Beste kooklessen in Cusco

Leer meer over de beste kooklessen die je in Cusco kunt volgen om de smaken van de Peruaanse keuken te ontdekken.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

10 minuten lezen

Beste kooklessen in Cusco

Receta causa de pollo |©Patricia Vélez

Als je een liefhebber bent van de culinaire wereld, mag je de kans niet missen om de Peruaanse keuken te proeven op de plaats van herkomst. Cusco is een stad vol cultuur en geschiedenis, maar het staat ook bekend om zijn heerlijke gastronomie, die is beïnvloed door de rijke geschiedenis en de verschillende beschavingen die hier zijn geweest. Als je op zoek bent naar iets anders om te doen tijdens je reis naar Peru, is het nemen van een kookles zonder twijfel een van de beste dingen om te doen in Cusco.

In deze kooklessen krijg je de kans om te leren over de ingrediënten en culinaire technieken die worden gebruikt bij de bereiding van de meest iconische gerechten uit de regio. Je leert niet alleen koken, maar je kunt je ook onderdompelen in de lokale cultuur en nieuwe mensen ontmoeten. Een kookcursus in Cusco is een geweldige manier om de Peruaanse cultuur te ervaren en een beetje ervan mee naar huis te nemen - lees verder!

1. Neem deel aan een traditionele Peruaanse kookles en bezoek een lokale markt in Cusco

Markt in Cusco|©Su Nam
Markt in Cusco|©Su Nam

Deze traditionele Peruaanse kookles begint met een rondleiding over de Centrale Markt van San Pedro, een van de populairste en drukste plekken van de stad. Hier vind je een grote verscheidenheid aan verse producten, zoals fruit, groenten, vlees en kruiden. Het is een fascinerende plek om te verkennen en te leren over de ingrediënten die worden gebruikt in de Peruaanse keuken.

Zodra je de markt hebt verkend, begint de eigenlijke culinaire ervaring. Je leert hoe je enkele traditionele Peruaanse gerechten bereidt, volgens de originele recepten en altijd onder begeleiding van een lokale chef-kok. Je leert over de techniek en de ingrediënten die worden gebruikt bij de bereiding van deze gerechten en, het beste van alles, je gaat zitten en smult ervan.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 59 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt in totaal ongeveer 4 uur.
  • Voordeel van deze optie: inclusief vegetarische opties.
  • Nadeel van deze optie: drankjes zijn niet inbegrepen, maar die kun je ter plekke kopen.

2. Praktische Peruaanse gastronomische kookles met een rondleiding over de markt van San Pedro

Kookles|©Sony Feo
Kookles|©Sony Feo

In deze ervaring krijg je de kans om jezelf onder te dompelen in de levendige San Pedro markt, waar een lokale gids je een verscheidenheid aan lokale en oude producten zal laten zien en je zal vertellen over hun geschiedenis, impact en evolutie in de moderne Peruaanse gastronomie.

Na het verkennen van de markt, ga je naar een gezellige kookstudio in een koloniaal huis voor een moderne Peruaanse kookles onder leiding van een professionele chef-kok. Tijdens de les leer je hoe je gastronomische aanpassingen van klassieke Peruaanse gerechten bereidt, zoals ceviche en quinoa-risotto, allemaal met verse, lokale ingrediënten.

Daarnaast krijg je de kans om een passievrucht Pisco Sour voorgerecht te bereiden en te proeven, evenals een heerlijk lokaal fruit parfait dessert. Deze ervaring wordt afgesloten met een volledige maaltijd op hoog niveau, die alle gerechten bevat die je in de les hebt bereid.

Als je geïnteresseerd bent in deze ervaring, die wordt gerekend tot de top 10 beste activiteiten in Cusco, zorg er dan voor dat je van tevoren boekt, want het is een van de meest gevraagde activiteiten. Vergeet ook niet te vermelden of je dieetbeperkingen hebt, want gelukkig kan deze les worden aangepast aan elk soort dieet.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 55 euro per persoon.
  • Duur: de activiteit duurt in totaal ongeveer 4 uur.
  • Voordeel van deze optie: inclusief vegetarische opties.
  • Nadeel van deze optie: het is niet aangepast voor rolstoelgebruikers.

