Lima in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Lima is de grootste en belangrijkste stad van Peru en heeft een groot aantal bezienswaardigheden, dus als je een verblijf van 3 dagen plant, moet je een route uitstippelen om de stad te leren kennen. Hier zijn enkele ideeën.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Lima in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Lima, Peru | ©Mauricio Espinoza Gavilano

Lima is de belangrijkste stad in Peru en is niet alleen een bestemming op zich, maar ook een populaire keuze als uitvalsbasis voor het ontdekken van andere bezienswaardigheden in het land, zoals Machu Picchu, Mancora of de Huacachina Oase, dus het is gebruikelijk voor toeristen om een paar dagen in de Peruaanse hoofdstad te verblijven om het te leren kennen. Als dat het geval is, geeft dit artikel je een aantal tips voor je bezoek.

Een aantal van de beste dingen die je in 3 dagen in Lima kunt doen, zijn een rondleiding door het historische centrum en de belangrijkste gebouwen in de omgeving, een wandeling door Miraflores, een van de meest iconische buurten van de stad, en de Malecón, en een bezoek aan het Larco Museum, evenals het ontdekken van de lokale gastronomie, die een van de interessantste ter wereld is.

Dag 1: Bezoek het historische centrum van Lima, wandel over Plaza de Armas, bekijk de kathedraal en bezoek het San Francisco klooster

Kathedraal van Lima| ©pululante
Kathedraal van Lima| ©pululante

Voor de eerste dag van je rondreis door Lima stel ik een wandeling door het historische centrum van de stad voor. Dit is het oudste gebied en de thuisbasis van enkele van de meest karakteristieke gebouwen van de Peruaanse hoofdstad. Daarnaast kun je in de nabije omgeving een bezoek brengen aan de kathedraal, een onmisbaar architectonisch monument, het Plaza de Armas en het San Francisco klooster.

Bezoek het historische centrum van Lima

Tijdens een rondleiding door het historische centrum van Lima kun je je verdiepen in de geschiedenis en cultuur van een van de oudste steden van Amerika. Deze fascinerende plek, door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed, is de thuisbasis van een groot aantal monumenten en historische locaties die de grootsheid van het koloniale en vice-royale verleden van de stad weerspiegelen.

In het historische centrum kun je een van de beste rondleidingen van Lima volgen, tijdens een rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het gebied. Daar kun je het Regeringspaleis bewonderen, de officiële residentie van de president van Peru, en het Aartsbisschoppelijk Paleis, een prachtig gebouw met koloniale architectuur.

In dit gebied ontdek je koloniale herenhuizen, charmante pleinen en gebeeldhouwde houten balkons die een kenmerkend symbool zijn van de architectuur van Lima. Je kunt ook het Casa de Aliaga bezoeken, een van de oudste herenhuizen in Amerika, nog steeds bewoond door dezelfde familie sinds de 16e eeuw. Daarnaast vind je in het centrum lokale eetstalletjes en een grote verscheidenheid aan bars.

Boek een tour in Lima

Wandeling over de Plaza de Armas

Binnen het Centro Histórico raad ik je aan de tijd te nemen om rond te lopen op het Plaza de Armas, dat het culturele hart van de stad is. Dit iconische plein, ook bekend als het Plaza Mayor, is het ontmoetingspunt en epicentrum van het leven in Lima.

De goed onderhouden tuinen en koloniale bankjes op het plein zullen je aandacht trekken en nodigen je uit om uit te rusten en de omgeving te bekijken. Mis de kans niet om de iconische centrale fontein te fotograferen, die charme en frisheid aan de plek toevoegt, en als je van plan bent Lima in december te bezoeken, zul je het versierd zien met kerstverlichting.

Het Plaza de Armas is ook een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en bezoekers, en je vindt er vaak straatartiesten, ambachtslieden en traditionele voedselverkopers. Je kunt er typische gerechten proberen, zoals de beroemde anticucho, of souvenirs kopen die de Peruaanse cultuur weerspiegelen.

