Napels daguitstappen vanuit Rome

Hier is alles wat je moet weten om vanuit Rome naar de pizzahoofdstad te reizen en niets te missen.

Alex Grande

Alex Grande

11 minuten lezen

Napels daguitstappen vanuit Rome

De daken van Napels op een zonnige dag | ©Mathias Bach

Het is gemakkelijk om verliefd te worden op Napels vanwege de pizza, de onophoudelijke chaos, het prachtige uitzicht op de Vesuvius (als je die weet te vinden), en nog veel meer dingen waarover ik je zal vertellen als je verder leest. Zin in een reis naar Napels vanuit Rome? De volgende regels zijn voor jou.

De beste dagtocht naar Napels vanuit Rome (brengt je ook naar Pompeii)

Pompeii| ©Unsplash.com
Pompeii| ©Unsplash.com

Als je besluit om Rome te verlaten voor een dagtrip, moet die zeker de moeite waard zijn. En een bezoek aan Napels en het ongelooflijke Pompeii zijn een geweldige reden om de majestueuze Eeuwige Stad een dagje te vergeten. Ik weet niet of dat voor jou ook geldt, maar als ik op reis ben, laat ik me graag gaan, geniet ik en hoef ik me niet al te veel zorgen te maken over de logistiek van het vervoer, vooral als ik een strak schema heb.

Met deze all-inclusive dagtrip naar Napels en Pompeii in het Engels vertrek je vroeg vanuit Rome in een privébus en word je steeds begeleid door een professionele gids die alles wat je ziet in context plaatst (iets wat ik essentieel vond, vooral in Pompeii).

De stop in Napels stelt u in staat het historische centrum van de stad en de belangrijkste punten ervan te leren kennen zonder al te veel tijd te moeten besteden aan het verplaatsen van de ene plaats naar de andere. U zult ook tijd hebben om te lunchen en een van de beroemde Napolitaanse pizza's te proeven. Wat wilt u nog meer?

Over het bezoek aan Pompeii

U zult ongeveer twee uur lang de ruïnes van Pompeii bezoeken. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien niet lang lijkt, verzeker ik u dat het een redelijke hoeveelheid tijd is om de essentiële delen van de ruïnes te zien en te begrijpen hoe het leven werd geleefd in deze indrukwekkende stad die versteend werd door de uitbarsting van de Vesuvius.

Als u Pompeii liever met meer tijd bezoekt, kunt u er een hele dag aan wijden of de excursie zelfs combineren met een beklimming van de Vesuvius. Als u alle mogelijkheden wilt weten, nodig ik u uit om dit artikel te lezen over hoe u Pompeii vanuit Rome in één dag kunt bezoeken.

Boek een excursie naar Pompeii vanuit Rome

Andere opties om naar Napels te gaan vanuit Rome

Panoramisch uitzicht op Napels| ©Aliya Izumi
Panoramisch uitzicht op Napels| ©Aliya Izumi

Met de trein

De trein is een zeer handige optie voor een dagtocht naar Napels vanuit Rome. U hoeft zich geen zorgen te maken over parkeren, onnodige omwegen of stops. Het nadeel ten opzichte van andere vervoerswijzen kan de prijs zijn: het snelle treinkaartje, waarmee je in 1 uur en 15 minuten in Napels bent, kost tussen de €44 en €60 per enkele reis.

Er is een langzamere trein, die er tussen de 2 en 3 uur over doet om in Napels te komen, die tussen de €20 en €27 per enkele reis kost, afhankelijk van de klasse. Dit kan een goede optie zijn als u met een kleiner budget reist, en als u de trein vroeg in de ochtend neemt, hebt u genoeg tijd om de stad op een dag te verkennen. Bekijk alle dienstregelingen en prijzen op de officiële website van Trenitalia.

Met de bus van Rome naar Napels

De meeste bussen naar Napels vanuit de Italiaanse hoofdstad worden uitgevoerd door Flixbus, Baltour en BusCenter, en een retourtje kost meestal rond de €20. De bussen gaan rechtstreeks naar Napels. Ze vertrekken van de Autostazione Tiburtina in Rome en komen in ongeveer 2,5 uur aan op het busstation Piazza Garibaldi in Napels.

Ik raad u aan uw bustickets een week van tevoren te kopen, zodat u zeker weet dat er plaatsen beschikbaar zijn op de dag dat u de tour wilt doen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over een retourticket.

