Positano in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

In Positano vind je een verscheidenheid aan bezienswaardigheden die je zullen verbazen. Hier zijn de belangrijkste dingen die je tijdens een 3-daags bezoek aan de stad kunt zien en doen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Positano in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Viale Pasitea | Sander Crombach

Positano is een stad aan de Italiaanse Amalfikust. De bevoorrechte ligging op een klif met uitzicht op de Middellandse Zee geeft dit dorp een adembenemende schilderachtige schoonheid. Daarnaast heeft de regio belangrijke monumenten, een reeks stranden en toegang tot enkele naburige dorpen die interessante dingen te bieden hebben.

Wat je in 3 dagen in Positano kunt doen, is onder andere de oude stad verkennen en de Santa Maria Assunta kerk en het MAR Museum bezoeken. Je hebt ook de mogelijkheid om steden als Ravello en Amalfi te verkennen, het strand van Fornillo en de wijngaarden van de regio te bezoeken. Hier is een routebeschrijving voor een korte reis, met wat ik beschouw als de must-see bestemmingen.

Dag 1: Bezoek de oude stad Positano

Slenteren door Positano| ©Stefania Spangenberg
Slenteren door Positano| ©Stefania Spangenberg

Voor de eerste dag van de route is het aan te raden om de oude stad te verkennen. Je kunt verschillende religieuze plekken bezoeken, zoals de kerk van Santa Maria Assunta, de kerk van Santa Maria del Rosario en de kapel van Santa Caterina. Dit is ongetwijfeld een van de beste rondleidingen in Positano, om door de smalle straatjes te dwalen , te winkelen, het landschap te bewonderen en over de geschiedenis te leren.

Slenter door de pittoreske steegjes van Positano

Een goede manier om je eerste dag te beginnen is door de schilderachtige, smalle geplaveide straatjes van Positano te slenteren. Je zult versteld staan van de verscheidenheid aan ambachtelijke producten. Bovendien zie je, dankzij de ligging van de stad op de top van een klif, verschillende perspectieven van deze magische plek.

Tot de belangrijkste straten van Positano die je niet mag missen behoren de volgende:

 • Viale Pasitea: dit is de hoofdstraat van de stad, waar je onder andere terrassen met restaurants en bars, enkele modewinkels, kunstgalerijen en hotels vindt.
 • Piazza dei Mulini: dit is een andere zeer populaire straat en daarom vrij druk. Dit komt omdat het veel toeristische diensten en uitkijkpunten biedt met echt fotogenieke uitzichten over de hele stad.

Boek een van de beste rondleidingen in Positano

Kerk van Santa Maria Assunta

Als je eenmaal in het historische centrum van Positano bent, kun je ervoor kiezen om een wandeling van 7 minuten te maken om de kerk van Santa Maria Assunta te bezoeken.

Als je daar eenmaal bent, heb je de mogelijkheid om de verschillende kapellen van de kerk te bezoeken. Enkele daarvan zijn bijvoorbeeld:

 • San Biagio, dit is een bekende hulpheilige die tijdens zijn leven arts en bisschop was.
 • De Onbevlekte Ontvangenis ofImmaculate Con ception.
 • Sint Antonius, een van de populairste katholieke heiligen.
 • Sint Vitus, de beschermheilige van Positano.

Evenzo,

 • Beeld van de Madonna met kind, daterend uit de 18e eeuw en zich in de kapel van Santo Stefano bevindt.
 • Schilderij van Fabrizio Santafed, tentoongesteld op het altaar van de Besnijdenis.

Nuttige informatie

 • Prijs: gratis.
 • Openingstijden: 8.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.
 • Locatie: Piazza Flavio Gioia, 84017, Positano.

MAR Museum van Positano

Op slechts 1 minuut lopen van de kerk bereik je het MAR Museum van Positano, waar je een spektakel van conservatie kunt zien: het is een Romeinse Villa die een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius overleefde, dezelfde vulkaan die in de oudheid de stad Pompeii verwoestte.

Tijdens je bezoek kun je een rondleiding krijgen en zowel de overblijfselen van de villa als de fresco's zien die in zeer goede staat bewaard zijn gebleven en van hoge artistieke waarde zijn. Dit alles in gezelschap van een expert die je zal vertellen over de geschiedenis van de villa en andere culturele feiten.

