Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Napels daguitstappen vanuit Rome

Hier is alles wat u moet weten om vanuit Rome naar de pizzahoofdstad te reizen en niets te missen.

Alex Grande

Alex Grande

11 minuten lezen

Napels daguitstappen vanuit Rome

De daken van Napels op een zonnige dag | ©Mathias Bach

Het is gemakkelijk om verliefd te worden op Napels voor de pizza, voor de onophoudelijke chaos, voor het prachtige uitzicht op de Vesuvius (als je weet hoe je die moet vinden), en voor nog veel meer dingen waarover ik je meer zal vertellen als je verder leest. Zin in een trip naar Napels vanuit Rome? De volgende regels zijn voor jou.

1. De beste dagtocht naar Napels vanuit Rome (brengt u ook naar Pompeii)

Pompeii| ©Unsplash.com
Pompeii| ©Unsplash.com

Als u besluit Rome een dag te verlaten, moet die excursie de moeite waard zijn. En een bezoek aan Napels en het ongelooflijke Pompeii zijn een goede reden om de majestueuze Eeuwige Stad voor een dag te vergeten. Ik weet niet of het voor u hetzelfde is, maar als ik op reis ben, laat ik me graag gaan, geniet ik en hoef ik me niet al te druk te maken over de logistiek van het vervoer, vooral als ik een strak schema heb - zoals in dit geval, als we maar één dag hebben voor deze excursie.

Met deze all-inclusive dagtrip naar Napels en Pompeii in het Engels vertrek je vroeg uit Rome in een privébus en word je te allen tijde begeleid door een professionele gids die alles wat je ziet in context plaatst (iets wat ik essentieel vond, vooral in Pompeii).

De stop in Napels zal u in staat stellen het historische centrum van de stad en de belangrijkste punten te leren kennen zonder al te veel tijd te hoeven besteden aan het verplaatsen van de ene plaats naar de andere. Plus, je hebt tijd om een van de beroemde Napolitaanse pizza's te eten en te proeven. Wat wil je nog meer?

Over het bezoek aan Pompeii

Je zult de ruïnes van Pompeii gedurende ongeveer twee uur bezichtigen. Hoewel het op het eerste gezicht niet lang lijkt, verzeker ik u dat het een redelijke tijd is om de essentiële plaatsen van de ruïnes te zien en te begrijpen hoe het leven werd geleefd in deze indrukwekkende stad die door de uitbarsting van de Vesuvius werd versteend.

Bereid je voor op goed bewaarde overblijfselen van wat eens de stad was, gebruiksvoorwerpen van haar inwoners, versteende lichamen (maak je geen zorgen, het is niet zo indrukwekkend als het klinkt) en zelfs de nieuwste vondst van de stad (ontdekt eind 2020): wat een "fast food" restaurant zou zijn geweest.

Als u liever een langer bezoek aan Pompeii brengt, kunt u er een hele dag doorbrengen, of de tocht zelfs combineren met een beklimming van de Vesuvius. Als u alle mogelijkheden wilt weten, nodig ik u uit dit artikel te lezen over hoe u Pompeii vanuit Rome in één dag kunt bezoeken.

Ontdek de beste dagtochten vanuit Rome

2. Andere opties om van Rome naar Napels te reizen

Panoramisch uitzicht op Napels| ©Aliya Izumi
Panoramisch uitzicht op Napels| ©Aliya Izumi

Met de trein

De trein is een zeer geschikte optie voor een dagtocht naar Napels vanuit Rome. U hoeft zich geen zorgen te maken over parkeren, onnodige omwegen of stops. Het nadeel in vergelijking met andere vervoermiddelen kan de prijs zijn: het kaartje voor de snelle trein, waarmee u in 1 uur en 15 minuten in Napels bent, kost tussen €44 en €60 per enkele reis.

Een langzamere trein, die er tussen 2 en 3 uur over doet om in Napels te komen, kost tussen €20 en €27 per enkele reis, afhankelijk van de klasse. Dit kan een goede optie zijn als u met een kleiner budget reist, en als u de trein 's ochtends vroeg neemt, hebt u genoeg tijd om de stad in één dag te verkennen. Bekijk alle dienstregelingen en prijzen op de officiële website van Trenitalia.

Met de bus van Rome naar Napels

De meeste bussen naar Napels vanuit de Italiaanse hoofdstad worden geëxploiteerd door Flixbus, Baltour en BusCenter, en een retourtje kost meestal rond de €20. Bussen rijden rechtstreeks naar Napels, vertrekkende van de Autostazione Tiburtina in Rome en komen in ongeveer 2,5 uur aan op het busstation Piazza Garibaldi in Napels.

