5 dagen in Rome

Vijf dagen in de hoofdstad van Italië is meer dan genoeg tijd om de stad te ontdekken en de musea en monumenten te bezoeken. Hier is een routebeschrijving om Rome in deze dagen te verkennen

Alex Grande

Alex Grande

20 minuten lezen

5 dagen in Rome

Uitzicht op Rome | ©Christopher Czemrk

Rome belooft avontuur zolang je gaat. Vijf dagen is echter de exacte maat voor een perfecte reis naar Rome: je kunt rustig door de straten slenteren, alle bezienswaardigheden en een paar geheime hoekjes bekijken, en de tijd nemen om echt van de stad te genieten in plaats van je van de ene plek naar de andere te haasten.

Het is gemakkelijk om een vijfdaags reisschema in Rome te maken waarin elke dag een must is, maar alleen als je weet wat je elke dag moet zien. Tijd doorbrengen in de Eeuwige Stad loont en in de volgende regels vertel ik je waarom.

1. Dag één: de belangrijkste monumenten van Rome en een wandeling door de Joodse wijk

Mijn ervaring is dat een reis naar Rome beginnen met het Colosseum en het Forum Romanum een spectaculaire manier is om een eerste glimp op te vangen van de grootste kant van de stad, die van de keizerlijke monumenten en ruïnes.

Bezoek het Colosseum

Het Colosseum| ©Unsplash
Het Colosseum| ©Unsplash

Ongeacht hoe lang je in Rome blijft, kun je het beste van tevoren uitzoeken hoe je kaartjes voor het Colosseum kunt kopen, zodat je de rij bij de kassa kunt overslaan. Je zult moeten wachten in de rij om binnen te komen, want dit monument krijgt een enorme toeloop van mensen vanaf het moment dat het opengaat tot het sluit. Daarom kun je het beste zo vroeg mogelijk gaan.

Een andere optie is om een rondleiding door het Colosseum te nemen, waarbij je niet in de rij hoeft te staan om het monument binnen te gaan en je uitleg krijgt van een gids die gespecialiseerd is in de geschiedenis van de oudheid. Let op: als je de Roma Pass hebt gekocht, moet je je ticket voor het Colosseum reserveren en dat kun je het beste zo snel mogelijk doen om zeker te zijn van het eerste tijdstip 's ochtends.

Nuttige informatie

 • Hoe kom je er: met de metro naar de halte Colosseo (metrolijn B). Meer informatie bij Hoe kom ik bij het Colosseum in Rome?
 • Openingstijden: 8.30 tot 19.00 uur. Gesloten op 25 december en 1 januari.
 • Tickets: je kunt van tevoren reserveren om wachtrijen bij de kassa te vermijden.

Boek je kaartjes voor het Colosseum

Bekijk het Forum Romanum

De triomfboog in het Forum Romanum| ©Unsplash
De triomfboog in het Forum Romanum| ©Unsplash

Naast het Colosseum ligt een enorme archeologische vindplaats die bekend staat als het Forum Romanum. Dit was het centrum van het oude Rome, waar zich de belangrijkste gebouwen van het politieke leven bevonden, evenals tempels en markten. Aarzel dus niet en boek een bezoek aan het Forum.

Het Forum Romanum ligt bovenop de Palatijnse Heuvel en de hoofdingang is vlakbij het Colosseum. Je kunt ook binnenkomen via de Via di San Gregorio. Als je geen zin hebt om te lopen of geen haast hebt, ga dan gewoon naar de hoofdingang waar je de indrukwekkende Boog van Constantijn kunt zien, bijna 1700 jaar oud.

Eenmaal binnen in het Forum Romanum moet je je ogen open houden voor de Boog van Titus, die werd gebouwd om de verovering van Jeruzalem te vieren, de Basiliek van Maxentius, een openbare ontmoetingsplaats die je misschien herkent als inspiratie voor andere gebouwen uit de Renaissance, en de Tempels van Antoninus en Faustina en van Vesta.

