Pena Paleis Dagtrips vanuit Lissabon

Een bezoek aan het Pena Paleis zal een luxueuze en kleurrijke stop zijn tijdens je reis naar Lissabon. Hier lees je hoe je het kunt bezoeken tijdens een rondreis of op eigen houtje.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Pena Paleis Dagtrips vanuit Lissabon

Het paleis van Pena | ©Mark Lawson

Op een half uur rijden van Lissabon ligt Sintra, een plaats vol kastelen en paleizen die is uitgeroepen tot werelderfgoed en een sprookjesachtige omgeving. De belangrijkste attractie is het Pena Paleis, Portugals grootste exponent van de romantiek.

De perfecte keuze

Paleis van Pena in Sintra tickets

Bezoek het Pena Palace in Sintra zonder wachtrijen of wachttijd

Ontdek dit prachtige bouwwerk, een ware weerspiegeling van de Portugese romantiek. Een paleis vol stijlen, zowel in de decoratie als in de collecties. Verken de tuinen en de mysterieuze villa van de gravin van Elda.

Laat je verrassen door de originaliteit van dit paleis, dat ooit een 16e eeuws klooster was en dat Ferdinand II tot het zijne maakte. Een excentrieke mix van romantische, renaissance, manuelijnse en Arabische stijlen maken het tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sintra.

Bezoek de 200 hectare aan tuinen waar 500 soorten bomen van over de hele wereld samenleven.

Je kunt ook de villa van de gravin van Elda bezoeken, waar anekdotes en merkwaardige verhalen verborgen liggen.

Aanbevolen als... je zeker wilt zijn van toegang tot een van de belangrijkste monumenten van Portugal, dat elke dag honderden bezoekers ontvangt. Als je je kaartjes van tevoren koopt, hoef je niet in de rij te staan of te wachten, maar kun je gewoon genieten.

Boek een georganiseerde tour vanuit Lissabon

Uitzicht op de Quinta da Regaleira vanuit de tuinen.| ©Shadowgate
Uitzicht op de Quinta da Regaleira vanuit de tuinen.| ©Shadowgate

Het Pena Paleis is de belangrijkste toeristische attractie van Sintra, maar het is niet de enige. Deze stad heeft nog veel meer paleizen en hoekjes die een compleet bezoek meer dan waard zijn. Hier vind je een gids met alle mogelijkheden voor excursies naar Sintra vanuit Lissabon.

Je hebt verschillende opties en prijzen; ik raad je aan om een kijkje te nemen en er een te kiezen met vrije tijd om het historische centrum van Sintra op je gemak te bezoeken en een gespecialiseerde gids die je kan inlichten over de geschiedenis van plaatsen zoals het Pena Paleis, het Nationaal Paleis van Sintra, de Quinta da Regaleira of het Moorse Kasteel.

Dagtocht naar Sintra en Cascais

Boek je dagtocht naar Sintra en Cascais vanuit Lissabon. Met deze tour kun je de belangrijkste plaatsen van deze emblematische steden bezoeken. Naast vervoer is de activiteit inclusief een lokale gids en de toegang tot het Nationaal Paleis van Pena.

Deze optie is een van de meest complete en meest geschikte als je Sintra uitgebreid wilt zien zonder de belangrijkste bezienswaardigheden te missen. Het beste is zonder twijfel de diensten van een deskundige gids die je het Pena Paleis op een heel andere manier laat ontdekken dan wanneer je het alleen bezoekt, evenals de kliffen van Cabo da Roca en de stranden van Cascais.

Sintra, Cascais, Pena Palace, Cabo da Roca en Regaleira tour

Met deze tour bezoek je de mythische steden Sintra en Cascais, maar ontdek je ook natuurlijke attracties zoals de kliffen van Cabo da Roca, Boca do Inferno of Praia do Guincho...

Bij deze activiteit zijn de entreeprijzen voor het Pena Palace en de Quinta da Regaleira niet inbegrepen. U zult beide paleizen echter op eigen gelegenheid verkennen en de uitleg van de gids zal gericht zijn op andere toeristische bezienswaardigheden. Deze tour is ideaal voor kleine groepen en voor reizigers die weinig tijd hebben tijdens hun reis.

Boek je tour naar Sintra, Cascais en Regaleira

Tickets voor het Pena Palace online kopen

Pena Palace, Sintra| ©Katia De Juan
Pena Palace, Sintra| ©Katia De Juan

Je kunt kaartjes kopen voor het Pena Palace voor volwassenen, kinderen, jongeren en senioren tegen verschillende prijzen, afhankelijk van het seizoen. Met deze tickets hoef je niet in de rij te staan, maar houd er rekening mee dat ze alleen toegang tot het paleis bieden, zonder rondleiding.

Boek je tickets voor het Pena Paleis

Boek een rondleiding door het Pena Paleis vanuit Lissabon

Paleis Pena|©Henry Guilherme
Paleis Pena|©Henry Guilherme

Als je vanuit Lissabon naar Sintra reist, kun je het beste online een rondleiding door het Penapaleis boeken. Deze excursies omvatten een retourtransfer vanuit Lissabon, een bezoek aan het Penapaleis (soms met of zonder entree) en een rondleiding langs andere bezienswaardigheden in de regio.

