Catacomben van St. Callixtus vs Catacomben van de Kapucijnen

Wil je twee van de meest verbazingwekkende attracties van Rome ontdekken, maar weet je niet welke je moet kiezen? Lees dan verder, want wij vergelijken ze!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minuten lezen

Catacomben van St. Callixtus vs Catacomben van de Kapucijnen

Catacomben van Sint Callixtus | ©Conor Greaney

Twee van de meest indrukwekkende plekken om te bezoeken in Rome tijdens je reis zijn de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijner Broeders. Twee christelijke begraafplaatsen die vanwege hun geschiedenis, esthetiek en filosofische achtergrond veel nieuwsgierige bezoekers trekken en je niet onverschillig zullen laten.

Als je tijd en budget over hebt, zou je idealiter beide plekken moeten bezoeken omdat ze geweldig zijn, maar zo niet, maak je dan geen zorgen, want om je te helpen bij de moeilijke taak om te kiezen welke plek je gaat bezoeken, vergelijken we hieronder de Catacomben van Sint Callixtus en de Crypte van de Kapucijner Broeders.

De best beoordeelde optie

Rome Catacomben van Callixtus rondleiding

Zorg voor een rondleiding in jouw taal

De perfecte activiteit als je alles over de geschiedenis van een van de meest fascinerende catacomben van Rome wilt leren van een deskundige gids.

Door deze rondleiding door de Catacomben van St. Callixtus in Rome te boeken kun je de geschiedenis ontdekken van alle fresco's, tunnels en graven die ze herbergen zonder iets over te slaan, want je wordt begeleid door een deskundige gids die jouw taal spreekt en al je vragen kan beantwoorden. En het beste van alles is dat je bezoek in een kleine groep plaatsvindt.

Deze catacomben zijn de oudste en belangrijkste in de Italiaanse hoofdstad en herbergen de graven van de eerste christenen. Gedurende 40 minuten dompel je jezelf onder in een netwerk van tunnels van ongeveer 20 kilometer lang waar je onder andere ruimtes zoals de Crypte van Santa Cecilia, de Crypte van de Pausen en de Sacramentscel kunt bewonderen.

Aanrader als... je een passie hebt voor geschiedenis en een fundamenteel deel van Rome niet wilt missen en bovendien de wachtrijen wilt overslaan.

De optie zonder wachtrij

Rondleiding door de crypte van de kapucijnen en de catacomben in Rome

Boek je activiteit met onmiddellijke bevestiging

De beste optie als je de crypte onder de Santa Maria Concepcion kerk in kleine groepen wilt bezoeken en niet eindeloos wilt wachten in de wachtrijen voor de ingang.

De rondleiding door de Crypte van de Kapucijnen is een veel gevraagde activiteit door toeristen en deze optie met onmiddellijke boeking, zonder wachtrijen en in kleine groepen stelt je in staat om je ticket veilig te stellen en op de beste manier van deze bijzondere plek te genieten.

De ervaring duurt ongeveer een uur en natuurlijk word je begeleid door een deskundige gids. Daarnaast heb je ook toegang tot het Capucijner Crypte Museum, want dat is bij de prijs inbegrepen.

Aanrader als... je dieper wilt duiken in de geheimen van de ondergrondse van de Eeuwige Stad.


Hoe zijn de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijnen in Rome?

Catacomben| ©Sakena
Catacomben| ©Sakena

Hoewel beide ruimtes bestemd waren om de stoffelijke resten van christenen in Rome te huisvesten, beantwoordt de oorsprong van de Catacomben van Sint Callixtus en de Crypte van de Broeders Kapucijnen aan verschillende motivaties.