Boek je tickets voor het Forum Romanum

Lunchen

Een goed bord Italiaanse pasta| ©Gabriella Clare
Een goed bord Italiaanse pasta| ©Gabriella Clare

Als je honger krijgt, wat kan gebeuren bij letterlijk elke stap die je zet in Rome, raad ik je aan om een cul inaire rondleiding door Rome te boeken, waar je kunt genieten van de culinaire hoogstandjes van Italië.

Je kunt ook naar Taverna dei Quaranta gaan, waar de gezellige sfeer het een geweldige plek maakt om te genieten van een goede maaltijd en te ontspannen. Met zijn gewelfde plafonds en geruite tafelkleden gaat de ietwat retrostijl van deze plek hand in hand met voortreffelijk traditioneel eten. Het is gelegen aan Via Claudia, 24.

Boek een foodtour door Rome

Wandel rond op Piazza Venezia en de Campidoglio

Piazza Venezia| ©Michelle Bitetto
Piazza Venezia| ©Michelle Bitetto

In de vroege namiddag raad ik je aan een tour te boeken langs de fonteinen en pleinen van Rome om de mooiste plekjes van Rome te ontdekken.

Je kunt ook Piazza Venezia bezoeken, gedomineerd door het monument voor Victor Emmanuel II (ook bekend als het Altaar van het Vaderland). Daar kun je omhoog klimmen naar wat bekend staat als het Terras van de Quadrigas, of in de volksmond 'Roma dal Cielo', en genieten van een prachtig uitzicht op het plein zelf, het Forum Romanum en het Colosseum. De toegangsprijs is 7 € voor volwassenen en 3,5 € voor kinderen en tieners tussen 10 en 18 jaar oud, dus dit is een volledig optionele ervaring, hoewel aanbevolen.

Daarna raad ik je aan de heuvel van de Campidoglio op te gaan en op het plein met dezelfde naam te gaan zitten. De ovale structuur, het standbeeld van keizer en denker Marcus Aurelius in het midden en de prachtige gebouwen eromheen maken het, naar mijn mening, een van de mooiste pleinen van Rome, dus neem de tijd om ervan te genieten. Vanaf dit uitkijkpunt heb je ook een prachtig uitzicht op het Forum Romanum.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

Duik in de Joodse wijk

Details van de Joodse wijk| ©Unsplash
Details van de Joodse wijk| ©Unsplash

Nadat je je hebt vergaapt aan de grootste monumenten van het oude Rome, kun je een kijkje nemen aan een heel andere kant van de stad: de Joodse wijk of het getto van Rome.

Als je een rondleiding door de Joodse wijk boekt, kun je deze leren kennen en zul je zien dat het een heel vredige plek is waar je jezelf kunt verliezen in de smalle straatjes: gelegen naast de Tiber heerst er rust in de hoeken en je zult op magische wijze vergeten dat je eigenlijk heel dicht bij het drukke Colosseum bent.

Bezoek tijdens je wandeling door de Joodse wijk de Grote Synagoge van Rome (die je alleen van binnen kunt bezoeken tijdens een officiële rondleiding), loop langs de Portico van Octavia, waar in de oudheid een bibliotheek en verschillende tempels waren gevestigd, en ga op het Piazza Mattei zitten om te genieten van het kabbelende water van de betoverende Schildpaddenfontein.

Boek een rondleiding door Trastevere en de Joodse wijk

Ontdek het Piazza della Bocca della Verità

De Bocca della Verità| ©Unsplash
De Bocca della Verità| ©Unsplash

Op het Piazza della Bocca della Verità, op korte loopafstand van de Joodse wijk, bevindt zich een van de populairste bezienswaardigheden van Rome, in de portiek van de prachtige middeleeuwse kerk Santa Maria in Cosmedin. Het is natuurlijk La Bocca della Verità, een marmeren beeldhouwwerk met het gezicht van een man met zijn mond open.

