3 dagen in Rome

Rome ontdekken in een lang weekend is mogelijk, maar dan moet je wel de timing van je route optimaliseren. Hier is een lijst met de belangrijkste dingen.

Alex Grande

Alex Grande

13 minuten lezen

3 dagen in Rome

Piazza Venezia in Rome | ©Michele Bitetto

Hoewel drie dagen een korte tijd is om Rome echt te leren kennen, is het meer dan genoeg tijd om de mooiste bezienswaardigheden van de stad te zien en zelfs een ontspannen wandeling door de straten te maken en te genieten van de kenmerkende sfeer. Hier volgt de ideale route voor een 3-daagse reis naar Rome, met tips en trucs om veel te zien in minder tijd.

Dag 1: Verken het Vaticaan en het historische centrum

De beste manier om je bezoek aan Rome te beginnen is door de meest iconische bezienswaardigheden van de stad te bekijken - wees voorbereid om met open mond te staan zodra je aan je reis begint!

Sixtijnse Kapel

Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Vaticaanstad is de eerste stop op de route. Hoewel je tijdens dit bezoek technisch gezien niet in Rome bent, kunnen zowel de Sixtijnse Kapel als de Sint-Pietersbasiliek genoeg zijn om een reis naar de Eeuwige Stad onvergetelijk te maken.

De Sixtijnse Kapel maakt deel uit van de Vaticaanse Musea, een museum met een indrukwekkende collectie religieuze en moderne kunst, zalen gewijd aan de tentoonstelling van archeologische overblijfselen en zelfs een museum met pauselijke koetsen. Maar laten we ter zake komen: om de beroemde kapel geschilderd door Michelangelo te bezoeken heb je tweeopties:

En als je nog meer advies wilt, zal ik je wat vertellen:

 • Het ideaal is om de Sixtijnse Kapel zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken.
 • De opening is om 9 uur 's ochtends (elke dag van de week behalve zondag).

Boek tickets voor het Vaticaan

Sint-Pietersbasiliek

Binnen in de Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash
Binnen in de Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash

Verlaat de Vaticaanse Musea en ga naar het majestueuze Sint-Pietersplein. Volg daarvoor deze aanwijzingen:

 • Volg de Viale Vaticano tot je rechtsaf slaat de Via Leone IV in.
 • Volg de Viale dei Bastioni di Michelangelo.
 • Neem dan de Via di Porta Angelica tot je de zuilen langs het plein ziet.
 • Zoek de ingang en bewonder het spektakel dat plotseling voor je ogen opdoemt.

Tegen de tijd dat je aankomt, zullen er veel toeristen in de rij staan om de tempel binnen te gaan, dus het is ten zeerste aan te raden om een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek te boeken met een officiële gids om het volledige verhaal te krijgen achter alles wat je binnen ziet. Dit renaissancewonder heeft van binnen veel te zien:

 • De Baldacchino
 • Michelangelo's Pietà
 • De graftombe van Alexander VII
 • De grotten van het Vaticaan
 • De koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Binnen kun je de fresco's en inscripties die de basiliek versieren van dichtbij bekijken en buiten heb je een prachtig uitzicht over het Vaticaan en Rome.

Op woensdag gaat de basiliek pas om 13.00 uur open voor de Pauselijke Audiëntie, een zegening door de paus zelf voor de gelovigen op het plein.

En vergeet niet: je mag de Sint-Pietersbasiliek niet in als je schouders en knieën niet bedekt zijn, dus vermijd korte broeken, rokken, jurken en mouwloze topjes.

Boek een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Oorspronkelijk gebouwd als mausoleum van keizer Hadrianus, bijna tweeduizend jaar geleden.

