Is het de moeite waard om Pompeii te bezoeken vanuit Rome

Pompeii bezoeken is iets unieks dat iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten doen. De nabijheid van Rome maakt het bovendien de perfecte bestemming voor een dagje weg uit de Italiaanse hoofdstad.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minuten lezen

Is het de moeite waard om Pompeii te bezoeken vanuit Rome

Panoramisch uitzicht op Pompeii | Denise Jones

Ja, we hebben wel duizend keer gelezen dat Rome de Eeuwige Stad is, en de waarheid is dat het gezegde klopt: Rome is een openluchtmuseum met eindeloze straten, pleinen, fonteinen en hoekjes om te ontdekken.

Maar als je tijdens je reis tijd hebt om er een dagje tussenuit te knijpen, dan is Pompeii de bestemming bij uitstek: er zijn verschillende combinaties van reeds georganiseerde excursies waarmee je dit unieke archeologische juweel ter wereld kunt bezoeken zonder je ergens zorgen over te hoeven maken.

Nog niet overtuigd? Een trip naar Pompeii vanuit Rome maakt je reis compleet: noteer deze redenen waarom een bezoek aan Pompeii vanuit Rome een must is.

1. Het heeft een van de best bewaarde archeologische overblijfselen ter wereld

De archeologische overblijfselen van Pompeii| ©Nick Hubbard
De archeologische overblijfselen van Pompeii| ©Nick Hubbard

De belangrijkste reden waarom Pompeii een bezoek waard is, is omdat het een recordstad is. Hoewel het niet het slachtoffer was van de krachtigste vulkaanuitbarsting in de geschiedenis, is het wel een van de eerste episodes van een vulkaanuitbarsting die in de eerste persoon wordt verteld.

Op de ochtend van 24 augustus 1979 (bijna 2000 jaar geleden!) barstte de Vesuvius uit en de lava verwoestte alles op zijn pad: straten, huizen, tempels... De inwoners van de stad Pompeii, die niet eens wisten dat de berg die ze aan de horizon zagen geen berg maar een vulkaan was, hadden nauwelijks tijd om te ontsnappen.

Het resultaat? Een stad die uniek is in de wereld, versteend onder de lava, waarvan een groot deel van de ruïnes in zeer goede staat bewaard is gebleven - ondanks de omstandigheden. Er is geen andere plek zoals deze op de planeet en de geschiedenis, het landschap, de ruïnes en de overblijfselen van wat eens deze oude Romeinse stad was, laten niemand onverschillig.

Boek een excursie naar Pompeii

2. Het is een paradijs voor archeologen, historici en natuurliefhebbers

Wandel door de geplaveide straten van Pompeii| ©Nick Hubbard
Wandel door de geplaveide straten van Pompeii| ©Nick Hubbard

Pompeii is zonder twijfel een mekka voor historici en archeologen die de hele wereld over reizen om de ongelooflijk goed bewaarde overblijfselen van deze stad, die verlamd was onder een deken van lava, te bewonderen.

De plattegrond van de stad is heel gemakkelijk te herkennen: de geplaveide straten zijn precies zo bewaard gebleven als tweeduizend jaar geleden en je komt langs tempels, huizen, paleizen... De baden, het forum waar het sociale leven van de stad zich afspeelde... zijn ook bewaard gebleven... Zelfs wat een bar bleek te zijn!

De archeologische overblijfselen van Pompeii hebben historici van over de hele wereld in staat gesteld om te bestuderen en te ontdekken hoe het leven er in die tijd uitzag en om het aan ons bezoekers door te geven zodat we deel kunnen nemen aan dit interessante avontuur. Hier is een National Geographic reportage die ik je aanraad te lezen voordat je naar Pompeii gaat.

Je krijgt zelfs de kans om de versteende overblijfselen te zien van meer dan 10 burgers (volwassenen en kinderen) die verlamd raakten door de lava toen ze probeerden te ontsnappen aan de uitbarsting van de Vesuvius. Pompeii is een echt openluchtmuseum zoals nergens anders ter wereld, en je ziet het allemaal in de open lucht terwijl je rondwandelt!

Boek een excursie naar Pompeii

3. Een rondleiding door de ruïnes is (bijna) alsof je terug in de tijd reist!

Geniet van de rondleiding| ©Wolfgang Manousek
Geniet van de rondleiding| ©Wolfgang Manousek

Als het bezoeken van een historische site met een deskundige gids al een pluspunt is, als je Pompeii kiest voor een rondleiding met gids, heb je de juiste keuze gemaakt. De ervaring met een professionele gids zal je terug in de tijd doen reizen: hij zal je onderdompelen in het leven van het oude Pompeii, de gewoonten van de inwoners, hij zal je vertellen met welk deel van de stad elk van de huizen of tempels die je ziet overeenkomt...