Als je Audrey Hepburns Vacation in Rome hebt gezien, zul je je de scène herinneren waarin ze direct naar binnen reikt. Volgens de legende weet de Bocca della Verità hoe ze leugenaars moet herkennen, dus bijt ze de hand af van iedereen die deze in haar mond heeft gestoken. Op hetzelfde plein kun je ook andere kleine bezienswaardigheden zien, zoals de Tempel van Hercules, de Tempel van Portunus en de Boog van Janus. Dit is een van de plekken die je zult bezoeken tijdens je tour langs de fonteinen en pleinen van Rome.

Daarna kun je een wandeling maken en terugkeren naar de Joodse wijk voor een diner en een drankje. Ik raad je aan het beroemde Joodse artisjokgerecht te proberen dat in de meeste restaurants in de buurt wordt geserveerd, maar als je een aanrader wilt, ga dan naar Giggetto al Portico d'Ottavia, op Via del Portico D'Ottavia 21/a-22, waar ze dit traditionele recept serveren, evenals een heerlijke pasta.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

Dag 2: Wandeling door Piazza Navona, het Pantheon en de straten van het centrum van Rome

Op de tweede dag ga je verder met het bekijken van het stadscentrum en andere belangrijke monumenten. Ik raad je aan om een rondleiding te nemen zodat je meer te weten komt over de historische details die de meest emblematische plekken van de stad hebben. Ik zal je vertellen welke dat zijn:

Laat je verblinden door het Pantheon

Het Pantheon| ©Christopher Czermak
Het Pantheon| ©Christopher Czermak

Op het Piazza della Rotonda vind je een van de interessantste en mooiste plekken van de hele stad: het Pantheon van Agrippa, ook wel bekend als de kerk van Santa Maria Rotonda. In de 7e eeuw werd wat gebouwd was als een tempel gewijd aan de Romeinse godheden omgebouwd tot een katholieke kerk, en zo is het best bewaarde gebouw van het oude Rome tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Het Pantheon is een architectonisch wonder, en binnen heb je het gevoel alsof je naar een andere wereld bent getransporteerd. Je eerste instinct bij binnenkomst is omhoog kijken en je verbazen over de koepel en de ronde opening aan de bovenkant, een oculus die zonlicht binnenlaat en een magische sfeer creëert die de hele ruimte vult. De weelderigheid van de muren van het Pantheon omvat monumentale graftombes van Italiaanse koningen en de kunstenaar Rafaël, evenals zorgvuldig vervaardigde mozaïeken en beeldhouwwerken die oplichten met een speciaal licht.

Als je alles wilt leren over de geschiedenis erachter, boek dan een rondleiding door het Pantheon. Op weg naar de uitgang raad ik je aan om een wandeling rond de buitenkant van het gebouw te maken om echt te begrijpen hoe ongelooflijk de structuur van deze tempel is.

Boek een rondleiding door het Pantheon

Wandel over de mooiste pleinen van Rome

Piazza Navona| ©Grabiella Clare
Piazza Navona| ©Grabiella Clare

Maak na je bezoek aan het Pantheon een wandeling over de omliggende pleinen. De mooiste zijn Piazza di Petra, met prachtige ruïnes en een levendige sfeer, Piazza della Minerva en Piazza Sant'Eustachio, onder andere beroemd om Sant'Eustachio Il Caffè, een koffieshop die een van de beste espresso's in Rome serveert.

Piazza Navona is een van de beroemdste pleinen van heel Italië en dat is geen wonder: of het nu om de drie indrukwekkende fonteinen gaat, waarvan de mooiste de Fontana dei Quattro Fiumi met zijn enorme obelisk is, of om de barokke kerk Sant'Agnese in Agone die een prachtige achtergrond vormt voor een wandeling over het plein. Het is ook een van de pleinen die je bezoekt als je de Fonteinen en Pleinen van Rome tour boekt. Verspreid over het plein vind je restaurants, bars, cafés en straatartiesten.

