4 dagen in Rome

Vier dagen in Rome zijn genoeg om de belangrijkste stops in de Italiaanse hoofdstad te ontdekken, maar je hebt geen tijd te verliezen. Ik help je met organiseren!

Alex Grande

Alex Grande

15 minuten lezen

4 dagen in Rome

Sint-Pietersbasiliek bij zonsondergang | ©Michele Bitetto

Vier dagen in Rome is de perfecte tijd om alle belangrijke monumenten en pleinen te zien, maar het geeft je ook de tijd om de meest merkwaardige verborgen hoekjes te ontdekken. Hier is de perfecte route om vier dagen in Rome door te brengen en geen enkele must-see plek te missen.

Dag 1: Leer het oude Rome kennen

Op je eerste dag in Rome zie je de meest monumentale bezienswaardigheden van de stad, de indrukwekkende gebouwen die sinds de oudheid bewaard zijn gebleven en maak je een wandeling door de Joodse wijk, een van de interessantste in Europa.

Begin de ochtend met een bezoek aan het Colosseum

Voor het Colosseum| ©Joshua Earle
Voor het Colosseum| ©Joshua Earle

Hoe kun je je reis naar Rome beter beginnen dan met een bezoek aan het Colosseum, een van de zeven wereldwonderen? In hetColosseum zie je de oude geschiedenis op zijn puurst: de belangrijkste plaats van het Romeinse openbare leven in de tijd van het keizerrijk, waar vrije burgers hun recht uitoefenden om zichzelf te vermaken, iets wat vandaag de dag zelfs zijn tijd vooruit lijkt te zijn.

Om de rijen bij het gebouw te vermijden, raad ik je aan om je kaartjes voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn online te kopen. En als je bijzonder gepassioneerd bent door geschiedenis, is het misschien een goed idee om een rondleiding door het Colosseum te nemen die ook het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel omvat.

Boek je tickets voor het Colosseum

Ga verder naar het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel

Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash
Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash

Deze site, vlakbij het Colosseum, is een openluchtmuseum van Romeinse ruïnes uit de oudheid.

Van senaatshuizen tot openbare pleinen, markten en paleizen, dit gebied is een archeologische en historische schatkamer. Vergeet niet je tickets voor het Forum en de Palatijnse Heuvel van tevoren te reserveren. Het Forum Romanum ligt op de Palatijnse Heuvel, een van de zeven heuvels van Rome, en er zijntwee manieren om binnen te komen: via de poort naast het Colosseum, waar meestal de langste wachtrij is, of via de Via di San Gregorio, hoewel dit een beetje een omweg is.

Als je geen haast hebt, kun je het beste in de rij gaan staan. Je kunt ook eengecombineerde tour doen door het Colosseum en het Forum Romanum. Het zal een spannende ervaring zijn die alle geheimen onthult die je op het eerste gezicht misschien niet opvallen, maar als dat niet zo is, is het meer dan genoeg om rond deze ruïnes te lopen en je het dagelijks leven in de Oudheid voor te stellen. Als je nog meer ruïnes van het Romeinse Rijk wilt zien, zijn er nog meer fora in Rome waar je een wandeling door de geschiedenis kunt maken op korte afstand van het Forum Romanum en met gratis toegang:

  • Het Forum Imperial.
  • Het Forum van Augustus.
  • Het Forum van Caesar.

Boek een rondleiding door het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Bezoek daarna Piazza del Campidoglio en Piazza Venezia

Piazza Venezia| ©Michele Bitetto
Piazza Venezia| ©Michele Bitetto

Piazza del Campidoglio is een van mijn favoriete pleinen in Rome en ik boek zelfs een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome.

De ovale vorm, ontworpen door niemand minder dan Michelangelo, en de prachtige gebouwen eromheen maken dit plein tot een bijzondere plek om te zitten, te ontspannen en even van Rome te genieten. Op weg naarPiazza del Campidoglio kom je langs Piazza Venezia, met het indrukwekkende nationale monument voor Victor Emmanuel II (of Altaar van het Vaderland).

Boek de Rome Fonteinen en Pleinen Tour

Ontdek vervolgens Campo de' Fiori

Piazza Campo de' Fiori| ©Wikimedia
Piazza Campo de' Fiori| ©Wikimedia

Op een kwartiertje lopen van Piazza del Campidoglio ligt Piazza Campo de' Fiori, erg populair bij toeristen, waar elke ochtend behalve zondag een markt is met kraampjes van allerlei soorten: levensmiddelen, groenten en fruit en zelfs bakkerijen.

