Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

4 plaatsen om te bezoeken in de buurt van Rome

Dankzij de perfecte ligging van de Eeuwige Stad kun je je reis compleet maken met een bezoek aan de omgeving, vol natuur, geschiedenis en architectuur.

Alex Grande

Alex Grande

6 minuten lezen

4 plaatsen om te bezoeken in de buurt van Rome

Ovale fontein in Villa de L'Este, Tivoli | ©Astelus

Middeleeuwse steden, ruïnes, keizerlijke villa's, wijngaarden, het Toscaanse platteland... buiten de buitenmuren van Rome zijn er talloze plaatsen waar je de oude geschiedenis kunt zien, aanraken en voelen. Lees verder en ik vertel je welke excursies in de buurt van Rome de moeite waard zijn.

1. Assisi en Orvieto

Uitzicht op Orvieto vanaf de belvedère| ©Christos Constantinou
Uitzicht op Orvieto vanaf de belvedère| ©Christos Constantinou

Deze ervaring is de ideale aanvulling op een reis naar Rome: je zult kunnen genieten van een eenvoudigere en rustigere sfeer dan die van de Stad van de Zeven Heuvels. Tijdens deze tour naar Assisi en Orvieto vanuit Rome reis je naar de regio Umbrië, en zie je Orvieto en zijn ongelooflijke kathedraal waarvan de gevel lijkt op een picturale triptiek, met scènes uit het Nieuwe Testament in mozaïek.

Aan het einde van je bezoek aan Orvieto ga je naar het meer van Trasimeno, een prachtige blauwe vlakte omringd door kleine dorpjes en bewoond door aalscholvers, ijsvogels en aalscholvers, waar je stopt voor de lunch.

Om de dag af te sluiten ga je naar Assisi, waar je belangrijke locaties van de historische figuren van Sint Franciscus van Assisi en Sint Clara bezoekt. Je bezoekt kloosters, basilieken en paleizen, evenals een oude Romeinse tempel. Bij terugkomst in Rome eindigt de tour met een korte rondleiding door de basiliek van Santa Maria degli Angeli en de Martelaren, naast Piazza della Repubblica.

Naar mijn mening is deze tour de moeite waard, omdat het vervoer heen en terug, een professionele gids die alle details over de bezoeken uitlegt en lunch aan het meer inbegrepen zijn.

Aanrader als

Als je een dag over hebt op je reis naar Rome en de geschiedenis van Sint Franciscus van Assisi wilt ontdekken.

Boek een excursie naar Assisi en Orvieto

2. Ostia Antica

Het theater van Ostia Antica| ©Wikimedia
Het theater van Ostia Antica| ©Wikimedia

Ostia Antica is de naam van de archeologische site van wat ooit een belangrijke havenstad was in de buurt van Rome. Deze ruïnes zijn een open venster naar de oude wereld en je kunt er wandelen door een perfect bewaard openluchttheater, een commercieel plein met mozaïeken van de verschillende gilden van de nederzetting, het forum, de tempel en een aantal pakhuizen, want het was een plek gewijd aan de uitwisseling van goederen.

Tijdens deze excursie naar Ostia Antica vanuit Rome heb je een professionele gids tot je beschikking die de ruïnes op zijn duimpje kent en weet hoe hij de scène moet neerzetten zodat je je kunt wanen in de gloriedagen van het Romeinse Rijk.

De ervaring is inclusief het verhaal van de gids en het vervoer van en naar Rome, maar exclusief lunch, die wordt gebruikt in het restaurant bij de ruïnes.

Aanbevolen als

Als je na een bezoek aan Pompeii zin hebt gekregen om oude ruïnes te verkennen (of een kortere tour wilt doen dan Pompeii).

Boek een excursie naar Ostia Antica

3. Villa Adriana en Villa d'Este

Villa d'Este| ©Wikimedia
Villa d'Este| ©Wikimedia

De excursie naar de beroemde villa's van Tivoli, Villa Adriana en Villa d'Este, is een van de beste ervaringen die u kunt opnemen in uw reis naar Rome.

De Villa Adriana, zoals de naam al doet vermoeden, was de residentie van keizer Hadrianus, de plek van waaruit hij de uitgestrektheid van het Romeinse Rijk bestuurde. Het is daarom een plek als geen ander, gebouwd in een omgeving van natuurlijke zwembaden en aquaducten waarop tuinen werden gecultiveerd voor de rust van de keizer.

De meer dan 30 gebouwen van Hadrianus' Villa zijn vandaag de dag ruïnes, waaronder woningen, eetzalen, een theater, baden en gebouwen geïnspireerd op verschillende hoeken van de wereld. Met de uitleg van een gids is het niet moeilijk om je in de tijd van het keizerrijk te wanen.

Villa d'Este biedt een diametraal tegenovergesteld bezoek, het is een luxueuze 16e-eeuwse villa met spectaculaire tuinen en een groot aantal fonteinen en standbeelden, zo prachtig dat ik me tijdens mijn bezoek op een theaterpodium waande.

Deze tour is inclusief terugreis vanuit Rome per bus met airconditioning en volledige uitleg door een professionele gids.

Aanbevolen als

Als je twee bezoeken van architecturaal en historisch belang wilt combineren en liever geen excursie maakt naar een andere stad buiten Rome.