De ovale vorm van het plein is te danken aan het feit dat hier in de oudheid het Stadion van Domitianus stond, een prominente plek van het openbare leven in het keizerlijke Rome waar festivals en sportevenementen werden gehouden. Een wandeling door Piazza Navona is een klassiek onderdeel van elke zichzelf respecterende route door de Eeuwige Stad, waarbij je de schoonheid van de architectuur in je opneemt terwijl je de sfeer van Rome opsnuift.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

Stop voor de lunch

Fiametta| ©Ristorante Fiametta
Fiametta| ©Ristorante Fiametta

Vlakbij Piazza Navona, op Piazza Fiammetta, 10, ligt Ristorante Fiammetta, een trattoria verscholen in een straat met antiekwinkels. Logisch, want dit restaurant behoudt alle kwaliteit, smaak en vakmanschap van de traditionele Romeinse keuken.

Je kunt er zowel binnen als buiten eten op een gezellig terrasje en voor een niet al te overdreven prijs, zo'n € 20 of € 25 per persoon. Een echte aanrader.

Boek een gastronomische tour door Campo de' Fiori

Doe een rondleiding door Campo de' Fiori

Campo de' Fiori| ©Wikimedia
Campo de' Fiori| ©Wikimedia

Ga na de lunch en de koffie terug naar Piazza Navona en loop in zuidelijke richting langs de Via della Cuccagna naar het Palazzo Braschi, een voormalig paleis dat nu bekend staat als het Museum van Rome. Ga verder naar Corso Vittorio Emanuele en steek de straat over tot je bij Via dei Baullari komt, aan het einde waarvan het plein Campo de' Fiori ligt.

Overdag is het een drukke markt en 's avonds wordt het een gebied waar je iets kunt gaan drinken of kunt genieten van een foodtour door Campo de' Fiori. Op de markt vind je allerlei soorten eten en zelfs bloemenkraampjes, want het is echt gericht op toeristen, maar je kunt er nog steeds levensmiddelen van hoge kwaliteit vinden.

Op het Campo de' Fiori-plein vonden vroeger openbare executies plaats, dus in het midden van het plein staat een standbeeld van de astronoom Giordano Bruno, die werd veroordeeld voor zijn kosmologische studies.

Boek een gastronomische tour door Campo de' Fiori

Bezoek de wijk Trastevere

Trastevere| ©Shutterstock
Trastevere| ©Shutterstock

Vanaf Campo de' Fiori ben je slechts een korte wandeling verwijderd van de laatste halte van de dag: Trastevere. Ga naar de zuidoostelijke hoek van het plein, aan de overkant van de straat waar je bent binnengekomen (ik raad aan om het standbeeld van Giordano Bruno als referentiepunt te gebruiken). Ga de Via dei Giubbanari af naar het smalle steegje Via dell'Arco del Monte. Als je hier naar beneden kijkt, kun je in de verte Ponte Sisto zien liggen. Blijf de Via dell'Arco del Monte volgen en steek de brug over naar de andere kant van de Tiber.

Sla linksaf en volg de Via del Moro tot het einde van de straat. Aan de rechterkant zie je Piazza di Santa Maria in Trastevere, het centrale plein van deze beroemde wijk. Het is de thuisbasis van een van de meest interessante toeristische attracties van Rome, de iconische basiliek van Santa Maria in Trastevere, die zeker een bezoek waard is om de indrukwekkende mozaïeken binnen te bewonderen.

Trastevere is een heerlijke buurt om rond te wandelen en te genieten van de avond, of het nu rond het Isola Tiberina is of op het terras van een bar. Het heeft een aantal van de meest charmante eetgelegenheden in Rome en je kunt het ook in detail leren kennen door een tour door Trastevere te boeken.

Boek een tour door Trastevere

Ontspan op het terras van Gianicolo

Na een rondleiding door Trastevere, en als je nog tijd hebt om de zonsondergang te bekijken, raad ik je aan om naar de Gianicolo te gaan en te genieten van de zonsondergang over Rome. De Fontana dell'Acqua Paola, waar het meest populaire uitkijkpunt is, is de richting waar je heen moet, ongeveer 15 minuten lopen vanaf Piazza di Santa Maria in Trastevere.

