Duur van de rondleidingen en bezoeken van Pompeii

Je staat op het punt om je onder te dompelen in de stad Vesuvius, bijna 2000 jaar geleden bedolven onder lava. Maar... Hoeveel tijd heb je nodig om het te bezoeken? Is één dag genoeg?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

Duur van de rondleidingen en bezoeken van Pompeii

Panoramisch uitzicht op Pompeii | ©Kirsten Velghe

Je bent op reis in Italië en Pompeii staat al lang op je agenda, maar je vraagt je waarschijnlijk af of je genoeg tijd hebt om het te bezoeken, of het de moeite waard is om maar één dag te gaan, hoe lang je bezoek zal duren...

Hoe dan ook en waar je ook vandaan komt, ik geef je een paar tips om je te helpen je reis te organiseren. Natuurlijk moet je eerst je tickets voor Pompeii boeken, want ze zijn snel uitverkocht. Lees verder!

Hoe lang duurt het gratis bezoek aan Pompeii met je ticket?

Pompeii| ©Javier Pereda
Pompeii| ©Javier Pereda

Zodra je je ticket voor Pompeii hebt geboekt, ben je vrij om zoveel te verkennen als je wilt. Neem de tijd om de stad te bezoeken die sinds de 1e eeuw intact is gebleven, dwaal door de straten en verdiep je in de verhalen en anekdotes. De aanbevolen tijd voor een vrij bezoek is tussen de vier en vijf uur.

Gedurende deze tijd kun je op je gemak de belangrijkste archeologische overblijfselen bekijken zoals het Forum van Pompeii, de Tempel van Jupiter, de Basiliek of de Tempel van Apollo en een idee krijgen van hoe het leven was in de tijd van het oude Rome aan de hand van de overblijfselen van deze stad die in het jaar 79 werd bedolven door de Vesuvius. Je ontdekt vele details van het dagelijks leven van de Romeinen en leert over hun winkels, standbeelden, huizen en uithangborden.

Geniet van een bezoek vol geschiedenis, ideaal voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers.

Boek je ticket naar Pompeii

Hoe lang duurt de privérondleiding door Pompeii?

Rondleiding door Pompeii| ©pululante
Rondleiding door Pompeii| ©pululante

Als je een rondleiding door Pompeii boekt, houd er dan rekening mee dat je in totaal twee uur met een professionele gids doorbrengt die je de geschiedenis en feiten van deze plek laat zien, evenals de meest karakteristieke plekken zoals de Tempel van Jupiter, de Villa van de Mysteries, de Tempel van Apollo, het Huis van de Faun, het Amfitheater en de Lupanar.

Je leert Pompeii perfect kennen dankzij de verhalen en anekdotes van de gids terwijl je de archeologische ruïnes verkent. Een essentiële manier om je te verdiepen in het historische verleden van dit UNESCO Werelderfgoed.

Boek uw rondleiding door Pompeii

Hoe lang duurt een reis naar Pompeii vanuit Rome?

Pompeii Straat| ©a rancid amoeba
Pompeii Straat| ©a rancid amoeba

De meeste bezoekers brengen een hele dag door in Pompeii. Als je in Rome bent, moet je meer dan 200 kilometer afleggen om hier te komen, dus idealiter neem je een georganiseerde tour naar Pompeii vanuit Rome waarbij je comfortabel met een privébus reist, zonder tussenstops en all inclusive.

Tours vertrekken meestal vroeg in de ochtend om het meeste uit je tijd in Pompeii te halen. De vertrektijd is meestal rond 7.30 uur of 8.00 uur voor vertrek vanuit het centrum van Rome.

Normaal gesproken ben je ongeveer 12-14 uur later terug in Rome, wanneer je hebt genoten van een volle, intensieve en fascinerende dag tussen de ruïnes van Pompeii. Neem de gelegenheid om uit te rusten in de bus, geniet van het landschap en doe nieuwe energie op voor een rondleiding die je niet onverschillig zal laten.

Boek je bezoek aan Pompeii vanuit Rome

Hoe lang duurt een reis naar Pompeii vanuit Napels?

Inrichting van een villa| ©Nick Hubbard
Inrichting van een villa| ©Nick Hubbard

Excursies naar Pompeii vanuit Napels zijn aanzienlijk korter, omdat de afstand korter is (de twee steden liggen iets meer dan 20 kilometer uit elkaar). Om deze reden kun je zelfs kiezen tussen excursies die maar een halve dag duren of excursies die de hele dag duren, maar waar je tussendoor een stop maakt zodat je de krater van de Vesuvius kunt bezoeken (en beklimmen).

Rondleidingen met gids duren meestal minstens twee uur: de gids legt uit wat je allemaal ziet en vertelt je hoe de inwoners van Pompeii leefden voordat de vulkaan hen op een ochtend verraste met een uitbarsting die zo gewelddadig was dat hij ze bedolf onder de lava. Daarna heb je tijd om op je gemak rond te lopen, de delen die je aandacht hebben getrokken te bezoeken, foto's te nemen, te lunchen .... Je beslist zelf hoe je de rest van je dag doorbrengt!

Tegen het einde van de middag zul je trouwens zien hoe Pompeii leegloopt, de grote groepen vertrekken en de sfeer in de geplaveide straten veel intiemer wordt. Maak van de gelegenheid gebruik om voor de laatste keer rond de ruïnes van deze spannende stad te lopen en vertrek met de best mogelijke smaak in je mond.

