Pompeii op eigen gelegenheid bezoeken

Als je Pompeii graag wilt bezoeken, maar de tijd of het budget je niet uitkomt met een georganiseerde tour, kun je er altijd heen gaan en op eigen houtje van de stad genieten. Ik geef je de sleutels om je te organiseren.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minuten lezen

Pompeii op eigen gelegenheid bezoeken

Pompeii bezoeken | Carlos Fuentes

Hoeveel kost een entreekaartje voor Pompeii, kan ik Pompeii op eigen gelegenheid bezoeken en als ik er wil eten, wat zijn dan de beste restaurants?

Als georganiseerde rondleidingen niet jouw ding zijn, is Pompeii toegankelijk voor bezoekers die op eigen houtje reizen. Volg gewoon deze tips zodat je bezoek soepel verloopt en je niet te veel dingen aan improvisatie hoeft over te laten.

De meest praktische optie

Pompeii tickets

Beveiligde toegang tot een van de meest bezochte culturele erfgoederen ter wereld.

Verken Pompeii en het oude Rome in je eigen tempo, maar met gegarandeerde toegang. Wandel door de straten, bezoek de tempels en gebouwen en beleef een ervaring die je terug in de tijd brengt.

Met dit ticket kun je de legendarische stad bezoeken die verwoest werd door de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. De ruïnes zijn vandaag de dag een van de belangrijkste culturele, historische en archeologische attracties in Italië.

Pompeii bezoeken is uit de eerste hand het leven in het oude Rome ervaren, dat nog steeds in uitstekende staat is, dankzij de as van de vulkaan waardoor het in de loop der tijd bewaard is gebleven. Je ziet huizen, winkels en openbare gebouwen en je krijgt een idee van hoe het leven was onder het Romeinse Rijk.

Aanrader als... je graag op eigen houtje sightseeingt, zonder vaste tijden en stops, maar je wel zeker wilt zijn van je ticket zodat je niet voor verrassingen komt te staan of een bezoek aan dit wonder der mensheid mist.

Boek je ticket naar Pompeii

Koop je tickets online en van tevoren

Pompeii straat| ©MCAD Library
Pompeii straat| ©MCAD Library

Dit is het eerste wat je moet doen: controleer de beschikbaarheid en prijs van tickets naar Pompeii voor de data waarop je van plan bent te reizen.

Vooral in het hoogseizoen (zomer en feestdagen zoals Pasen) is er veel vraag naar tickets en kunnen ze opraken.

Wat betreft de prijs: als je via Hellotickets boekt , kost het toegangskaartje ongeveer 23 € als je er 's ochtends aankomt.

Je kunt ze ook aan de kassa kopen, maar dat raad ik je niet aan, omdat je dan in lange rijen moet wachten en het risico loopt dat je al moe naar binnen gaat om de archeologische overblijfselen van Pompeii te bezoeken.

Vergeet ook niet dat als je met kinderen reist van 17 jaar en jonger, zij een toeslag van ongeveer €3 betalen.

Boek je ticket naar Pompeii

Bepaal hoe je er gaat komen en boek eventueel je ticket

Reis met de bus naar Pompeii| ©KK70088
Reis met de bus naar Pompeii| ©KK70088

Als je alleen reist, is mijn advies om te organiseren hoe je er gaat komen. Als je georganiseerde excursies hebt uitgesloten, kun je, als je alleen reist, kiezen voor de trein, de bus of de auto.

Als je vanuit Napels reist, is de reis kort: in ongeveer 40 minuten sta je aan de poort van de ruïnes van Pompeii en het vervoer, per bus of trein, zou je niet meer dan €5 per enkele reis moeten kosten.

Als je vanuit Rome reist, waar de afstand iets langer is (meer dan 200 kilometer), kun je dit het beste met meer tijd organiseren: er zijn verschillende soorten treinen - de prijzen variëren afhankelijk van of je een regionale trein of een sneltrein neemt - die je in iets meer dan een uur naar Pompeii kunnen brengen.

Met de bus daarentegen is de reis langer en kan tot 3 uur duren. Je kunt hier de dienstregeling, prijzen en beschikbaarheid bekijken om te zien hoe je van Rome naar Pompeii komt.