Als je laat bent of niet verder wilt lopen, raad ik je aan om te ontspannen met een Peroni en een pizza op het terras van pizzeria Ai Marmi, in Viale di Trastevere, 53-59. De sfeer is er allesbehalve ontspannen. Hoewel de sfeer er allesbehalve ontspannen is, proef je er een van de lekkerste pizza's van heel Rome, welverdiend na een dag wandelen.

Boek een privétour door Rome

Derde dag: de grootsheid van het Vaticaan en de Borghese Galerij

Dag drie begint met een bezoek aan het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek. Er zijn rondleidingen waarbij je toegang hebt tot beide gebouwen en natuurlijk tot de koepel, vanwaar je het beste uitzicht hebt over de Romeinse stad. Je eindigt deze dag waarin kunst de hoofdrol speelt met het bekijken van de prachtige kunstwerken in de Borghese Gallery en een wandeling door de tuinen.

Mis de Vaticaanse Musea niet

De Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse Musea| ©Wikimedia
De Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse Musea| ©Wikimedia

Veel mensen kopen kaartjes voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel zonder in de rij te staan zodra ze in Rome landen, en dat is geen wonder. In dit kleine landje vind je twee van de belangrijkste plaatsen in de westerse wereld, zowel voor de kunstgeschiedenis als voor de katholieke eredienst:

Een daarvan is het Vaticaans Museum, een uitbundig museum waar je, naast een indrukwekkende Kaartenzaal en de Vaticaanse Fotogalerij met werken van Rafaël, Caravaggio en Da Vinci, de beroemde Sixtijnse Kapel kunt zien en je kunt vergapen aan de fresco's van Michelangelo's Laatste Oordeel.

Hier zijn wat tips en nuttige informatie voor je bezoek:

 • Ik raad je aan om wat tijd te besteden aan het ontdekken van alles wat deze plek te bieden heeft. Bezoek naast de eerder genoemde zalen ook de Galleria Chiaramonti, vol Romeinse beeldhouwwerken, ga kijken naar de 'Apollo van Belvedere' en de indrukwekkende 'Laocoon en zijn zonen' in het Pio Clementino museum, de Kamers van Rafaël, een reeks zalen gedecoreerd door de kunstenaar zelf, en de Kapel van Nicolaas V, een van de juwelen van de Vaticaanse Musea die door veel bezoekers onopgemerkt blijft.
 • Zelfs als je de Vaticaanse Musea bezoekt tijdens een 5-daagse reis naar Rome en het rustig aan kunt doen, is het nog steeds essentieel om je bezoek van tevoren voor te bereiden. Ik raad aan om je kaartjes voor de Vaticaanse Musea online te kopen om de vermoeiende rijen bij de ingang te vermijden.
 • Als je de voorkeur geeft aan een rondleiding met gids, kun je met de officiële rondleiding door de Vaticaanse Musea de wachtrij overslaan en heb je een deskundige gids tot je beschikking die je een zeer complete uitleg geeft om alles wat je ziet te begrijpen.
 • Je kunt het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend gaan, zelfs voor openingstijd. Hoe is dit mogelijk? Met de vroege ochtend rondleiding door het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel. In deze ervaring zul je de belangrijkste kamers van de Vaticaanse Musea in een kleine groep bezoeken, en op een tijdstip waarop toeristen nog niet naar binnen mogen. In stilte genieten van de Sixtijnse Kapel is eerlijk gezegd een ervaring die iedereen zou moeten hebben. Als je kiest voor een Early Bird tour door het Vaticaan, ben je uiterlijk om 11:00 uur klaar, wat betekent dat je nog genoeg tijd hebt om van de Sint-Pietersbasiliek en de rest van de stad te genieten.
 • De Vaticaanse Musea zijn op zondag gesloten, behalve de laatste dag van elke maand (een dag die je beter kunt vermijden, omdat de toegang dan gratis is en er dus een enorme drukte heerst). De officiële openingstijden voor het publiek zijn van 9:00 tot 16:00 uur, maandag tot en met zaterdag.

