Beste dingen om te doen in Positano

Deze stad in Salerno, ook wel bekend als de verticale stad, verovert de harten van haar bezoekers met haar citroengeur, magische nachten, betoverende stranden en nog veel meer. Ontdek samen met mij 10 dingen die je niet mag missen om te zien en te doen in Positano.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

10 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Positano

Positano bij zonsondergang | Dimitry B

Er zijn zoveel dingen te zien en te doen in Positano dat het onmogelijk is om ze allemaal te doen. En als je niet oppast, is het makkelijk om al je tijd te besteden aan het eten van ijs en niets anders te doen. Daarom vind je in deze post de activiteiten en plaatsen die je niet mag missen op je reisroute.

Of je nu besluit om te ontspannen in de baaien, een trektocht te maken over het Pad van de Goden of het kleine Pompeii van Positano te bezoeken, buiten de plaatsen die overspoeld worden door toeristen, contrasteer de verborgen maar even mooie kanten zodat je kunt genieten van de nuances en de eeuwige Italiaanse kribbe. Schrijf het allemaal op voor je volgende bezoek aan de Amalfikust.

1. Bezoek de mooiste stranden van de Amalfikust

Amalfikust| ©altotemi
Amalfikust| ©altotemi

Als je de stranden van Positano bezoekt, kun je genieten van enkele van de mooiste badplaatsen van Italië, dus van de Amalfikust.

Spiaggia Grande, gelegen in het centrum van de stad, heeft prachtige uitzichten. Het is ongetwijfeld de beroemdste en meest bezochte. Voor een meer authentieke ervaring raad ik je aan het Sentiero degli Innamorati**(Geliefdenpad**) te nemen, dat begint bij de haven en langs een rotspunt loopt voordat je het strand van Fornillo bereikt. Dit strand is populair bij de lokale bevolking omdat het rustiger is dan Spiaggia Grande en makkelijker te bereiken over zee of te voet.

Je kunt Fornillo per boot bereiken vanaf Bagni d'Arienzo als je daar ligstoelen en parasols reserveert of gaat lunchen in het restaurant. Je kunt ook langs de weg lopen (ongeveer 15 minuten) en de trappen beklimmen om bij het strand te komen.

Als je zin hebt om te kajakken, kun je een kajak huren bij Spiaggia Grande of Fornillo en kleinere badplaatsen bereiken die alleen over zee bereikbaar zijn, zoals de stranden van La Porta, Arienzo en San Pietro Laurito. Hier vind je meer informatie over excursies naar de Amalfikust vanuit Positano.

Boek een reis naar de Amalfikust

2. Maak een boottocht

Boottocht in Positano| ©dcmagna
Boottocht in Positano| ©dcmagna

Positano boottochten stellen je in staat om deze droombestemming te verkennen door te varen langs de schatten van de zee. Als je weet dat dit stadje aan de Amalfikust bekend staat om zijn stranden, baaien, grotten en adembenemende uitzichten op de Middellandse Zee, kun je dan een betere manier bedenken om het te bezoeken?

De boottochten zijn echt bijzonder. Je kunt de omgeving en de kust zelf privé of met een groep verkennen vanaf het comfort van een boot, met tijd om te snorkelen, zwemmen of gewoon genieten van een prosecco of limoncello op het dek. Het perspectief vanaf zee is compleet anders en is een van de populairste dingen om te doen in Positano.

Er zijn boottochten naar ieders smaak. De populairste excursies zijn naar Amalfi en Capri, hoewel er ook enkele zijn die je vanuit Positano naar Napels brengen. En je kunt kiezen uit:

  • Dagtochten en Positano, Sorrento en de Amalfikust bekijken of ontspannen op één bestemming zoals de kust.
  • Middagexcursies, om direct een gebied als Capri te verkennen.
  • Zonsondergang excursies, ideaal om de romantiek van het zuiden van Italië op je in te laten werken.