Bezoek de kathedraal van Lima

Met een bezoek aan de kathedraal van Lima kun je je onderdompelen in de plaatselijke geschiedenis, die niet alleen te maken heeft met het koloniale verleden maar ook met het katholieke geloof. Dit religieuze gebouw, gelegen tegenover het Plaza de Armas, is een culturele getuigenis van Peru. Sinds de bouw in de 16e eeuw is de kathedraal getuige geweest van belangrijke gebeurtenissen en heeft het een onuitwisbare stempel gedrukt op de identiteit van Lima.

Bij binnenkomst in de kathedraal zul je je verbazen over de koloniale architectuur. De hoge zuilen, brede bogen en prachtige gebrandschilderde ramen bieden je een niet te missen uitzicht. Elke hoek van het gebouw heeft een verhaal te vertellen, van de zijkapellen tot het hoofdschip, waar je waardevolle religieuze kunstwerken kunt bewonderen tijdens een bezoek van ongeveer 2 uur.

De Kathedraal van Lima herbergt ook belangrijke relikwieën en schatten, waaronder de Sagrario Kapel, waar het grootste zilveren tabernakel van Latijns-Amerika te vinden is. Daarnaast is de kathedraal de thuisbasis van het graf van de conquistador Francisco Pizarro, een figuur van grote historische betekenis voor Peru.

Boek een Kathedraal Tour in Lima

Bezoek het klooster van San Francisco

Als je een reis terug naar het koloniale verleden van Peru wilt maken, kun je het Klooster van San Francisco bezoeken. Dit is een religieus complex gebouwd in de 17e eeuw en getuigt van de geschiedenis en architectuur van de stad ten tijde van de Spaanse verovering. Met zijn imposante kloostergangen, elegante arcades en prachtige kerk is het klooster een plek die alle bezoekers boeit.

In het klooster, dat naast de kathedraal van Lima ligt, kun je de kloostergangen, de tuinen en een centrale fontein die nog steeds in werking is bewonderen. De barokke arcades versierd met ingewikkelde architectonische details zijn een voorbeeld van het meesterschap van de ambachtslieden uit die tijd en het is een ideale plek om een rustige wandeling te maken en de schoonheid te bewonderen tijdens de rondleiding, die ongeveer 2 tot 3 uur duurt.

Een van de belangrijkste attracties van het San Francisco klooster is de bibliotheek, die wordt beschouwd als een van de oudste in Amerika. Het herbergt duizenden boeken en historische documenten, waarvan sommige dateren uit de 15e en 16e eeuw. Daarnaast heeft het klooster ondergrondse catacomben, die tijdens het koloniale tijdperk werden gebruikt als begraafplaats en die je tijdens je bezoek kunt verkennen.

Dag 2: Wandel door Miraflores, wandel over de Malecon en bezoek de pittoreske wijk Barranco

Miraflores| ©Giuliano Da Zanche
Miraflores| ©Giuliano Da Zanche

Voor de tweede dag van de tour stel ik een wandeling voor door het historische centrum van Lima, met de kust van de Stille Oceaan vanaf de statige wijk Miraflores, de eclectische Malecon die de uitgestrekte Costa Verde begint en de pittoreske wijk Barranco, die wordt beschouwd als een van de populairste wijken van de Peruaanse hoofdstad.

Wandeling door de wijk Miraflores

Een wandeling door Miraflores brengt je in de wijk aan zee die bekend staat om de levendige sfeer, het uitzicht op de Stille Oceaan en het grote aanbod aan restaurants, winkels en toeristische attracties. Deze wijk wordt beschouwd als de meest luxueuze in Lima en ook als een van de mooiste, vooral vanwege de architectuur die traditionele paleizen combineert met moderne constructies, waaronder veel luxe hotels.

Vanuit elke hoek van Miraflores, dat hoog boven de zee is gebouwd, kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de Stille Oceaan en de stranden. Je kunt ook langs de promenades lopen om de bezienswaardigheden van de kust te ontdekken. Dit gebied heeft ook talloze parken en groene zones, ideaal om te ontspannen en buiten te picknicken.