Als je geïnteresseerd bent, kun je een tour boeken langs de fonteinen en pleinen van Rome.

Een andere optie is om door te gaan naarLargo di Torre Argentina en een afhaalmaaltijd te bestellen bij Mercerie op Via di S. Nicola de' Cesarini, 5, een zeer trendy plek in Rome waar je heerlijke gevulde manden kunt bestellen om mee te nemen.

Boek een foodtour door Campo dei Fori

Mis Largo di Torre Argentina niet

Ruïnes bij Largo di Torre Argentina| ©Wikimedia
Ruïnes bij Largo di Torre Argentina| ©Wikimedia

Deze ruïne wordt om twee heel verschillende redenen bezocht.

Het is de plek waar Julius Caesar werd vermoord, dus Largo di Torre Argentina is een topattractie voor geschiedenisfanaten, maar het is ook een toevluchtsoord voor zwerfkatten, dus als je van katten houdt moet je hier naartoe. De ruïnes liggen in de open lucht midden op een plein en zijn de overblijfselen van verschillendetempels uit de oudheid, evenals wat er over is van de Curia van Pompeius, de Romeinse senaat, waar de beroemde moord op de historische figuur Julius Caesar plaatsvond.

Ga 's middags de Joodse wijk in

Symbolen van de Joodse wijk van Rome| ©Wikimedia
Symbolen van de Joodse wijk van Rome| ©Wikimedia

Als je een rondleiding door de Joodse wijk boekt, zul je genieten van een zeer rustige plek waar je een andere sfeer kunt opsnuiven dan in de rest van de stad.

Je wandelt door de kleine straatjes en kunt de Grote Synagoge van Rome bereiken, het Teatro Marcello zien, het kleine broertje van het Colosseum, de historische Portico van Octavia bewonderen en het charmante Piazza Mattei met de Schildpaddenfontein bezoeken. Als je er toch bent, raad ik je aan deartisjokken op Joodse wijze te proberen, een gerecht met gefrituurde artisjokken dat heel kenmerkend is voor deze wijk.

En voor het avondeten is een goede plek om te eten, waar veel plaatselijke bewoners komen, Giggetto al Portico d'Ottavia, in Via del Portico D'Ottavia 21/a-22, waar je de typische artisjokschotel kunt bestellen, maar ook een aantal uitstekende pasta's en vleeswaren.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Dag 2: Ontdek het historische centrum

Op je tweede dag in Rome raad ik je aan om het Piazza del Popolo te bezoeken, de Borghese Galerij binnen te gaan, het Piazza di Spagna te bezoeken, naar de Trevifontein te gaan en natuurlijk het Pantheon binnen te gaan.

Bezoek het Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

:::link|text=

P iazza del Popolo|element=sc-124-2129::: is een van mijn favoriete plekken in Rome, met de Flaminio Obelisk in het midden (die oorspronkelijk in het Circus Maximus stond). Naast dedrie kerken, Santa Maria dei Miracoli, Santa Maria in Montesanto en de kerk van Santa Maria del Popolo, die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken, ligt naast Piazza del Popolo het Pincio Terras waar je naar boven kunt klimmen voor een mooi uitzicht over het plein en Rome.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

Verblind jezelf in de Borghese Galerij

Het interieur van de Borghese Galerij| ©Canova Paolina
Het interieur van de Borghese Galerij| ©Canova Paolina

Vanaf het Piazza del Popolo is het maar een klein stukje lopen door de Borghese tuinen naar de kunstgalerie met dezelfde naam, de Borghese Galerij, die een van de belangrijkste collecties schilderkunst in heel Italië huisvest. De Borghese Galerij is gevestigd in een voormalig paleis en isabsoluut prachtig en zeker een bezoek waard, vooral als je een passie hebt voor kunst.

Je kunt er schilderijen zien van onder andere Caravaggio, Rafaël en Titiaan. Je kunt je rondleiding door de Borghese Gallery het besteonline boeken om er zeker van te zijn dat je niets mist en het meeste uit je bezoek haalt met een deskundige gids.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

Ga naar Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

Na het bezoek aan de Borghese Galerij brengt de rest van de dag je naar de meest emblematische plekken in Rome en de must-see bezienswaardigheden van deze reis. We beginnen met het beroemdePiazza di Spagna, waarvan de trap, vol bloemen in de zomer in Rome, altijd vol is met mensen.

De trap wordt gedomineerd door de prachtige kerk Trinità dei Monti en op het plein staat de iconische Fontana della Barcaccia. Dit plein was een gebedsplaats voor de romantische dichters Keats en Percy Shelley. Op het plein zelf staat zelfs het woonhuis van Keats, nu een museum.

