7 plaatsen om te bezoeken in de buurt van Rome

Dankzij de perfecte ligging van de Eeuwige Stad kun je je reis compleet maken met een bezoek aan de omgeving, vol natuur, geschiedenis en architectuur.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuten lezen

7 plaatsen om te bezoeken in de buurt van Rome

Ovale fontein in Villa de L'Este, Tivoli | ©Astelus

Middeleeuwse steden, ruïnes, keizerlijke villa's, wijngaarden, het Toscaanse platteland... buiten de buitenmuren van Rome zijn er talloze plaatsen waar je de oude geschiedenis kunt zien, aanraken en voelen.

Lees verder en ik vertel je welke excursies in de buurt van Rome de moeite waard zijn!

1. Ontdek Assisi en Orvieto

Uitzicht op Orvieto vanaf de belvedère| ©Christos Constantinou
Uitzicht op Orvieto vanaf de belvedère| ©Christos Constantinou

Het boeken van een excursie naar Assisi en Orvieto is de ideale aanvulling op een reis naar Rome: je kunt genieten van een eenvoudigere en rustigere sfeer dan die van de Stad van de Zeven Heuvels, je reist naar de regio Umbrië en je maakt kennis met Orvieto en zijn ongelooflijke kathedraal waarvan de gevel lijkt op een picturale triptiek, met scènes uit het Nieuwe Testament in mozaïek.

Aan het einde van je bezoek aan Orvieto ga je naar het meer van Trasimeno, een prachtige vlakte omringd door kleine dorpjes en bewoond door aalscholvers en vissers, waar je stopt voor de lunch. En om de dag af te sluiten ga je naar Assisi, waar je belangrijke plaatsen van de historische figuren van Franciscus van Assisi en Clara zult bezoeken. Je bezoekt kloosters, basilieken en paleizen, evenals een oude Romeinse tempel. Bij terugkomst in Rome eindigt de tour met een korte rondleiding door de Basiliek van Santa Maria degli Angeli en de Martelaren, naast Piazza della Repubblica.

Naar mijn mening is deze tour absoluut de moeite waard, omdat het vervoer heen en terug, een professionele gids die alle details over de bezoeken uitlegt en lunch aan het meer inbegrepen zijn.

Aanrader als

Als je een dag over hebt op je reis naar Rome en de geschiedenis van Sint Franciscus van Assisi wilt ontdekken.

Boek een excursie naar Assisi en Orvieto

2. Leer Ostia Antica kennen

Het theater van Ostia Antica| ©Wikimedia
Het theater van Ostia Antica| ©Wikimedia

Ostia Antica is de naam van de archeologische site van wat ooit een belangrijke havenstad was in de buurt van Rome. Deze ruïnes zijn een open venster naar de antieke wereld en je kunt er wandelen door een perfect bewaard openluchttheater, een commercieel plein met mozaïeken van de verschillende gilden van de nederzetting, het forum, de tempel en een flink aantal pakhuizen, want het was een plek gewijd aan de uitwisseling van goederen.

Als je een excursie naar Ostia Antica boekt, krijg je een professionele gids tot je beschikking die de ruïnes op zijn duimpje kent en weet hoe hij de scène moet neerzetten zodat je je in de gloriedagen van het Romeinse Rijk waant.

De ervaring is inclusief het verhaal van de gids en het vervoer van en naar de site.

Aanbevolen als

Als je na een bezoek aan Pompeii zin hebt gekregen om oude ruïnes te verkennen (of een kortere tour wilt doen dan Pompeii).

Boek een tour naar Ostia Antica

3. Ga naar Villa Adriana en Villa d'Este

Villa d'Este| ©Wikimedia
Villa d'Este| ©Wikimedia

Een excursie boeken naar Villa d'Este en Hadrian's Villa is een van de beste ervaringen die je kunt opnemen in je reis naar Rome.

 • Villa Adriana was, zoals de naam al doet vermoeden, de residentie van keizer Hadrianus, van waaruit hij de uitgestrektheid van het Romeinse Rijk bestuurde. Het is een unieke plek, gebouwd in een omgeving van zwembaden en natuurlijke aquaducten waarop tuinen werden gecultiveerd voor de rust van de keizer. De meer dan 30 gebouwen van Hadrianus' Villa zijn vandaag de dag ruïnes, waaronder residenties, eetzalen, een theater, baden en gebouwen geïnspireerd op verschillende hoeken van de wereld. Met de uitleg van een gids is het niet moeilijk om je in de tijd van het keizerrijk te wanen.
 • Villa d'Este biedt een diametraal tegenovergesteld bezoek, het is een luxueuze 16e-eeuwse villa met spectaculaire tuinen en een groot aantal fonteinen en standbeelden, zo prachtig dat ik me tijdens mijn bezoek op een theaterpodium waande.

