar kunt zien, heeft een bepaalde uitstraling die u (figuurlijk) in ontzag zal achterlaten.

Galleria Lapidaria

Het is een ondergrondse galerij waarin meer dan honderd stenen inscripties te zien zijn die zowel voor het openbare als het privé-leven in het Rome van de oudheid werden gebruikt. U kunt informatieve teksten lezen over graven, wetten, handel en militaire ordes.

Aan het eind van de galerij komt u bij het Tabularium, waar u een gedenkwaardig uitzicht heeft op het Forum Romanum.

Palazzo Nuovo

Dit is, naar mijn mening en naar de mening van veel mensen die de Capitolijnse Musea bezoeken, de vleugel van het museum die u zeker niet mag missen. Hier vindt u enkele van de mooiste marmeren beelden uit de geschiedenis van de kunst, en bij binnenkomst raakt u onder de hypnose van het beeld van Marforio, de god van de rivier, die u verwelkomt in een portiek geflankeerd door nissen bewoond door standbeelden in perfecte symmetrie met het ontwerp van de vloer. Een echte fantasie.

Vervolgens gaat u het paleis binnen en komt u in de Grote Zaal, waar nog het originele vergulde houten plafond te zien is. Op een zonnige dag geeft het licht door de ramen deze kamer een droomachtige aanblik, en creëert een sfeer die ik nergens anders in Rome heb aangetroffen.

Ter afsluiting van uw bezoek kunt u het beroemdste beeldhouwwerk van het hele museum bewonderen, het "Stervende Galata", dat een marmeren kopie is van het originele werk, dat nu verdwenen is.

Alex's Reizigerstip

De tunnel van de Galleria Lapidaria biedt een van de mooiste uitzichten van heel Rome: het Forum Romanum en zijn antieke ruïnes van dichtbij. Wat u ook doet tijdens uw bezoek aan de Capitolijnse Musea, u mag dit panoramische uitzicht niet missen.

Wat te overwegen alvorens te boeken

ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius| ©Mike Steele
ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius| ©Mike Steele
  • U ontvangt een bevestigingsmail wanneer u uw tickets of tour boekt op het door u opgegeven e-mailadres. Maak het open om te controleren of alles klopt, en mijn advies is om het goed zichtbaar te bewaren, want u zult het moeten laten zien aan de kassa of aan uw gids op het ontmoetingspunt.
  • U kunt de tickets op elk moment terugsturen of de tour annuleren, wat een voordeel is in vergelijking met het kopen van tickets op een andere manier. Echter, om een 100% restitutie te ontvangen, dient u dit 24 uur voor aanvang van de experience te doen. U zult de instructies in de bevestigingsmail zien.

Tips voor een bezoek aan de Capitolijnse Musea

Capitolijnse Musea Kamer| ©Mike Steele
Capitolijnse Musea Kamer| ©Mike Steele
  • Naast wat ik u in mijn routebeschrijving heb verteld, heeft het museum nog veel meer dingen die u kunt zien, zoals munten en juwelen uit de oudheid die u graag zult bekijken als u gepassioneerd bent door geschiedenis.
  • De Capitolijnse Musea zijn voor het publiek geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 19.30 uur, behalve op 24 en 31 december, wanneer zij om 14.00 uur sluiten. Op 1 januari, 1 mei en 25 december is het museum de hele dag gesloten.
  • U kunt foto's nemen in het museum, maar flitsers en statieven zijn niet toegestaan.
  • Als u een grote rugzak of tas bij u hebt, moet u die bij het loket achterlaten; dat kost 1 euro. Als je dat doet, vergeet dan niet kleingeld mee te nemen.
  • De dichtstbijzijnde metrohalte bij de Capitolijnse Musea is Colosseo (lijn B), op ongeveer 15 minuten lopen. Enkele nabijgelegen bushaltes zijn Teatro Marcello-Ara Coeli, Teatro Marcello, Piazza Venezia, Piazza Venezia-Ara Coeli, Fori Imperiali en Plebiscito.

Andere activiteiten die u kunnen interesseren

Na een bezoek aan de Capitolijnse Musea, als u dat nog niet heeft gedaan, raad ik u aan het Forum Romanum te bezoeken. Er zijn tal van rondleidingen en ervaringen die u meenemen om ze samen met het Colosseum te bezoeken, en u kunt meer lezen over tickets voor het Colosseum in Rome en rondleidingen in het Colosseum.

En als u een van die mensen bent die onvermoeibaar de musea bezoeken van de steden die u bezoekt, dan mag u de Vaticaanse Musea niet missen. De rijkdom van eeuwen en eeuwen kunst is de schat van haar collectie, die werken herbergt van Da Vinci, Titiaan, Caravaggio, Rafaël, en een must-see in Rome, de Sixtijnse Kapel.

Lees meer over hoe u uw Vaticaan tickets aan de beste prijs kunt krijgen of neem een rondleiding door het Vaticaan met een deskundige gids om het meeste uit uw bezoek te halen.