2 dagen in Rome

Als je van plan bent om Rome in twee dagen te bezoeken, is hier een lijst met benodigdheden om elke minuut optimaal te benutten. Draag comfortabele schoenen!

Alex Grande

Alex Grande

6 minuten lezen

2 dagen in Rome

Het Colosseum in Rome | ©Unsplash

Ga je een weekendje weg naar Rome? Dan moet je dit lezen: in twee dagen in Rome heb je precies genoeg tijd om de Sixtijnse Kapel te zien, het uitzicht vanaf de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te bewonderen, het Colosseum te verkennen en over de majestueuze pleinen van het stadscentrum te slenteren.

Hoe je de wachtrijen kunt overslaan, hoe je snel bij elke bezienswaardigheid kunt komen, waar je kunt eten en hoeveel tijd je aan elk bezoek kunt besteden, dit alles en nog veel meer in deze perfecte routebeschrijving om Rome in 2 dagen te zien.

Dag 1: Het Colosseum, het Forum Romanum, de Palatijn en het historische centrum

Het plan is eenvoudig: zie genoeg van Rome om verliefd te worden op de stad en terug te willen komen, maar met het gevoel dat je de belangrijkste bezienswaardigheden hebt gezien.

Het Colosseum

Het Colosseum| ©Joshua Earle
Het Colosseum| ©Joshua Earle

Als je nog nooit in Rome bent geweest, is een bezoek aan het Colosseum een van de topattracties op je prioriteitenlijstje tijdens je reis. Het is een van de zeven wereldwonderen en een van de meest representatieve monumenten van de Eeuwige Stad.

Het is een van de populairste toeristische attracties in de stad, dus tijdens een tweedaagse reis is het essentieel om je kaartjes voor het Colosseum van tevoren te reserveren om de wachtrij over te slaan.

Boek een skip de lijn ticket naar het Colosseum

Het Forum Romanum en de Palatijn

Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash
Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash

Het Forum Romanum is het historische centrum van de stad, het hart van het oude Rome.

Het is een verzameling ruïnes van oude markten, tempels en officiële gebouwen van meer dan twee millennia oud, met uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek in de verte en het Colosseum op de achtergrond.

Als je je kaartje voor het Forum Romanum hebt, ga dan naar de Palatijnse Heuvel, een van de zeven heuvels van Rome. De beste toegang is meestal via de Via di San Gregorio, waar er minder wachtrijen zijn om binnen te komen. Je zult een kleine omweg moeten maken vanaf het Colosseum, maar het is de tijdsbesparing waard.

Boek een rondleiding door het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Lunchstop: aanbevelingen

Taverna dei Fori Imperiali| ©Taverna dei Fori Imperiali
Taverna dei Fori Imperiali| ©Taverna dei Fori Imperiali
  • In de buurt van het historische centrum raad ik Ristorante Fiammetta aan op Piazza Fiammetta, 10. Het is een traditionele Italiaanse trattoria waar je zowel ter plekke als op het terras kunt eten, met zeer smakelijke gerechten voor tussen de € 20 en € 25 per persoon.
  • Dichter bij het Colosseum raad ik de Taverna dei Fori Imperiali aan, een plek waar ze huisgemaakte kwaliteitsgerechten serveren voor ongeveer € 20 per persoon. Het bevindt zich in Via della Madonna Dei Monti, 9.
  • Als je andere eetgelegenheden wilt ontdekken, heb ik een artikel geschreven dat je zal helpen beslissen waar je een tafel kunt reserveren tijdens je reis naar Rome: 10 plaatsen om te eten in Rome.

Slenter door het historische centrum

Piazza Spagna| ©Jorgen Hendriksen
Piazza Spagna| ©Jorgen Hendriksen

Na de lunch en na een pauze waarin je het waarschijnlijk niet zult kunnen laten om de beroemde Italiaanse 'espresso' te proeven, gaat de dag verder met een wandeling door het centrum van Rome, waar je de mooiste plekjes van de stad zult zien:

Het is ook een goed moment om een rondleiding langs de fonteinen en pleinen van Rome te nemen, waar je de belangrijkste en merkwaardigste fonteinen en pleinen zult zien en de kans krijgt om te weten waarom ze zo belangrijk waren.

Boek de fonteinen en pleinen tour

Op naar de bezienswaardigheden

Het Pantheon is de volgende halte op de route, het best bewaarde gebouw in het oude Rome. Het werd gebouwd als tempel gewijd aan het geheel van Romeinse goden, en in de 7e eeuw werd het de Basiliek van de Heilige Maria en de Martelaren.