3. Chocoladeworkshop "van boon tot reep" in het ChocoMuseum

Zwarte chocolade|©Pixabay
Zwarte chocolade|©Pixabay

Als je van chocolade houdt, dan is deze les echt iets voor jou, want hij vindt plaats in het ChocoMuseo in Cusco. In deze twee uur durende workshop leer je hoe je je eigen chocolade kunt maken en kom je meer te weten over het productieproces van dit voedsel, van de cacaoboom tot de reep. Je ontdekt de geschiedenis van cacao in Peru en leert waarom dit land een van de belangrijkste producenten van chocolade ter wereld is.

Onder leiding van een deskundige chocolatier begin je de workshop met het leren over het proces van chocolade maken. De gids vertelt je alles van het oogsten tot het fermenteren en drogen. Daarna breng je het geleerde in praktijk en maak je je eigen chocoladereep.

Deze workshop is perfect voor alle leeftijden en niveaus, en is een leuke en leerzame ervaring die je niet mag missen als je in Cusco bent. Voor al het bovenstaande kan deze plek worden beschouwd als een van de beste musea in Cusco.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 25 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt in totaal ongeveer 2 uur en 30 minuten.
  • Voordeel van deze optie: je kunt de chocolade die je tijdens de les hebt gemaakt meenemen.
  • Nadeel van deze optie: koffie en drankjes zijn niet inbegrepen.

4. Groeps kookles in het Marcelo Batata restaurant

Marcelo Batata, Calle Palacio, Cusco|©arjunalistened
Marcelo Batata, Calle Palacio, Cusco|©arjunalistened

Om de heerlijke rijkdom aan smaken en de culinaire cultuur van Peru te ontdekken, is deze kookles in het restaurant van Marcelo Batata in Cusco ideaal. Begeleid door je gids en een kleine groep deelnemers, begint de ervaring op de San Pedro Markt waar je verse ingrediënten koopt en exotisch fruit proeft.

Vervolgens ga je naar het restaurant van deze beroemde Peruaanse chef-kok, waar je leert hoe je typische Peruaanse gerechten bereidt, zoals ceviche, lomo saltado en aji de gallina. Je krijgt ook tips en geavanceerde technieken zodat je thuis indruk kunt maken op je vrienden en familie.

Om de ervaring compleet te maken, geniet je van een heerlijk zelfgemaakt diner waarbij je de verschillende gerechten proeft die in de les zijn bereid, vergezeld van een klassieke pisco sour cocktail. Na deze ervaring raad ik je aan om een van de beste tours door Cusco te nemen, omdat je tijdens je tour door de stad andere iconische lokale restaurants leert kennen.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 90 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt in totaal ongeveer 4 uur.
  • Voordeel van deze optie: Aan te passen aan elk dieet: vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, etc.
  • Nadeel van deze optie: het is niet aangepast voor rolstoelgebruikers.

5. Groepslunch en kookles

groep kookles|© Edgar Castrejon
groep kookles|© Edgar Castrejon

In deze les leer je hoe je twee hoofdgerechten uit de Peruaanse keuken bereidt, terwijl je de tradities en geschiedenis van de Peruaanse keuken ontdekt. Zelfs als je vegetariër bent of coeliakie hebt, kan deze workshop zonder problemen worden aangepast zodat je er ten volle van kunt genieten.

De gerechten die in deze les worden bereid zijn onder andere een praktisch ceviche voorgerecht, waarin verse vis met verschillende ingrediënten wordt verwerkt, lomo saltado al wok en de bereiding van een cocktail. Deze laatste bevat een typisch drankje van passievrucht en pisco.