Ik raad u aan uw bustickets een week van tevoren te kopen, zodat u zeker weet dat er plaatsen beschikbaar zijn op de dag dat u de tour wilt doen, en zodat u niet ook nog een retourticket hoeft te kopen.

Maar om eerlijk te zijn, u kunt niet heel Napels in één dag zien (zeker niet als u de wachttijden voor het openbaar vervoer meetelt). Het doel van uw excursie vanuit Rome is te genieten van de stad en een dag door te brengen die verschilt van wat u in de Italiaanse hoofdstad zou aantreffen. Dit is de route die ik tijdens mijn bezoek heb afgelegd:

Ontdek de beste excursies vanuit Rome

3. Begin met het beste ontbijt in Napels

Typische espresso koffie om de dag goed te beginnen in Napels| ©Louis Hansel
Typische espresso koffie om de dag goed te beginnen in Napels| ©Louis Hansel

Ik ben geen grote fan van koffie, maar je moet toegeven dat Napolitaanse koffie iets is dat de meest exquise fijnproevers waardig is. Het eerste wat ik deed toen ik in Napels uit de trein stapte, was naar het Gran Caffè Gambrinus gaan, een stijlvol café in Weense stijl met marmeren muren, beeldhouwwerken op de planken en kroonluchters die aan het plafond hangen.

Het zal u wel bekend voorkomen, want het is een toeristische trekpleister geworden, maar als romanticus wilde ik de kans niet laten lopen om een espresso en een sfogliatelle als ontbijt te nuttigen op een van de favoriete plekjes van Oscar Wilde in Napels.

4. Slenteren over de Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito in Napels| ©Alex N.
Piazza del Plebiscito in Napels| ©Alex N.

Het Piazza del Plebiscito is een groot plein, de kern van het openbare leven van Napels en een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is genoemd naar het volksreferendum dat werd gehouden tijdens de Italiaanse eenwording, dankzij hetwelk Napels deel ging uitmaken van het Koninkrijk Italië en het Huis van Savoye.

Alsof het historische belang nog niet genoeg was, heeft het plein die Italiaanse essentie van grandeur en spektakel, voorgezeten door de immense zuilengalerij van de kerk van San Francesco di Paola. Het is een neoklassiek wonder dat overdag indruk maakt en 's avonds, wanneer het verlicht is, fascineert.

5. Ontdek het Palazzo Reale

Het Palazzo Reale bij zonsondergang| ©Michelangelo Ambrosini
Het Palazzo Reale bij zonsondergang| ©Michelangelo Ambrosini

Het Koninklijk Paleis van Napels is een van de plaatsen die het best getuigt van het belang van de stad in de 18e en 19e eeuw. De omvang en pracht van dit paleis is te danken aan het feit dat het een eeuw lang dienst deed als residentie van de Bourbon-dynastie, en later overging in de handen van de familie Savoye.

Het is van hand tot hand gegaan, maar de zalen hebben nog steeds de extravagantie van de 18e-eeuwse Napolitaanse stijl. De voorgevel wordt bekroond door acht marmeren beelden van de koningen die Napels regeerden van de 12e eeuw tot de Italiaanse eenwording.

Het indrukwekkendste deel van het Palazzo Reale bevindt zich echter binnen: u vindt er een monumentale roze-wit marmeren trap die leidt naar de Koninklijke Appartementen, het Hoftheater, de Troonzaal en de Koninklijke Kapel, die alle zijn versierd met spectaculaire schilderijen en wandtapijten.

Het Palazzo Reale is elke dag open, behalve op woensdag, van 9.00 tot 20.00 uur, en de toegangsprijs is € 6.

6. Ga het San Carlo Theater binnen

Het interieur van het San Carlo Theater| ©Wikimedia
Het interieur van het San Carlo Theater| ©Wikimedia

Dit is een bezoek waar ze je niet op voorbereiden: de majesteit van het interieur van het Teatro di San Carlo, wanneer je omhoog kijkt en het gevoel van oneindigheid van de zes verdiepingen en de met fresco's versierde koepel bewondert, is iets dat me volledig overrompelde.

Daarom wordt het Teatro San Carlo beschouwd als een van de mooiste operagebouwen ter wereld, en het is gemakkelijk je de zaal voor te stellen, gevuld met de aristocraten van die tijd, debatterend over de vraag of ze een blik moeten werpen op het toneel, de koninklijke loge, of een heimelijke minnaar aan de andere kant van de rijen.

