10 dingen om in december in Los Cabos te doen

December is een van de beste maanden om Los Cabos te bezoeken, niet alleen vanwege het feestelijke kerstprofiel, maar ook omdat het een toeristische onderbreking biedt van de drukte.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minuten lezen

10 dingen om in december in Los Cabos te doen

Playa en Los Cabos |©tatiana bernardi

Als je van plan bent om Los Cabos in december te bezoeken, kun je een feestelijke tijd in de regio meemaken, met feesten die meestal gecentreerd zijn rond Cabo San Lucas, maar ook enkele van de interessantste natuurexcursies, waaronder bultrugwalvissen kijken in de Golf van Californië.

Tot de beste dingen om te zien en te doen in Los Cabos in december behoren surfen op de golven van de Stille Oceaan, het Festival of Lights meemaken, de Nautische Kerstparade bijwonen, deelnemen aan de populaire Posadas Navideñas, het Sabor a Cabo Gastronomisch Festival meemaken en deelnemen aan de vieringen van de Fiesta van de Maagd van Guadalupe.

1. Ga bultrugwalvissen kijken

Bultrugwalvis. Cabo San Lucas|©Emilio Figueras
Bultrugwalvis. Cabo San Lucas|©Emilio Figueras

Een bultrug walvisexcursie maken in Los Cabos in december is een bijzondere ervaring, want in deze maand begint het broedseizoen voor deze zoogdieren en worden de meeste kalfjes geboren in de Golf van Californië. Tijdens de tour krijg je de kans om het spektakel van walvissen in hun natuurlijke habitat van dichtbij mee te maken.

Als je de wateren van de Zee van Cortez binnengaat, kun je bultruggen acrobatiek zien uitvoeren, zoals sprongen, staarten in de lucht en flipperslagen. Je kunt ook luisteren naar hun gezang, dat kenmerkend is voor deze soort. Daarnaast heb je tijdens de boottochten de mogelijkheid om te snorkelen in Los Cabos en om te duiken, hoewel de watertemperatuur een beetje koud kan zijn.

Over het algemeen word je tijdens de tour begeleid door deskundige gidsen die je informatie geven over het gedrag van bultruggen en hun belang in het mariene ecosysteem, wat je ervaring zal optimaliseren en het walvistoerisme zal vergemakkelijken.

Of je nu een natuurliefhebber bent, een liefhebber van het zeeleven of gewoon iemand die op zoek is naar een unieke ervaring, de Los Cabos bultrug walvistoer biedt je een gedenkwaardige ontmoeting tijdens de laatste maand van het jaar in Los Cabos.

Boek een walvissafari in Los Cabos

2. Geniet van het Sabor a Cabo voedselfestival

Festival Ritmo Sabor y Calor in Los Cabos|©Rosalia DE Cuba
Festival Ritmo Sabor y Calor in Los Cabos|©Rosalia DE Cuba

Het jaarlijkse Sabor a Cabo Gastronomisch Festival, jaarlijks gehouden tijdens de tweede week van december in Los Cabos, is een culinaire ervaring die al je zintuigen in vervoering zal brengen.

Dit festival wordt erkend als een van de belangrijkste gastronomische evenementen in de regio en brengt gerenommeerde chef-koks en restaurants samen om het beste van de lokale keuken te laten zien.

Tijdens het festival krijg je de kans om een grote verscheidenheid aan gastronomische gerechten te proeven, bereid door getalenteerde chef-koks. Van verse zeevruchten tot stukken vlees en heerlijke desserts, Sabor a Cabo biedt een voorproefje van de authentieke en creatieve smaken van de regio.

Naast de eetervaring biedt het festival ook livemuziek, kunstvoorstellingen en een levendige festivalsfeer. Je kunt genieten van wijn-, cocktail- en ambachtelijke bierproeverijen, maar ook van culinaire demonstraties waar chef-koks hun technieken en geheimen delen. Als je van plan bent Los Cabos in juli te bezoeken, kun je de zomereditie van dit festival meemaken.

Boek een gastronomische tour door Los Cabos

3. Bezoek de nabijgelegen stadjes om de toeristenmassa's te vermijden.

Souvenirwinkel, Todos Santos,|©jackie weisberg
Souvenirwinkel, Todos Santos,|©jackie weisberg

Een bezoek aan de pittoreske stadjes in de buurt van Los Cabos in december is een unieke kans om de authentieke schoonheid van de regio te ontdekken en de massa's toeristen te vermijden. Deze maand markeert een seizoensverandering, aangezien veel reizigers tijdens de koudere maanden van het jaar kiezen voor warmere bestemmingen.