De catacomben van Rome zijn ondergrondse begraafplaatsen die in de eerste helft van de 2e eeuw na Christus ontstonden en waar vroege christenen hun doden begroeven toen de Romeinse wet begraving in de stad niet toestond. In tegenstelling tot de heidense Romeinse ritus, cremeerden de Christenen de doden niet maar begroeven ze. Om een oplossing te vinden voor de hoge kosten van grond en de ruimteproblemen die al snel ontstonden, besloten ze deze enorme begraafplaatsen ondergronds uit te graven.

Kenmerken van de Catacomben van Sint Callixtus

De Catacomben van Sint Callixtus zijn beroemd omdat ze de grootste van Rome zijn (met 20 kilometer aan tunnels verspreid over verschillende verdiepingen) en omdat ze de Crypte van de Pausen herbergen (waar ooit de graven van verschillende pausen uit de 2e tot 4e eeuw na Christus lagen).

Tegenwoordig vind je echter geen ossuaria of menselijke resten meer in de Catacomben van Sint Callixtus, omdat de catacomben tijdens de barbaarse invasies van de 8e eeuw na Christus werden geplunderd en de pausen besloten om de relikwieën die er bewaard werden te verplaatsen naar de verschillende kerken in de stad.

Kenmerken van de crypte van de kapucijnen

Om de overblijfselen te zien moet je naar de Crypte van de Kapucijner Broeders in de kerk Santa Maria della Concezione in Rome, die werd gebouwd op verzoek van paus Urbanus VIII ter ere van zijn broer Antonio Barberini, die lid was van de Kapucijnenorde.

Boek een bezoek aan de Crypte van de Kapucijnen

Wat zie je in de Catacomben van St. Callixtus en de Crypte van de Kapucijnen?

Doorgang Catacomben van Sint Callixtus| ©Steve Collis
Doorgang Catacomben van Sint Callixtus| ©Steve Collis

De Catacomben van Sint Callixtus

Sinds de christenen in de 5e eeuw na Christus hun doden weer bovengronds begroeven, werden de catacomben van Rome verlaten. Hierdoor bleven ze vrijwel intact totdat ze in de 19e eeuw werden ontdekt door de archeoloog Giovanni Battista de Rossi, waardoor ze een zeer belangrijke en interessante getuigenis van de oudheid werden.

Die van St. Callixtus zijn de meest bezochte en uitgebreide in Rome, zelfs meer dan de Catacomben van het Vaticaan. Je kunt er het volgende zien:

 • Veel nissen waar de begrafenissen van christenen, waaronder veel martelaren, plaatsvonden. Meer dan een half miljoen graven zijn geïdentificeerd en slechts gedeeltelijk onderzocht.
 • De graven van de vroege pausen met de relikwieën van verschillende gemartelde pausen uit de 3e eeuw na Christus.
 • Het graf van de heilige Cecilia, wiens overblijfselen vandaag de dag rusten in de kerk van Santa Cecilia in Trastevere.
 • Een groot aantal fresco's, inscripties en beeldhouwwerken, die zijn voorzien van grote symboliek met betrekking tot het vroege christendom, zoals de Chrismon, de letters Alpha en Omega of het kruisanker.

De Crypte van de Kapucijner Broeders

Voordat je de Crypte van de Broeders Kapucijnen binnengaat, breng je eerst een bezoek aan het Museum van het Klooster van de Onbevlekte Ontvangenis, dat niet lang zal duren omdat het maar uit een paar zalen bestaat. Hier kun je niet alleen leren over de geschiedenis van de kapucijnenorde, maar ook het schilderij "Franciscus van Assisi in meditatie" bekijken, dat de schilder Caravaggio voor dit klooster maakte.

Daarna heb je tijd om de beroemde Crypte van de Broeders Kapucijnen te bekijken, een plek die je sprakeloos zal achterlaten en die je misschien veel doet denken aan de Capela dos Ossos in Évora (Portugal) of de gotische kerk van Sedlec (Tsjechië). Dit is alles wat het herbergt:

 • Kapellen versierd met de beenderen van meer dan 4000 monniken die tussen de 16e en 19e eeuw zijn omgekomen en genoemd naar de botten die in elk van hen het meest voorkomen (schedels, dijbenen, bekken, scheenbenen, enz.).
 • Hele skeletten van broeders gekleed in hun habijten.
 • Slingers, rozetten, sterren en zelfs een klok gemaakt van de botten.