De enige manier om het interieur van het Teatro di San Carlo te bezichtigen is een voorstelling bij te wonen of deel te nemen aan een van de rondleidingen die door de organisatoren van het gebouw zelf worden aangeboden. De tour duurt ongeveer een uur, en ik raad aan hem te doen, zelfs als je wat minder vrije tijd hebt aan het eind van de route.

7. Geniet van een authentieke Napolitaanse pizza

Typisch Napolitaanse pizza om de batterijen op te laden tussen de rondleidingen door| ©Blake Wisz
Typisch Napolitaanse pizza om de batterijen op te laden tussen de rondleidingen door| ©Blake Wisz

Ik ben er vrij zeker van dat als je met de trein terug naar Rome gaat en tegen de conducteur zegt dat je tijdens je bezoek geen pizza hebt gegeten, hij je kaartje verscheurt en je naar een van de restaurants van zijn familie stuurt.

Nee, serieus, ik denk niet dat u ervan overtuigd hoeft te worden dat Napolitaanse pizza het meest authentieke voorbeeld is van dit wereldberoemde voedsel. Een van de meest aanbevolen restaurants is de pizzeria van Gino Sorbillo, maar de rijen zijn vaak enorm. Gorizia 1916 is een van de betere eetgelegenheden van de stad, iets duurder maar ook eleganter, omdat het in de chique wijk van Napels ligt. Tot slot de optie die veel plaatselijke bewoners zullen aanbevelen: L'antica Pizzeria da Michele Forcella.

8. Bezoek de Umberto I Gallery

Galleria Umberto I's dakraam| ©Tom Podmore
Galleria Umberto I's dakraam| ©Tom Podmore

De Galleria Umberto I is een typisch Italiaanse winkelgalerij, waar u cafés en winkels vindt om even bij te komen van het sightseeën. Alleen al de koelte binnen en de dierenriemversiering van de vloertegels, in combinatie met het gevoel van ruimte dat zich opent onder de plafonds van het gebouw, maken voor mij de galerie een stop waard.

Als u in Milaan bent geweest, zal de Galleria Umberto I u sterk doen denken aan de Galleria Vittorio Emanuele II, aangezien deze een directe inspiratiebron was bij de bouw van dit Napolitaanse gebouw.

Mocht u kiezen voor een ander ontbijt om de dag te beginnen, dan kunt u in de galerij heerlijke sfogliatella en andere zoetigheden vinden. Tegen die tijd zult u begrepen hebben dat gebak en zoetigheden een van de passies van Napels zijn.

9. Kruising Via Toledo

Via Toledo is een van de weinige rechte straten die je in Napels zult vinden. Als je daar aankomt, besef je dat je de hele dag over slangenpaadjes hebt gezworven. De Via Toledo is dan ook de winkelstraat van de stad, met gebouwen in vele verschillende stijlen en winkels van allerlei aard.

Alex's Reizigerstip

Het metrostation van Toledo is zonder twijfel een van de mooiste die ik ooit heb gezien - ik kan u beter geen beschrijving geven en het u op eigen houtje laten ontdekken!

10. Dompel uzelf onder in het historische centrum van Napels

Typisch beeld van de smalle straatjes in het centrum van Napels| ©Samuel C.
Typisch beeld van de smalle straatjes in het centrum van Napels| ©Samuel C.

Het hart van de stad Napels is gemaakt om in te verdwalen. Als u door de straten loopt, vindt u op bijna elke hoek een kerk en kunt u genieten van het voorbijglijdende leven: straatmuzikanten, ateliers van kunstenaars, oude mannen die in een bar naar de voetbal kijken op tv, en allerlei soorten winkels die moeilijk te beschrijven zijn.

De straten zijn smal en bieden de bewoners weinig privacy. Je hoeft maar op te kijken om typische Italiaanse familietaferelen voor je te zien gebeuren, door de ramen van hun huizen. Als u de essentie van Napels wilt opsnuiven, is dit het gebied waar u de meest authentieke sfeer van de stad zult kunnen inademen.

Iets dat u zal interesseren als u van de antieke wereld houdt, is dat u een deel van de rijweg van de Grieks-Romeinse stad Neapolis kunt zien. Spaccanapoli, wat vertaald zou kunnen worden als "Kort Napels", is een opeenvolging van straten die de stad letterlijk in tweeën splitst: Via Della Anticaglia (Boven-Decumanus), Via Dei Tribunali (Decumanus Major) en de straat die begint als Via Benedetto Croce en overgaat in Via San Biagio Dei Librai (Beneden-Decumanus).