Sindsdien is Castel Sant'Angelo, aan de oever van de rivier de Tiber, een graftombe, een fort voor de paus in geval van een aanval, een kasteel en tegenwoordig een museum. Binnen kun je de pauselijke flats bekijken,het mausoleum van Hadrianus, en de bastions bezichtigen van waaruit nog steeds verdedigingskanonnen wijzen, en het beste van alles is dat je naar het dak kunt klimmen om te genieten van het uitzicht over Rome. Tijdens een 3-daagse reis naar Rome vind ik het niet nodig om het interieur te verkennen als onderdeel van de route, maar als je bijzonder geïnteresseerd bent vind je hier alle informatie die je nodig hebt: Castel Sant'Angelo Rome tickets: beschikbare opties en hoe ze te kopen.

Boek tickets voor Castel Sant Angelo

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Vanaf Castel Sant'Angelo kun je een aangename wandeling maken langs de oevers van de Tiber tot aan het Piazza del Popolo, de plek waar reizigers vroeger in Rome aankwamen.

Er gaat niets boven een rondgang langs de pleinen en fonteinen van Rome om de geschiedenis en de geheimen ervan te leren kennen. In hetmidden van dit plein zie je een Egyptische obelisk uit de tijd van Ramses II, en aan weerszijden de tweelingkerken Santa Maria in Montesanto en Santa Maria del Miracoli, gelegen aan weerszijden van de Via Corso. Je kunt even stoppen om uit te rusten en dan op zoek gaan naar eenplek om te eten. Op aanraden ging ik naar de trattoria dal Pollarolo 1936, aan de Via di Ripetta, 4, en ik vond het erg leuk. Het is een pretentieloze plek, helemaal niet toeristisch, waar je authentieke pizza en pasta kunt eten en waar je waar voor je geld krijgt.

Boek een tour langs de pleinen en fonteinen van Rome

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen
Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen

s Middags bezoek je de mooiste en meest herkenbare plekken van Rome. Vanaf Piazza del Popolo loop je de Via del Babuino af en in minder dan 10 minuten bereik je Piazza di Spagna, waarvan de belangrijkste bezienswaardigheden de beroemde trappen zijn, die naar de prachtige kerk Trinità dei Monti leiden, en de Fontana della Barcaccia.

De trap, die in de lente en zomer gevuld is met bloemendecoraties en mensen, werd gebruikt als achtergrond voor Audrey Hepburn in de film 'Roman Holiday' - niet alleen de Trevifontein is beroemd omdat hij in een film voorkomt! Daarover gesproken, het is de volgende stop van de dag.

Boek je tour langs de pleinen en fonteinen van Rome

Trevifontein

De Trevifontein| ©Michelle Bitetto
De Trevifontein| ©Michelle Bitetto

Wat een fantastisch kunstwerk.

Voor zijn symboliek, voor de elegantie van de uitvoering, voor de magie van de plek bij zonsondergang, voor hoeveel het kunstenaars van over de hele wereld heeft geïnspireerd... Je vindt er altijd mensen voor of diemunten in het water gooien, volgens de traditie die zegt dat het gooien van één munt je in de toekomst terugbrengt naar Rome, twee munten je een Italiaanse liefde brengen en drie munten je een huwelijk (of een scheiding) opleveren.

Maar je moet het wel goed doen: gooi de munt met je rechterhand over je linkerschouder. Als je het niet leuk vindt om hetPiazza di Trevi tot aan de vier hoeken overvol te vinden, kun je de Trevifontein op een ander tijdstip bezoeken: bij zonsopgang of na middernacht zijn er heel weinig mensen en dit zijn twee heel bijzondere tijden om deze plek te zien.

Boek je tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

Het Pantheon

Het Pantheon| ©Christopher Czermak
Het Pantheon| ©Christopher Czermak

Op korte loopafstand van de Trevifontein ligt het Piazza della Rotonda, waar het ongelooflijke Pantheon van Agrippa (ook bekend als de kerk van Santa Maria Rotonda) staat. Het is het best bewaarde oude Romeinse gebouw in de stad, en hoewel de buitenkant prachtig is, is het beste deel binnen, dus het boeken van een bezoek aan het Pantheon is een van de must-do activiteiten tijdens je reis naar Rome.