In ieder geval, om heel eerlijk te zijn, kunt u niet heel Napels zien in één dag (vooral als u de wachttijden voor het openbaar vervoer erbij optelt). Het doel van uw excursie vanuit Rome is om van de stad te genieten en een andere dag door te brengen dan in de Italiaanse hoofdstad. Dit is de route die ik nam tijdens mijn bezoek:

Boek een excursie naar Napels en Pompeii

Begin met het beste ontbijt in Napels

Typische espresso koffie voor een goed begin van de dag in Napels.| ©Louis Hansel
Typische espresso koffie voor een goed begin van de dag in Napels.| ©Louis Hansel

Ik ben geen grote fan van koffie, maar je moet toegeven dat Napolitaanse koffie iets is dat de meest verfijnde fijnproevers waardig is. Het eerste wat ik deed toen ik uit de trein in Napels stapte, was naar het Gran Caffè Gambrinus gaan, een stijlvol café in Weense stijl met marmeren muren, beelden op de planken en kroonluchters aan het plafond.

Het is waarschijnlijk bekend bij u, omdat het een nogal toeristische plek is geworden, maar als romanticus wilde ik de kans niet laten lopen om een espresso en sfogliatelle te nemen als ontbijt in een van de favoriete plekken van Oscar Wilde in Napels.

Slenteren over het Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito in Napels| ©Alex N.
Piazza del Plebiscito in Napels| ©Alex N.

Het Piazza del Plebiscito is een groot plein, de kern van het openbare leven in Napels en een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is genoemd naar de plebisciet die werd gehouden tijdens de Italiaanse eenwording, waarbij Napels deel ging uitmaken van het Koninkrijk Italië en het Huis Savoye.

Alsof het historische belang nog niet genoeg was, heeft het plein die Italiaanse essentie van grootsheid en spektakel, met aan het hoofd de immense zuilengalerij van de kerk van San Francesco di Paola. Het is een neoklassiek wonder dat overdag indruk maakt en 's nachts, als het verlicht is, betovert.

5. Ontdek het Palazzo Reale

Het Palazzo Reale bij het vallen van de avond| ©Michelangelo Ambrosini
Het Palazzo Reale bij het vallen van de avond| ©Michelangelo Ambrosini

Het Koninklijk Paleis van Napels is een van de plaatsen die het best getuigen van het belang van de stad in de 18e en 19e eeuw. De omvang en pracht van dit paleis is te danken aan het feit dat het een eeuw lang diende als residentie van de Bourbon dynastie en later overging in de handen van de familie Savoye.

Het paleis evolueerde van hand tot hand, maar de zalen hebben nog steeds de extravagantie van de 18e-eeuwse Napolitaanse stijl. De gevel wordt bekroond door acht marmeren beelden van de koningen die Napels regeerden van de 12e eeuw tot de Italiaanse eenwording.

Het meest indrukwekkende deel van het Palazzo Reale is echter binnen: u vindt er een monumentale roze en witte marmeren trap die leidt naar de koninklijke appartementen, het hoftheater, de troonzaal en de koninklijke kapel, allemaal versierd met spectaculaire schilderijen en wandtapijten.

Het Palazzo Reale is elke dag geopend, behalve op woensdag, van 09.00 tot 20.00 uur, en de toegangsprijs bedraagt 6 €.

Ga naar het San Carlo Theater

Het interieur van het San Carlo Theater| ©Wikimedia
Het interieur van het San Carlo Theater| ©Wikimedia

Dit is een bezoek waar ze je niet op voorbereiden: de grootsheid van het interieur van het Teatro San Carlo, als je omhoog kijkt en het gevoel van oneindigheid van de zes verdiepingen en de met fresco's versierde koepel bewondert, is iets wat me volledig verrast.

Om deze reden wordt het Teatro San Carlo beschouwd als een van de mooiste operagebouwen ter wereld, en het is gemakkelijk voor te stellen dat de zaal gevuld is met de aristocraten van die tijd, debatterend tussen een blik op het podium, de koninklijke loge, of een heimelijke minnaar aan de andere kant van de tribune.

De enige manier om het Teatro San Carlo van binnen te bezoeken is door een voorstelling bij te wonen of deel te nemen aan een van de rondleidingen die door de organisatoren van het gebouw zelf worden aangeboden. De rondleiding duurt ongeveer een uur, en ik raad u aan deze ook te doen als u aan het eind van de route iets minder tijd hebt.

