Napels in 1 Dag: een gids om alles uit je bezoek te halen

Heb je maar één dag om de hoofdstad van Zuid-Italië te leren kennen? Geen zorgen: van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat kun je in een snelle tour het beste van deze prachtige stad zien.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Napels in 1 Dag: een gids om alles uit je bezoek te halen

Napels, Italië | ©Kelly

Zuid-Italië bestaat niet alleen in films en als je naar Napels gaat, al is het maar voor een dag, zul je beseffen hoe de moeite waard het is. Je zult verliefd worden op deze stad, maar als je weinig tijd hebt, is hier een routebeschrijving om er het beste van te maken. s Ochtends kun je je wandeling beginnen vanaf de top van de Vomero, een van de belangrijkste heuvels van de stad. En je kunt de dag afsluiten aan de kust, kijkend naar de zonsondergang boven de zee.

Het is waar dat veel van wat je kunt zien afhangt van het weer, het klimaat en hoeveel je wilt zien. Zodat je geen excuses hebt, heb ik een lijst opgesteld met een dagtour door de stad, zodat je precies weet wat je in korte tijd kunt zien en doen in Napels. Ben je klaar voor deze wervelende tour?

1. Verblind jezelf met het uitzicht vanaf Castel Sant'Elmo

Kasteel Sant'Elmo| ©Richard Mortel
Kasteel Sant'Elmo| ©Richard Mortel

En hoe kun je beter beginnen dan vanaf de top van de Vomero-heuvel? Als je met een taxi vanaf het vliegveld komt, zul je niet verdwalen, want je kunt de hele stad zien.

Hier zie je het enorme kasteel dat boven deze heuvel uittorent: Castel Sant'Elmo. Het is gigantisch en je zult versteld staan, want vanaf hier kun je de hele stad bewonderen en het is al 700 jaar oud.

Het is een middeleeuws militair fort dat de toenmalige koning van Napels besloot te bouwen vanwege de strategische ligging. Idealiter zou je hier vanaf 8:30 uur moeten zijn als het open gaat en je kunt het gratis bezoeken, dus je hoeft geen geld meer uit te geven.

Dit kasteel stond er al eeuwen voordat heel Vomero bewoond was en zelfs nog voor het grootste deel van de stad. Naast de sublieme architectuur en uitzichten herbergt het kasteel een permanent museum, gewijd aan allerlei werken die tussen 1910 en 1980 zijn gemaakt. Je vindt er zeker meer culturele activiteiten en collectieve evenementen die honderden mensen samenbrengen als je het bezoekt.

Als je heel weinig tijd hebt, maak het dan niet te ingewikkeld: vanaf Castel Sant'Elmo kun je alle foto's maken die je wilt en je kunt het beeld meenemen van een van de beste symbolen van Napels.

Wandel in een half uur rond zijn fortificatieposten, grotten en interne hellingen en krijg het beste binnen- en buitenaanzicht van de stad.

Boek uw transfer van de luchthaven naar Napels

2. Maak je klaar om naar beneden te gaan met de metro of de kabelbaan

Napels met de kabelbaan| ©Armando Mancini
Napels met de kabelbaan| ©Armando Mancini

Het is nog vroeg in de ochtend, dus als je klaar bent met je bezoek aan Castel Sant'Elmo, bereid je dan voor om naar beneden te gaan. Je zou het station Vanvitelli van metrolijn 1 kunnen nemen om uit te stappen en te blijven bij het station Museo, onze volgende halte, maar dat zou niet zo iconisch zijn als met de kabelbaan gaan.

Er zijn vier kabelbanen in Napels, waarvan er drie de Vomero opgaan, waardoor ze een onmisbaar onderdeel zijn van het openbaar vervoer in de stad. Niet veel steden maken gebruik van deze kabelbanen en voor degenen die ze niet kennen, zijn ze een attractie op zich, omdat ze lijken op treinen die bergafwaarts gaan.