Boek je bezoek aan Pompeii vanuit Napels

Is Pompeii de moeite waard om in één dag te bezoeken en heb ik genoeg tijd?

Dompel jezelf onder in de geschiedenis| ©liddybits
Dompel jezelf onder in de geschiedenis| ©liddybits

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste vraag waar je aan denkt en het antwoord is heel duidelijk: ja, zeker weten. In feite is de grootte van de stad perfect om er een dag door te brengen en een idee te krijgen van hoe het leven was in deze oude Romeinse stad, hoe de uitbarsting van de Vesuvius plaatsvond en hoe het de burgers schokte, enz.

De rondleidingen (ik raad je ten zeerste aan er een te nemen) duren meestal minstens twee uur en omvatten een algemene rondleiding langs de belangrijkste punten van de stad: je ziet het amfitheater, de tempels, baden, huizen, taveernes... zelfs de versteende lichamen van sommige inwoners.

Als je 's ochtends vroeg in Pompeii aankomt, heb je 's middags genoeg tijd om naar de Vesuvius te gaan (in een half uur lopen kun je van Pompeii tot 1000 meter boven de vulkaan komen en dan naar boven lopen) en het is zeker de moeite waard. Dus, ik zeg het met klem: als je maar één dag hebt om aan de stad Pompeii te besteden, ga je gang, meer heb je niet nodig.

Boek je ticket naar Pompeii

Pompeii in twee dagen

Archeologische overblijfselen van Herculaneum| ©Pablo Cabezos
Archeologische overblijfselen van Herculaneum| ©Pablo Cabezos

De realiteit is dat je geen twee dagen nodig hebt om Pompeii te bezoeken, dus als je extra tijd hebt en het gebied verder wilt verkennen, heb je geluk, want er zijn genoeg dingen te zien rond Pompeii.

Als je van Pompeii hebt genoten en meer wilt zien, zul je blij zijn met een bezoek aan Herculaneum, de naburige stad die tijdens dezelfde uitbarsting ook werd bedolven onder de lava van de Vesuvius. Ik durf te zeggen dat de overblijfselen veel beter bewaard zijn gebleven dan die van Pompeii, dus het bezoek zal meer dan interessant zijn.

Als het mooi weer is en je zin hebt om te ontspannen aan zee, zijn de kust van Amalfi of het eiland Capri twee geweldige opties die niet teleurstellen: een duik in kristalhelder water, kliffen met dromerig gekleurde huizen of een boottochtje in de Baai van Napels zal een genot zijn voor alle zintuigen. En last but not least mogen we Napels niet vergeten, de meest authentieke stad van het hele land, de geboorteplaats van pizza en terrasjes met geruite tafelkleden. Wat je ook kiest, het kan niet misgaan.

Boek je rondleiding door Pompeii

Pompeii in een halve dag

Ontdek de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Pompeii| ©Pedro
Ontdek de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Pompeii| ©Pedro

Het beste van Pompeii zien in een halve dag is mogelijk. Je zult niet veel tijd hebben voor lange pauzes of om te gaan eten in een van de omliggende restaurants, maar je zult toch kunnen genieten van dit unieke gebied en de essentie van de stad leren kennen, de belangrijkste monumenten, de geschiedenis van de Vesuvius...

Het beste is om in deze gevallen deel te nemen aan een rondleiding waarbij een deskundige gids je de mooiste delen van de stad laat zien, je meeneemt naar de belangrijkste punten en je de belangrijkste dingen uitlegt die je moet weten.

Als je Pompeii in de late namiddag bezoekt, zul je zien dat de drukte van toeristen en grote groepen merkbaar afneemt en je op de meest authentieke manier van de stad kunt genieten onder de laatste stralen van de namiddagzon. Een geweldig plan!

Boek je ticket voor Pompeii

Hoe lang duurt het om van Rome naar Pompeii te reizen?

Trein naar Pompeii| ©martin_vmorris
Trein naar Pompeii| ©martin_vmorris

Als je in Rome verblijft en wilt berekenen hoe lang het duurt om er te komen, let dan op (hoewel je meer informatie kunt vinden in mijn artikel over hoe je van Rome naar Pompeii komt):

  • Met de trein: het hangt ervan af of je een gewone of hogesnelheidslijn neemt. De snelste treinen (die ook het duurst zijn) doen de reis in 1 uur en 20 minuten. Wees voorzichtig, want "langzame" treinen kunnen er meerdere uren over doen.
  • De bus: Met de intercitybus doe je er ongeveer drie uur over, afhankelijk van de haltes onderweg.
  • Met de auto: Met de auto kun je de reis in tweeënhalf uur maken.

Boek je bezoek aan Pompeii vanuit Rome

Hoe lang duurt het om van Napels naar Pompeii te reizen?

Met de bus naar Pompeii| ©Chris Sampson
Met de bus naar Pompeii| ©Chris Sampson
  • De trein: Voor ongeveer 3 euro koop je een kaartje dat je in 40 minuten van Napels naar de deur van de archeologische site van Pompeii brengt.
  • De bus: Met de bus doe je er ook ongeveer 40 minuten over om van Napels naar Pompeii te reizen.
  • Met de auto: over de weg doe je iets meer dan een half uur over de route van Napels naar Pompeii.

Boek je bezoek aan Pompeii vanuit Napels