Binnen laat een oculus aan de bovenkant van de koepel licht binnen en creëert een magische sfeer van licht en schaduw op de mozaïeken en beelden op de muren. En als je tijd hebt, raad ik je aan een rondleiding door het Pantheon te nemen om het beter te leren kennen. Ga na dit bezoek verder naar:

  • Piazza Navona, het centrum van het stadsleven. Het is een kleurrijk plein vol bars, restaurants, cafés en drie prachtige fonteinen om bij te ontspannen.
  • Campo de' Fiori, een plein met een grote markt met allerlei goederen en bloemenkraampjes. De sfeer is iets anders dan eeuwen geleden, want vroeger vonden op dit plein openbare executies plaats.
  • Gaiets drinken in Trastevere.
  • Ik zou er geen twee keer over nadenken om een pizza tehalen bij Pizzeria Ai Marmi op Viale di Trastevere, 53-59.

Boek een bezoek aan het Pantheon in Rome

Dag 2: Sixtijnse Kapel, Sint-Pietersbasiliek & Castel Sant'Angelo

De tweede dag van je reis zal meer gericht zijn op het bezoeken van de must-see gebouwen van Rome, de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek, en vervolgens een wandeling naar Castel Sant'Angelo vanwaar je terug kunt keren naar het stadscentrum.

Sixtijnse Kapel

Sixtijnse Kapel| ©Wikimedia
Sixtijnse Kapel| ©Wikimedia

De tweede dag begint met een bezoek aan de Sixtijnse Kapel. Hiervoor moet je van tevoren kaartjes kopen voor de Sixtijnse Kapel.

Ik raad aan om bij de eerste opening te gaan, om 9 uur 's ochtends, om er goed van te kunnen genieten zonder de massa's toeristen die de Sixtijnse Kapel de rest van de dag bevolken.

Een ding om in gedachten te houden is dat de Vaticaanse Musea op zondag gesloten zijn, behalve de laatste zondag van elke maand. Als je op zaterdag en zondag in Rome bent, moet je de Sixtijnse Kapel op zaterdag bezoeken of een alternatieve activiteit doen. Dit artikel kan je op ideeën brengen: 10 geheime plekjes in Rome.

Boek tickets voor de Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash
Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash

Na een wandeling over het grandioze Sint-Pietersplein ga je door naar de volgende halte: de Sint-Pietersbasiliek.

De toegang is gratis, maar als je de rij wilt overslaan, moet je een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek boeken met een officiële Vaticaanse gids. Ik vertel je hier hoe je tickets boekt: St. Peter's Basilica tickets in Rome: alles wat je moet weten.

Eenmaal binnen raad ik je aan te stoppen om Michelangelo's Pieta te bewonderen, die zich in de eerste kapel aan de rechterkant bevindt zodra je binnenkomt, de Baldacchino in het midden van de basiliek, waaronder het hoofdaltaar van de kerk zich bevindt, en het graf van paus Alexander VII.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©Michele Bitetto
Castel Sant'Angelo| ©Michele Bitetto

Het derde bezoek van de dag is Castel Sant'Angelo, dat werd gebouwd als mausoleum en in de loop van de geschiedenis verschillende functies heeft gehad, waaronder het dienen als fort voor de paus in geval van oorlog.

Naar mijn mening is het niet de moeite waard om tickets te kopen om Castel Sant'Angelo van binnen te bezoeken tijdens een 2-daagse reis naar Rome, maar je kunt er wel rondwandelen en genieten van het uitzicht op de rivier de Tiber vanaf de Ponte Sant'Angelo.

Koop kaartjes voor Castel Sant'Angelo

Stop voor de lunch

Een goede pizza proeven| ©Blake Wisz
Een goede pizza proeven| ©Blake Wisz

Je maag zal nu wel rommelen en je zult op zoek zijn naar een plek om te eten. Il Sorpasso is een goede keuze in de buurt van het Vaticaan, waar je traditionele Romeinse gerechten geserveerd krijgt met een moderne twist en een nette presentatie.

Hoogtepunten zijn de vleeswaren, voorgerechten met pasta en vlees. Via Properzio, 31/33.

Neem afscheid van Rome in Trastevere

Slenteren door Trastevere| ©Shutterstock
Slenteren door Trastevere| ©Shutterstock

Als je vlucht in de namiddag vertrekt, heb je het einde van je reis bereikt. Zo niet, dan heb je nog de hele middag om te genieten en uit te rusten van alle bezienswaardigheden.

Je kunt nog een wandeling maken door het centrum van Rome en terugkeren naar de plek die je het mooist vond voor een fototour, als afscheid van de Eeuwige Stad. Een andere optie is om een rondleiding door Trastevere te boeken, voor het geval je de dag ervoor geen tijd had.

Rome is een heel merkwaardige stad, in die zin dat het niet uitmaakt hoeveel dagen je gaat, er blijft altijd wel iets te zien. In 2 dagen zul je heel wat dingen missen, maar zoals je kunt zien, zul je tijdens deze reis de mooiste en belangrijkste delen van de stad zien. Als alles goed is gegaan, wil je zo snel mogelijk terugkomen!

Boek een rondleiding door Trastevere