Hoewel er drie opties zijn, namelijk de funiculaires Centrale, Chiaia, Merghellina en Montesanto, is de laatste degene die je moet nemen.

Als je de funiculaires neemt, kun je het beste op het station Corso Vittorio Emanuele blijven. Dit is een verbazingwekkende, panoramische straat en je zult ervan genieten om erlangs te lopen voor het uitzicht. Als je op dit station blijft, kun je ongeveer een kwartier naar het noorden lopen, de via Salvator Rosa oversteken en dan kom je bij onze volgende halte: het Archeologisch Museum.

3. Een bezoek aan het Archeologisch Museum

Archeologisch Museum van Napels| ©Istvánka
Archeologisch Museum van Napels| ©Istvánka

Welkom in het Nationaal Archeologisch Museum, een van de grootste archeologische centra van Europa. Logisch, want de nabijheid van de ruïnes van Pompeii en Herculaneum is zo dichtbij dat Napels een archeologische hoofdstad is geworden.

Dit gebouw werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd, maar het was eerst een manege en daarna een universiteit, dus het museum kwam pas veel later. Pas in 1777 begonnen de eerste museumwerkzaamheden en in 1860, na de eenwording van Italië, werd het het Nationaal Museum.

Als je rond 10 of 11 uur 's ochtends bij dit museum aankomt, kun je in twee uur een zeer krachtige rondleiding doen. Als je 2 dagen of langer in de stad blijft, zou het beter zijn als je meer tentoonstellingen kon zien. Maar wil je Napels echt verlaten zonder hier langs te zijn geweest?

Een paar uur is genoeg om te begrijpen waar dit museum over gaat en je kunt je rondleiding verlengen tot ongeveer 13.00 uur zonder verder van je route af te wijken.

De entreeprijs is 15 euro en het is het van begin tot eind waard. Als je in het museum bent, kun je vijf niveaus van collecties bekijken, maar mijn advies is om je op twee te concentreren: op de begane grond kun je de Farnese collectie zien , waar de Farnese Stier staat, een van de belangrijkste beeldhouwwerken uit de oudheid.

Daarna kun je afdalen naar de kelder, waar zich de prachtige mozaïeken bevinden die in Napels zijn ontdekt en de Egyptische collectie.

4. In via Toledo, trattoria's en promenades

Dante plein| ©Mstyslav Chernov
Dante plein| ©Mstyslav Chernov

Als je klaar bent met je grote rondleiding door het Archeologisch Museum, laat er dan geen twijfel over bestaan: het is tijd voor de lunch. Vanaf het museum kun je beginnen met een wandeling door twee straten langs de via Enrico Pessina tot je het oogverblindende Piazza Dante bereikt, waar een straat begint die het hart van de stad vormt: via Toledo.

Als je meer tijd hebt, is er niets beter dan een gastronomische rondleiding door Napels om het eten te ontdekken. In ieder geval hoef je je ook geen zorgen te maken, want dit is de straat waar je zult ontdekken hoe ongelooflijk het is om in deze stad te eten.

Op Piazza Dante kun je lunchen in een aantal van de beste restaurants en trattoria's van Napels, zoals de trattoria Leon d'Oro of de Antichi Sapori. Allemaal veroveren ze de smaakpapillen van zowel toeristen als de lokale bevolking. Geniet van je lunch met uitzicht op het prachtige plein en rust even uit, want je moet nog een stukje lopen.

Als je klaar bent met eten, ga dan verder naar beneden via Toledo zodat je leuke winkeltjes kunt tegenkomen, zoals de handgemaakte parapluwinkel van Mario Talarico, een symbool van de stad.

Dit is een van de beroemdste en meest karakteristieke straten van Napels die de hele rand van de Quartieri Spagnoli doorkruist en je verbindt met de Umberto I Gallery. Als je iets hebt gemist om te kopen of als je een paar uur extra wilt winkelen, dan is de via Toledo de plek waar je moet zijn.