Het is een prachtige ervaring om naar het Pantheon te gaan als het nog licht is, want het gebouw heeft een spectaculaire koepel met een oculus waardoor het zonlicht naar binnen valt en weerkaatst op de mozaïeken en beelden in het Pantheon. Oorspronkelijk werd het Pantheon gebouwd als tempel gewijd aan de hele mythologie vanRomeinse goden, maar in het begin van de 7e eeuw werd het omgebouwd voor gebruik als christelijke kerk. Binnen kun je de graven van enkele Italiaanse vorsten en het graf van de schilder Rafaël bekijken.

Boek een bezoek aan het Pantheon in Rome

Dag 2: Bezoek de monumenten en ruïnes van het oude Rome

Je hebt al het meest spectaculaire gezien van de Renaissance en Barok van Rome, maar er zijn nog steeds een aantal van de meest opmerkelijke monumenten te ontdekken en dieper in de geschiedenis van het Rijk te duiken.

Het Colosseum

Het Romeinse Colosseum| ©Unsplash
Het Romeinse Colosseum| ©Unsplash

Gebouwd in de oudheid als de plek bij uitstek om publieke spektakels te houden, roept het Colosseum beelden op van gladiatoren die vechten op leven en dood in de arena en is het ook een belangrijke plek voor katholieke verering, omdat dit de plek is waar de eerste christenen stierven voor hun geloof. Het is een van de populairste plekken in Rome voor toeristen en daarom raad ik je aan om het als eerste te bezoeken op de tweede dag van je reis:

 • Om de rij over te slaan en zo min mogelijk te hoeven wachten, kun je je kaartjes voor het Colosseum het beste online boeken.
 • Je kunt ook een rondleiding door het Colosseum nemen, die ongeveer 2,5 uur duurt. Zo krijg je direct toegang tot het Colosseum en leer je van een deskundige gids meer over de geschiedenis ervan.
 • Een andere optie is om een Roma Pass te kopen, waarmee je toegang krijgt tot het Colosseum en andere attracties, plus een meerdaagse pas voor het openbaar vervoer. In feite is de Roma Pass perfect voor een 3-daagse reis naar de Eeuwige Stad. Houd er rekening mee dat zelfs als je een toeristenpas gaat gebruiken om toegang te krijgen tot het Colosseum, je de dag en het tijdstip van je entree moet reserveren, iets wat ik je aanraad om zo vroeg mogelijk te doen om zeker te zijn van een vroeg tijdstip op de dag.

Enkele andere details die je moet weten zijn de volgende:

 • Het Colosseum is dagelijks geopend van 8:30 tot 19:00 uur.
 • Het is gesloten op 25 december en 1 januari.
 • Het bevindt zich op het Piazza del Colosseo.
 • De beste manier om er te komen is naar de metrohalte Colosseo op lijn B te gaan, hoewel je meer manieren om er te komen kunt vinden in het bericht Hoe kom ik bij het Colosseum in Rome.

Boek een rondleiding door het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel

Het Forum Romanum| ©Fabio Fistarol
Het Forum Romanum| ©Fabio Fistarol

Volgende bezoek: een reis naar het hart van Rome in de oudheid! In de tijd van het keizerrijk was wat vandaag bekend staat als het Forum Romanum het centrum van het openbare leven in de stad.

Je ziet er ruïnes van gebouwen die gewijd waren aan de handel en het politieke leven, en je krijgt een idee van hoe het dagelijkse leven er in de oudheid uitzag. Met het kaartje voor het Colosseum kun je hetForum Romanum op de Palatijnse Heuvel, een van de zeven heuvels van Rome, bezoeken, zolang je beide bezoeken op dezelfde dag doet (daarom raad ik je aan om dit bezoek meteen daarna te doen, knipoog, en goed, omdat ze heel dicht bij elkaar liggen en de route er op die manier geweldig uitziet).