Inbegrepen in deze tour is de terugreis vanuit Rome per bus met airconditioning, evenals volledige uitleg door een professionele gids.

Aanbevolen als

Als je twee bezoeken van architecturaal en historisch belang wilt combineren en liever geen excursie maakt naar een andere stad buiten Rome.

Boek een excursie naar Villa d'Este en Villa Adriana

4. Bezoek de Catacomben van Rome

Catacomben van Rome| ©Riccardo Cuppini
Catacomben van Rome| ©Riccardo Cuppini

Als je een bezoek boekt aan de Catacomben van St. Callixtus zie je de belangrijkste catacomben voor vroegchristelijke erediensten in de geschiedenis en de begraafplaats van enkele van de beroemdste martelaren van Rome en de eerste zestien pausen.

Hierdoor vind je een immense hoeveelheid vroegchristelijke symboliek en kunst, zoals de Chrismon, het monogram van Christus, de Alpha en Omega en de icthus, die allemaal deel uitmaakten van de geheime code van deze vroegvervolgde cultus.

Een van de belangrijkste attracties van deze catacomben zijn de pauselijke graftombes, evenals de vele prachtig bewaard gebleven graftombes en kunstwerken, die de belangrijkste tentoonstelling van christelijke kunst ter wereld vormen.

Aanrader als

Als je bijzonder geïnteresseerd bent in de christelijke geschiedenis of Rome letterlijk van boven tot onder wilt bezoeken.

Boek een bezoek aan de Catacomben

5. Mis Castel Gandolfo niet

Castel Gandolfo is de zomerresidentie van de paus en ligt op 25 kilometer van Rome,

. Deze plek werd in 2014 geopend voor het publiek en heeft de prachtige Barberini-tuinen, het Albano-meer en het Apostolisch Pauselijk Paleis, dat een verzameling werken en voorwerpen van grote waarde herbergt.

Je kunt ookeen excursie boeken naar de pauselijke villa's van Castel Gandolfo, de zomerresidentie van de paus, inclusief een retourtransfer, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over hoe je er moet komen.

Aanrader als

Je het Vaticaan bezoekt.

Boek een excursie naar Castel Gandolfo

6. Vind je inspiratie in de Villa Gregoriana in Tivoli

Als je een ticket boekt voor de Villa Gregoriana in Tivoli krijg je de kans om dit park te betreden dat op slechts een half uur van Rome ligt, een plek die door velen wordt beschreven als een echt "sprookje" met zijn Grote Cascade, die de inspiratiebron is geweest voor talloze kunstenaars en schrijvers.

Je kunt je verliezen in de paden, natuurlijke grotten, ruïnes en bossen en je ontdekt de op één na hoogste waterval van Italië. In opdracht van paus Gregorius XVI aan het begin van de 19e eeuw is dit park een oase van rust op slechts een paar kilometer van de Italiaanse hoofdstad.

Aanrader als

Je gepassioneerd bent door de natuur.

Boek je tickets voor Villa Gregoriana in Tivoli

7. Bezoek de wijngaarden van de stad Frascati

Boek je excursie naar Frascati en ontdek deze wijnstad met een deskundige gids. Je proeft Italiaanse wijnen en geniet van een heerlijke, typische lunch met lokale producten zoals brood met olijfolie, biscotti of porchetta.

Je hebt ook wat vrije tijd om op zoek te gaan naar kleine schatten in de winkels van de stad.

De reis begint bij het centraal station van Rome en je hebt de mogelijkheid om de wijngaarden van de regio te bezoeken.

Aanrader als

Je een liefhebber bent van wijn en een prachtig landschap.

Boek je reis naar Frascati

Wat je moet weten voordat je een excursie naar de omgeving van Rome boekt

De Duomo van Orvieto| ©Wikimedia
De Duomo van Orvieto| ©Wikimedia
 • Wanneer je boekt, ontvang je een bevestigingsmail op je e-mailadres. Het is niet nodig om de bevestiging af te drukken, ontmoet gewoon je gids op het ontmoetingspunt en laat hem/haar de voucher zien die in de e-mail van je mobiele telefoon staat.
 • Sommige tours worden in het Engels gegeven. Houd hier rekening mee voordat je boekt en controleer dit op de pagina met ervaringen om verrassingen te voorkomen.
 • Om je geld terug te krijgen, in het geval dat je niet mee kunt op de tour of om een andere reden, moet je ten minste 24 uur van tevoren annuleren.

