Dagtochten langs de Amalfikust vanuit Positano

Kies hoe je vanuit Positano naar het betoverende zuiden van Italië wilt reizen. Ontdek alles wat je moet weten om de Amalfikust in je eigen tempo te verkennen.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

10 minuten lezen

Dagtochten langs de Amalfikust vanuit Positano

Boten in Capri | Csaba Veres

Een van de dingen om te zien en te doen in Positano is het verkennen van de nabijgelegen kusten en, hoe kan ik niet de aandacht vestigen op de ansichtkaart landschappen en dorpen aan de Amalfitaanse kust?

In dit bericht vind je een gids met de beste excursies langs de Amalfitaanse kust zodat je kunt genieten van de beroemde grotten, bezoek de middeleeuwse kastelen, verdwaal tussen de kronkelende straatjes, waardeer de groep huizen ingebed in de kliffen, bezoek de rotsachtige bogen of tour de dorpen per boot, scooter of minibus. Bekijk prijzen, duur, tijdschema en beschrijving van de tours zodat je kunt kiezen hoe je van Positano naar de Amalfikust komt.

1. Privé boottocht naar Amalfi langs de Amalfikust vanuit Positano

Amalfi| ©Michael Giugliano
Amalfi| ©Michael Giugliano

Ga op ontdekkingsreis met een van de dagexcursies naar Amalfi langs de Amalfikust. Deze kleine groepsexcursie combineert een rondleiding met veel vrije tijd om Amalfi, Atrani, Praiano, Maiori of Ravello te verkennen over zee en land in je eigen tempo vanuit Positano.

De tour begint met een pick-up vanaf je accommodatie of een centraal ontmoetingspunt in Positano, om je naar de haven te brengen, waar je aan boord gaat van een comfortabele en elegante boot die voor anker gaat om naar de lagunes en grotten langs de ruige kustlijn te varen.

Neem de tijd om te zwemmen en snorkelen rond Praiano - je hebt het verdiend - en geniet van een ontspannende pauze met hapjes en drankjes aan boord. Bezoek de kathedraal van Sint-Andreas de Apostel en zijn klokkentoren die rond 1200 werd geïnstalleerd.

Rijd vervolgens door het prachtige vissersdorp Furore Fjord en ga verder naar Conca dei Marini om onder de oude villa van Sophia Loren door te varen.

Stop om de woning te zien die Jackie Kennedy koos voor haar droomvakantie langs de kust van Amalfi, net voordat je je batterijen oplaadt tijdens je lunchstop in Amalfi. Vaar in de namiddag door het kleinste stadje van Italië, Atrani en wandel door de Romeinse villa's in Maiori of Ravello voor je terugkeert naar je vertrekpunt.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €925 per groep van maximaal 6 personen.
 • Duur: 6 - 8 uur.
 • Tijdschema: 's ochtends.
 • Wat de excursie kan inhouden: lichte snacks zoals vers fruit. Alcoholische en niet-alcoholische dranken. Handdoeken. Boot service met kapitein. Transfer van en naar je accommodatie.
 • Vervoermiddelen: minibus en kleine boot.
 • Voordelen: Dit is een privécruise waarbij je met je groep een dagtocht maakt naar verschillende hoogtepunten van de Amalfikust, waaronder de Blauwe Grot, de Kathedraal van Amalfi en Marina Grande. De tour is aan te passen, de route is zoals voorgesteld door het gebied.
 • Nadelen: Entreegelden voor de bestemmingen zijn niet inbegrepen.

Boek je boottocht in Positano

2. Privébootexcursie naar Praiano, Furore en de Grot van Smaragd vanuit Positano

Furore| ©Beka Ichkiti
Furore| ©Beka Ichkiti

Praiano, Furore en de Grot van Smaragd? Met deze excursie in kleine groep kun je ze allemaal zien vanuit Positano en op je eigen tempo!

Trek je snorkeluitrusting aan en duik in het water terwijl je langs Sant Angelo Beach vaart en de populaire rotsformatie op het eiland Ischia waar je het imposante Aragonese kasteel zult zien. Zwem rond deze rots en observeer de vele vissen die er leven.