Boek een bezoek aan de Crypte van de Kapucijnen

We vergelijken ticketprijzen

Binnen in de Crypte van de Kapucijnen.| ©-JvL-
Binnen in de Crypte van de Kapucijnen.| ©-JvL-

Als je ze afzonderlijk wilt zien, kun je vanaf €15 een algemeen toegangskaartje krijgen voor een bezoek aan de Catacomben van St. Callixtus, terwijl je vanaf €59 een algemeen toegangskaartje kunt krijgen voor een bezoek aan de Crypte van de Kapucijnen, die zich naast het museum van het Convent van de Onbevlekte Ontvangenis en andere ondergrondse tunnels bevindt.

Zijn er kortingen?

Ja, er zijn gereduceerde tickets voor de Catacomben van St. Callixtus vanaf €12 voor bepaalde groepen, dus je kunt een beetje besparen op je bezoek. Deze kleine korting geldt voor:

 • Kinderen tussen 7 en 16 jaar
 • Groepen studenten
 • Studenten tot 25 jaar die archeologie, kunstgeschiedenis, cultureel erfgoed en architectuur studeren met het bijbehorende diploma.
 • Priesters, religieuzen, seminaristen en novicen met de juiste certificering.
 • De toegang is gratis voor kinderen tot 6 jaar en voor gehandicapten (>74%) en begeleiders.

In het geval van de Crypte van de Kapucijnen wordt op de website van de kerk van Santa María de la Concepción niet gespecificeerd voor wie dit geldt, maar er wordt wel verwezen naar het feit dat er gereduceerde toegang geldt voor individuele en groepsbezoekers.

Boek een bezoek aan de Crypte van de Kapucijnen

Is het mogelijk om een rondleiding te krijgen?

De catacomben van Rome en in het bijzonder die van St. Callixtus kunnen alleen worden bezocht tijdens een georganiseerde rondleiding met een deskundige gids, want je gaat diep de ingewanden van de aarde in om door de tunnels te lopen die samen deze oude ondergrondse begraafplaats vormen, die enigszins smal en donker zijn.

Vanaf €15 kun je op Hellotickets opties vinden om de Catacomben van San Callisto te bezoeken, maar er is ook de optie om een rondleiding met gids te nemen die je beide plekken laat zien, op het web kun je ook activiteiten zien die het bezoek aan de Crypte van de Kapucijnerbroeders combineren met andere Catacomben van Rome vanaf €58.

Op deze manier kun je in een paar uur twee verschillende toeristische attracties bezoeken en meer te weten komen over de begrafenisgewoonten van de vroege christenen en hun geheime gebedsplaatsen, maar ook over de symboliek achter de versieringen die zowel de catacomben als de crypte sieren.

Boek een rondleiding door de Crypte

We vergelijken de openingstijden

Keizerlijke Crypte| ©Young shanahan
Keizerlijke Crypte| ©Young shanahan

Catacomben van St. Callixtus

De Catacomben van St. Callixtus zijn geopend van maandag tot zondag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Ze zijn gesloten op woensdag, nieuwjaarsdag (1 januari), paaszondag en eerste kerstdag (25 december).

Rondleidingen vinden elk half uur plaats en duren ongeveer 40 minuten. s Ochtends begint de laatste rondleiding om 12 uur en 's middags om 17 uur (op Witte Donderdag om 16:30 uur).

Crypte van de Kapucijnen

De Crypte van de Kapucijnen is dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur met de laatste toegangstijd om 18.30 uur.