Boek een bezoek aan het Vaticaan in de vroege ochtend

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek| ©Wikimedia
Sint-Pietersbasiliek| ©Wikimedia

De andere westerse culturele must in het Vaticaan is natuurlijk de Sint-Pietersbasiliek: de meest indrukwekkende kerk, zowel van binnen als van buiten, in de hele wereld. Het is al spektakel genoeg om de kerk van buiten te zien en de omvang van het Sint-Pietersplein te bewonderen, maar naar binnen gaan is alsof je een miniatuur wordt en in een schilderij wordt getransporteerd waar je omheen kunt lopen en het kunt voelen. Het zal je in elke hoek verrassen, ongeacht je geloof.

Let voordat je een bezoek brengt op de volgende informatie:

 • Je hoeft geen kaartje te kopen om de Sint-Pietersbasiliek binnen te gaan, maar de rijen zijn meestal vrij lang, vooral rond het middaguur. Als je niet in de rij wilt wachten, neem dan de Early Bird tour van de Vaticaanse Musea om er eerder te zijn, of neem een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek, ook weer met een officiële Vaticaanse gids, waarmee je de rij kunt overslaan.
 • Eenmaal binnen kun je je vergapen aan de Baldacchino, Michelangelo's Pieta en het graf van Alexander VII, enkele van de juwelen die verborgen liggen in de Sint-Pietersbasiliek, plus natuurlijk de koepel, die je kunt beklimmen om in detail te bekijken (en van buitenaf genieten van een adembenemend uitzicht over Rome).
 • Als je op eigen houtje een diepgaand bezoek wilt brengen, mag je het bronzen standbeeld van Sint Pieter niet missen, dat zich aan de rechterkant van het centrale schip van de basiliek bevindt. Het is een bronzen beeld uit de middeleeuwen, waarvan de voet wordt gekust of gewreven door de duizenden gelovigen die elk jaar de pelgrimstocht naar de Sint-Pietersbasiliek maken.
 • Je kunt ook de Vaticaanse grotten bezoeken, ondergrondse galerijen waar de overblijfselen van verschillende beroemde pausen worden bewaard, waaronder die van Johannes Paulus II. Je kunt ook de tombe van Sint Pieter zelf zien, die zich net onder het hoofdaltaar van de basiliek bevindt.
 • Het is belangrijk om de kledingvoorschriften te respecteren: schouders en knieën moeten bedekt zijn, dus draag op deze dag een lange broek en een trui of sjaal, en laat je pet of hoed in je rugzak zitten.

Wanneer moet je de Sint-Pietersbasiliek bezoeken? De waarheid is dat je bij dit bezoek veel mensen zult aantreffen wanneer je ook gaat, dus zoals ik in deze routebeschrijving aangeef, kun je het beste gaan na het zien van de Vaticaanse Musea, die de moeite waard zijn om met zo min mogelijk mensenmassa's te bezoeken. Vermijd alleen woensdagen: de Sint-Pietersbasiliek gaat pas om 13.00 uur open voor de pauselijke audiëntie. Op zondag is de basiliek niet toegankelijk voor het publiek.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en koepel

Geniet van de kunst in de Borghese Gallery

Borghese Galerij| ©Wikimedia
Borghese Galerij| ©Wikimedia

In de Borghese Tuinen vind je de wereldberoemde Borghese Gallery, een museum waar je een indrukwekkende kunstcollectie kunt bekijken met enkele van de beroemdste werken van Caravaggio, Rafaël of Titiaan. Naast schilderijen staat de galerie bekend om de catalogus met beeldhouwwerken, waaronder 'Apollo en Daphne', 'De verkrachting van Proserpina' en Bernini's 'David' en Canova's 'Overwinnende Venus'.

Ik raad aan om een rondleiding door de Borghese Galerij te boeken, dat bespaart je tijd en voorkomt het saaie wachten in de rij.

Aan het einde van je bezoek kun je een wandeling maken naar Piazza del Popolo en genieten van een mooi schaduwrijk plekje en zelfs het prachtige uitzicht over Rome vanaf het Pincio Terras.