Boek een excursie naar Villa d'Este en Villa Adriana

4. De Catacomben van Rome

Catacomben van Rome| ©Riccardo Cuppini
Catacomben van Rome| ©Riccardo Cuppini

Deze tour door de Catacomben van Rome neemt je mee op verkenningstocht door de Catacomben van St. Callixtus, de belangrijkste plek voor vroegchristelijke verering in de geschiedenis en begraafplaats van enkele van de beroemdste martelaren van Rome en de eerste zestien pausen.

Hierdoor vind je hier een immense hoeveelheid vroegchristelijke symboliek en kunst, zoals de Chrismon, het monogram van Christus, de Alpha en Omega en de icthus, die allemaal deel uitmaakten van de geheime code van deze vroegvervolgde cultus.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze catacomben zijn de pauselijke graftombes en de vele prachtig bewaarde graftombes en kunstwerken, die de belangrijkste tentoonstelling van christelijke kunst ter wereld vormen.

Het bezoek aan de catacomben duurt 45 minuten en je krijgt een multimediastuk over de geschiedenis van het oude Rome te zien dat 25 minuten duurt.

Aanrader als

Als je bijzonder geïnteresseerd bent in de christelijke geschiedenis of Rome letterlijk van boven tot onder wilt bezoeken.

Boek een bezoek aan de Catacomben

Wat je moet weten voordat je een excursie naar de omgeving van Rome boekt

De Duomo van Orvieto| ©Wikimedia
De Duomo van Orvieto| ©Wikimedia
  • Wanneer je boekt, ontvang je een bevestigingsmail op je e-mailadres. Het is niet nodig om de bevestiging af te drukken, ontmoet gewoon je gids op het ontmoetingspunt en laat hem/haar de voucher zien die in de e-mail van je mobiele telefoon staat.
  • Sommige tours worden in het Engels gegeven. Houd hier rekening mee voordat je boekt en controleer dit op de pagina met ervaringen om verrassingen te voorkomen.
  • Om je geld terug te krijgen, in het geval dat je niet mee kunt op de tour of om een andere reden, moet je ten minste 24 uur van tevoren annuleren.

Tips voor excursies in Rome

Basiliek van St. Franciscus van Assisi| ©Wikimedia
Basiliek van St. Franciscus van Assisi| ©Wikimedia
  • Eén ding mag je niet vergeten: comfortabele schoenen. Welke tour je ook kiest, aan het eind van de dag zul je dankbaar zijn dat je sportschoenen draagt.
  • Met uitzondering van de excursie naar Assisi en Orvieto, is de lunch niet inbegrepen in de bovenstaande ervaringen. Dus, omdat je niet veel vrijheid hebt in het kiezen van een plek om te eten, is het misschien een goed idee om je lunch in je rugzak vanuit Rome mee te nemen.
  • Vooral in het geval van de Villa Adriana en Villa d'Este vanuit Rome is het belangrijk om een georganiseerde excursie te nemen. Het zijn zulke grote plaatsen dat je in je eentje gemakkelijk de hoogtepunten mist en in eindeloze rijen staat te wachten, wat je met een gids niet hoeft te doen.
  • Denk er bij een bezoek aan de Catacomben aan dat je je knieën en schouders moet bedekken, zoals je bij elke andere katholieke gebedsplaats zou doen. Spijkerbroeken en een trui zijn meestal voldoende voor het koude weer in Rome in de wintermaanden, maar in de zomer is een lange broek het laatste wat je wilt dragen. Probeer iets bedekkends maar lichts in te pakken als je in het zomerseizoen reist- je zult het nodig hebben om de ontelbare katholieke bezienswaardigheden van de stad te bezoeken.
  • Wat ze je niet vertellen bij de voorbereiding van deze excursies is dat ze, vooral in het geval van Ostia Antica en de Villa Adriana en Villa d'Este, slecht aangepast zijn voor mensen met speciale mobiliteitsbehoeften. De ruïnes liggen vol stenen en heuvels die de toegang kunnen bemoeilijken, dus houd hier rekening mee voordat je een excursie kiest.

Andere tours waarin je misschien geïnteresseerd bent

Rome is een spannende stad die je nooit helemaal zult leren kennen, maar de eindeloze mogelijkheden voor excursies zijn zeker iets om te overwegen tijdens je reis. Je kunt meer lezen over de andere excursies die we aanraden in deze link: Dagtrips en Excursies vanuit Rome.

Als je door het lezen over Ostia Antica zin hebt gekregen om Pompeii te bezoeken en de ruïnes van de uitbarsting van de Vesuvius met eigen ogen te zien, kun je hier meer lezen over hoe je vanuit Rome een reis naar Pompeii kunt maken: Pompeï Dagtrips vanuit Rome.

Daarnaast is het ook mogelijk om vanuit Rome een dagtocht te maken naar de beroemde steden Florence, Napels en Pisa. Tijdens deze ervaringen kun je Michelangelo's David zien, de prachtige kathedraal van Florence en zijn architectonische genialiteit ontdekken of authentieke Italiaanse pizza proeven. Hier zijn twee artikelen waar je alle details over deze belevenissen kunt lezen: Florence daguitstappen vanuit Rome y Napels daguitstappen vanuit Rome.