Miraflores staat ook bekend om zijn levendige nachtleven en culinaire aanbod. De straten zijn bezaaid met restaurants, bars en cafés die een grote verscheidenheid aan traditionele gerechten en internationale gerechten aanbieden, zodat je hier een aantal van de beste gastronomische tours in Lima kunt vinden. Shopaholics vinden hier een winkelparadijs, met talloze kunstgalerieën en winkelcentra.

Doe mee aan een gastronomische tour in Lima

Wandel langs de Malecón en de promenade

Als je de grootsheid van de Stille Oceaan wilt zien met een niet te missen panoramisch uitzicht, dan mag je de Malecón niet missen. Dit is het deel van de boulevard langs zee die grotendeels door de wijk Miraflores loopt en zich over meerdere kilometers uitstrekt.

Langs de Malecón vind je talloze parken en groene zones, perfect om uit te rusten, te picknicken of gewoon te ontspannen terwijl je tussen excursies door naar de zee kijkt. De parken bieden open ruimtes, verzorgde tuinen en artistieke sculpturen die de wandelervaring verbeteren. Daarnaast heeft de Malecon wandelpaden en fietspaden, waardoor het een ideale plek is voor een fietstocht.

Een van de hoogtepunten van de Malecon-tour is het beroemde Parque del Amor, met het iconische beeld El Beso (De Kus). Deze romantische plek biedt een uitkijkpunt over de oceaan en is vooral populair bij zonsondergang, wanneer de kleuren van de lucht samensmelten met de zee.

Boek een fietstocht langs de kustlijn van Lima

Leer de pittoreske wijk Barranco kennen

Barranco is een schilderachtige wijk aan zee die bekend staat om zijn bohemienachtige sfeer, geplaveide straten, kleurrijke herenhuizen en levendige kunst- en cultuurscene. Als je door Barranco wandelt, zul je de samensmelting van het traditionele en het moderne waarderen, wat een unieke sfeer creëert die je vanaf het eerste moment zal boeien.

Een van de onderscheidende kenmerken van Barranco zijn de straten vol straatkunst en muurschilderingen die de gevels verfraaien, vooral als je van plan bent Lima in de zomer te bezoeken, wanneer de zon guur is. Elke hoek lijkt een verhaal te vertellen door middel van kleurrijke schilderingen en graffiti. Daarnaast zijn er in de wijk talloze kunstgalerieën en culturele ruimtes waar lokaal talent wordt tentoongesteld en gepromoot.

Barranco staat ook bekend om zijn nachtleven en levendige boheemse sfeer. De straten zijn vaak bezaaid met live muziekpodia, bars en restaurants die een breed scala aan mogelijkheden bieden voor een gezellig avondje uit. Daarnaast heeft de wijk de beroemde Brug der Zuchten, een romantisch icoon van de wijk, die bezoekers uitnodigt om een wandeling te maken en te genieten van het panoramische uitzicht op de Stille Oceaan.

Houd er rekening mee dat Barranco een van de grootste wijken in Lima is, dus je hebt tussen de 2 en 3 uur nodig om er op je gemak rond te lopen. Vanaf Miraflores kun je er komen met het openbaar vervoer of met de toeristenbussen van Lima.

Boek een rit met de toeristenbus van Lima

Dag 3: Bezoek het Larco Museum, bezoek het Parque de la Imaginación en neem afscheid van Lima met een gastronomische tour om de lokale keuken te leren kennen.

Larco Museum| ©David Stanley
Larco Museum| ©David Stanley

Voor je laatste dag in Lima stel ik een rondleiding door het Larco Museum voor, dat een van de grootste en belangrijkste tentoonstellingen in Peru heeft en een niet te missen reis is naar de oorsprong van Latijns-Amerikaanse inheemse beschavingen, en een wandeling door het Parque de la Imaginación, maar ook een culinaire excursie om je te verdiepen in de lokale keuken, die tot de lekkerste ter wereld behoort.