 • Prijs: 15 euro per persoon.
 • Openingstijden: van 1 april tot 31 oktober van 9.00 tot 21.00 uur en van 1 november tot 30 maart van 10.00 tot 16.00 uur.
 • Locatie: Piazza Flavio Gioia, 7.

Kerk van Santa Maria del Rosario

Als je het museum verlaat, kun je in noordelijke richting gaan langs de Via dei Mulini, op 4 minuten lopen. Dit brengt je naar de kerk van Santa Maria del Rosario. Dit katholieke complex was een klooster dat in 1614 werd gesticht en heeft een grote architectonische aantrekkingskracht.

Je kunt het enkele rechthoekige schip met een tongewelf zien. Bovendien zie je in de toegangsdeur een voorstelling van Maria Hemelvaart in polychroom glas.

Je kunt ook de Romeinse sarcofaag zien die de mythe van Bacchus voorstelt, de bekende mythologische god van de wijn. En als je gelovig bent, kan deze plek een goede plek zijn om te danken en te bidden, want het is er heel vredig.

Nuttige informatie

 • Prijs: gratis.
 • Openingstijden: 8:00 tot 12:00 en 16:00 tot 20:00.
 • Locatie: Piazza dei Mulini, 84017 Positano.

Kapel van Santa Caterina

Op ongeveer 900 meter van de vorige bestemming vind je de kapel van Santa Caterina, dus je kunt ongeveer 15 minuten lopen om deze plek te bereiken. Je zult versteld staan van de koepel, die bedekt is met gekleurd keramiek, waardoor hij veel opvallender is.

Het is een gebouw in neogotische stijl, dat werd gebouwd door maritieme kooplieden die afkomstig waren uit Alexandrië, de stad van herkomst van de heilige naar wie de kerk is vernoemd. De structuur heeft enkele verbouwingen ondergaan en het element van de oorspronkelijke kapel dat je nog kunt zien is het marmeren altaar, dat dateert uit de 18e eeuw.

 • Prijs: gratis.
 • Openingstijden: variëren afhankelijk van of er een religieus evenement plaatsvindt of dat er plaatselijke bewoners zijn die verantwoordelijk zijn voor de opening.
 • Locatie: Viale Pasitea, 212, 84017 Positano.

Dag 2: Ontdek enkele dorpen van de Amalfikust vanuit Positano

Ravello| ©Tyler Shores
Ravello| ©Tyler Shores

Een dagtocht naar de Amalfikust vanuit Positano om enkele van de dorpen te ontdekken is het plan voor de tweede dag van je reisroute. Je kunt genieten van de natuurlijke omgeving en stoppen om de steden Praiano, Furore, Amalfi, Atrani en Ravello te verkennen en hun geschiedenis te leren kennen.

Praiano

Praiano is een stadje dat op slechts 20 minuten met de auto van Positano ligt of op ongeveer 37 minuten met de bus. Als je de regio nadert, zie je de imposante figuur van Monte Sant'Angelo. Een van de attracties zijn de stranden, dus je kunt naar Marina di Praia of Gavitella gaan, hoewel er nog vele andere opties zijn.

Als je je bezoek aan religieuze plaatsen wilt voortzetten, dan kun je naar het centrum gaan, in het bovenste deel van de stad en de belangrijkste kerk bezoeken, ter ere van San Luca Evangelista. Als je door de stad loopt, zul je trappen op en af moeten. Je kunt afdalen naar het lager gelegen deel om wat restaurants, bars en winkels te bezoeken en daarna je tocht door de andere dorpen voortzetten.

Furore

Na het verlaten van de vorige bestemming kom je aan in Furore, na een rit van ongeveer 40 minuten. Veel mensen leren dit stadje niet kennen, omdat de ingang een beetje verborgen is, maar de waarheid is dat het interessante dingen te bieden heeft.

Als je het stadje binnenkomt, zie je een aantal historische gebouwen. Dit is het geval:

 • De kerk van San Giacomo, die opvalt door zijn drie schepen en hoge klokkentoren.
 • De kerk van San Michele, die opvalt door zijn asymmetrische ingang.

Je kunt rond de kerk van Sant'Elia lopen, die een centrale gang heeft die dient als route voor wandelaars langs de Amalfikust. Deze route wordt ook wel het pad van de liefde genoemd, dus je kunt hem samen met je partner lopen.