Boek een rondleiding door de Borghese Galerij

Vierde dag: excursie naar Florence en Pisa of Pompeii

Florence| ©Wikimedia
Florence| ©Wikimedia

Aangezien je een paar dagen in Rome gaat doorbrengen en je alle geheime plekjes hebt gezien, waarom zou je dan niet een dagtrip maken naar een van de mooiste steden van Italië of naar een van de beroemdste ruïnes ter wereld gaan?

Ik heb het natuurlijk over een uitstapje naar de stad Florence, met zijn ongelooflijke kathedraal, en onderweg naar Pisa om de beroemde scheve toren te zien, of verken de ruïnes van Pompeii waar een van de meest getrouwe beelden van het leven in de oude wereld bewaard is gebleven. Kies je eigen avontuur!

Ontdek Florence en Pisa

Florence| ©Wikimedia
Florence| ©Wikimedia

Deze tour neemt je niet alleen mee naar de meest onvergetelijke bezienswaardigheden van Florence, maar gaat ook door Pisa om de iconische scheve toren te zien die de stad zo beroemd heeft gemaakt.

Een lokale gids, een expert in de geschiedenis van beide steden, neemt je mee langs alle bezienswaardigheden die je gezien moet hebben: onder andere de Duomo in Florence, het Palazzo Strozzi, de Ponte Vecchio en de Galleria dell'Accademia, waar je Michelangelo's beroemde David kunt zien (als je voor deze optie kiest wanneer je de excursie boekt).

De volledige dagexcursie naar Florence en Pisa vanuit Rome duurt ongeveer van 12 tot 14 uren en kost € 270, en is een perfecte manier om een stedentrip in je reis naar Rome op te nemen omdat je niets hoeft te organiseren, gewoon je gids ontmoeten op het ontmoetingspunt en beginnen met genieten. Als je deze tour zelf wilt voorbereiden of andere opties hebt om Florence te bezoeken, raad ik je aan dit artikel te lezen waarin ik je alles vertel wat je moet weten: Florence daguitstappen vanuit Rome.

Boek een excursie naar Florence

Bezoek Pompeii

Pompeii| ©Wikimedia
Pompeii| ©Wikimedia

De andere optie voor een dagexcursie vanuit Rome is om een tour naar Pompeii te boeken en de geschiedenis van deze plek te ontdekken en wat daar bijna tweeduizend jaar geleden is gebeurd.

Tijdens deze dagexcursie naar Pompeii en de Vesuvius vanuit Rome beklim je de Vesuvius, een actieve vulkaan met een adembenemend uitzicht vanaf de krater. Daarna ga je lunchen in een Napolitaans pizzarestaurant en 's middags bezoek je de ruïnes van Pompeii en al zijn archeologische vindplaatsen.

Om andere excursies naar Pompeii te ontdekken of om meer te weten te komen over wat je niet mag missen als je er eenmaal bent, raad ik je aan deze complete gids over deze ervaring te lezen: Pompeï Dagtrips vanuit Rome.

Boek een excursie naar Pompeii

Vijfde dag: ontdek de verborgen juweeltjes van Rome en neem in stijl afscheid van de stad

Sluit je reis af met een verkenning van de verborgen juweeltjes van Rome waar je tijdens een kortere reis misschien geen tijd voor hebt. Ze zijn echter niet minder interessant om te bezoeken.

Bezoek het Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©Wikimedia
Castel Sant'Angelo| ©Wikimedia

Op tien minuten lopen van Piazza Navona ligt het Castel Sant'Angelo, aan de overkant van de Tiber vanaf de prachtige Ponte Sant'Angelo, een van de mooiste bruggen van Rome. Het is een majestueus gebouw dat werd gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus en door de geschiedenis heen dienst heeft gedaan als fort voor pausen en tegenwoordig als museum voor bezoekers.

Het is de moeite waard om de ochtend door te brengen met een bezoek aan dit emblematische gebouw en naar het dak te gaan, vanwaar je Rome vanuit een ander perspectief kunt zien. Om wachtrijen te vermijden, kun je online tickets kopen voor Castel Sant'Angelo met audiogids of als je dat liever doet, kun je een rondleiding door Castel Sant'Angelo nemen.