Ze sluit op paaszondag 2 november om 15.00 uur, kerstavond (24 december) om 14.30 uur, eerste kerstdag (25 december), oudejaarsavond (31 december) om 14.30 uur en nieuwjaarsdag (1 januari).

Boek een bezoek aan de catacomben en de basiliek

Hoe druk is het op beide locaties?

Binnen in de Catacomben van St. Callixtus| ©Steve Collis
Binnen in de Catacomben van St. Callixtus| ©Steve Collis

De Catacomben van Rome zijn een van de beste monumenten in Rome. Omdat het zo'n populaire plek is, zijn er altijd aardig wat bezoekers, dus ik raad je aan om vroeg in de ochtend te komen wanneer het minder druk is. De rondleiding binnen wordt echter niet gedaan in grote groepen.

Wat betreft de Crypte van de Kapucijner Broeders, de kerk van Santa Maria della Concezione is niet een van de bekendste kerken in Rome, dus er zijn meestal minder toeristen om het te zien in vergelijking met de Catacomben van St.

Boek een rondleiding door de Catacomben en Via Apia

Waar liggen ze?

Via Appia Antica bord| ©Allie Caulfield
Via Appia Antica bord| ©Allie Caulfield

De Catacomben van St. Callixtus liggen aan de Via Appia Antica, 126, een van de belangrijkste wegen van het Romeinse Rijk, en zijn te bereiken met bus 118 vlakbij het metrostation Colosseo.

Rond de Via Appia liggen overblijfselen van villa's, mausolea, catacomben en zelfs een circus. Een wandeling erlangs is als een reis terug in de tijd naar het oude Rome.

De Crypte van de Kapucijner Broeders ligt aan 27 Via Vittorio Veneto, op een paar minuten lopen van de Trevifontein en de Spaanse Trappen. Om er te komen kun je lopen of de metro nemen (lijn A, Barberini station).

Boek een bezoek aan de Catacomben en Basiliek

Waar kun je eten in de buurt van de Catacomben en de Crypte?

Buiten het Ristorante Ciao Bella| ©Brashley Gossett
Buiten het Ristorante Ciao Bella| ©Brashley Gossett

Een uitstapje naar de Catacomben van Sint-Callixtus of de Crypte van de Kapucijnerbroeders maakt hongerig. Gelukkig zijn er in de buurt van beide toeristische attracties verschillende restaurants waar je kunt bijtanken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Catacomben van St. Callixtus

 • Tuarua (Via delle Sette Chiese 300): een café dat perfect is voor een snelle hap zoals een broodje en een koffie.
 • Cecilia Metella (Via Appia Antica 125- 129): een erg leuk restaurant waar je een heerlijke Italiaanse pastaschotel kunt eten. Het heeft een mooie tuin om buiten te relaxen op mooie dagen. Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Trattoria Cotto e Magnato (Via Cornelio Magni, 27 Zona Eur Colombo): een door een familie gerunde trattoria waar je kunt genieten van de beste huisgemaakte Italiaanse gerechten. Vriendelijke en efficiënte bediening.

Crypte van de broeders Kapucijnen

 • Ristorante Ciao Bella (Via Vittorio Veneto 12): een leuke plek om te eten in het centrum van Rome. Goede service en de pizza's gemaakt in de houtoven zijn erg lekker.
 • Il Gazebo (Via Veneto, 24 Hotel Imperiale): het menu is eenvoudig maar van goede kwaliteit. De pasta en het kalfsvlees behoren tot de beste van het restaurant. Attente bediening.
 • Fraschetteria Giampiccolo (Via Dei Cappuccini 26): een gezellig en rustig restaurant waar je een heerlijke verse pasta kunt proberen en als toetje een heerlijke tiramisu. Snelle service.

Boek een bezoek aan de catacomben en Via Apia

Welke foto's maak je binnen?

Verbodsbord in de Catacomben| ©Carmen Chan
Verbodsbord in de Catacomben| ©Carmen Chan

Helaas is het in de Catacomben van St. Callixtus en in de Crypte van de Kapucijner Broeders niet toegestaan om foto's of video's te maken.