Geniet van authentieke Napolitaanse pizza

Typische Napolitaanse pizza om bij te tanken tussen de rondleidingen door| ©Blake Wisz
Typische Napolitaanse pizza om bij te tanken tussen de rondleidingen door| ©Blake Wisz

Ik weet vrij zeker dat als je de trein terug naar Rome neemt en je de conducteur vertelt dat je geen pizza hebt gegeten tijdens je bezoek, hij je kaartje verscheurt en je naar een van de restaurants van zijn familieleden stuurt.

Nee, serieus, ik denk niet dat je overtuigd hoeft te worden dat Napolitaanse pizza het meest authentieke voorbeeld is van dit wereldberoemde voedsel. Een van de meest aanbevolen restaurants is de pizzeria van Gino Sorbillo, maar de wachtrijen zijn vaak enorm. Gorizia 1916 is een van de andere beter genoemde eetgelegenheden van de stad, iets duurder maar ook eleganter, omdat het zich in de chique wijk van Napels bevindt. Tot slot de optie die veel plaatselijke bewoners zullen aanbevelen: L'antica Pizzeria da Michele Forcella.

Bezoek de Umberto I Galerij

Het dakraam van de Galleria Umberto I| ©Tom Podmore
Het dakraam van de Galleria Umberto I| ©Tom Podmore

De Galleria Umberto I is een typisch Italiaanse winkelgalerij, waar je cafés en winkels vindt om even uit te rusten van het sightseeën. Voor mij maken alleen al de koelte binnen en de zodiakale decoratie van de vloertegels, in combinatie met het gevoel van ruimte dat zich opent onder de plafonds van het gebouw, de galerie een stop waard.

Als u in Milaan bent geweest, zal de Galleria Umberto I u veel doen denken aan de Galleria Vittorio Emanuele II, aangezien deze een directe inspiratiebron was voor de bouw van dit Napolitaanse gebouw.

Mocht u hebben gekozen voor een ander ontbijt om de dag te beginnen, dan kunt u in de galerie heerlijke sfogliatellas en andere zoetigheden vinden. Tegen die tijd zult u hebben begrepen dat gebak en zoetigheden een van de passies van Napels zijn.

9. Steek de Via Toledo over

Uitzicht op Napels met de Vesuvius op de achtergrond.| ©Carlo Raso
Uitzicht op Napels met de Vesuvius op de achtergrond.| ©Carlo Raso

De Via Toledo is een van de weinige rechte straten die je in Napels tegenkomt. Als je hem bereikt, besef je dat je de hele dag over slangvormige wegen hebt gezworven. De Via Toledo is dan ook dé winkelstraat van de stad, met gebouwen in allerlei stijlen en winkels van allerlei aard.

Alex' Reizigerstip

Het metrostation van Toledo is zonder twijfel een van de mooiste die ik ooit heb gezien - ik kan u beter geen beschrijving geven en het u zelf laten ontdekken!

Dompel jezelf onder in het historische centrum van Napels

Typisch beeld van de smalle straatjes van het centrum van Napels| ©Samuel C.
Typisch beeld van de smalle straatjes van het centrum van Napels| ©Samuel C.

Het hart van de stad Napels is gemaakt om in te verdwalen. Wandelend door de straten vindt u op bijna elke hoek een kerk en kunt u genieten van het voorbijgaan van het leven: straatmuzikanten, kunstenaarsateliers, oude mannen die in een bar naar voetbal op tv kijken en winkels van allerlei aard die moeilijk te beschrijven zijn.

De straten zijn smal en bieden de bewoners weinig privacy. Je hoeft maar omhoog te kijken om door de ramen van hun huizen typisch Italiaanse familietaferelen voor je te zien gebeuren. Als u de essentie van Napels wilt opsnuiven, is dit het gebied waar u de meest authentieke sfeer van de stad kunt opsnuiven.

Iets dat u zal interesseren als u van de antieke wereld houdt, is dat u een deel van de weg van de Grieks-Romeinse stad Neapolis kunt zien. Spaccanapoli, wat vertaald zou kunnen worden als "Kort Napels", is een opeenvolging van straten die de stad letterlijk in tweeën deelt: Via Della Anticaglia (Bovenste Decumanus), Via Dei Tribunali (Decumanus Major) en de straat die begint als Via Benedetto Croce en overgaat in Via San Biagio Dei Librai (Onderste Decumanus).

Aanschouw de kathedraal van Napels

Kathedraal van Napels| ©Wikimedia
Kathedraal van Napels| ©Wikimedia

Van de ongeveer vijfhonderd kerken in Napels kan geen enkele tippen aan de kathedraal van de stad: de Duomo di San Gennaro of Duomo di Santa Maria Assunta, zoals de plaatselijke bevolking hem noemt.