Amalfi

Nu is het tijd voor Amalfi, een stad die je kunt bereiken in ongeveer 20 minuten vanaf de vorige bestemming of een half uur als je met de bus gaat. Het is een stad van groot belang en het is zelfs de stad die zijn naam aan de kust heeft gegeven.

Tijdens de rondleiding door deze stad heb je de mogelijkheid om een aantal plaatsen van toeristisch en cultureel belang te bezoeken. Bijvoorbeeld:

Daarna kun je een korte wandeling maken over de historische trappen om foto's te nemen, rondwandelen op Piazza Duomo, Piazza dei Dogi en Piazza del Municipio. Je kunt ook enkele stranden bezoeken: Lido Delle Sirene, La Marinella of Duoglio.

Atrani

Atrani, dat uitkijkt over de zee en de kliffen, is een andere must-see bestemming aan de Amalfikust. Je kunt het te voet bereiken in slechts 11 minuten vanaf Amalfi of in 3 minuten als je met de auto gaat.

Je zult de smalle straatjes vol trappen zien die een eenvoudige inspanning suggereren: hoe meer je klimt, hoe beter het uitzicht vanaf de plek en hoe beter de foto's die je kunt maken.

Als je wilt, kun je genieten van enkele van de stranden van de stad of vervolgens kiezen voor de rondleiding door het centrum, waar je enkele kapellen en kerken vindt, zoals St. Michael Outside the Walls en St. Mary Immaculate. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om koffie te drinken in een van de bars rond het centrale plein.

Ravello

Ravello ligt op slechts 15 minuten rijden van Atrani. Dit pittoreske dorpje is het eindpunt van je reisroute voor vandaag. Dit dorp is erg aantrekkelijk vanwege de hoogte, die 365 meter boven de zeespiegel ligt, en biedt dus een uitkijkpunt waar je kunt genieten van het uitzicht en de frisse lucht kunt inademen die van de zee komt.

Hoewel Ravello geen stranden heeft, kun je er een uitzonderlijk uitzicht hebben op de rotsen die uit het water komen dat de hele regio omringt. Zo kun je de vlakte van Paestum en de Golf van Salerno in al zijn pracht zien.

Boek een dagtocht vanuit Positano

Dag 3: Pad van de Goden, Positano's stranden en lokale wijnkelders

Sentiero degli Dei| ©tompot
Sentiero degli Dei| ©tompot

Voor de derde dag in Positano is het de bedoeling dat je een van de volgende drie opties kiest, afhankelijk van je smaak en behoeften. Je kunt je wagen aan een wandelroute langs het Pad van de Goden, of je kunt je overgeven aan de zee en de beroemdste stranden van Positano bezoeken met wateractiviteiten, of je kunt je inschrijven voor een wijntour langs enkele wijnkelders.

Optie 1: Wandeling langs het Pad der Goden

Veel bezoekers beschrijven het bezoek aan het Pad van de Goden als de beste activiteit die ze aan de Amalfikust hebben gedaan. Het is een trapvormig pad van ongeveer 1500 treden. Je kunt ervoor kiezen om het met een gids te lopen of op eigen houtje.

Je kunt de wandeling doen vanaf Nocella of Bomerano. In beide gevallen is het een route bergafwaarts. Als je voor deze optie kiest, kun je je aansluiten bij een groep met gids. Op deze manier hoor je meer over de geschiedenis van de route, kun je genieten van verschillende panoramische gebieden die alleen de gidsen kennen en kun je het bezoek natuurlijk in het gezelschap van andere mensen doen, om het nog aangenamer te maken.

Deze route duurt over het algemeen ongeveer vier uur, met verschillende stops om foto's te nemen, water te drinken en snacks te eten. De lengte is 9 kilometer en als je geen goede fysieke conditie hebt of je gewoon niet te veel wilt inspannen, vergeet dan niet dat je de terugweg met het openbaar vervoer kunt maken, afhankelijk van waar je verblijft.

Optie 2: Geniet van een dag op de stranden van Positano en doe wat wateractiviteiten

Met deze optie heb je een unieke strandervaring. Vergeet niet dat Positano verschillende stranden heeft waar je kunt wandelen, op het zand kunt liggen om van de zon te genieten of in zee kunt zwemmen en watersporten kunt beoefenen. Je kunt je opgeven voor een snorkel- of vaarervaring in Positano: de plannen zijn gevarieerd.