Als je besluit om het op eigen houtje te bezoeken, raad ik je aan dit artikel te lezen om van tevoren de meest interessante dingen over deze plek te weten te komen: Castel Sant'Angelo Rome tickets: beschikbare opties en hoe ze te kopen.

Boek je tickets voor Castel Sant'Angelo

Wandel langs de Via Appia en de Catacomben

De Catacomben van Rome| ©Wikimedia
De Catacomben van Rome| ©Wikimedia

De Appiaweg is de oude Romeinse weg die de stad verbond met de zuidelijke plaatsen voor het transport van troepen en goederen. De weg is nog redelijk goed bewaard gebleven en langs de route kun je een archeologisch park vol interessante plekken bezoeken, het Parco Regionale dell'Appia Antica(een van de mooiste van Rome).

Wandelen langs de Appia is een geweldige manier om van een andere kant van Rome te genieten, weg van de drukte van het centrum. Mijn aanbeveling is om op zondag te gaan, wanneer de route is afgesloten voor verkeer, omdat het dan een heel speciale sfeer krijgt. Begin de wandeling bij het bezoekerscentrum tot aan het graf van Cecilia Metella en het Circus van Maxentius. Als je zin hebt, kun je onderweg de Catacomben van Rome bezoeken: de Catacomben van Sint-Callixtus of de Catacomben van Sint-Sebastiaan. De Catacomben van St. Callixtus zijn het populairst omdat ze een uitgebreidere rondleiding bieden en de rustplaats zijn van de eerste zestien pausen, evenals van een aantal christelijke martelaren.

Als je besluit deze ervaring te proberen, moet je weten dat je dit alleen kunt doen door een rondleiding door de catacomben en de Via Appia te boeken. Lees de complete gids voor de Catacomben van Rome, waarin ik je alles vertel wat je moet weten voordat je een rondleiding boekt: Catacomben van Rome tickets: alles wat je moet weten.

Boek je rondleiding door de Catacomben en de Appiaanselaan

Neem een lunchpauze

Ai Fienaroli| ©Ai Fienaroli
Ai Fienaroli| ©Ai Fienaroli

Voor de lunch raad ik Ai Fienaroli aan op Via Piemonte, 125. Op hun menu staan een aantal delicatessen zoals tartaar van blauwvintonijn met knapperig brood en venkelcrème, een heerlijke carpaccio van zeebaars met pistachenoten en zwarte truffel, en ze hebben ook geweldige artisjokken met bonen.

Hoewel de prijs rond de €40 per persoon ligt, is het een traktatie waard op je laatste dag in de Eeuwige Stad.

Kijk uit naar het slot van de Ridders van Malta

Het slot van de Ridders van Malta| ©Unsplash
Het slot van de Ridders van Malta| ©Unsplash

Op de top van de Aventijnse heuvel, de meest zuidelijke heuvel van Rome, ligt een gebied met weelderige herenhuizen en tuinen dat een geheim verbergt: de Tuin van de Sinaasappelbomen, bij de lokale bevolking bekend als de Giardino degli Aranci.

Het is een park waar je een poort kunt vinden door het slot waarvan je in de verte de koepel van de Sint-Pietersbasiliek kunt zien, omringd door bomen. Afgezien van deze curiositeit is het gebied een genot om rond te wandelen terwijl je geniet van de geur van de sinaasappelbomen en 's avonds de zonsondergang bewondert vanaf een van de favoriete uitkijkpunten van de lokale bevolking. Overweeg om een tour door verborgen Rome te boeken om dit en andere plekken buiten de gebaande toeristische paden te zien.

Van oktober tot februari is het park geopend van 7.00 tot 18.00 uur, van 7.00 tot 20.00 uur van maart tot september en van 7.00 tot 21.00 uur van april tot augustus. Ik raad je aan om ongeveer een uur voor zonsondergang een plekje te bemachtigen op het observatiedek om te genieten van de zonsondergang en afscheid te nemen van de geweldige reis die je gaat beleven.

Boek een tour door verborgen Rome