Je zult voor een moment de tijd uit het oog verliezen en het gevoel hebben dat je een inwoner bent van het oude en dynamische Pompeii. Bovendien vertelt hij je meer details over de uitbarsting van de Vesuvius, waarvan de lava de hele stad op haar weg verwoestte.

Kortom, maak je klaar om je onder te dompelen in de gebruiken van een van de best bewaarde historische steden ter wereld.

Boek een excursie naar Pompeii

4. De beklimming van de Vesuvius is een ongeëvenaarde ervaring

Uitzicht vanaf de Vesuvius| ©Justin Ennis
Uitzicht vanaf de Vesuvius| ©Justin Ennis

De oorzaak van dit alles staat nog steeds aan de horizon, alsof hij waakt over de stad die bevroren was in de tijd. Het panoramische uitzicht is spectaculair en kan worden gewaardeerd zodra je in het gebied aankomt, maar als je je bezoek een extra bonus wilt geven, aarzel dan niet om tot aan de Vesuvius te gaan en zelfs naar de top te klimmen voor het meest spectaculaire uitzicht op de Baai van Napels en de ruïnes van Pompeii.

Hoe vaak heb je de krater van een vulkaan voor je neus gehad? Waarschijnlijk niet vaak (of zelfs geen enkele keer), dus wat is een betere manier om voor het eerst van deze ervaring te proeven dan door een van 's werelds beroemdste vulkanen te beklimmen. Ik zal je niet voor de gek houden, de beklimming is niet al te gemakkelijk, het is vrij steil en vereist een minimum aan conditie, maar ik verzeker je dat het de moeite waard is. Nu je zover bent gekomen, hoe kun je de kroonjuweel missen?

Neemwater mee (of koop het ter plekke), bescherm jezelf tegen de kou als je in de winter gaat, en vergeet geen hoed als je in de lente of zomer gaat, en maak de klim zonder al te veel na te denken. Het is de moeite waard!

Boek een tour naar Pompeii en de Vesuvius

5. Het heeft fresco's van meer dan 2000 jaar oud.

Bewonder de goed bewaarde ruïnes van Pompeii| ©Pedro
Bewonder de goed bewaarde ruïnes van Pompeii| ©Pedro

Als je door de ongelooflijke geplaveide straten van Pompeii loopt, zie je gebouwen die versteend zijn onder de lava, maar hun structuur is nog steeds in perfecte staat. Je kunt zelfs de details zien van sommige fresco's die bewaard zijn gebleven ondanks het feit dat ze meer dan 2000 jaar oud zijn!

Het amfitheater kan duidelijk niet concurreren met het Romeinse Colosseum, maar de authenticiteit en de omgeving maken het een ongelooflijk authentieke plek om te bezoeken. Het zal niet lang duren om je het sociale leven in het forum voor te stellen, hoe het leven was in de huizen, de gebruiken in de tempels...

Boek een excursie naar Pompeii

6. Het biedt rust, natuur en frisse lucht

Geniet van de natuur door de Vesuvius te beklimmen.| ©Peter Visser
Geniet van de natuur door de Vesuvius te beklimmen.| ©Peter Visser

Het is waar dat je in Rome de meeste tijd zult doorbrengen met slenteren door de straten en over de pleinen en genieten van de terrassen (waarvan er veel zijn!), maar je bent nog steeds in een grote hoofdstad waar verkeer, lawaai en chaos aan de orde van de dag zijn.

Om je dag af te ronden met een dagje rust, in de buitenlucht en midden in de natuur, is Pompeii een heel goed idee. Zodra je aankomt, begroet de Vesuvius je aan de horizon, kun je een geweldige wandeling maken door de archeologische ruïnes van de stad en als je durft, kun je de dag compleet maken met een klim naar de krater van de vulkaan of een wandeling langs de Baai van Napels met uitzicht op zee. Klinkt idyllisch, nietwaar?

Als je op zoek bent naar een echt contrast met je bezoek aan Rome, dan is Pompeii volgens mij je bestemming. Andere steden zoals Florence of Pisa of zelfs Toscane zijn ook mogelijke bestemmingen, maar je zou meer tijd nodig hebben om ze te bezoeken en in één dag zou je niet eens de hoogtepunten te zien krijgen. Het is beter om deze over te laten voor een volgende reis, waar je er meer tijd aan kunt besteden, en te kiezen voor een dagje zon en frisse lucht in de omgeving van Pompeii en Napels.