Onder de stranden die je moet bezoeken zijn:

 • Marina Grande, een van de bekendste in de regio, met veel toeristische activiteit.
 • Fornillo Beach, met zeer aantrekkelijke panoramische uitzichten en vlakbij het vorige strand.
 • Playa Arienzo en Playa Laurito, twee iets meer privéstranden, ideaal als je de drukte wilt ontvluchten, wilt mediteren, ontspannen en in stilte van de zon wilt genieten.

Martin's Traveller Tip

Onthoud dat deze stranden bestaan uit kleine tot middelgrote kiezels, dus blootsvoets rondlopen kan oncomfortabel zijn. Vergeet dus niet geschikt schoeisel te dragen. Houd er ook rekening mee dat de stranden in sommige gevallen alleen over zee bereikbaar zijn, dus je zult per boot moeten reizen.

Optie 3: Bezoek enkele wijnkelders in de regio

Antico Castello Wijnmakerij| ©Antico Castello
Antico Castello Wijnmakerij| ©Antico Castello

Wijnliefhebbers vinden in Positano een echte schat: een breed scala aan druiventeelt en wijnmakerijen die deze heerlijke drank produceren, met exotische variëteiten en unieke producties van de regio, zodat je een dag van je route kunt besteden aan een van de beste wijntours in Positano.

Onder de wijnmakerijen die je kunt bezoeken, vind je:

 • Bodega Antico Castello Winery, een plek met kleurrijke wijngaarden en vaten die de drank bewaren met alle zorg die het verdient. Je kunt er ook wijnproeven en aperitieven proeven, terwijl je luistert naar historische feiten over het gebied.
 • BijSertura Vini d'Irpinia Winery, in het hart van de Irpinia regio, kun je een rondleiding krijgen van een specialist die je uitlegt hoe het fruit wordt verbouwd en geoogst. Je maakt ook kennis met de wijngaarden en ervaart drie of vier keuzes van wijnen om je smaakpapillen te verruimen. Aan het einde van dit bezoek kun je op tijd terugkeren naar Positano voor je transfer naar het vliegveld.

Busticket voor Positano tour

Sita Bus| ©Chris Sampson
Sita Bus| ©Chris Sampson

Als je van plan bent om met de bus rond Positano te reizen, kun je het beste een 24-uurs SITASUD-ticket kopen , waarmee je op en af de verschillende buslijnen kunt stappen gedurende de hierboven genoemde tijd. Alles voor €12.

Bovendien kun je met sommige SITA-buslijnen de steden langs de Amalfikust in je eigen tempo bezoeken. Bijvoorbeeld Furore, Tramonti en Ravello.

Vervoermiddelen in Positano om de stad te verkennen

Openbaar vervoer in Positano| ©Chris Sampson
Openbaar vervoer in Positano| ©Chris Sampson

De transportmiddelen in Positano zijn gevarieerd. Je kunt kiezen tussen de openbare dienst: bus- of treinlijnen. Allemaal met routes waarmee je de verschillende punten van de stad kunt bereiken. Er zijn ook privé-vervoermiddelen: taxi's, shuttles of huurauto's.

Ongeacht je bestemming, binnen of buiten Positano, heb je een goede verbinding over de weg. Bovendien heb je verschillende opties om veilig en comfortabel te reizen.

3-daagse activiteit hoogtepunten in Positano

Kerk van Santa Maria Assunta| ©Tyler Shores
Kerk van Santa Maria Assunta| ©Tyler Shores
 • Dag 1: Oude binnenstad van Positano
 • MAR Museum van Positano
 • Vanaf 15€ per persoon
 • Elke dag
 • Locatie: Piazza Flavio Gioia, 7 Positano
 • Dag 2 : Dorpen aan de Amalfikust
 • Amalfi
 • Gratis toegang
 • Elke dag van het jaar
 • Locatie: Amalfikust in het zuidwesten van Italië.
 • Dag 3: Excursies vanuit Positano
 • Het pad van de goden
 • Gratis toegang
 • Elke dag
 • Locatie: Van het dorp Bomerano naar de Amalfikust Positano