Boek een boottocht langs de Amalfikust

3. Maak een stadstour door Positano

Slenter door de straten van Positano| ©petiteowl
Slenter door de straten van Positano| ©petiteowl

Positano is een juweel van de Amalfikust en de schoonheid ervan is het waard om van te genieten met een van de stadstours. Als badplaats is de haven een goed startpunt om de rondleiding te beginnen door het netwerk van smalle straatjes en de trappen die in alle richtingen aftakken.

Voor de haven zie je, na het zien van de concurrentie in aantal boten en parasols, de koepel van de kerk van Santa Maria Assunta onder de veelkleurige huizen verspreid over de kliffen. Het uitzicht is echt een ansichtkaart!

Je kunt dan verdergaan langs Cristoforo Colombo naar het centrale plein langs een pad waar winkels met handwerk, handgemaakt keramiek, linnen kleding, boetiekjes en allerlei souvenirs langs de route liggen.

Je kunt dan beginnen met het beklimmen van de trappen en hellingen die de overlappende straten met elkaar verbinden terwijl de geur van bloemen en citrusvruchten je herinnert aan de kenmerkende geur van de stad.

Vervolgens wandel je door de levendigste wijken van Positano, via de wijk Chiesa Nuova naar het centrale plein, Piazza dei Mulini, waar de meeste restaurants en gezellige cafés met uitzicht op de kust zijn gevestigd. Vanaf hier kun je Playa Grande bewonderen, omspoeld door het kristalheldere water van de Tyrreense Zee en de zoete kiosken met citroenslush.

Carla's Tip

Er is geen toeristenbus in Positano, maar er rijden elk uur minibusjes (in de zomer elk half uur) zodat je voor ongeveer €2 door de 12 wijken kunt toeren, die je kunt betalen als je op de bus stapt.

4. Bekijk de mythische kerk van Santa Maria de la Asuncion

Kerk van Santa Maria Assunta| ©Tyler Shores
Kerk van Santa Maria Assunta| ©Tyler Shores

Met zijn Byzantijnse koepel, eeuwenoude geschiedenis en imposante structuur is de kerk van Santa Maria Assunta ongetwijfeld het beroemdste gebouw van Positano. De majolica tegels aan de buitenkant springen er zo uit dat de gewone verbeelding zich gemakkelijk kan voorstellen hoe Positano eruit ziet. Binnenin ligt echter de ware schoonheid van de kerk: de gevleugelde cherubijnen en de zuilen met vergulde Ionische kapitelen zijn niets om jaloers op te zijn.

Hoewel het populaire geloof het ontstaan van deze kerk koppelt aan een wonder in verband met een icoon uit Byzantium, is de kerk historisch gezien nauw verbonden met het benedictijnse klooster van Santa Maria Assunta. De abdij beleefde een gouden tijd tot rond de 15e eeuw, toen ze werd verlaten. Uiteindelijk werd het in 1783, na vele jaren van sluiting, heropend voor de gelovigen.

Vandaag de dag is deze kerk verdeeld in drie beuken met vijf bogen langs elke zijbeuk, in totaal tien bogen! Langs één zijde bevinden zich verschillende kapellen: de Kapel van San Nicola di Bari, waar je een 18e-eeuwse kerststal met herders kunt zien; de Kapel van San Vito, die een belangrijke 16e-eeuwse reliekschrijn uit Napels herbergt; en andere kapellen, zoals de Annunciatie en het Kruisbeeld.

Interessante details

  • Adres: Piazza Flavio Gioia, Positano SA.
  • Openingstijden: Maandag tot zondag van 09.30 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.

5. Wandeling langs het Pad van de Goden

Sentiero degli Dei| ©tompot
Sentiero degli Dei| ©tompot

Als je Positano in 3 dagen of langer bezoekt, is er één ding dat je niet mag missen: het Pad van de Goden. Deze route was ooit de enige manier om tussen de dorpen van de Amalfikust te reizen.

Het Pad van de Goden is doordrenkt van mythologische geschiedenis. Het is vernoemd naar Odysseus, die het zijn missie maakte om te ontsnappen aan de Sirenen met de hulp van de Griekse goden die hem onderweg inhaalden (en in rotsen veranderden toen ze niet langer nodig waren).

