Gesluierde Christus in Napels: tickets, openingsuren, etc.

Heb je een vlucht naar Napels geboekt? Geweldig! Zorg ervoor dat je voordat je vertrekt een kaartje koopt om het meesterwerk van beeldhouwer Giuseppe Sanmartino te zien.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuten lezen

Gesluierde Christus in Napels: tickets, openingsuren, etc.

Christus in sluier Cappella Sansevero Museum | ©get directly down

Het beeld van de Gesluierde Christus wordt bewaard in de Kapel van Sansevero, ook bekend als de kerk van Santa Maria della Pietà. Dit godshuis ontstond aan het eind van de 16e eeuw als een bescheiden heiligdom, maar het was pas dankzij prins Raimondo di Sangro dat het het juweel werd dat we nu kennen.

De aristocraat was vrijmetselaar en alchemist en zijn tijdgenoten beweerden dat er vlammen en helse lichten uit de kelder van zijn woning kwamen. Hij gaf ook opdracht voor bijna alle kunstwerken in de kerk. Daarom kunnen we zeggen dat het aan hem te danken is dat de Sansevero-kapel een van de must-see en do-attracties in Napels is.

Hoeveel kosten kaartjes voor de Gesluierde Christus in Napels?

Geld in euro's| ©Pixabay
Geld in euro's| ©Pixabay

Een standaard kaartje kost 8 €, wat meer dan genoeg is voor zo'n kunstwerk.

Reist u met mensen tussen de 10 en 25 jaar oud, dan betaalt u 5 €. Als u met kinderen onder de 10 jaar reist, zult u blij zijn te weten dat het kaartje gratis is.

Mijn advies is om te proberen ze vooraf te krijgen. Ga daarvoor naar de officiële website van het San Severo Museum, al moet u daar wel 2 € extra voor betalen.

Zijn er rondleidingen in de Gesluierde Christus en is het de moeite waard?

Kennismaking met de Gesluierde Christus| ©Luciano Apice
Kennismaking met de Gesluierde Christus| ©Luciano Apice

De hermitage heeft geen officiële gidsendienst op het terrein, maar verschillende toeristenbureaus maken het gebrek daaraan goed. Dit is het geval bij Hellotickets, die dit begeleide bezoek aan de Gesluierde Christus van Napels aanbiedt, waarbij ook een rondleiding door de stad is inbegrepen om andere iconische plaatsen te leren kennen.

Naar mijn mening is het de moeite waard om een rondleiding te nemen om de verhalen van de beelden en het unieke leven van prins Raimondo di Sangro te ontdekken. De lengte van de tour hangt af van de Cicerone, maar over het algemeen duurt hij ongeveer een uur.

Als u na de tour in de omgeving wilt blijven, heeft u keuze te over. Op loopafstand van de kapel ligt het Lapis Museum (een pad door de oude cisternen van een Romeins aquaduct), de gotisch-Angevijnse kerk van San Domenico Maggiore en toegang tot het ondergrondse Napels.

Boek een rondleiding door de Gesluierde Christus

Hoe kom ik aan tickets bij de kassa

Binnen in de kapel| ©italiers
Binnen in de kapel| ©italiers

U kunt kaartjes kopen in het museum zelf, maar ik zou het afraden. Het is een zeer begeerde bestemming en er staat meestal een rij. Bovendien is er een beperkte capaciteit en loop je het risico buitengesloten te worden. Koop uw tickets op voorhand om onvoorziene omstandigheden te vermijden.

Zijn tickets voor de Gesluierde Christus inbegrepen in een van de toeristische passen van de stad?

Kapel van San Severo| ©Matias
Kapel van San Severo| ©Matias

Helaas niet. Zowel in de stad als in de regio is de bekendste en meest gebruikte pas De Napels Pas, maar daarin is de Kapel van Sansevero niet inbegrepen.

Gelukkig is de prijs van een enkeltje met €8 laag, zeker vergeleken met de tarieven van andere attracties in Napels en andere Italiaanse steden.

Hoe kom ik bij de Gesluierde Christus in Napels?

Napels bus| ©Paul Burroughs
Napels bus| ©Paul Burroughs

Het beroemde Jezusbeeld bevindt zich in de Sansevero-kapel, een tempel met talrijke esoterische en religieuze symbolen.

Het ligt in het hart van Napels (Via Francesco de Sanctis 19/21) en is gemakkelijk te bereiken met de metro. De haltes Dante en Duomo (beide op lijn 1) liggen op minder dan tien minuten lopen.

U kunt ook kiezen voor de halte Cavour (lijn 2). Als u liever bovengronds reist, zijn de mogelijkheden als volgt:

 • Trolleybus. Lijn 202 stopt bij Corso Umberto I, recht tegenover de Federico II Universiteit. Vanaf hier is het voldoende om ongeveer tien minuten te lopen. Voor meer informatie raad ik u aan een kijkje te nemen op de officiële website van de plaatselijke vervoersmaatschappij.
 • Tram. Als u in de buurt van lijn 1 verblijft, kunt u uitstappen bij de halte Marina - Duomo en ongeveer 15 minuten lopen.
 • Bus, de ideale optie als u vanuit de buurt van het centraal station reist. In dat geval neemt u lijn 151 en stapt u uit bij de halte Marchese Campodisola Il Pomodorino. De Sansevero-kapel ligt op ongeveer tien minuten lopen.

Verblijft u in de buurt en denkt u dat de Sansevero-kapel uw eerste bestemming zou kunnen zijn? Dan raad ik u aan het artikel over transfers tussen de luchthaven en Napels te lezen.

Is het aan te raden om met kinderen naar de Gesluierde Christus te gaan?