Door weg te blijven van de drukkere bestemmingen kun je jezelf onderdompelen in de rust en authenticiteit van de charmante nabijgelegen stadjes. Een daarvan is Todos Santos, beroemd om zijn artistieke sfeer en kunstgalerieën. Hier kun je genieten van de koloniale architectuur, de plaatselijke winkeltjes verkennen en de heerlijke plaatselijke keuken proeven tijdens een van de beste excursies vanuit Los Cabos.

Een andere stad die een bezoek waard is, is El Triunfo, waar je je kunt verdiepen in het mijnverleden van Baja California Sur. Daar ontdek je de oude goud- en zilvermijnen, bewonder je de historische architectuur en bezoek je het iconische plaatselijke theater. Buiten deze twee steden kun je ook Santiago, het eiland Espiritu Santo en de woestijn van Los Cabos bezoeken.

Boek een wateractiviteiten tour in Los Cabos

4. Bewonder de Nautische Kerstparade in Cabo San Lucas.

Jachthaven van Cabo|©Kimberly
Jachthaven van Cabo|©Kimberly

Voor een alternatieve ervaring mag je de Cabo San Lucas Holiday Parade niet missen, een jaarlijks evenement dat het feestelijke seizoen viert met de aankomst van zeilboten, cruiseschepen, catamarans en andere vaartuigen versierd met vakantiemotieven.

Deze parade is een show die de wateren van Cabo San Lucas verlicht met fonkelende lichtjes en vakantiedecoraties. Boten worden omgetoverd tot kleurrijke drijvende creaties, terwijl kerstmuziek de lucht vult, in een van de belangrijkste spektakels van het seizoen in Baja California Sur.

Vanuit de haven kun je de versierde boten van dichtbij bekijken terwijl ze langs de kust varen. Je kunt van het uitzicht genieten vanaf het strand, de promenade of zelfs vanaf je eigen boot voor een nog betere ervaring. Het is een spannend en feestelijk evenement dat zowel plaatselijke bewoners als toeristen aantrekt.

Naast de visuele schoonheid van de parade zijn er ook extra activiteiten zoals live optredens, vuurwerkshows en eet- en drankkraampjes om van te genieten tijdens het evenement.

5. Doe mee aan de populaire Posadas Navideñas

Kerst Posada|©Puerta Vieja Restaurant
Kerst Posada|©Puerta Vieja Restaurant

Door deel te nemen aan de Posadas Navideñas in Los Cabos in december kun je genieten van een van Mexico's meest diepgewortelde tradities. Deze vieringen zijn een essentieel onderdeel van de kerstperiode en bestaan uit het naspelen van de reis van Maria en Jozef op zoek naar een verblijfplaats in Bethlehem.

Tijdens de Posadas Navideñas worden processies gevormd door de straten van dorpen en steden, geleid door kinderen verkleed als Maria en Jozef. De deelnemers zingen kerstliederen en dragen fakkels terwijl ze vragen om onderdak in verschillende huizen, wat de zoektocht naar een verblijfplaats symboliseert.

De viering gaat verder met een reeks rituelen en festiviteiten waaronder muziek, folkloristische dansen, met snoep gevulde piñata's en traditioneel eten zoals tamales, punch en beignets. Posadas zijn een gelegenheid om samen te komen met vrienden en familie, de vreugde van het seizoen te delen en de gemeenschapsbanden te versterken.

Deelnemen aan de Posadas Navideñas in Los Cabos is een cultureel verrijkende ervaring. Je kunt deelnemen aan de processies, genieten van de muziek en dans, en je tegoed doen aan heerlijke traditionele gerechten, terwijl je de lokale eigenaardigheden leert kennen.

6. Surf over de golven van de Stille Oceaan

Golven op zee|©Jim Nix
Golven op zee|©Jim Nix

December markeert de opening van het surfseizoen in de Stille Oceaan, omdat de weersomstandigheden en de golven gunstiger worden voor deze sport, dus als je van plan bent Los Cabos in deze maand te bezoeken, kun je genieten van deze niet te missen ervaring.

Nu de winter in volle gang is, zorgen de golven in de Stille Oceaan voor grotere golven, waardoor er perfecte mogelijkheden ontstaan om ze te berijden en te genieten van een ervaring vol adrenaline, een alternatief dat je niet eens hebt als je Los Cabos in juli of tijdens de zomermaanden bezoekt.

