Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Catacomben van St. Callixtus vs Catacomben van de Kapucijnen

Wil je twee van Rome's meest verbazingwekkende attracties ontdekken, maar weet je niet welke je moet kiezen? Lees dan verder, want wij vergelijken ze!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minuten lezen

Catacomben van St. Callixtus vs Catacomben van de Kapucijnen

Catacomben van Sint Callixtus | ©Conor Greaney

Twee van de meest indrukwekkende plaatsen om tijdens uw reis in Rome te bezoeken zijn de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Broeders Kapucijnen. Twee christelijke begraafplaatsen die door hun geschiedenis, esthetiek en filosofische achtergrond veel nieuwsgierige bezoekers trekken en u niet onverschillig zullen laten.

Als u tijd en budget over hebt, is het ideaal om beide sites te bezoeken, want ze zijn geweldig, maar zo niet, maak u dan geen zorgen, want om u te helpen bij de moeilijke taak om te kiezen welke plaats u gaat bezoeken, vergelijken we hieronder de Catacomben van Sint Callixtus en de Crypte van de Kapucijnerbroeders.

Hoe zijn de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijner Broeders in Rome?

Catacomben| ©Sakena
Catacomben| ©Sakena

Hoewel beide ruimtes bedoeld waren om de stoffelijke resten van christenen in Rome onder te brengen, beantwoordt de oorsprong van de Catacomben van Sint Callixtus en de Crypte van de Broeders Kapucijnen aan verschillende motivaties.

De Catacomben van Rome zijn ondergrondse begraafplaatsen die ontstonden in de eerste helft van de 2e eeuw na Christus, waar vroege christenen hun doden begroeven toen de Romeinse wet begraving in de stad niet toestond. In tegenstelling tot de heidense Romeinse ritus, cremeren de christenen de doden niet, maar begraven ze. Om de hoge kosten van de grond en de ruimteproblemen die al snel ontstonden op te lossen, besloot men deze enorme begraafplaatsen ondergronds uit te graven.

De Catacomben van St. Callixtus zijn beroemd omdat ze de grootste van Rome zijn (met 20 kilometer aan tunnels verspreid over verschillende verdiepingen) en omdat ze de Crypte van de Pausen herbergen (waar ooit de graven van verschillende pausen uit de 2e tot 4e eeuw na Christus lagen).

Tegenwoordig zult u in de catacomben van Sint Callixtus echter geen ossuaria of menselijke resten meer aantreffen, omdat er tijdens de barbaarse invasies van de 8e eeuw na Christus veel geplunderd werd in de catacomben en de pausen besloten de daar bewaarde relikwieën te verplaatsen naar de verschillende kerken in de stad.

Om zoiets te zien moet je naar de Crypte van de Broeders Kapucijnen in de kerk van Santa Maria della Concezione in Rome, die werd gebouwd op verzoek van paus Urbanus VIII ter ere van zijn broer Antonio Barberini, die lid was van de Kapucijnenorde.

Boek een bezoek aan de crypte van de kapucijnen

Wat ziet u in de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijner Broeders?

Passage Catacomben van Sint Callixtus| ©Steve Collis
Passage Catacomben van Sint Callixtus| ©Steve Collis

De catacomben van Sint Callixtus

Sinds de christenen in de 5e eeuw na Christus hun doden weer bovengronds begroeven, werden de catacomben van Rome verlaten, waardoor ze vrijwel intact bleven totdat ze in de 19e eeuw werden ontdekt door de archeoloog Juan Bautista de Rossi, waardoor ze een zeer belangrijke en interessante getuigenis van de oudheid vormen.

Die van San Callisto zijn de meest bezochte en uitgebreide in Rome, zelfs meer dan de catacomben van het Vaticaan. Daar zijn veel nissen te zien waar christenen zijn begraven (meer dan een half miljoen graven zijn geïdentificeerd en slechts gedeeltelijk onderzocht), waaronder veel martelaren.

Ook de graven van de eerste pausen (op de route kunt u de crypte van de pausen bezoeken, waar de relikwieën van verschillende gemartelde pausen uit de 3e eeuw na Christus liggen) of van heiligen zoals de heilige Cecilia (wiens overblijfselen vandaag de dag rusten in de kerk van Santa Cecilia in Trastevere, een van de belangrijkste monumenten in Trastevere).