Deze via is een goed ontmoetingspunt voor het plannen van nieuwe rondleidingen en routes, binnen Napels en in de hele regio Campanië. Als je eenmaal een paar straten verder bent, kun je oversteken naar de Galleria Umberto I.

Boek een rondleiding door Napels

5. Maak een kleine omweg naar de Galleria Umberto I

Binnen in de Galleria Umberto I| ©Marco Assini
Binnen in de Galleria Umberto I| ©Marco Assini

Ga verder naar beneden in de richting van de zee. Als je een kleine omweg neemt, kom je in de Galleria Umberto I, een van de mooiste plekken van de stad. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een galerij waar je kunt winkelen in de beste winkels van de stad. Het dak is gemaakt van ijzer en glas, waardoor het volledig transparant is en zonlicht binnenlaat.

Zelfs als je geen paar sokken gaat kopen, is de Umberto I galerij een spektakel op zich. In het midden van de galerij staat een achthoek van waaruit je alle foto's kunt maken die je maar wilt.

De koepel is indrukwekkend en kan vanuit een groot deel van de stad worden gezien. Daarnaast zijn de interne gebouwen echt spectaculair, een combinatie van traditie en moderniteit.

De restauratie van veel gebouwen heeft prachtige resultaten opgeleverd, dus zowel binnen als buiten kun je genieten van allerlei soorten eten of zelfs uitgaansgelegenheden of potentiële kamers te huur bekijken. Veel luxe die een bezoek waard is.

6. Stop bij het San Carlos Theater

San Carlos Theater| ©Carlo Raso
San Carlos Theater| ©Carlo Raso

Natuurlijk is er genoeg te doen, maar langs het oudste theater van Europa lopen is geen optie.

Als je de galerij verlaat, sta je voor het Teatro de San Carlos. Hoewel velen deze titel betwisten, is het een feit dat het Teatro di San Carlo, zoals het in het Italiaans heet, het oudste nog functionerende operagebouw van Europa is. Bovendien is het een werkelijk prachtig bouwwerk.

Dit theater werd opgericht in 1737 en is ouder dan Italië zelf. Het heeft de groten van de opera zien komen en gaan en heeft model gestaan voor de bouw van nog veel meer theaters. Halverwege de 19e eeuw was een van de curatoren zelfs Giuseppe Verdi, een van de meest opmerkelijke Italiaanse operacomponisten.

Je zult waarschijnlijk alleen tijd hebben om een foto te maken, maar soms zijn er opera's op straat en precies in deze ruimte, tegenover Piazza Trieste en Trento, kun je een hapje eten en een koffie drinken in het historische Café Gambrinus, waar alle sterren in Napels zijn langs geweest.

7. Van Piazza Plebiscito naar Piazza Municipio

Plebiscito plein| ©Vyacheslav Argenberg
Plebiscito plein| ©Vyacheslav Argenberg

We naderen het einde van de wandeling en nu is het enige wat we nog kunnen doen, mijmeren. Daarom is er naast het theater van San Carlo het Piazza Plebiscito, een heel grote ruimte. Aan de zijkanten staan prachtige gebouwen zoals de Basiliek van San Francesco di Paola en het Koninklijk Paleis.

Dit plein is echt groot, dus wees niet verbaasd als er tijdens je bezoek een cultureel evenement of zelfs een rally plaatsvindt. Natuurlijk heb je meer kans op een evenement als je in de zomer naar Napels reist.

Je kunt de schoonheid van het Koninklijk Paleis niet missen, evenmin als de basiliek, die je als je genoeg tijd hebt in ongeveer vijf minuten kunt betreden voor al haar architectonische en artistieke schoonheid.

Als je iets verder naar het oosten loopt, bereik je het Piazza Municipio, een langwerpig plein met een indrukwekkende fontein: de fontein van Neptunus.