B oek de fonteinen en pleinen tour door Rome en ontdek alle details van deze emblematische plek.

Boek de fonteinen en pleinen tour door Rome

Maak de mooiste foto's bij de Trevifontein

Trevifontein| ©Michele Bitetto
Trevifontein| ©Michele Bitetto

Je kunt Rome niet verlaten zonder een bezoek aan de Trevifontein. Het is de meest indrukwekkende en mooiste fontein in Rome en waarschijnlijk in de hele wereld.

Hij is van een ongeëvenaarde schoonheid en je kunt hem bezoeken als je een rondleiding door de fonteinen en pleinen van Rome boekt. Of het nu is vanwege zijn majestueuze schoonheid, omdat hij als iconisch decor heeft gediend in 'La Dolce Vita' of vanwege de traditie om munten in het water te gooien, je zult een enorme mensenmassa bij deze fontein aantreffen. Het is dus een goed idee ombij zonsopgang of na middernacht terug te gaan, twee magische tijden waarop je veel minder mensen ziet en kunt genieten van de essentie van de Trevifontein in al zijn pracht.

Een van de mooiste fonteinen van Rome die je niet mag missen. Als je een muntje in het water gooit, denk dan aan de traditie: je moet het met je rechterhand over je linkerschouder doen en één muntje gooien om terug te keren naar Rome, twee muntjes om liefde te vinden in Italië en drie muntjes om geluk te brengen in je huwelijk of scheiding.

Boek de tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

Begin de middag bij de Sciarra Galerij

Op slechts vijf minuten lopen van de Trevifontein ligt deze galerie met een kleine binnenplaats waar je Art Nouveau fresco's kunt zien en even kunt bijkomen van de drukte, want het is niet zo bekend bij toeristen.

Het is een van die geheime plekjes in Rome die je graag ontdekt tijdens je reis - noteer het in je agenda!

Verras jezelf bij het Pantheon

Het Pantheon verlaten| ©Christopher Czermak
Het Pantheon verlaten| ©Christopher Czermak

Het Pantheon, nu bekend als de kerk van Santa Maria Rotonda, is een plek vol mysterie: het is sinds de Oudheid bewaard gebleven, het overleefde de invallen van de barbaren en in de 7e eeuw werd het een belangrijke katholieke tempel. Persoonlijk vind ik het essentieel om tijdens je reis naar Romeeen rondleiding door het Pantheon te boeken en je te verbazen over dit monument, zowel van binnen als van buiten. Er hangt een bijna magische sfeer door de oculus van de grote koepel die zonlicht binnenlaat. Hier zie je de graftombes van verschillende Romeinse vorsten en het graf van de kunstenaar Rafaël, maar ook mozaïeken en beeldhouwwerken met een speciale gloed.

Boek een rondleiding door het Pantheon van Rome

Ga naar Piazza Navona

Piazza Navona bij nacht| ©Wikimedia
Piazza Navona bij nacht| ©Wikimedia

Een van de mooiste en populairste pleinen in Rome sinds de oudheid, toen deze ruimte het stadion van Domitianus was, is Piazza Navona, een oude plek waarvan de huidige schoonheid grotendeels te danken is aan de renovaties uit de barokperiode, die de drie fonteinen op het plein en de kerk van Sant'Agnese in Agone creëerden.

Het is zeker een bezoek waard op een vierdaagse route in Rome, waar je kunt gaan zitten voor een kopje koffie, ontspannen en genieten van de sfeer.

Je kunt ook kaartjes boeken voor de ondergrondse Piazza Navona.

Boek tickets voor de ondergrondse Piazza Navona

Sluit de dag af in Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©David Edkins
Castel Sant'Angelo| ©David Edkins

Een wandeling van Piazza Navona naar Castel Sant'Angelo brengt je door het historische centrum naar een van de mooiste bruggen van Rome.Ticketsboeken voor Castel Sant'Angelo is een must tijdens je reis naar Rome. De bouw dateert uit de 2e eeuw, toen keizer Hadrianus Castel Sant'Angelo liet bouwen als mausoleum voor zijn familie.

In de bijna tweeduizend jaar van zijn geschiedenis heeft dit gebouw gediend als graftombe, als fort voor de paus in geval van een aanval, als kasteel en tegenwoordig als museum. Je kunthet mausoleum van Hadrianus van binnen bezoeken en een rondleiding krijgen door de pauselijke appartementen en uitkijken over Rome vanaf de verdedigingsbastions, waar de kanonnen nog steeds rusten. Om je voor te bereiden op je bezoek, raad ik je aan dit artikel te lezen waarin ik je alles vertel wat je moet weten over de . Castel Sant'Angelo Rome tickets: beschikbare opties en hoe ze te kopen.