11. Aanschouw de kathedraal van Napels

Napels Kathedraal| ©Wikimedia
Napels Kathedraal| ©Wikimedia

Van de ongeveer vijfhonderd kerken die Napels rijk is, kan er geen tippen aan de kathedraal van de stad: de Duomo di San Gennaro of Duomo di Santa Maria Assunta, zoals hij bij de plaatselijke bevolking bekend staat.

Hoewel niet zo indrukwekkend als de kathedraal van Florence of Milaan, is de kathedraal van Napels een mengelmoes van gotische en barokke stijlen met een indrukwekkend interieur dat versierd is met fresco's die het beeld van het paradijs oproepen.

12. De mooiste zonsondergang, vanaf Castel Sant'Elmo

Napels bij zonsondergang| ©Alex N.
Napels bij zonsondergang| ©Alex N.

Het perfecte plan om de dag af te sluiten is om de kabelbaan te nemen naar Castel Sant'Elmo, een 13de-eeuws fort in de vorm van een ster, boven op de heuvel van Vomero. U zult er zowel plaatselijke bewoners als toeristen tegenkomen die hun lesje geleerd hebben: niet voor niets kunt u vanaf deze top genieten van het beste 360º uitzicht over de stad, de Vesuvius en de Golf van Napels.

Een perfecte manier om uw reis naar Napels af te sluiten alvorens terug te keren naar Rome.

13. Comfortabel rondreizen in Napels

Typisch beeld van de smalle straatjes in het centrum van Napels| ©Vincenzo La Montagna
Typisch beeld van de smalle straatjes in het centrum van Napels| ©Vincenzo La Montagna

De beste manier om Napels te leren kennen is te voet: dit is de enige manier om de meest authentieke straatjes te vinden en de essentie van de stad in te ademen. Op een dagtrip heb je echter meestal een strak schema, dus om je in Napels te verplaatsen raad ik je aan de metro te nemen.

De metro van Napels heeft twee lijnen, 1 en 6 (het is een raadsel wat er met de andere lijnen is gebeurd) en bestrijkt bijna de hele agglomeratie van de stad.

Als u ervoor kiest om met de auto naar Napels te gaan, wees dan voorzichtig, want er zijn verschillende gebieden van historisch belang waar parkeren duur is, met boetes die kunnen oplopen tot €90. Deze gebieden worden ZTL (Limited Traffic Zone) genoemd en kunnen het best worden vermeden door aan de rand van de stad te parkeren of een kaart van deze gebieden te raadplegen voordat u uw auto parkeert.

14. Tips en trucs voor uw reis naar Napels vanuit Rome

Typische straten van Napels| ©Paul Postema
Typische straten van Napels| ©Paul Postema

Pas op voor zakkenrollers

Napels is een stad met een ietwat aangetaste reputatie als minder dan toeristvriendelijk. Maak je niet te veel zorgen, zolang je maar uitkijkt voor zakkenrollers en de meer centrale gebieden niet verlaat, moet het goed gaan.

Draag comfortabele schoenen

Aangezien u de hele dag gaat wandelen op deze tocht, moet u goed voorbereid zijn: u zult sportschoenen, een rugzak met water, een powerbank om uw mobiele telefoon op te laden en iets warms voor de avond als u in de zomer reist, willen meenemen. In de winter kunt u het beste laagjes dragen, zodat u het naarmate de dag vordert meer of minder warm hebt.

Wees voorbereid met contant geld

Sommige winkels en restaurants accepteren alleen contant geld, dus neem wat los kleingeld mee voor het geval dat (mijn advies: neem net genoeg mee).

Als je geen Italiaans spreekt, maak je dan geen zorgen

Als je geen Italiaans spreekt, zul je in Rome geen problemen hebben, aangezien ze je min of meer in het Spaans of zelfs Engels kunnen verstaan. Maar als u naar Napels reist, raad ik u aan een vertaal-app op uw mobiele telefoon te installeren, want dat kan u het leven in sommige gevallen gemakkelijker maken.

15. Andere excursies waarin u geïnteresseerd zou kunnen zijn

Als u Napels al kent of u bent niet al te geïnteresseerd in een bezoek aan deze stad, dan is Florence misschien een betere optie voor u. Voordat u vanuit Rome vertrekt, raad ik u aan hier meer te lezen over hoe u zich op deze ervaring kunt voorbereiden: Florence daguitstappen vanuit Rome. Een van de (zovele) geweldige dingen van Rome is zijn ligging op de kaart: het ligt niet alleen in het centrum van het Italiaanse schiereiland, maar heeft ook een heleboel emblematische plaatsen die in de omgeving kunnen worden bezocht. Als je zin hebt om ze te ontdekken, hier is een lijst van wat ik denk dat de beste plaatsen zijn om te bezoeken in de buurt van Rome.