Het is het beste om het Forum Romanum binnen te gaan via de Via di San Gregorio, waar er minder wachtrijen zijn om naar binnen te gaan, en naar buiten te gaan via de deur die dichter bij het Colosseum is.

Boek een rondleiding door het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

Baden van Caracalla

Baden van Caracalla| ©Wikimedia
Baden van Caracalla| ©Wikimedia

Hoewel de tijd zijn tol heeft geëist op de baden en hun staat van onderhoud ver afstaat van andere plaatsen zoals het Colosseum of het Pantheon, is een bezoek aan de Thermen van Caracalla erg interessant en persoonlijk vind ik dat een wandeling door deze ruïnes een heel bijzondere charme heeft. Je kunt je voorstellen dat de honderden baders die dagelijks naar de Thermen kwamen de dag doorbrachten in de tuinen, de bibliotheek,de oefeningen en het verzorgen van hun hygiëne.

Het is een gebouw dat als geen ander de pracht en praal van het oude Rome vertegenwoordigt, omdat het synoniem is voor het bereiken van een niveau van welzijn (alleen gereserveerd voor burgers) dat vergelijkbaar is met de moderne tijd. DeThermen van Caracalla zijn elke dag van het jaar geopend, behalve op 25 december. Om er te komen vanaf het Colosseum loop je de Via di San Gregorio af, ga je verder langs de Viale delle Terme di Caracalla en sla je af naar de Via Antonina.

Boek een bezoek aan Circus Maximus en Thermae

De Mond van de Waarheid

De mond van de waarheid| ©Wikimedia
De mond van de waarheid| ©Wikimedia

Ik heb je dit nog niet eerder verteld, maar kijk, op dit punt kun je het beste 'Roman Holiday' van Audrey Hepburn en Gregory Peck kijken voor je reis, want naast de scène op Piazza di Spagna bezoeken de hoofdrolspelers van de film ook de beroemde Bocca della Verità, het beroemde marmeren masker dat volgens de legende de hand van liegende mensen afbijt.

Het bevindt zich op het Piazza della Bocca della Verità, net tegenover het Tibereiland, waar de kerk van Santa Maria di Cosmedin staat. In de binnenste portiek bevindt zich de Bocca della Verità.

Het plein is erg mooi en voor de kerk kun je ook een tempel gewijd aan Hercules en de Fontein van de Tritons bezoeken. Om er te komen vanaf de Thermen van Caracalla kun je het beste te voet gaan: loop terug tot je bij de Via di San Gregorio komt en ga rechtdoor langs de Via dei Cherchi tot je bij het Piazza della Bocca della Verità komt.

Trastevere

Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia
Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia

Om de dag af te sluiten ligt het laatste bezoek aan de andere kant van de rivier de Tiber: een voormalige arbeiderswijk die vandaag de dag een van de mooiste plekken van de stad is en een wijk die altijd in de mode is geweest bij zowel de lokale bevolking als toeristen.

De geplaveide straten van Trastevere zijn bezaaid met charmante gebouwen en hoekjes en een aantal van de beste pizzeria's van Rome. Ik raad aan om een wandeling te maken door het gebied en een bezoek te brengen aanPiazza di Santa Maria in Trastevere (waar een van de meest opvallende kerken van Rome staat) en de omliggende straten vol wijnranken en charme te ontdekken en, als je tijd hebt, een rondleiding door Trastevere te nemen om het grondig te leren kennen is een uitstekende optie.

Een geweldige plek om te dineren is Pizzeria Ai Marmi op Viale di Trastevere, 53-59. Het is open tot 2:30 's nachts en je zult veel mensen zien die pizza eten aan de tafels op het terras of staand, want de plek lijkt meer op een keuken dan op een restaurant. Maar er is een reden waarom het altijd druk is: hun pizza's zijn om voor te sterven.