Het pad loopt van Positano naar Agerola, om precies te zijn van Nocelle di Positano naar Bomerano. Het strekt zich uit over 9 kilometer en de route is van gemiddeld-laag moeilijkheidsniveau, het duurt ongeveer 4-5 uur om het te lopen, afhankelijk van de pauzes.

De route is niet te veeleisend. Je kunt op je eigen tempo lopen en stoppen wanneer je wilt om van het uitzicht op de kust en Capri te genieten - ze zijn adembenemend!

Carla's Tip

Als je van Agerola naar Positano loopt, loop je bergafwaarts. Je hebt dan uitzicht op de Amalfikust en Capri.

6. Bezoek de Romeinse villa van Positano

Romeins Archeologisch Museum| ©Museo Archeologico Romano
Romeins Archeologisch Museum| ©Museo Archeologico Romano

De meeste mensen kennen of hebben gehoord van Pompeii, aan de kust van de Golf van Napels, maar wist je dat er in Positano een klein Pompeii is?

Het is MAR, het Romeinse Archeologische Museum van Positano, beter bekend als de Romeinse Villa van Positano is een soort klein Pompeii. Het ligt aan de voet van de kerk van Santa Maria Assunta en is de meest recente schat van de plaats.

Het werd ontdekt door Karl Weber in 1758, die sindsdien verwees naar de prachtige fresco's in de villa, maar niemand wist dat de schilderingen zich net onder de hoofdkerk van Positano bevonden. Hoe kon het onopgemerkt blijven?

Het dorp werd bedolven na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. De eruptiepluim rees tot een ongelooflijke hoogte en overtrof de Lattari bergketen. De uitbarsting werd gevolgd door een stortvloed van regen en modderstromen die de Romeinse villa van Positano bedolven. Daken en zolders stortten in en kolommen verschoven, terwijl de modder elke ruimte vulde tot het 11 meter onder de grond werd begraven.

Na tien jaar van opgravingen en restauraties werd de villa in 2010 heropend voor bezoekers. De opgraving is nog steeds onvolledig, maar er zijn al veel artefacten gevonden op deze diepte, en in de loop van de tijd kunnen er nog meer worden ontdekt!

Interessante details

  • Adres: Piazza Flavio Gioia, 7, Positano, SA.
  • Openingstijden: Maandag tot zondag

Tussen april en oktober van 09:00 tot 21:00. Tussen november en maart van 10:00 tot 16:00.

Boek een excursie naar Pompeii vanuit Positano

7. Geniet van het nachtleven van Positano

Balzaal| ©musicontherocks
Balzaal| ©musicontherocks

Als je aan Positano denkt, denk je aan de prachtige stranden, cafés en adembenemende uitzichten, de perfecte plek om te genieten van een glas wijn, limoncello en wat zeevruchten. Maar wat als ik je vertel dat het bij zonsondergang verandert en twee interessante en zeer verschillende versies laat zien?

Als je de stad overdag bezoekt, geniet je van de panoramische uitzichten die deze stad aan de Amalfikust zo'n mooie plek maken. Het prachtige landschap van de stad trekt een ongelooflijke menigte mensen en fascineert met haar natuurlijke schoonheid.

Maar als je Positano 's nachts bezoekt, gebeurt er iets magisch. De lichten gaan aan en de stedelijke kerststal komt tot leven, magie zweeft in de lucht en presenteert een speelse afdruk die bezoekers verleidt met zijn nieuwe sfeer. Het is alsof je in een heel ander land bent.

De beste manier om deze magische stad 's nachts te ervaren is door een aperitief te nemen vanaf een van de mooiste daken, zoals die van de beroemde Music on the Rocks Club (letterlijk uitgehouwen in de rots met uitzicht op zee). Dit zijn slechts enkele manieren om te genieten van het unieke nachtleven van Positano.