Boek je ticket naar Pompeii

Waarom je een bezoek met gids niet moet uitsluiten

Rondleiding met gids| ©Nick Hubbard
Rondleiding met gids| ©Nick Hubbard

Of je nu tijd over hebt of een strak schema hebt, een rondleiding helpt je altijd om alles wat je ziet in context te plaatsen: de geschiedenis begrijpen, hoe elk gebouw was voordat het versteende onder de lava, hoe het leven was in Pompeii bijna 2000 jaar geleden...

Zelfs als je in eerste instantie hebt afgezien van een excursie naar Pompeii, zal een rondleiding je beeld van de stad vervolledigen door je te verdiepen in de geschiedenis en de gebruiken, iets wat moeilijk te bereiken is als je er alleen doelloos rondloopt.

Als je van plan bent er een hele dag door te brengen, overweeg dan om ' s ochtends eerst een rondleiding te doen om je te oriënteren en de belangrijkste details te leren, en de rest van de tijd rond te lopen en je te verdiepen in wat je het leukst vond.

Boek een rondleiding door Pompeii

Trap niet in toeristische valstrikken: kies waar je gaat eten verstandig

Proef geweldig Italiaans eten| ©SergioDelgado
Proef geweldig Italiaans eten| ©SergioDelgado

Zoals elke toeristische attractie heeft Pompeii veel eetgelegenheden in de buurt van de ruïnes, maar ook in het modernere deel van de stad.

Als je in de buurt van de archeologische site verblijft, wees dan op je hoede voor de menu's en de prijzen, want je kunt voor een onaangename verrassing komen te staan.

Als je je tijd goed wilt indelen en ervoor wilt zorgen dat je lekker eet, heb ik een artikel geschreven met de beste plekken om te eten in Pompeii. Of je nu op zoek bent naar pasta, pizza, gemengde gerechten, goede koffie of zelfs heerlijk ijs, je hebt geluk.

Organiseer van tevoren een rondleiding met wat je wilt zien in Pompeii

Plan je bezoek zodat je niets mist| ©Carol
Plan je bezoek zodat je niets mist| ©Carol

Om te voorkomen dat je doelloos door de straten van Pompeii dwaalt of niet goed begrijpt wat je ziet, is mijn advies om je route van tevoren een beetje te organiseren.

In dit artikel vertel ik je wat essentieel is om te zien en te doen in Pompeii en dat zal je helpen om een eerste planning van je bezoek te hebben.

Een andere aanrader is om iets te lezen (of jezelf te documenteren met een video) over de geschiedenis van de stad en de uitbarsting van de Vesuvius. Ik raad deze videodocumentaire en deze reportage van National Geographic aan.

Boek je ticket naar Pompeii

Als je tijd hebt om de Vesuvius te beklimmen, aarzel dan niet!

Bezoek de Vesuvius| ©Vincenzo De Simone
Bezoek de Vesuvius| ©Vincenzo De Simone

Als je tijd over hebt, is het eerste wat je moet overwegen de Vesuvius te beklimmen om de krater te zien en het spectaculaire panoramische uitzicht op Pompeii en de omgeving in je op te nemen.

Met de bus ben je in iets meer dan een half uur op 1000 meter hoogte van de vulkaan en kun je naar de krater lopen (let op: de klim is vrij steil, dus je moet een zeer goede fysieke conditie hebben).

En wat kun je in de omgeving van Pompeii doen als het bezoek voorbij is?

Uitzicht op de kust van Capri| ©Will Truettner
Uitzicht op de kust van Capri| ©Will Truettner

Als eerste optie raad ik je zonder twijfel aan om de Vesuvius te beklimmen. Als je eenmaal zo ver bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om dit natuurspektakel van dichtbij te zien.

Als je de geschiedenis van de uitbarsting van de Vesuvius verder wilt verkennen, is Herculaneum ook heel dichtbij en met zijn spectaculair goed bewaarde ruïnes kun je je bezoek aan het gebied compleet maken.

Merk ook op dat de nabijheid van Napels de stad een geweldige keuze maakt voor een wandeling na het verkennen van Pompeii. Het eiland Capri en de Amalfikust zijn ook idyllische bestemmingen op een steenworp afstand van Pompeii. Zie voor meer informatie mijn artikel over wat er te zien en te doen is in de buurt van Pompeii.

Boek je ticket naar Pompeii