Wie hier langskomt, kan niet anders dan een glimp opvangen van de god Neptunus. Vooral als je op de achtergrond het Castel Nuovo ziet, een middeleeuws kasteel dat eruitziet als iets uit een film.

Boek een rondleiding door Napels

8. Zonsondergang en diner vanaf het Castel dell'Ovo

Kasteel dell'Ovo| ©Priit Tammets
Kasteel dell'Ovo| ©Priit Tammets

Is het al bijna zonsondergang? Het is een lange reis geweest, nietwaar? Neem niet te vroeg afscheid, want het Castel dell'Ovo, of Castel dell'Ovo in het Engels, is de beste plek om de zonsondergang te bekijken.

Dit kasteel, dat vlak aan zee ligt, is het oudste van de stad en werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus. Het enige wat je hoeft te doen is een paar kilometer via Ammiraglio Ferdinando Acton langs de kust te lopen tot je bij via Partenope komt en dan naar beneden te gaan naar het kleine schiereiland waar het kasteel ligt.

Als je een rondleiding neemt door dit prachtige kasteel, zal je waarschijnlijk verteld worden dat de naam afkomstig is van een legende die beweerde dat de dichter Vergilius een magisch ei had verstopt in het kasteel dat ervoor zorgde dat het bouwwerk nooit werd vernietigd. Het ei werd echter gebroken en naast de ineenstorting van het kasteel werd de stad geteisterd door verschillende kwaden.

Hoe zit het met jou? Denk je dat dit waar kan zijn geweest? Dit is een onderwerp dat je kunt bespreken tijdens het diner, dus ga naar de cafés en restaurants in de jachthaven achter het kasteel, zoals de Trattoria Castel dell'Ovo voor de beste pizza's of de Officina del Mare voor de beste zeevruchten terwijl je de avond ziet vallen en de zeelucht inademt.

Wandelen of het openbaar vervoer gebruiken in Napels?

Napels bus| ©Paul Burroughs
Napels bus| ©Paul Burroughs

Als je maar een dag in Napels bent en op zoek bent naar een uitgebreide sightseeingtour, wees dan bereid om te lopen. Dit is echter niet de enige optie. Om te beginnen zijn er tourbusopties in de stad die je op fantastische tochten kunnen meenemen, zonder dat je gebruik hoeft te maken van het openbaar vervoer. Als je op zoek bent naar gemak, dan is dit een geweldige optie.

Maar als je besluit om het openbaar vervoer te gebruiken, dan heeft Napels een metrosysteem met twee lijnen (1 en 6) en er zijn ook verschillende treinlijnen die door de stad lopen en je zelfs iets verder weg kunnen brengen. Voeg daar de iconische en fantastische kabelbanen en bussen aan toe. In totaal heb je:

  • Napels metrolijnen 1 en 6.
  • Lijn 2, geëxploiteerd door Trenitalia
  • Napels kabelbanen (Chiaiaia, Morghen, Montesanto en Mergellina)
  • Trein Circumvesuviana (Napels-Sorrento)
  • Trein Circumlegrea
  • Trein Cumana (Napels-Pozzuoli)

Alle routes die ik heb voorgesteld kunnen te voet worden afgelegd, maar er zijn plaatsen waar het aan te raden is om de kabelbaan te nemen, vooral vanaf de Vomero naar het lager gelegen deel van de stad. Als je snel naar de kust wilt, kun je zelfs metrolijn 1 nemen vanaf het hoogste punt van de stad.

Je kunt in elk geval de Unico Napoli-kaart kopen, waarmee je gebruik kunt maken van alle vervoerssystemen, ongeacht of ze door verschillende bedrijven worden geëxploiteerd.

Hoewel individuele ritten iets meer dan een euro kosten, kun je het zekere voor het onzekere nemen en de kaart kopen, vooral als je Napels gebruikt als vertrekpunt voor excursies naar andere plaatsen in de regio, zoals Pompeii of de Vesuvius.

Boek je sightseeingbus in Napels