Hoewel niet zo indrukwekkend als de kathedraal van Florence of Milaan, is de kathedraal van Napels een mengelmoes van gotische en barokke stijlen met een indrukwekkend interieur versierd met fresco's die het beeld van het paradijs oproepen.

De beste zonsondergang, vanaf Castel Sant'Elmo

Napels bij zonsondergang| ©Alex N.
Napels bij zonsondergang| ©Alex N.

Het perfecte plan om de dag af te sluiten is om de kabelbaan te nemen naar Castel Sant'Elmo, een 13e-eeuws stervormig fort bovenop de heuvel van Vomero. Daar kom je zowel locals als toeristen tegen die hun lesje hebben geleerd: het is niet voor niets dat je vanaf deze top kunt genieten van het beste 360º uitzicht op de stad, de Vesuvius en de Golf van Napels.

Een perfecte manier om je reis naar Napels af te sluiten voordat je terugkeert naar Rome.

Comfortabel reizen door Napels

Typisch uitzicht op de smalle straatjes in het centrum van Napels.| ©Vincenzo La Montagna
Typisch uitzicht op de smalle straatjes in het centrum van Napels.| ©Vincenzo La Montagna

De beste manier om Napels te leren kennen is te voet: dit is de enige manier om de meest authentieke straatjes te vinden en de essentie van de stad in te ademen. Tijdens een dagtocht heb je echter meestal een strak schema, dus om je in Napels te verplaatsen raad ik aan de metro te nemen.

De metro van Napels heeft twee lijnen, 1 en 6 (het is een raadsel wat er met alle andere lijnen is gebeurd) en bestrijkt bijna het hele grootstedelijke gebied van de stad.

Als je ervoor hebt gekozen naar Napels te rijden, wees dan voorzichtig, want er zijn verschillende gebieden van historisch belang waar parkeren duur is, met boetes tot 90 euro. Deze gebieden worden ZTL (Beperkte Verkeerszone) genoemd en de beste manier om ze te vermijden is om aan de rand van de stad te parkeren of een kaart van deze gebieden te raadplegen voordat u uw auto parkeert.

Tips en trucs voor uw reis naar Napels vanuit Rome

Typische straten van Napels| ©Paul Postema
Typische straten van Napels| ©Paul Postema

Pas op voor zakkenrollers

Napels is een stad met een enigszins bezoedelde reputatie als minder toeristvriendelijk. Maak u niet te veel zorgen, zolang u oplet voor zakkenrollers en vermijdt de meer centrale gebieden te verlaten, zou u geen problemen moeten hebben.

Draag comfortabele schoenen

Aangezien je tijdens deze tocht de hele dag gaat lopen, moet je goed voorbereid zijn: neem sportschoenen mee, een rugzak met water, een powerbank om je gsm op te laden en iets warms voor 's avonds als je in de zomer reist. In de winter kunt u zich het beste in laagjes kleden, zodat u het steeds warmer krijgt naarmate de dag vordert.

Wees voorbereid met contant geld

Sommige winkels en restaurants accepteren alleen contant geld, dus neem voor de zekerheid wat kleingeld mee (mijn aanbeveling: neem net genoeg mee).

Als je geen Italiaans spreekt, maak je dan geen zorgen

Als je geen Italiaans spreekt, zul je in Rome geen problemen hebben, omdat ze je min of meer kunnen verstaan in het Engels of zelfs Spaans. Maar als u naar Napels reist, raad ik u aan een vertaal-app op uw mobiele telefoon te installeren, want dat kan uw leven in sommige gevallen vergemakkelijken.

Andere excursies waarin u wellicht geïnteresseerd bent

Als je Napels al kent of je bent niet zo geïnteresseerd in een bezoek aan deze stad, dan is Florence misschien een optie die je leuker vindt. Voordat u vanuit Rome vertrekt, raad ik u aan hier meer te lezen over hoe u zich op deze ervaring kunt voorbereiden: Florence daguitstappen vanuit Rome. Een van de (vele) goede dingen van Rome is zijn ligging op de kaart: behalve dat het in het centrum van het Italiaanse schiereiland ligt, heeft het een heleboel emblematische plaatsen om te bezoeken in de omgeving. Als je zin hebt om ze te ontdekken, is hier een lijst van wat volgens mij de beste plaatsen zijn om te bezoeken in de buurt van Rome.

Boek een excursie naar Napels en Pompeii