De les is bedoeld voor diegenen die het beste van de Peruaanse keuken willen leren kennen en proeven, maar niet veel tijd hebben. Dus als je de traditionele keuken van Cusco wilt leren kennen zonder tijd te verliezen voor andere activiteiten, dan is deze korte les ideaal voor jou, want hij duurt slechts 90 minuten.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 36 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt 1 uur en 30 minuten.
  • Voordeel van deze optie: de activiteit is eenvoudig en kort om het meeste uit je dag te halen.
  • Nadeel van deze optie: de activiteit is alleen beschikbaar in het Engels.

6. Virtuele Peruaanse kookles voor kleine groepen

Peruaanse kookles|©Patricia Vélez
Peruaanse kookles|©Patricia Vélez

In deze virtuele Peruaanse kookles verdiep je je in de rijke culinaire cultuur van Peru onder begeleiding van een deskundige online instructeur. Tijdens de sessie leer je meer over de historische en culturele feiten van de Peruaanse keuken.

Voor de sessie ontvang je een lijst met ingrediënten zodat je deze samen online kunt voorbereiden en koken. Tijdens de les zal de instructeur je begeleiden bij de bereiding van een heerlijke Pisco Sour, de nationale drank van Peru, en ook een Lomo Saltado, het meest representatieve Peruaanse gerecht gemaakt van rundvlees, groenten, rijst en gebakken aardappelen. En als je vegetariër bent, zal de chef je opties aanbieden.

Dus als je een voorsprong wilt nemen op je reis naar Cusco, of als je thuis nog steeds op zoek bent naar meer, dan brengt deze virtuele les een stukje Peruaanse cultuur direct naar jouw tafel, waardoor je een authentieke en cultureel verrijkende kookervaring krijgt.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 25 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt in totaal ongeveer 2 uur.
  • Voordeel van deze optie: de groep is klein zodat de ervaring intiemer is.
  • Nadeel van deze optie: als je besluit deel te nemen van buiten Peru, kan het moeilijk zijn om sommige van de eigen ingrediënten van het land te verkrijgen.

7. Neem deel aan een workshop Pisco, de traditionele Peruaanse drank

Live lessen|©Patricia Vélez
Live lessen|©Patricia Vélez

Als je meer wilt leren over de Peruaanse nationale drank, dan is deze workshop perfect voor jou. In deze les leer je over de geschiedenis en de productie van pisco, en ontdek je alle geheimen om de meest exotische en heerlijke cocktails te bereiden.

Om te beginnen geniet je van twee soorten cocktails gemaakt met pisco: de beroemde pisco sour of de chilcano, maar je proeft ook andere smaken zoals zure passievrucht of zure coca, die typisch zijn voor het Peruaanse Andesgebied.

Bovendien leer je tijdens de workshop hoe je deze drankjes bereidt met technieken en trucs die alleen Peruanen kennen. Er wordt ook uitgelegd hoe je de beste soort pisco kiest voor elke cocktail en hoe je de smaken combineert om een unieke ervaring voor je smaakpapillen te creëren.

En als je een liefhebber van eten bent, maak je dan geen zorgen dat je geen honger zult lijden, de les omvat de bereiding van enkele Peruaanse gerechten die perfect samengaan met pisco.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 32 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt in totaal ongeveer 2 uur.
  • Voordeel van deze optie: ideaal om de Peruaanse cultuur te leren kennen. Alle drankjes zijn inbegrepen.
  • Nadeel van deze optie: minderjarigen zijn niet toegestaan.

8. Peruaanse kookles bij een lokale kok thuis

chef-kok bereidt eten|©Los Muertos Crew
chef-kok bereidt eten|©Los Muertos Crew

Dit is de perfecte ervaring voor jou om jezelf onder te dompelen in de cultuur en keuken van Peru en te leren hoe je authentieke gerechten bereidt in het huis van een lokale chef-kok. De chef-kok zal je begeleiden bij het bereiden van klassieke Peruaanse gerechten met natuurlijke ingrediënten uit de Andes.

