Capitolijnse Musea van Rome tickets: alle informatie die je moet weten

Ik vertel je wat je niet mag missen in de Capitolijnse Musea en geef je wat tips over hoe je je kaartjes voor de beste prijs kunt krijgen.

Alex Grande

Alex Grande

5 minuten lezen

Capitolijnse Musea van Rome tickets: alle informatie die je moet weten

Binnen in de Capitolijnse Musea | ©Mike Bradley

De Capitolijnse Musea zijn de eerste ruimtes gewijd aan kunst in de geschiedenis. Ze bevinden zich op de top van de Capitolijnse heuvel en zijn twee gebouwen die een verzameling kunst van de katholieke kerk bevatten, geschonken door paus Sixtus IV.

Als je erover denkt om ze tijdens je reis naar Rome te bezoeken, zal ik je vertellen hoe je dat het beste kunt doen:

De voordeligste optie

Rome Capitoline museum tickets

Toegang tot de Capitolijnse Musea zonder wachtrijen en tegen de beste prijs

Perfect als je het museum op je eigen tempo wilt verkennen en niet mee wilt doen aan een rondleiding. Met deze optie bespaar je tijd door de wachtrijen bij de kassa over te slaan.

Je tickets voor de Capitolijnse Musea online kopen is een zeer goede optie om de wachtrijen bij de ingang te vermijden en zeker te zijn van je bezoek. Dit museum werkt met tijdsloten om de kaartjes onder de bezoekers te verdelen, dus ik raad je ten zeerste aan om je kaartje van tevoren te kopen.

Je kunt de zalen vol beeldhouwwerken, kunstvoorwerpen en archeologische overblijfselen van het Romeinse Rijk in je eigen tempo en zonder haast verkennen, want ook al heb je een vaste toegangstijd, je kunt zo lang als je wilt in de gebouwen van het Capitool Museum blijven.

Waarom ik deze optie leuk vind: het is de makkelijkste en goedkoopste manier om het Capitool Museum in je eigen tempo te bezoeken. Je hoeft je niet te houden aan de route van een gids en je hebt de tijd om het museum in je eigen tempo te bezoeken.

Ik raad het aan als... je een persoon bent die op eigen houtje op pad gaat of als je genoeg weet over de geschiedenis van Rome om geen gids nodig te hebben tijdens het bezoek.

Koop je kaartje voor de Capitolijnse Musea bij de kassa

Capitool standbeeld van de wolvin| ©Malditofriki
Capitool standbeeld van de wolvin| ©Malditofriki

Je kunt je kaartjes kopen bij het loket op de begane grond van het Palazzo dei Conservatori. Algemene toegang is 15 €, en gereduceerde toegang voor mensen tussen 6 en 25 jaar oud of ouder dan 65 is 13 €. Mijn aanbeveling, zowel voor deze ervaring als voor elk ander bezoek aan Rome waarvoor je een kaartje nodig hebt, is om van tevoren online kaartjes te kopen.

Het enige voordeel van tickets kopen aan de kassa is dat je het bezoek kunt improviseren en het kunt uitstellen tot het moment dat je er zin in hebt, maar in ruil daarvoor verlies je veel tijd in de rij en niets garandeert dat je een ticket krijgt voor de tijd die je wilt.

Boek tickets voor de Capitolijnse Musea

Wat te zien in de Capitolijnse Musea

Uitzicht vanaf het Tabularium| ©Andrés Alvarado
Uitzicht vanaf het Tabularium| ©Andrés Alvarado

De Capitolijnse Musea zijn verspreid over twee gebouwen die het Piazza del Campidoglio omringen en worden beschouwd als één museum waar je alles kunt zien: Romeinse bronzen en marmeren beelden uit de oudheid, indrukwekkende fresco's uit de middeleeuwen en de Renaissance en ook vanuit het museum heb je een geweldig uitzicht op het Forum Romanum.

Hier zijn een paar van de ruimtes die je niet mag missen:

Palazzo dei Conservatori

Begin je bezoek door het gebouw tegenover Palazzo Nuovo binnen te gaan. Op de binnenplaats kun je de fragmenten van de imposante Kolossus van Constantijn bewonderen, een standbeeld dat vroeger een prominente plaats innam op het Forum Romanum.