Boek een tour vanuit Rome

Tips voor excursies in en rond Rome

Basiliek van Franciscus van Assisi| ©Wikimedia
Basiliek van Franciscus van Assisi| ©Wikimedia
 • Er is één ding dat je niet mag vergeten te dragen: comfortabele schoenen. Welke tour je ook kiest, aan het eind van de dag zul je dankbaar zijn dat je sportschoenen draagt.
 • Met uitzondering van de excursie naar Assisi en Orvieto is de lunch niet inbegrepen in de bovenstaande ervaringen. Dus, omdat je niet veel vrijheid hebt in het kiezen van een plek om te eten, is het misschien een goed idee om je lunch in je rugzak vanuit Rome mee te nemen.
 • Vooral in het geval van de Villa Adriana en Villa d'Este vanuit Rome is het belangrijk om een georganiseerde excursie te nemen. Het zijn zulke grote plaatsen dat je in je eentje gemakkelijk de hoogtepunten mist en in eindeloze rijen staat te wachten, wat je met een gids niet hoeft te doen.
 • Denk er bij een bezoek aan de Catacomben aan dat je je knieën en schouders moet bedekken, zoals je bij elke andere katholieke gebedsplaats zou doen. Spijkerbroeken en een trui zijn meestal voldoende voor het koude weer in Rome in de wintermaanden, maar in de zomer is een lange broek het laatste wat je wilt dragen. Probeer iets bedekkends maar lichts in te pakken als je in het zomerseizoen reist- je zult het nodig hebben om de ontelbare katholieke bezienswaardigheden van de stad te bezoeken.
 • Wat ze je niet vertellen bij de voorbereiding van deze excursies is dat ze, vooral in het geval van Ostia Antica en de Villa Adriana en Villa d'Este, slecht aangepast zijn voor mensen met speciale mobiliteitsbehoeften. De ruïnes liggen vol stenen en heuvels die de toegang kunnen bemoeilijken, dus houd hier rekening mee voordat je een excursie kiest.

Boek een tour vanuit Rome

Andere tours waarin je misschien geïnteresseerd bent

Rome is een spannende stad die je nooit helemaal zult leren kennen, maar de eindeloze mogelijkheden die het biedt als het gaat om het maken van een excursie is zonder twijfel iets om rekening mee te houden tijdens je reis. Je kunt meer lezen over de andere excursies die we aanraden in deze link: Dagtrips en Excursies vanuit Rome.

Als je door het lezen over Ostia Antica zin hebt gekregen om Pompeii te bezoeken en met eigen ogen de ruïnes te zien die de uitbarsting van de Vesuvius heeft achtergelaten, kun je hier meer lezen over hoe je vanuit Rome een trip naar Pompeii kunt maken: Pompeï Dagtrips vanuit Rome.

Daarnaast is het ook mogelijk om vanuit Rome een dagtocht te maken naar de beroemde steden Florence, Napels en Pisa. Tijdens deze ervaringen kun je Michelangelo's David zien, de prachtige kathedraal van Florence en zijn architectonische genialiteit ontdekken of authentieke Italiaanse pizza proeven. Hier zijn twee artikelen waar je alle details over deze belevenissen kunt lezen: Florence daguitstappen vanuit Rome y Napels daguitstappen vanuit Rome.

Boek een excursie vanuit Rome

Vergelijk de verschillende opties

 • Assisi en Orvieto dagtocht met lunch vanuit Rome
 • Vanaf € 161
 • 12 en een half uur
 • Excursie naar Assisi en Orvieto vanuit Rome met lunch inbegrepen
 • Met gids
 • Boek nu
 • Ostia Antica dagtocht vanuit Rome
 • Vanaf € 44
 • 4 uur
 • Excursie naar Ostia Antica vanuit Rome
 • Met gids
 • Boek nu
 • Trip naar Tivoli: Villa d'Este en Villa van Hadrianus
 • Vanaf € 136
 • 5 uur

Excursie naar Tivoli: Villa del Este en Villa Adriana

 • Rome Catacomben van Callixtus rondleiding
 • Vanaf € 15
 • 1 uur
 • Rondleiding door de Catacomben van St. Callixtus in Rome
 • Met gids
 • Boek nu
 • Rondleiding met lunch in zomerverblijf van de paus
 • Vanaf € 280
 • Vrije tijd
 • Excursie naar de pauselijke villa's van Castel Gandolfo, de zomerresidentie van de paus
 • Zonder gids
 • Boek nu
 • Rome Tivoli Villa Gregoriana Tickets
 • Vanaf € 9
 • Gratis tijd
 • Tickets voor de Villa Gregoriana in Tivoli Rome
 • Zonder gids
 • Boek nu
 • Dagtocht Frascati vanuit Rome met wijnproeverij en lunch
 • Vanaf € 107
 • 5 en een half uur
 • Excursie naar Frascati vanuit Rome met wijnproeverij en lunch inbegrepen
 • Met gids
 • Boek nu