Boek tickets voor Castel Sant Angelo

Dag 3: Bewonder het Vaticaan en geniet van de middag in Trastevere

Voeg voor je derde dag een bezoek aan de Vaticaanse Musea toe, bezoek de Sint-Pietersbasiliek, slenter door Trastevere en bekijk de zonsondergang vanaf het uitkijkpunt Gianicolo.

Begin de ochtend bij de Vaticaanse Musea

Binnen in de Vaticaanse Musea| ©Wikimedia
Binnen in de Vaticaanse Musea| ©Wikimedia

De Vaticaanse Musea zijn een artistieke schatkamer vol juweeltjes zoals de Sixtijnse Kapel, de Kaartenzaal, de Vaticaanse Fotogalerij en nog veel meer. Vergeet het om naar de Vaticaanse Musea te gaan zonder je van tevoren te hebben voorbereid:

Houd er bij het plannen van je route rekening mee dat de Vaticaanse Musea op zondag gesloten zijn, behalve op de laatste dag van elke maand (een dag die ik absoluut niet aanraad, omdat de toegang gratis is en de rijen onbeschrijfelijk zijn).

Boek je tickets voor de Vaticaanse Musea

Mis de Sint-Pietersbasiliek niet

Sint-Pietersbasiliek| ©Wikimedia
Sint-Pietersbasiliek| ©Wikimedia

De Sint-Pietersbasiliek is zonder twijfel de meest indrukwekkende kerk die ik tijdens al mijn reizen heb gezien.

Alleen al het spektakel dat voor je opdoemt als je het Piazza San Pietro opkomt, is een van de meest onvergetelijke beelden van je hele reis naar Rome, maar de binnenkant is een kunstwerk waar je omheen kunt lopen en kunt voelen, en alsof dat nog niet genoeg is, kun je de koepel van de basiliek beklimmen en heel Rome aan je voeten bewonderen. Detoegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, maar je moet wel in de rij staan, wat geen groot probleem is op een vierdaagse reis. Eigenlijk gaat de rij vrij snel, ook al lijkt het van niet. Maar waarom wachten in de rij? Maar waarom wachten in de rij?

Je hebt de mogelijkheid om een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek te boeken. Besteed speciale aandacht aan deBaldacchino, Michelangelo's Pieta, het graf van Alexander VII en de Grotten van het Vaticaan, het meest indrukwekkende deel van de Sint-Pietersbasiliek, samen met de klim naar de koepel, die je van binnen van dichtbij kunt bekijken, met de stad Rome die zich uitstrekt naar de skyline als achtergrond.

W oensdag is trouwens een slechte dag om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken, tenzij je kaartjes boekt voor de pauselijke audiëntie.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek

Slenter door Trastevere

Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia
Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia

Trastevere is een van de mooiste wijken van Rome en geeft je een heel authentiek gevoel als je door de geplaveide straten loopt. Hier vind je de typische gesloten ramen, kleurrijke gebouwen en wijnranken die uit elke hoek hangen.

Wandel langs de Tiber naar Isola Tiberina en ontdek de omgeving, wandel over het charmante Piazza di Santa Maria en ga de Basilica di Santa Maria in Trastevere binnen om de gouden mozaïeken te bewonderen, een van de meest opvallende kerken van Rome. VanafVilla Farnesina is het 20 minuten lopen naar Piazza di Santa Maria in Trastevere.

B oek een tour door Trastevere en leer de meest bijzondere wijk van Rome grondig kennen.

Boek een tour door Trastevere

Mis de zonsondergang niet vanaf het uitkijkpunt Gianicolo

Om de dag af te sluiten heb je de mogelijkheid om te ontspannen met een glas wijn en een stuk pizza in Trastevere (hiervoor raad ik je de heerlijke pizza van Ai Marmi aan, in Viale di Trastevere, 53-59).

Of...je kunt de Janiculum beklimmen om te genieten van de zonsondergang over Rome, op 15 minuten lopen van Piazza di Santa Maria in Trastevere. Neem wat hapjes en drankjes mee en ga op een bankje zitten om tegenieten van het uitzicht en de koele avondlucht.

Je kunt daarna altijd terugkeren naar Trastevere en genieten van de rest van de avond.