De stranden van Los Cabos bieden verschillende soorten golven, van de meest zachte en geschikt voor beginners tot de meest uitdagende en opwindende voor meer ervaren surfers. Ongeacht je niveau, je vindt altijd de perfecte golf voor jou.

7. Woon de nieuwjaarsfeesten in Los Cabos bij

Restaurant in Los Cabos|©Puerta Vieja Restaurant
Restaurant in Los Cabos|©Puerta Vieja Restaurant

Oudejaarsfeesten bijwonen in nachtclubs in Los Cabos is een bruisende manier om het nieuwe jaar in te luiden, vooral als je kiest voor de feesten in Mandala, dat bekend staat om zijn elegante en verfijnde sfeer. Je kunt er genieten van livemuziek, internationale dj's en een energieke dansvloer.

Een andere club is El Squid Roe, beroemd om zijn feestelijke sfeer en meerdere verdiepingen met verschillende muziekgenres, maar als je op zoek bent naar een exclusieve ervaring, mag je de Pink Kitty club niet missen. Deze club organiseert luxe feesten met live optredens en muziek van topklasse.

Het bijwonen van oudejaarsfeesten in nachtclubs in Los Cabos geeft je de gelegenheid om tot in de kleine uurtjes te dansen en de komst van het nieuwe jaar te vieren omringd door plezier en goed gezelschap.

8. Neem deel aan de viering van het feest van de Maagd van Guadalupe

Processie van de Maagd|©RyanReporting
Processie van de Maagd|©RyanReporting

Het feest van de Maagd van Guadalupe is een ervaring die geworteld is in de Mexicaanse cultuur en een uiting van religieuze toewijding. Dit feest eert elke 12e december de Maagd van Guadalupe, die wordt beschouwd als de beschermheilige van Mexico, en wordt in het hele land met verve en vreugde gevierd, en Los Cabos is geen uitzondering.

Als je van plan bent om de regio in december te bezoeken, zul je zien hoe de lokale bevolking zich in traditionele klederdracht hult en samenkomt in de kerken om hulde te brengen aan de Maagd. Religieuze missen en processies staan centraal in de viering en er wordt gezongen, gebeden en religieuze muziek gespeeld. Daarnaast zijn de straten gevuld met kleurrijke altaren, versieringen en lichtjes die de nacht verlichten.

Naast de religieuze activiteiten worden er tijdens het Fiesta de la Virgen de Guadalupe culturele evenementen georganiseerd, zoals volksdansen en concerten, waar je je kunt onderdompelen in de rijke Mexicaanse traditie en cultuur.

Of je nu deelneemt als toeschouwer of als toegewijde, de fiësta vieringen in december zijn een verrijkende en ontroerende ervaring, omdat je je onderdompelt in het geloof, de traditie en de lokale cultuur.

9. Beleef het Lichtfestival in Los Cabos

vuurwerk in de lucht|© Anthony Da Cruz
vuurwerk in de lucht|© Anthony Da Cruz

Het Festival of Lights in december is een magische ervaring die je onderdompelt in de feestelijke sfeer van de feestdagen. Het festival bestaat uit het verlichten van straten, pleinen en openbare ruimtes met duizenden fonkelende lichtjes en thematische decoraties, die je zelfs tijdens rondleidingen door Los Cabos kunt ontdekken.

Tijdens het festival worden de belangrijkste lanen en toeristische attracties van Los Cabos omgetoverd tot een spektakel van kleur en schittering. Je kunt door de straten wandelen en genieten van de prachtige kerstverlichting die een warme en gezellige sfeer creëert. Het festival biedt ook een reeks evenementen en activiteiten voor het hele gezin, zoals optochten met versierde praalwagens en live muziekoptredens.

Het festival biedt ook vuurwerkshows, waardoor het een van de beste dingen is om met het hele gezin te ontdekken, vooral als je van plan bent Los Cabos met kinderen te bezoeken. Lokale restaurants en winkels doen ook mee met de viering en bieden speciale menu's en kortingen voor bezoekers.

Boek een privé catamarantour in Los Cabos

10. Geniet van de vuurwerkshow op El Medano Beach

El Medano, strand, nacht, maan|©Mabi photography
El Medano, strand, nacht, maan|©Mabi photography

Genieten van de vuurwerkshow op El Medano Beach in Los Cabos is een magische ervaring die je niet mag missen. Elk seizoen, om het nieuwe jaar te vieren, wordt het strand verlicht met een vertoning van kleuren en lichten die de nachtelijke hemel verlichten.