Bezoek het Larco Museum

Het Larco Museum is de bewaker van de precolumbiaanse geschiedenis en cultuur van Peru. Dit museum is gevestigd in een prachtig 18e eeuws koloniaal herenhuis en huisvest een van de meest complete en opmerkelijke collecties van pre-Inca en precolumbiaanse kunst in het land. De galerijen tonen duizenden oude voorwerpen, van keramiek en textiel tot sieraden en beeldhouwwerken, waardoor bezoekers een uniek inzicht krijgen in de beschavingen die het Peruaanse grondgebied bevolkten voor de komst van de Spanjaarden.

In het Larco Museum vind je een tentoonstelling die het artistieke meesterschap en het wereldbeeld van de makers laat zien. De levendige kleuren, ingewikkelde ontwerpen en minutieuze details van het keramiek en textiel geven de creativiteit en vindingrijkheid van deze oude beschavingen weer.

Het Larco Museum is ook beroemd om zijn collectie precolumbiaanse erotische kunst. Dit unieke aspect van het museum biedt een fascinerend en minder bekend inzicht in seksualiteit en het intieme leven in oude culturen. Aan de hand van deze werken kunnen bezoekers zien hoe deze beschavingen liefde, vruchtbaarheid en het leven in al zijn dimensies begrepen en weergaven.

Boek een rondleiding door het Larco Museum

Bezoek het park van de verbeelding

Het Parque de la Imaginación is een thematische attractie in de wijk San Miguel die een ervaring biedt die wetenschap, technologie en creativiteit combineert, waardoor het niet alleen een interessante activiteit voor volwassenen is, maar ook een ideale plek om met kinderen te bezoeken als je een gezinsreis naar Lima plant. Met de interactieve tentoonstellingen en speelse activiteiten kun je verkennen, experimenteren en je fantasie de vrije loop laten.

In het park vind je tentoonstellingen en themagebieden variërend van natuurkunde en biologie tot astronomie en robotica. Je kunt deelnemen aan experimenten, uitdagingen en spelletjes waarmee je op een leuke, hands-on manier kunt leren. Van het maken van gigantische bellen tot het ontdekken van de geheimen van de zwaartekracht, elke hoek van het Fantasiepark biedt een unieke kans om de wereld om ons heen te verkennen.

Het park heeft ook buitenruimtes, tuinen en groene ruimten die je uitnodigen om te genieten van momenten van recreatie en ontspanning. Daarnaast biedt het speciale shows en activiteiten die regelmatig plaatsvinden, zoals wetenschappelijke demonstraties en theatervoorstellingen.

Doe een gastronomische tour om de lokale keuken te leren kennen

Tijdens een gastronomische tour in de Peruaanse hoofdstad kun je beginnen aan een ongeëvenaarde culinaire reis door het gastronomische epicentrum van Latijns-Amerika. Lima is wereldberoemd om zijn rijke en diverse culinaire aanbod, dat traditionele smaken combineert met internationale invloeden. Tijdens de gastronomische tour kun je de lokale markten verkennen, authentieke gerechten proeven en de geheimen van de Peruaanse keuken ontdekken.

De tour begint meestal op de markten van Lima, zoals Surquillo Market of San Isidro Market, waar je verse ingrediënten kunt vinden en meer te weten kunt komen over de typische producten van de regio. Deskundige gidsen zullen kennis met je delen over lokale producten, hun culinaire toepassingen en hun belang in de Peruaanse gastronomie.

Na een bezoek aan de markten krijg je de kans om emblematische gerechten uit de Peruaanse keuken te proeven in geselecteerde restaurants. Van ceviche, het belangrijkste gerecht van het land, tot lomo saltado en aji de gallina, de smaken en aroma's van de Peruaanse keuken ontvouwen zich in een unieke zintuiglijke ervaring. Daarnaast bieden sommige gastronomische rondreizen de kans om te leren hoe je Peruaanse gerechten bereidt tijdens kooklessen met bekende lokale chef-koks.

Neem deel aan een kookles in Lima