8. Ga winkelen!

Lino Markt| ©Maite Oñate
Lino Markt| ©Maite Oñate

Positano is een stad die altijd al beroemd is geweest om zijn unieke stijl, prachtige landschap en charmante mensen. Maar wist je dat winkelen in Positano ook een belevenis is?

De stad staat bekend om zijn linnen kleding van hoge kwaliteit, geometrische spelen, gebruik van levendige kleuren en eigentijdse combinaties. Hier vind je enkele van de beste winkels van Italië, zoals La Bottega di Brunella, Ceramica Casola en CeramicaAssunta.

Theodora is een andere geweldige optie als je op zoek bent naar linnen kleding en sjaals. En als je op zoek bent naar unieke op maat gemaakte sandalen? Dan ben je hier aan het juiste adres: Positano staat bekend om zijn sandaalwinkels. Altijd verschillende en unieke ontwerpen waarmee je bijzondere combinaties kunt maken naar jouw persoonlijke smaak!

En vergeet het handgemaakte keramiek niet. Het is een van de oudste kunstvormen in Positano en er zijn veel winkels met vazen, lampen, bordensets .... alles wat je maar kunt bedenken! Vergeet tot slot niet om de authentieke limoncello (een traditionele citroenlikeur) mee te nemen.

9. Geef je over aan de charmes van de bescheiden citroen

Citroenen te koop| ©Greg Dalrymple
Citroenen te koop| ©Greg Dalrymple

Het is moeilijk om de charmes van de bescheiden citroen te weerstaan. Geen wonder dat deze kleine vrucht een symbool van de Amalfikust is geworden. Er worden hier al citroenbomen geteeld sinds de middeleeuwen, toen er kloosters werden gebouwd en monniken terrassen begonnen aan te leggen om land te winnen voor de teelt.

En als je deze regio in Zuid-Italië bezoekt, zul je weten dat hun belang niet alleen ligt in de schoonheid van hun plantages, maar ook in hun constante aanwezigheid in de keuken van Positano.

De citroenen die in dit gebied worden geteeld zijn bijzonder: ze zijn groot en hebben een dikke schil en kunnen rauw worden gegeten als een verfrissende zomersnack - ja, citroenschillen zijn eetbaar! - of gebruikt worden voor zoetigheden en desserts zoals citroen lekkernijen of de typische**"granita al limone**" of citroen granita. Maar de bekendste is limoncello, een zoete likeur gemaakt van citroenschillen met exportkwaliteit. Om deze of andere typische likeuren uit de regio te proeven, kun je je ook inschrijven voor een van de wijntours in de stad.

In Positano, als onderdeel van de Amalfikust, vind je de**"limoneti" - de citroenterrassen -**verspreid over het hele gebied. Je bent welkom in het paradijs van de citroenen!

10. Trektocht tussen Montepertuso en Nocelle

Montepertuso holte| ©alexlucibello
Montepertuso holte| ©alexlucibello

Als je in Positano bent, is het niet genoeg om alleen maar door het centrum van de stad te slenteren. De beste manier om de ware schoonheid van deze plek te ervaren is door weg te gaan uit de chaos van de stad. Verken de omgeving, dwaal door een oud landschap dat onaangetast is door de moderne ontwikkeling en dat krijg je recht boven de stad, trekking in Montepertuso en Nocelle, de twee fracties van Positano.

Liefhebbers van trektochten kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden:

Naast het beoefenen van yoga of het volgen van het Pad der Goden, kunnen regelmatige trekkers de Monte Catiello - Paipo route doen. Vanaf de Crucifix leidt de weg naar Paipo via Monte Tre Calli naar Capo Muro, het startpunt van Monte Catiello of Caldara, een trekkingroute op hoog niveau met een rotsachtige beklimming. Op de top is de prijs het beste uitzicht op de twee baaien van Napels en Salerno met de kust van Sorrento en Capri.

Klinkt goed, nietwaar? Wacht niet langer, boek je vlucht, controleer de luchthaventransfers zodat je geen tijd verliest en geniet van de prachtige stad Positano.

Boek een excursie naar Capri en Sorrento vanuit Positano