El Medano Beach, met zijn uitgestrekte zandvlakte en kristalheldere water, is de perfecte omgeving om dit adembenemende spektakel mee te maken. Of je nu op het strand bent, in een nabijgelegen restaurant of zelfs vanuit het comfort van je hotel, je kunt genieten van de explosies van licht en fonkelingen in de lucht terwijl ze weerkaatsen in de zee.

Het vuurwerk op Medano Beach is een showcase van de vreugde en het feest dat Los Cabos kenmerkt. Het is een moment waarop zowel inwoners als bezoekers samenkomen om de kleurenpracht te bewonderen en te genieten van de magie die in de lucht hangt.

Of je nu alleen bent, met z'n tweeën of met het hele gezin, het vuurwerk op Medano Beach is een spannende en magische ervaring. Het is een kans om onvergetelijke herinneringen te creëren en te genieten van de schoonheid van de fonkelende hemel terwijl je wordt omringd door de feestelijke sfeer en positieve energie van de regio.

Temperaturen in Los Cabos in december

Cabo San Lucas, Mexico|©Jason Lester
Cabo San Lucas, Mexico|©Jason Lester

In december biedt Los Cabos aangenaam en mild weer, waardoor het ondanks het laagseizoen een populaire bestemming is. Overdag liggen de temperaturen meestal tussen 22° en 26°, wat zorgt voor warme, zonnige dagen die perfect zijn om te genieten van de stranden en buitenactiviteiten. Het is echter belangrijk om te weten dat de nachten koeler kunnen zijn, met temperaturen die dalen tot ongeveer 15°.

Het weer in december biedt ook ideale omstandigheden voor watersporten zoals duiken, snorkelen en surfen, vooral in de golven van de Stille Oceaan. Het water van de Zee van Cortez en de Stille Oceaan is relatief warm, met temperaturen rond de 23°, zodat je kunt duiken en genieten van de activiteiten, iets wat je normaal gesproken niet kunt doen als je Los Cabos in november bezoekt vanwege de frequente regens.

Boek een snorkelcruise met open bar in Los Cabos

Los Cabos toeristenstroom in december

Souvenirs in Los Cabos|©RENATA K PIENKOWSKI
Souvenirs in Los Cabos|©RENATA K PIENKOWSKI

Hoewel december een drukke maand is in Los Cabos, maakt het vanwege de dalende temperaturen deel uit van de laagseizoen kalender, hoewel de regio tijdens Kerstmis meestal een toename van bezoekers ervaart, vooral in het Cabo San Lucas gebied, dat het epicentrum is van de seizoensfestiviteiten.

Als je van plan bent om Kerstmis in Los Cabos door te brengen, raad ik je aan om accommodaties en excursies van tevoren te boeken om je plek veilig te stellen en last-minute verhogingen te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat het tijdens de feestdagen drukker kan zijn bij sommige attracties en activiteiten.

Prijzen in Los Cabos in december

Mensen in restaurants|©Benny Mondello
Mensen in restaurants|©Benny Mondello

In december kunnen de prijzen in Los Cabos variëren vanwege de toeristische vraag met kerst en nieuwjaar. Daarom kun je hogere prijzen vinden in vergelijking met andere maanden van het jaar, hoewel ze niet hetzelfde zullen zijn als in de zomer.

Het is echter ook mogelijk om speciale aanbiedingen en promoties te vinden, vooral als je van tevoren boekt of als je op zoek bent naar opties buiten de meest toeristische gebieden. Daarnaast raad ik je aan om prijzen te vergelijken en op zoek te gaan naar opties die binnen je budget passen. Er is een ruim aanbod aan accommodaties, restaurants en activiteiten voor iedereen, net als wanneer je Los Cabos in augustus of in de milde maanden bezoekt.

Wat moet je inpakken voor een bezoek aan Los Cabos in december?

Reiskoffer|© Anete Lūsiņa
Reiskoffer|© Anete Lūsiņa

In december, ondanks de winter, zijn de temperaturen warm en aangenaam in Los Cabos, hoewel de thermometer 's nachts kan dalen, dus ik raad je aan het volgende in je koffer te stoppen:

  • Waterdichte jas
  • Lichte jas
  • Lichtgewicht T-shirts
  • Lichtgewicht broek
  • Comfortabele schoenen
  • Strandschoenen
  • Zwemkleding
  • Zonnebril
  • Regenjas
  • Warme sokken