Maak je klaar om plezier te hebben en te genieten van een heerlijke pisco sour terwijl je leert over de unieke geschiedenis van de Peruaanse keuken en je culinaire vaardigheden aanscherpt. Van het bereiden van traditionele gerechten zoals ceviche en aji de gallina tot het maken van heerlijke desserts zoals suspiro a la limeña, de inheemse chef-kok zal je bij elke stap begeleiden.

Geniet van een complete culinaire ervaring, waarbij je een menu naar keuze bereidt en geniet van de authentieke smaken van de Peruaanse keuken. In een ontspannen en vriendelijke sfeer breng je een dag door met koken, eten en leren over de Peruaanse cultuur. Aan het eind van de les kun je geprinte recepten meenemen om thuis met je familie en vrienden te delen.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 105 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt tussen 2 uur en 30 minuten en 3 uur in totaal.
  • Voordeel van deze optie: ervaring die je het gevoel geeft dat je een local bent. Recepten zijn inbegrepen en je kunt al het bereide eten opeten.
  • Nadeel van deze optie: niet aangepast voor rolstoelgebruikers of mensen met beperkte mobiliteit.

9. Kookles voor fijnproevers in de Heilige Vallei van Urubamba

Urubamba - Cusco - Peru|©Kusi Seminario Behar
Urubamba - Cusco - Peru|©Kusi Seminario Behar

In Urubamba, een prachtige vallei op slechts 90 minuten rijden van Cusco, kun je een 2 uur durende kookles volgen bij een lokale B&B om de lekkerste Peruaanse gerechten te leren.

Tijdens de les krijg je de kans om een aantal van de lekkerste gerechten van het land te bereiden, zoals ceviches, tacu-tacu, lomo saltado, chifa en nog veel meer.

Nadat je je maaltijd hebt bereid, zit je gezellig aan tafel met je gastheer en andere deelnemers aan de les. Je kunt ook genieten van een ijskoud drankje bij het heerlijke eten dat je met je eigen handen hebt gemaakt. Dit is een van de beste dagtours vanuit Cusco.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 95 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt in totaal ongeveer 2 uur.
  • Voordeel van deze optie: je leert een nieuwe locatie net buiten Cusco kennen.
  • Nadeel van deze optie: ophalen en wegbrengen in het centrum van Cusco is niet inbegrepen.

Boek een rondleiding door Cusco

10. Gastronomische en agrarische ervaring in Lamay, Heilige Vallei

Bord met eten op tafel|©Kusi Seminario Behar
Bord met eten op tafel|©Kusi Seminario Behar

Deze tour is speciaal ontworpen voor diegenen die de gastronomie van Cusco en de Heilige Vallei op een authentieke en verrijkende manier willen ervaren. De dag begint met een uitstapje naar de lokale gemeenschap, waar je meer te weten komt over de lokale landbouwbronnen en biodiversiteit, terwijl je de lokale bevolking ontmoet.

Na een bezoek aan het Interpretatiecentrum verken je de lokale boerderijen waar verschillende gewassen worden verbouwd, zoals aardappelen, tarwi, quinoa en bonen. Je leert over traditionele landbouwtechnieken en proeft wat van de lokale producten, afhankelijk van de tijd van het jaar van je bezoek.

Na de wandeling door het platteland zullen de gastheren hun traditionele recepten met je delen en je leren hoe je een voedzame lunch bereidt die typisch is voor de regio. Deze les is zeer verrijkend omdat het een unieke ervaring op het platteland combineert met lokale gastronomie en culturele interactie.

Interessante details:

  • Prijs: vanaf 200 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring duurt in totaal ongeveer 5 uur.
  • Voordeel van deze optie: wordt opgehaald van de plaats waar je verblijft.
  • Nadeel van deze optie: Helaas is deze optie niet aangepast voor rolstoelgebruikers of mensen met beperkte mobiliteit.

Boek een quad tour in de Heilige Vallei Moray