Boek een rondleiding door Trastevere

Dag 3: Verken de geschiedenis van Rome en waag je in de Catacomben

Om je reis naar Rome af te sluiten, kun je het beste weggaan uit het centrum en andere delen van de stad ontdekken, waaronder de geheimen die verborgen liggen onder de straten en monumenten.

Via Appia en de Catacomben

Romeinse catacomben| ©Wikimedia
Romeinse catacomben| ©Wikimedia

Gebouwd in 312 voor Christus, Het is een van de oudste overgebleven wegen ter wereld, wat een geluk is want het toont het grote belang aan dat deze weg had voor het Romeinse Rijk. De weg verbond de hoofdstad met de nederzettingen in het zuiden van het territorium en zorgde voor de verplaatsing van troepen en goederen.

Veel van wat vandaag de dag te zien is op de Appia is de originele steen die gebruikt is bij de bouw en langs de route kun je verschillende bezienswaardigheden zien in het Parco dell'Appia Antica, een van de 10 beste parken in Rome. Daarna kun jede Catacomben van Rome bezoeken. Er zijn er twee die open zijn voor het publiek:

 • De Catacomben van St. Callixtus, die de langste rondleiding bieden en waar je de graven van de eerste 16 pausen kunt zien, evenals de rustplaatsen van verschillende christelijke martelaren.
 • De Catacomben van Sint-Sebastiaan.
 • Naar mijn mening is de beste optie een bezoek aan de catacomben van Rome.

Na het bezoek aan de Catacomben raad ik je aan te stoppen voor de lunch. Ai Fienaroli, aan de Via Piemonte, 125, heeft een menu met voortreffelijke gerechten zoals tartaar van rode tonijn met knapperig brood en venkelcrème, carpaccio van zeebaars met pistachenoten en zwarte truffel, en mijn favoriet, de artisjokken met bonen. De prijs ligt hoger dan andere aanraders in dit artikel, rond de €40 per persoon.

Boek een bezoek aan de Catacomben van Rome

Borghese Galerij

Het interieur van de Borghese Galerij| ©Wikimedia
Het interieur van de Borghese Galerij| ©Wikimedia

De Borghese Galerij, in de tuinen van Villa Borghese, huisvest een van de meest indrukwekkende collecties in Rome met werken van kunstenaars als Rafaël, Bernini en Caravaggio.

H et is elke dag geopend van 9:00 tot 19:00 uur, behalve op maandag, dan is het gesloten voor het publiek. Om deBorghese Gallery te bezoeken heb je verschillende opties: boek een rondleiding door de Borghese Gallery of krijg toegang met de Roma Pass. Als je de Borghese Gallery hebt bezocht, maak dan een wandeling door de tuinen van Villa Borghese omde mooiste beeldhouwwerken te bekijken en ga westwaarts richting de Piazza del Popolo. Hier vind je het Terrazza del Pincio, een plek om te genieten van een van de beste uitzichten in Rome, vooral bij zonsondergang.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

Piazza Navona

Piazza Navona| ©Gabriella Clare
Piazza Navona| ©Gabriella Clare

We keren terug naar het centrum voor een laatste stop op Piazza Navona, het belangrijkste plein van de stad, zodat je Rome niet verlaat zonder het gezien te hebben. Hier kun je een prachtig trio fonteinen bekijken en een koffie of een ijsje drinken of even gaan zitten om uit te rusten van deze dag vol ervaringen.

Voor mij is dit een van de mooiste pleinen van Rome. Zoals je hebt gezien,is een bezoek aan Rome in drie dagen mogelijk als je weet hoe je het moet aanpakken. Wees niet bang om een groot aantal bezoeken op dezelfde dag te doen, zoals je hebt gelezen is het heel gemakkelijk om van het ene punt naar het andere te komen, omdat de bezienswaardigheden erg geconcentreerd zijn in het centrum van de stad. Geniet nu van je uitje!

Boek je tour langs de fonteinen en pleinen van Rome