7. Het is mogelijk om een bezoek aan Napels in te lassen

Proef de heerlijke Napolitaanse pizza| ©Edsel Little
Proef de heerlijke Napolitaanse pizza| ©Edsel Little

De nabijheid van Napels betekent dat veel van de rondleidingen naar Pompeii vanuit Rome een stop in de pizzahoofdstad bevatten om het echte Napolitaanse recept te proeven.

Voor iets meer geld kun je deze stop opnemen in je rondleiding, zodat je een lunchpauze kunt nemen, een goed panoramisch uitzicht over de stad hebt en je je geen zorgen hoeft te maken over het meenemen van lunch of iets van mindere kwaliteit hoeft te kopen in de buurt van Pompeii.

Het typische dikgerande deeg, de heerlijkheid van de kazen en de zachtheid van de tomatenbodem zullen je versteld doen staan, zelfs bij een eenvoudige pizza margherita. En dit alles, vergezeld van de meest authentieke Napolitaanse sfeer, is een geweldige manier om je reis naar Rome te voltooien! Hier is een lijst met de beste plekken om te eten tijdens je reis naar Pompeii.

Boek een excursie naar Pompeii en Napels

8. Georganiseerde excursies zijn beschikbaar vanuit Rome

Zicht op Napels met de Vesuvius op de achtergrond.| ©Carlo Raso
Zicht op Napels met de Vesuvius op de achtergrond.| ©Carlo Raso

De vraag naar Pompeii is zo groot dat er dagelijks georganiseerde groepsexcursies vanuit Rome vertrekken met een privétransfer van en naar de site, skip-the-line-toegang tot het archeologische park, een rondleiding en zelfs lunch. Het beste van alles is dat de rondleiding in het Engels is, dus als je geen Engels of Italiaans spreekt, is dat geen probleem.

Als je ook van de gelegenheid gebruik wilt maken om andere emblematische plaatsen in de buurt te bezoeken, zoals de Vesuvius zelf of zelfs Napels, zijn er routes waarmee je ze allemaal op dezelfde dag kunt bezoeken.

Je kunt ook kiezen tussen volledig privé-excursies, waaraan alleen jij en je reisgenoten deelnemen, of een voordeligere optie waarbij je je aansluit bij een grotere groep reizigers. Het hangt allemaal af van je budget en de tijd die je beschikbaar hebt, dus maak je geen zorgen, je zult keuze te over hebben:

9. Het is de perfecte afstand voor een uitje

Pompeii Muurschilderijen| ©Pedro
Pompeii Muurschilderijen| ©Pedro

Pompeii is op zich niet de populairste vakantiebestemming van Italië en wordt meestal bezocht als een uitstapje tijdens een reis naar andere populaire Italiaanse steden, zoals het naburige Napels of in dit geval Rome.

Daarom is het een goed idee om van je verblijf in de Italiaanse hoofdstad te profiteren om Pompeii te ontdekken: het kost relatief weinig tijd om er te komen, je hebt genoeg tijd in een dag om de omgeving en de geschiedenis in je op te nemen en het is heel betaalbaar voor een budget. Ik heb zelfs een artikel samengesteld over hoe je Pompeii kunt bereiken vanuit Rome.

Kortom, Pompeii is een geweldige plek om je reis naar Rome compleet te maken als je genoeg tijd hebt om het aan je reisagenda toe te voegen. Vergeet niet dat zelfs als je van plan bent om in de toekomst andere steden in Italië te bezoeken, zoals Florence, Venetië of Milaan, de afstanden die erbij komen kijken het ingewikkelder of zelfs onhaalbaar maken als je net genoeg tijd hebt.

Boek een excursie naar Pompeii

10. Meer dan 4 miljoen mensen per jaar kunnen zich niet vergissen

Toeristen bezoeken Pompeii| ©Jenny
Toeristen bezoeken Pompeii| ©Jenny

Ik ben niet echt een fan van massatoerisme, maar het feit dat Pompeii voor zijn archeologische overblijfselen meer dan 4 miljoen bezoekers trekt die elk jaar de wereld oversteken om zijn straten te bezoeken, is een teken dat dit een stad is om op de kaart te zetten.

En als je er bent, zul je zien dat het de moeite waard is. Ik ken niemand die er ooit spijt van heeft gehad tijd vrij te maken van zijn reis naar Rome om hierheen te vluchten en het toneel te ontdekken van een van de meest tragische episodes uit de Italiaanse geschiedenis.

Boek een excursie naar Pompeii