Na terugkeer op de boot gaat de tour verder naar Praiano, een oud vissersdorp waar de oude kerk van San Gennaro en kliffen omzoomd met luxe villa's het karakter van de plaats bepalen. Verken het historische centrum of wandel langs Marina di Praia, het belangrijkste strand. Ga vervolgens naar de Furore Fjord om dit UNESCO Werelderfgoed te ontdekken. Je zult versteld staan van de Italiaanse ansichtkaart die zich voor je ogen ontvouwt.

En om de dag goed af te sluiten, maak je een laatste stop bij de Emerald Grotto, een ondergrondse grot waar de intens groene kleur van het water je de adem zal benemen. De boot vaart langs het gebied, maar je kunt de grot tussen 9.30 en 16.00 uur betreden voor een toeslag van ongeveer €5 per persoon. Aan het einde van de tour kun je genieten van een glas prosecco of limoncello en kijken naar de zonsondergang boven de zee terwijl je terugkeert naar Positano.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 790 € voor groepen tot 5 personen.
 • Duur: 8 uur.
 • Tijdschema: 's ochtends.
 • Wat de tour kan inhouden: snorkeluitrusting. Strandlakens. Minibar met non-alcoholische en alcoholische drankjes waaronder prosecco en limoncello. Bootkapitein service.
 • Vervoermiddel: speedboot, zeilboot, gozzo of kleine boot.
 • Voordelen: het is een complete boottocht, met alles wat je nodig hebt voor een geweldig dagje uit aan de Amalfikust vanuit Positano.
 • Nadelen: De toegang tot de Smaragdgrot of het Aragonese kasteel van Ischia is niet inbegrepen. De kapitein van de boot spreekt vaak alleen Italiaans of Engels.

Positano boottocht

3. Vespatour door Amalfi en Ravello vanuit Positano

Ravello| ©Tyler Shores
Ravello| ©Tyler Shores

Dit is het plan: jij en je vrienden gaan op een Vespa tour langs de Amalfi kust. Wat betekent dat? Dat je langs deze majestueuze kustlijn reist onder leiding van een expert die tijd heeft om te kletsen, foto's te nemen en interessante feiten over het gebied te leren.

Tijdens deze excursie reis je door het wereldberoemde kustlandschap en door kleine pittoreske dorpjes van Positano naar Ravello, via Amalfi, Conca de' Marini en het charmante Atrani. In Positano wandel je door het centrum tussen de boetiekjes en ambachtelijke winkels, voordat je uitstapt op het strand om van het beroemde uitzicht te genieten.

De volgende halte is Conca de' Marini, vlakbij de Grot van Smaragd waar de groep beslist of ze nu binnengaat of terugkeert. Daarna zet je de rit voort langs de kronkelende weg met een kleurrijke 360-graden stempel in de richting van Amalfi, waar je de beroemde kathedraal kunt bezoeken of misschien het Amalfi Arsenal Museum, een middeleeuwse scheepswerf van referentie in de omgeving.

Blijf de motor van je vintage Vespa brullen nu in Atrani, het vissersdorp met zijn vertederende openluchtmuseum. Ga dan verder met een stop bij het uitkijkpunt van Villa Cimbrone Gardens om het laatste stuk van de rit te bereiken: Ravello.

In Ravello zul je het niet kunnen weerstaan om te stoppen tussen de weelderige villa's, winkels en terrassen om de "delizia al limone" te proeven. Dit is een delicatesse van de goden met een lokaal accent die goed samengaat met de Napolitaanse pasta Sfogliatella, vergezeld van een Napolitaanse espresso, voordat je op weg gaat om terug te keren naar je vertrekpunt, net op tijd om deel te nemen aan de dingen die je 's avonds in Positano kunt doen.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 330 € per persoon.
 • Duur: 6 - 7 uur.
 • Schema: 's ochtends.
 • Wat de tour kan inhouden: deskundige lokale gidsservice. Huur van een klassieke scooter. Mackintosh, indien nodig. Napolitaanse koffie of een typisch drankje. Snacks in cafés langs de kust. Napolitaans souvenir. Transfer van en naar de accommodatie in Positano.
 • Vervoermiddel: klassieke Vespa.
 • Voordelen: Je rijdt over de wegen rond de Amalfikust op de rug van een vintage Vespa, zeg ja tegen de klassieker! En maak je klaar om van je reis te genieten terwijl een expert voor het stuur zit. De Amalfikust is een van de mooiste plekken op aarde. En met dit soort rit kun je het allemaal zien!
 • Nadelen: Entreegelden voor de Smaragdgrot, de kathedraal van Amalfi, musea of andere bezienswaardigheden zijn niet inbegrepen. De gidsen spreken meestal Engels en Italiaans.