Dit is jammer omdat je zeker een souvenir van de ervaring wilt hebben, maar positief is dat je hierdoor volledig in de ervaring kunt opgaan en meer aandacht kunt besteden aan alle details van de ruimtes die je tijdens de rondleiding ziet en aan de uitleg van de gids, die erg interessant is. En niet zozeer om een goede hoek of genoeg licht te krijgen om een goede foto te maken.

Tips voor een bezoek aan dit soort locaties

Interieur van de Catacomben van San Callisto| ©Wikipedia - GerardM
Interieur van de Catacomben van San Callisto| ©Wikipedia - GerardM

Vermijd de catacomben als je claustrofobisch bent

De Catacomben van Sint Callixtus liggen ondergronds en de tunnels waaruit de catacomben bestaan zijn lang, donker en smal.

Hoewel je wordt begeleid door een gids en er veel ruimte is om rustig en soepel te bewegen, moet je als je gevoelig bent voor claustrofobie in kleine ruimtes voordat je tickets koopt overwegen of dit de juiste activiteit voor je is.

Krijg een idee van wat je te zien krijgt in de Crypte van de Kapucijnerbroeders

Door de bijzondere decoratie van de kapellen in de Crypte van de Broeders Kapucijnen kan deze plek veel indruk maken. Als je een erg gevoelig persoon bent, is mijn advies dat je voordat je gaat een beetje nadenkt over wat je daar gaat zien en dat je bedenkt of het bezoek geschikt is voor kinderen, aangezien het tafereel een beetje griezelig is.

Volg de dresscode

Als je de Catacomben van Sint-Callixtus of de Crypte van de Kapucijnerbroeders bezoekt, vergeet dan niet om kleding te dragen die je schouders en knieën bedekt om naar binnen te gaan, want dit zijn ruimtes met een heilige achtergrond voor de katholieke religie.

In de catacomben is de temperatuur rond de 16° C en de luchtvochtigheid hoog, dus het is aan te raden om warme kleding te dragen om te voorkomen dat je het koud krijgt tijdens de rondleiding.

Draag comfortabele schoenen

De vloer van de catacomben is niet altijd vlak, dus comfortabele schoenen die je voeten ondersteunen zijn essentieel om het meeste uit je bezoek te halen.

Neem geen camera mee

Aangezien het verboden is om foto's of video's te maken in de catacomben en de crypte, is het niet nodig om je camera mee te nemen. Minder gewicht in je rugzak!

Welke je moet kiezen op basis van je reisplannen

Je reis plannen| ©Thomas Lefebvre
Je reis plannen| ©Thomas Lefebvre

Als je genoeg tijd hebt tijdens je reis naar Rome, is mijn advies om beide sites te bezoeken, omdat het heel verschillende ruimtes zijn die je zullen verrassen door zowel hun geschiedenis als hun esthetiek. Anders is het misschien een goed idee om je te concentreren op je eigen voorkeuren en te kijken naar je reisplan om je te helpen beslissen. Hier zijn wat tips!

 • Als het je eerste keer is in Rome: de Catacomben van St. Callixtus
 • Als je al eerder in de stad bent geweest: de Crypte van de Kapucijner Broeders
 • Als je een rustig bezoek wilt: de Catacomben van Sint Callixtus
 • Als je weinig tijd hebt: de Crypte van de Minderbroeders Kapucijnen
 • Als je een budget hebt: de Catacomben van Sint Callixtus
 • Als je niet moe wilt worden: de Crypte van de Broeders Kapucijnen
 • Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Rome en het christendom: de Catacomben van Sint Callixtus
 • Als je geïnteresseerd bent in originele en bijzondere bezoeken: de Crypte van de Broeders Kapucijnen

Boek een bezoek aan de Catacomben en de Basiliek