De Catacomben van St. Callixtus staan bekend om het grote aantal fresco's, inscripties en beeldhouwwerken binnenin, die voorzien zijn van grote symboliek met betrekking tot het vroege christendom, zoals de Chrismon, de letters Alpha en Omega of het anker-kruis.

De crypte van de kapucijnerbroeders

Voordat u de Crypte van de Kapucijnerbroeders binnengaat, bezoekt u eerst het Museum van het Klooster van de Onbevlekte Ontvangenis, dat u niet veel tijd kost omdat het uit slechts enkele zalen bestaat.

Hier kunt u niet alleen kennismaken met de geschiedenis van de kapucijnenorde, enkele van haar belangrijkste heiligen en haar levensfilosofie, maar ook het schilderij "De heilige Franciscus van Assisi in meditatie" bekijken, dat de schilder Caravaggio voor dit klooster maakte.

Daarna heeft u tijd om de beroemde Crypte van de Kapucijner Broeders te bekijken, waarvan de kapellen zijn versierd met de beenderen van meer dan 4000 monniken die tussen de 16e en 19e eeuw zijn omgekomen. Er zijn ook hele skeletten van broeders gekleed in hun habijten. Een van de meest verrassende dingen is dat de kapellen genoemd zijn naar de botten die er het meest voorkomen (schedels, dijbenen, bekken, scheenbenen, enz.) en dat de botten zijn gebruikt om figuren te maken zoals slingers, rozetten, sterren en zelfs een klok.

Het is een plek die u sprakeloos achterlaat en die u misschien doet denken aan de Capela dos Ossos in Évora (Portugal) of de gotische kerk van Sedlec (Tsjechië).

Boek een bezoek aan de Catacomben van Rome

We vergelijken de prijs van het toegangskaartje voor de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijner Broeders

In de Crypte van de Kapucijnen.| ©-JvL-
In de Crypte van de Kapucijnen.| ©-JvL-

Als u ze afzonderlijk wilt zien, kunt u vanaf 8 € een algemeen kaartje krijgen voor een bezoek aan de Catacomben van Sint Callixtus en vanaf 8,5 € een algemeen kaartje voor een bezoek aan de Crypte van de Broeders Kapucijnen, die zich naast het museum van het Klooster van de Onbevlekte Ontvangenis bevindt.

Zijn er kortingen of verminderde prijzen?

Zowel voor de Catacomben van San Calixto als voor de Crypte van de Kapucijnerbroeders geldt een korting van 5 euro voor bepaalde groepen, zodat u een beetje kunt besparen op uw bezoek aan beide plaatsen.

In het geval van de Catacomben van St. Callixtus geldt deze kleine korting voor:

 • Kinderen tussen 7 en 16 jaar
 • Studentengroepen
 • Studenten tot 25 jaar die archeologie, kunstgeschiedenis, cultureel erfgoed en architectuur studeren met het bijbehorende certificaat.
 • Priesters, religieuzen, seminaristen en novicen met een passend diploma.
 • De toegang is gratis voor kinderen tot 6 jaar en voor gehandicapten (>74%) en begeleiders.

In het geval van de Crypte van de Broeders Kapucijnen wordt op de website van de kerk van Santa María de la Concepción niet vermeld voor wie dit geldt, maar wel dat er gereduceerde toegangsprijzen gelden voor individuele bezoekers en voor groepen.

Boek een bezoek aan de crypte van de kapucijnen

Is het mogelijk om met een gids de Catacomben van St. Callixtus of de Crypte van de Kapucijnen te bezichtigen?

De catacomben van Rome en in het bijzonder die van St. Callixtus kunnen alleen worden bezocht tijdens een georganiseerde rondleiding met een deskundige gids, omdat u de ingewanden van de aarde betreedt om door de tunnels te lopen die deze oude ondergrondse begraafplaats vormen, die enigszins smal en donker zijn. De gids leidt u door de gangen zodat

Vanaf 43 € kunt u in Hellotickets opties vinden om de Catacomben van St. Callixtus te bezoeken, maar als u wilt profiteren van de ervaring om een rondleiding met gids te nemen die u beide sites laat zien, op het web kunt u ook activiteiten zien die het bezoek aan de Crypte van de Kapucijnerbroeders combineren met andere Catacomben van Rome vanaf 58 €.

Zo kunt u in een paar uur tijd twee verschillende toeristische attracties bezoeken en leren over de begrafenisgewoonten van de vroege christenen en hun geheime plaatsen van aanbidding, evenals de symboliek achter de decoratie die zowel de catacomben als de crypte siert.