Boek je dagtocht vanuit Positano

4. Boottocht voor groepen naar Amalfi, Minori & Maiori vanuit Positano

Minori| ©ApicellaOslo by Wikimedia
Minori| ©ApicellaOslo by Wikimedia

Als je een dag gaat doorbrengen aan de Amalfikust, waarom doe je dat dan niet met een groep mensen die houden van wat jij leuk vindt? Dat is de kans die deze groepsboottocht naar Amalfi, Minori en Maiori vanuit Positano biedt.

Je vaart langzaam, terwijl je onderweg elke inham, grot en baai bewondert. Als je je avontuurlijk voelt, kun je een duik nemen met je snorkel en genieten van de rijke kleuren op het land en in de zee. Dit is een van die ervaringen die je je nog jaren zult herinneren. De inwoners van deze kust hebben eeuwenlang een omgeving behouden en gecreëerd die even rijk is aan geschiedenis als aan schoonheid, onmogelijk om over het hoofd te zien.

De Amalfikust wordt beschouwd als werelderfgoed, niet in het minst dankzij het mythische mediterrane landschap. Het is een verleidelijke combinatie van contrasterende kustgebergten met een verticaal tafereel van steile kliffen en blauwe zee, zoals die aanwezig zijn in Praiano, Conca dei Marini, Furore fjord, Minori waar de spa's ervoor zorgen dat je het bootdek verlaat.

En als het tijd is om de zee te verlaten, bezoek dan de Romeinse villa's van Amalfi, evenals enkele wandelpaden volgens de instructies van de gids. Je zult dingen zien die de meeste toeristen bij gebrek aan kennis nooit te zien krijgen: verborgen grotten en geheime doorgangen die lang geleden zijn doorkruist. Dit is zeker een van de beste excursies in Positano.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 110 € per persoon.
 • Duur: 7 - 8 uur.
 • Tijdschema: 's ochtends.
 • Wat de tour kan inhouden: snacks zoals vers fruit. Water, bier, frisdrank, limoncello en prosecco. Boottocht met schipper.
 • Vervoermiddel: kleine boot.
 • Voordelen: de prijs-kwaliteitverhouding is heel goed. Dit is het ideale type excursie voor zwemmers die een dag aan de Amalfikust willen doorbrengen tussen grotten en inhammen en daarna de bezienswaardigheden van de Amalfidorpen willen verkennen.
 • Nadelen: De transfer heen en terug is naar Marina Grande (Spiaggia di Positano), de haven van Positano. Toegang tot de Smaragden Grot, evenals elk ander monument of museum, is niet inbegrepen. De gids spreekt meestal Engels of Italiaans.

Boek je boottour in Positano

5. Boottocht bij zonsondergang van Positano naar de archipel van de Li Galli eilanden

Li Galli| ©Gianfranco Vitolo
Li Galli| ©Gianfranco Vitolo

Tijdens deze 2 uur durende excursie ontsnap je aan de luxe hotels, drukke restaurants en drukke straten van Positano en andere kustplaatsen. Vaar weg van alles, in een rustige en ontspannen sfeer, naar het eiland Capri.

Aan boord van een kleine boot neemt de kapitein je direct mee naar de eilandengroep Li Galli, ook wel bekend als "Le Sirenuse", omdat dit volgens de Griekse mythologie de verblijfplaats van de Sirenen was.