De Gesluierde Christus| ©ManhathanTravel283
De Gesluierde Christus| ©ManhathanTravel283

Natuurlijk! Het is nooit te vroeg om kinderen kennis te laten maken met kunst. Het beeld is uniek in zijn soort: geen enkele andere figuur ter wereld geeft met zoveel meesterschap een fijn weefsel weer. Uw kleintjes zullen onder de indruk zijn van het unieke karakter ervan; ze kunnen het niet aanraken, maar deze beperking doet niets af aan de schoonheid ervan.

Er is ook een audiogids voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. In dit geval is de verteller Gennarino, trouwe dienaar van de prins van Sansevero. Onder de beschikbare talen is ook Spaans en de kosten zijn ongeveer 3 €.

Als u geïnteresseerd bent in andere activiteiten met de kinderen, raad ik u aan het bericht over bezoeken aan Pompeii met kinderen te lezen. Als u liever in de stad blijft, kunt u ze meenemen naar het Ospedale delle Bambole (een werkplaats waar poppen en opgezette dieren worden gerepareerd, Via San Biagio Dei Librai 39), een riksja huren aan de kust of de stad van de wetenschap bezoeken (Via Coroglio 57/104).

Boek een rondleiding door de Gesluierde Christus

Wat u niet mag missen bij de Gesluierde Christus in Napels

Graf van Cecco di Sangro| ©Andreas
Graf van Cecco di Sangro| ©Andreas

De Gesluierde Christus is de onbetwiste hoofdpersoon van de kerk. Deze buitengewone figuur is gehouwen uit één blok steen en is het hoofdwerk van Giuseppe Sanmartino, een architect die niet de roem heeft die hij verdient. De sluier is zo realistisch dat sommigen geloven dat deze door middel van een alchemistisch proces is gemarmerd... Dit stuk is echter niet de enige attractie van de kapel:

 • Cecco di Sangro's graf, een grafmonument dat zijn beroemdste wapenfeit verheerlijkt. Tijdens de campagne van Vlaanderen wist hij de vesting van Amiens binnen te dringen door zich op te sluiten in een kist.
 • Vrijmetselaarssymbolen. De aristocraat Raimondo di Sangro was gepassioneerd door esoterie en alchemie. Hij gaf de schilder Francesco Maria Russo de opdracht om de kapel van Sansevero te versieren met iconen die typisch zijn voor deze disciplines. De fresco's zijn prachtig bewaard gebleven en zijn nooit gerestaureerd?
 • La Pudicizia velata e il Disinganno. Zij stellen de moeder en de vader van Prins Raimondo di Sangro voor. Net als de Christus is ook de figuur van de moeder bedekt met een sluier terwijl de vader een tot in detail gebeeldhouwd net vasthoudt.
 • Labyrint-vloer. In 1760 creëerde de kunstenaar Francesco Celebrano een vloer in schakeringen van blauw naar wit. Binnenin bevindt zich een lijn van wit marmer en afwisselend kruisen en concentrische vierkanten. Helaas kunnen we Celebrano's werk niet ten volle waarderen. Een aardverschuiving aan het eind van de 19e eeuw heeft het bijna volledig verwoest.
 • Versteende skeletten. Volgens de legende waren het de twee dienaren van de prins

Boek een rondleiding door de Gesluierde Christus

Openingstijden van de Gesluierde Christus van Napels

Bezoek aan de Gesluierde Christus| ©David Sivyer
Bezoek aan de Gesluierde Christus| ©David Sivyer

Het prachtige marmeren beeld gemaakt door Giuseppe Sanmartino kan de hele week worden bezocht , behalve op dinsdag. Op andere dagen gaat de Sansevero-kapel om 9.00 uur open en sluit deze om 19.00 uur.

De laatste toegang is een half uur voor sluitingstijd. Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam vooraf te reserveren.

Hoeveel tijd heb je nodig om de Gesluierde Christus te bezoeken?

Persoon bij de Cristo Velado| ©János Korom
Persoon bij de Cristo Velado| ©János Korom

Dat hangt van u af. U kunt er zo weinig als 30 minuten of zo veel als twee uur doorbrengen. Houd er rekening mee dat de uitleg van de audiogids ongeveer 25 minuten duurt.

Een andere factor die de totale tijd kan beïnvloeden is de drukte. De kapel is een verplichte stop op elke reis naar de stad Vesuvius.

Boek een rondleiding door de Gesluierde Christus

Tips voor een bezoek aan de Gesluierde Christus

Binnen in de kapel| ©Anik Messier
Binnen in de kapel| ©Anik Messier

In het artikel wordt alle informatie die u nodig heeft uitvoerig uitgelegd. Er zijn echter nog een paar nuttige tips:

 • De Sansevero-kapel is een must-see. Reserveer vooraf uw tickets of boek een rondleiding door de Gesluierde Christus van Napels - In het museum mogen geen foto- of video-opnamen worden gemaakt.
 • Als u Napels bezoekt in de kersttijd heeft u geluk. In de kapel wordt meestal een concert met klassieke muziek gehouden. Kaartjes kosten ongeveer 50 € en de maximale capaciteit is ongeveer 100 personen.
 • De bezoeken openen de maag en bij de kerk vindt u een typisch Napolitaans fingerfood: il Cuoppo. Het is een gefrituurd gerecht geserveerd in een papieren hoorntje en er zijn vele versies. De traditionele beignets zijn visbeignets (ansjovis, kabeljauw, inktvis en octopus) en landbeignets (met aardappelkroketten, arancini, in beslag genomen groenten en pasta-omeletten). De bar bevindt zich in de Via San Biagio dei Librai 23, op een steenworp afstand van de kapel.