Ga verder naar de zaal van de wandtapijten, ook wel bekend als de Troonzaal, omdat het in de 18e eeuw werd gebruikt als de commandokamer van de paus van Rome. Je ziet hier indrukwekkende wandtapijten met historische scènes uit het oude Rome en reproducties van werken van Rubens.

Lapidaire Galerij

Dit is een ondergrondse galerij met meer dan honderd stenen inscripties die werden gebruikt voor zowel het openbare als privéleven in het Rome van de Oudheid. Je kunt informatieve teksten lezen over graven, wetten, ambachten en koopmanszaken, en militaire ordes.

Palazzo Nuovo

Dit is, naar mijn mening en die van veel mensen die de Capitolijnse Musea bezoeken, de vleugel van het museum die je zeker niet mag missen. Hier vind je een aantal van de mooiste marmeren beelden uit de kunstgeschiedenis en als je binnenkomt raak je onder de hypnose van het beeld van Marforio, de god van de rivier, die je begroet in een portiek geflankeerd door nissen bewoond door beelden in perfecte symmetrie met het ontwerp van de vloer. Een echte fantasie.

Boek tickets voor de Capitolijnse Musea

Wat je moet weten voordat je boekt

Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius| ©Mike Steele
Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius| ©Mike Steele
  • Je ontvangt een bevestigingsmail wanneer je je tickets of tour boekt, naar het e-mailadres dat je hebt opgegeven. Open deze om te controleren of alles correct is, en mijn advies is om deze goed op te bergen omdat je deze moet laten zien bij de kassa of aan je gids op het ontmoetingspunt.
  • Je kunt de tickets op elk moment retourneren of de tour annuleren, wat een voordeel is ten opzichte van het kopen van tickets op andere manieren. Om een 100% restitutie te ontvangen, moet je dit echter 24 uur voor aanvang van de ervaring doen. Je vindt de instructies in de bevestigingsmail.

Boek tickets voor de Capitolijnse Musea

Tips voor een bezoek aan de Capitolijnse Musea

Hal van de Capitolijnse Musea| ©Mike Steele
Hal van de Capitolijnse Musea| ©Mike Steele
  • Naast wat ik je in mijn routebeschrijving heb verteld, zijn er in het museum nog veel meer dingen te zien, zoals munten en sieraden uit de oudheid die je graag zult bekijken als je een passie hebt voor geschiedenis.
  • De Capitolijnse Musea zijn voor het publiek geopend van dinsdag tot en met zondag van **9.30 tot 19.**30 uur, behalve op 24 en 31 december, dan sluiten ze om 14.00 uur. Op 1 januari, 1 mei en 25 december is het museum de hele dag gesloten.
  • Je mag foto's maken in het museum, maar flitsers en statieven zijn niet toegestaan.
  • Als je een grote rugzak of tas bij je hebt, moet je deze achterlaten bij de kassa, wat €1 kost. Als je dat doet, vergeet dan niet om kleingeld mee te nemen.
  • De dichtstbijzijnde metrohalte bij de Capitolijnse Musea is Colosseo (lijn B), op ongeveer 15 minuten lopen. Enkele bushaltes in de buurt zijn Teatro Marcello-Ara Coeli, Teatro Marcello, Piazza Venezia, Piazza Venezia-Ara Coeli, Fori Imperiali en Plebiscito.

Boek tickets voor de Capitolijnse Musea

Andere activiteiten die je kunnen interesseren

Na een rondleiding door de Capitolijnse Musea raad ik je aan het Forum Romanum te bezoeken, als je dat nog niet hebt gedaan. Er zijn tal van rondleidingen en ervaringen die je meenemen om deze samen met het Colosseum te bezoeken, en je kunt meer lezen over Rome Colosseum tickets en Colosseum rondleidingen.

En als je een van die mensen bent die onvermoeibaar de musea bezoekt van de steden die je bezoekt, dan mag je de Vaticaanse Musea niet missen. De rijkdom van eeuwen en eeuwen kunst is de schat van de collectie, met werken van Da Vinci, Titiaan, Caravaggio, Rafaël en een must-see van Rome zoals de Sixtijnse Kapel.

Lees meer over hoe je Vaticaankaartjes voor de beste prijs kunt krijgen of neem een rondleiding door het Vaticaan met een deskundige gids om het meeste uit je bezoek te halen.