Een groep van drie eilandjes vormen deze archipel: Gallo Lungo, La Castelluccia en La Rotonda, en in het midden kun je op je gemak snorkelen, zwemmen of, als je dat liever doet, gewoon genieten van het uitzicht vanaf de boot. Je bevindt je op een bevoorrechte plek en kijkt naar de zonsondergang achter Capri terwijl je geniet van de minibar met water, bier, prosecco en frisdrank. Aan het einde laat je de romantische sfeer van de zonsondergang achter je en brengt de kapitein je terug naar je vertrekpunt, net op tijd om deel te nemen aan het nachtleven van Positano.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 600 € voor groepen van 6 personen.
 • Duur: 2 uur.
 • Tijdschema: 's avonds.
 • Wat de tour kan omvatten: handdoeken. Service van de kapitein van de boot. Minibar met alcoholische en niet-alcoholische dranken, waaronder frisdrank en prosecco.
 • Vervoermiddel: jacht, speedboot of "gozzo".
 • Voordelen: Je geniet van de zonsondergang met uitzicht op de omliggende tien Amalfikust. De tocht is vrij intiem. De sfeer is ontspannen, ideaal voor koppels of kleine groepen om te delen en te genieten van een feest met de zee als getuige.
 • Nadelen: Het is zonsondergang, dus de wandeling is kort. Vervoer van en naar de accommodatie is niet inbegrepen.

Duur van de excursies vanuit Positano langs de Amalfikust

Boten in Capri| ©Csaba Veres
Boten in Capri| ©Csaba Veres

De tijd varieert tussen 2 en 9 uur, afhankelijk van het type excursie. Toeristen omarmen vaak dagtochten om van de charmes van de plaats te genieten.

Er is veel te ontdekken en het is het beste om zo lang mogelijk te profiteren van de combinatie van zee- en landtours.

Tips voor een excursie vanuit Positano langs de Amalfikust

Meisje dat een excursie boekt| ©Andrew Neel
Meisje dat een excursie boekt| ©Andrew Neel
 • Boek je activiteiten van tevoren. Het lijkt misschien alsof je geld bespaart als je op het laatste moment boekt, maar dat is niet altijd waar als het gaat om excursies langs de kust van Amalfi. Het loont om van tevoren te boeken om te profiteren van de beste kortingen en om je route te plannen.

Er zijn honderden dingen te doen en te zien in de streek en meestal worden bezoeken aan de Amalfikust beperkt en gecombineerd, bijvoorbeeld 3 dagen in Positano en andere dagen in Sorrento of Napels. Om je planning te optimaliseren en het meeste uit je bezoek te halen, bevestig je je plaats in alle activiteiten waarin je geïnteresseerd bent. Ik raad je aan om minstens 3 dagen van tevoren te bellen.

 • Vergeet je zonnebrandcrème niet, vooral als je in de zomer reist. Zelfs als het bewolkt is, kan de zon sterk genoeg zijn om je huid te verbranden als je niet beschermd bent. Zorg ervoor dat je veel zonnebrandcrème gebruikt en smeer je vaak opnieuw in, vooral als er wolken zijn of na het zwemmen of zweten.
 • Probeer je luchthaventransfers naar Positano van tevoren te boeken. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Napels en de transfer met het openbaar vervoer is druk en vereist aansluiting. Beslis van tevoren zodat je je taxi of shuttle vanaf het hotel kunt boeken, of controleer de dienstregelingen van bussen, treinen en boten.

Wat zie ik op deze tour van Positano langs de Amalfikust?

Montepertuso Hol| ©alexlucibello
Montepertuso Hol| ©alexlucibello

Je zult grotten, baaien, dorpjes, stranden, inhammen en beroemde grotten zien zoals de Smaragden Grot, Gallo Lungo, La Castelluccia en La Rotonda, de eilandjes van de archipel van de eilanden van Li Galli. Je vindt ook musea, kerken, klokkentorens, ruïnes en Romeinse villa's in elk dorp dat je bezoekt.

In dit type excursies langs de Amalfikust is het meest interessante de contrasten, activiteiten en alternatieven die de zintuigen van de bezoekers verleiden.