Dag 4: Bezoek Testaccio en een verborgen deel van Rome

ROME (Testaccio)|©Antonello Serino
ROME (Testaccio)|©Antonello Serino

Op je laatste dag in Rome mag je een aantal bezienswaardigheden van de Italiaanse hoofdstad niet missen, zoals de Piramide van Gaius Cestius, de heidense begraafplaats, de Testaccio Markt, Piazza Testaccio, de Oranjetuin, het Slot van de Ridders van Malta en een must-see, het Circus Maximus.

Begin de dag bij de piramide van Caius Cestius

Zou je geraden hebben dat je in Rome een piramide kunt zien?

Ja, en eentje die al sinds de oudheid prachtig bewaard is gebleven. Dit is depiramide van Gaius Cestius, een Romeinse magistraat die de piramide liet bouwen om er zijn grafkamer in onder te brengen, in de stijl van de piramides van Egypte. Je kunt de piramide zien net buiten de metrohalte Piramide, op de B-lijn, maar het beste uitzicht heb je vanaf deniet-katholieke begraafplaats van Rome, de volgende stop op de route op je laatste dag in Rome.

Bezoek de niet-katholieke begraafplaats

Deze prachtige heidense begraafplaats is uniek in de stad Rome, en het is zelfs schokkend om zoiets te vinden in een stad die zo relevant is voor het katholicisme.

De dichters Percy Shelley en John Keats, die zoals je weet verliefd waren op het barokke Rome, liggen hier begraven. Het is een heel vredige plek met een heerlijke sfeer vanwaar je depiramide van Caius Cestius in al zijn pracht en praal kunt zien. Het is ook een toevluchtsoord voor zwerfkatten en je zult er veel zien rondlopen tussen de grafstenen op de begraafplaats.

Ga op zoek naar souvenirs op de Testaccio Markt en Piazza Testaccio

De Testaccio Markt is, in tegenstelling tot Campo de' Fiori, veel lokaler en authentieker, dus je zult er veel minder toeristen aantreffen die er geen prioriteit van maken tijdens een trip naar Rome.

:::link|text=

D e Testaccio Markt|url=http://www.mercatoditestaccio.it/::: heeft van alles, van kleding-, schoenen- en antiekkraampjes, en natuurlijk veel kraampjes met etenswaren waar ik je aanraad een paar van de lekkernijen van Rome te proberen. Wandel ook overPiazza Testaccio, veel minder druk dan op de grote pleinen van Rome, en neem een pauze voordat je naar een van de meest indrukwekkende monumenten van de stad gaat: het Circus Maximus.

Boek de Rome Fonteinen en Pleinen Tour

Mis het Circus Maximus niet

Hoewel dit geen essentieel bezoek op de route is, is het de moeite waard om een rondleiding door het Circus Maximus te boeken, vooral als je in de buurt bent. Je kunt van de gelegenheid gebruik maken om rond te wandelen in het Circus Maximus, het eerste stadion van Rome waar de beroemde wagenrennen werden gehouden.

In de omgeving zijn nog enkele ruïnes te vinden van de paleizen die rond deze plek werden gebouwd. Tegenwoordig is het een park waar jede overblijfselen uit de oudheid kunt bekijken en je kunt voorstellen hoe de spektakels die hier plaatsvonden eruit zouden hebben gezien. En nu je je hoofd hebt leeggemaakt van een dag vol sightseeing, maak je dan klaar om een van de meest bijzondere plekken in heel Rome te ontdekken.

Boek een rondleiding door het Circus Maximus

Neem afscheid van Rome in de Oranjetuin en het Slot van de Ridders van Malta

Het slot van de ridders van Malta| ©Wikimedia
Het slot van de ridders van Malta| ©Wikimedia

Op de Aventijnse Heuvel, een van de heuvels van Rome ten zuiden van de stad, ligt een plek die de Giardino degli Aranci, oftewel de Sinaasappeltuin, wordt genoemd.

Oorspronkelijk was het een boomgaard van Dominicaanse monniken, nu is het een park waar je een deur met een sleutelgat kunt vinden waardoor je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in het klein kunt zien. Het is een erg mooie en unieke ervaring, en het daadwerkelijk kijken door het sleutelgat is slechts een excuus om door de sinaasappelboomgaarden te wandelen en tegenieten van de geur, vooral op een zomerse middag.

Ik raad je aan om de verborgen Rome tour te boeken en hier een uur voor zonsondergang naartoe te gaan, zelfs als dit betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan de vorige bezoeken: het is zonder twijfel de beste manier om je reis naar Rome af te sluiten en een van de meest opvallende en mooie bezienswaardigheden in Rome.

Boek de verborgen Rome tour