Boek een rondleiding door de Crypte

We vergelijken de openingstijden van de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijnen

Keizerlijke Crypte| ©Young shanahan
Keizerlijke Crypte| ©Young shanahan

Catacomben van Sint Callixtus

De Catacomben van Sint Callixtus zijn geopend van maandag tot zondag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Ze zijn gesloten op woensdag, nieuwjaarsdag (1 januari), paaszondag en eerste kerstdag (25 december).

Rondleidingen vinden elk half uur plaats en duren ongeveer 40 minuten. In de ochtend begint de laatste rondleiding om 12 uur en in de middag om 17 uur (op Witte Donderdag om 16.30 uur).

Crypte van de Kapucijnen

De Crypte van de Broeders Kapucijnen is dagelijks geopend van 10 tot 19 uur met de laatste toegang om 18.30 uur.

Hij sluit op paaszondag 2 november om 15.00 uur, kerstavond (24 december) om 14.30 uur, eerste kerstdag (25 december), oudejaarsavond (31 december) om 14.30 uur en nieuwjaarsdag (1 januari).

Hoe is het aantal bezoekers op beide plaatsen?

In de catacomben van Sint Callixtus| ©Steve Collis
In de catacomben van Sint Callixtus| ©Steve Collis

De Catacomben van Rome zijn een van de beste monumenten in Rome. Omdat het zo'n populaire plek is, zijn er altijd vrij veel bezoekers, dus ik raad aan om vroeg in de ochtend te komen, wanneer het minder druk is. De rondleiding door het interieur wordt echter niet gedaan in zeer grote groepen.

Wat de Crypte van de Kapucijnerbroeders betreft: de kerk van Santa Maria della Concezione is niet een van de bekendste kerken van Rome, dus er komen meestal minder toeristen dan bij de Catacomben van Sint-Callixtus.

Waar bevinden zich de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijnen?

Via Appia Antica teken| ©Allie Caulfield
Via Appia Antica teken| ©Allie Caulfield

De Catacomben van St. Callixtus liggen aan de Via Appia Antica, 126, die een van de belangrijkste wegen van het Romeinse Rijk was.

Het werd gebouwd in de 3e eeuw voor Christus en strekte zich uit over meer dan 200 kilometer. Tegenwoordig ligt een deel van de weg in het Parco Regionale dell'Appia Antica (een van de mooiste parken van Rome ).

Rond de Appiaweg zijn er overblijfselen van villa's, mausolea, catacomben en zelfs een circus. Een wandeling erlangs is als een reis terug in de tijd naar het oude Rome.

Om bij de Catacomben van St. Callixtus te komen kunt u bus 118 nemen in de buurt van het metrostation Colosseo.

De Crypte van de Kapucijnen daarentegen bevindt zich in de Via Vittorio Veneto 27, op enkele minuten lopen van de Trevifontein en de Spaanse Trappen. Om er te komen kunt u lopen of de metro nemen (lijn A, station Barberini).

Waar te eten in de buurt van de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijnerbroeders?

Buiten het Ristorante Ciao Bella| ©Brashley Gossett
Buiten het Ristorante Ciao Bella| ©Brashley Gossett

Een bezoek aan de Catacomben van St. Callixtus of de Crypte van de Kapucijnerbroeders zal uw eetlust opwekken. Gelukkig zijn er in de buurt van beide toeristische attracties verschillende restaurants waar u uw batterijen kunt opladen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Catacomben van St. Callixtus

 • Tuarua (Via delle Sette Chiese 300): Een café perfect voor een snelle hap zoals een broodje en een koffie.
 • Cecilia Metella (Via Appia Antica 125- 129): Een zeer aangenaam restaurant waar u een heerlijke Italiaanse pastaschotel kunt eten. Het heeft een heerlijke tuin om bij mooi weer buiten te ontspannen. Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Trattoria Cotto e Magnato (Via Cornelio Magni, 27 Zona Eur Colombo): Een door een familie gerunde trattoria waar u kunt genieten van de beste huisgemaakte Italiaanse keuken. Vriendelijke en efficiënte service.

Crypte van de Kapucijnen

 • Ristorante Ciao Bella (Via Vittorio Veneto 12): Een leuke plek om te eten in het centrum van Rome. Goede service en de pizza's uit de houtoven zijn erg lekker.
 • Il Gazebo (Via Veneto, 24 Hotel Imperiale): Het menu is eenvoudig maar van goede kwaliteit. De pasta en het kalfsvlees behoren tot de beste van het restaurant. Attente bediening.
 • Fraschetteria Giampiccolo (Via Dei Cappuccini 26): Een gezellig en rustig restaurant waar u heerlijke verse pasta kunt proberen en als dessert een rijke tiramisu. Snelle service.

Welke foto's maak je in de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijner Broeders?

Verbodsbord in de Catatombs| ©Carmen Chan
Verbodsbord in de Catatombs| ©Carmen Chan

Helaas is het in de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Broeders Kapucijnen niet toegestaan om foto's of video's te maken.

Dat is jammer, want je zou zeker een souvenir van de ervaring willen hebben, maar positief is dat je je zo kunt onderdompelen in de ervaring, dat je meer aandacht hebt voor alle details van de ruimtes die je tijdens de rondleiding ziet en voor de uitleg van de gids, die zeer interessant is. En niet zozeer om een goede hoek te krijgen of genoeg licht om een goede foto te maken.

Tips voor een bezoek aan dit soort attracties

In de catacomben van Sint Callixtus| ©Wikipedia - GerardM
In de catacomben van Sint Callixtus| ©Wikipedia - GerardM

Vermijd de catacomben als u claustrofobisch bent

De Catacomben van St. Callixtus zijn ondergronds en de tunnels die ze vormen zijn lang, donker en smal.

Hoewel u wordt begeleid door een gids en er voldoende ruimte is om u rustig en zonder problemen te verplaatsen, moet u, als u gevoelig bent voor claustrofobie in kleine ruimtes, voordat u tickets koopt, overwegen of dit de meest geschikte activiteit voor u is.

Wees je bewust van wat je zult zien in de Crypte van de Kapucijners

Door de eigenaardige decoratie van de kapellen in de Crypte van de Kapucijnen kan deze plek veel indruk maken. Als u een zeer gevoelig persoon bent, is mijn advies dat u voordat u gaat een beetje moet nadenken over wat u daar gaat zien en dat u moet overwegen of het bezoek geschikt is voor kinderen, aangezien het tafereel een beetje griezelig is.

Volg de dresscode

Wanneer u de Catacomben van St. Callixtus of de Crypte van de Kapucijnerbroeders bezoekt, vergeet dan niet kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt om binnen te gaan, want dit zijn ruimtes met een heilige achtergrond voor de katholieke religie.

In de catacomben is de temperatuur ongeveer 16° C en de luchtvochtigheid hoog, dus het is raadzaam warme kleren te dragen om te voorkomen dat u het koud krijgt tijdens de rondleiding.

Draag comfortabele schoenen

De vloer van de catacomben is niet altijd vlak, dus comfortabele schoenen die uw voeten ondersteunen zijn essentieel om het meeste uit uw bezoek te halen.

Neem geen camera mee

Aangezien het verboden is foto's of video's te maken in de catacomben en de crypte, hoeft u uw camera niet mee te nemen. Minder gewicht in uw rugzak!

Hoe te kiezen volgens uw reisplan

Uw reis plannen| ©Thomas Lefebvre
Uw reis plannen| ©Thomas Lefebvre

Als u genoeg tijd hebt tijdens uw reis naar Rome, is mijn advies om beide sites te bezoeken, want het zijn heel verschillende ruimtes die u zowel door hun geschiedenis als door hun esthetiek zullen verrassen. Anders is het misschien een goed idee om u te concentreren op uw smaak en te kijken naar uw reisplan om u te helpen beslissen. Hier zijn enkele tips!

 • Als u voor het eerst in Rome bent: de Catacomben van St. Callixtus
 • Als u al eerder in de stad bent geweest: de Crypte van de Broeders Kapucijnen
 • Als u een rustig bezoek wilt: de Catacomben van St. Callixtus
 • Als u weinig tijd hebt: de Crypte van de Broeders Kapucijnen
 • Als u weinig budget hebt: de Catacomben van St. Callixtus
 • Als u zich niet wilt vermoeien: de Crypte van de Broeders Kapucijnen
 • Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Rome en het christendom: de Catacomben van St. Callixtus
 • Als u geïnteresseerd bent in originele en bijzondere bezoeken: de Crypte van de Broeders Kapucijnen