Boek je tickets voor het Pena Paleis

Tickets kopen bij de kassa van het Pena Paleis

palacio da pena kassa|©Ernst Schwyter
palacio da pena kassa|©Ernst Schwyter

Het paleis opent om 9 uur 's ochtends, hoewel de openingstijden kunnen veranderen afhankelijk van het seizoen. Als het hoogseizoen is, raad ik je aan om vroeg te komen om wachtrijen te vermijden. Het risico van rechtstreeks naar de kassa gaan is dat de rij te lang is, dus ik raad deze optie niet aan. Wat de prijs betreft: kaartjes kosten €14 per volwassene aan de kassa.

Als je geen zin hebt om de binnenkant van het paleis te bezoeken (wat volgens mij een vergissing is, aangezien je er toch bent), moet je weten dat je ook alleen de tuinen kunt bezoeken, het Da Pena Park. In beide gevallen zijn er kortingen voor 65-plussers en jongeren onder de 18 jaar en ook een speciale prijs waarbij kaartjes voor twee volwassenen en twee kinderen voor een gereduceerde prijs worden gecombineerd.

Boek je tickets voor het Pena-paleis

Tips voor het organiseren van je bezoek aan het Pena Paleis

Detail van de buitenarchitectuur| ©Mark Lawson
Detail van de buitenarchitectuur| ©Mark Lawson

Hoe kom ik in Sintra vanuit Lissabon?

Het Pena Palace ligt in de stad Sintra, vlakbij Lissabon. Als je in de hoofdstad verblijft en naar Sintra wilt, kun je dat op twee manieren doen: je kunt de trein nemen vanaf het Rossio-station in Lissabon en voor vijf euro in 40 minuten in Sintra zijn, of je kunt een georganiseerde excursie huren die je niet alleen het Palacio da Pena laat zien, maar ook de hoogtepunten van Sintra. Je moet er rekening mee houden dat het Palacio da Pena bovenop een heuvel ligt. Je kunt er met de bus komen vanuit het centrum van Sintra, maar eenmaal daar moet je een steile heuvel beklimmen (voor twee of drie euro kun je een transfer nemen). Privévoertuigen mogen niet naar boven, alleen toeristenvoertuigen.

Duur van het bezoek

Het bezoek aan het Pena Paleis omvat het interieur, het exterieur en de tuinen. De tuinen zijn immens, dus als je ze goed wilt zien, trek dan ongeveer tweeënhalf uur uit van je reis.

Openingstijden

Het paleis opent normaal gesproken om 9.30 uur en de tuinen om 9.00 uur. Het park sluit om 20.00 uur en het paleis om 18.30 uur, maar de laatste kaartjes voor beide locaties worden een uur voor sluitingstijd verkocht. Als je kaartjes gaat kopen bij de kassa, raad ik je aan om ruim van tevoren te gaan zodat je niets mist of in lange rijen staat te wachten.

Het Pena Paleis met kinderen

Kinderen zullen het geweldig vinden om door de zalen in het paleis te lopen en ze zullen ook onder de indruk zijn van de felle kleuren van de gevel. Aarzel niet om ze mee te nemen voor dit bezoek, maar houd er rekening mee dat ze de klim naar boven vanaf de ingang misschien niet aankunnen, hoewel ze altijd een transfer kunnen nemen.

Boek je tickets voor het Pena Paleis

Wat te zien bij het Pena Palace in Sintra

De zeshoekige hal| ©Vitor Oliveira
De zeshoekige hal| ©Vitor Oliveira

Het paleis van Sintra werd gebouwd in opdracht van Ferdinand II van Portugal op de ruïnes van een oud klooster dat werd verwoest door de aardbeving van 1755. Tijdens een reis met zijn vrouw Maria II van Portugal werd de vorst verliefd op de stad Sintra en creëerde hij dit wonder waarvan ik je aanraad het volgende niet te missen:

De buitenarchitectuur van het Pena Paleis

Dit is iets dat niet onopgemerkt zal blijven voor bezoekers aan Sintra. Naast het feit dat het paleis bovenop een klif ligt, wat op zich al een visuele attractie is, zijn er ook de opvallende en originele kleuren. Een spektakel om te zien en een voorrecht voor fotografische lenzen.

De paleistuinen

Er staan meer dan 500 soorten bomen en planten van over de hele wereld. Koop een plattegrond van de tuinen voordat je aan je rondleiding begint, want er zijn verschillende fonteinen en gebouwen die een bezoek waard zijn. Het meest opvallende van allemaal is het Chalet van de Gravin of Casa do Regalo, een houten gebouw van twee verdiepingen in opdracht van Ferdinand II voor zijn tweede vrouw.

Binnen in het paleis

Hoe aantrekkelijk de buitenkant van het Pena Paleis ook is, je mag de binnenkant niet missen. Als je meegaat met een georganiseerde rondleiding zal de gids je alles vertellen wat je moet weten voor je rondleiding, anders kun je bij de ingang een plattegrond kopen en voor twee euro een audiogids huren.

Oud Hiëronymietenklooster

Dit is het eerste wat je ziet zodra je de centrale kloostergang passeert. Voordat het een winterpaleis werd voor gebruik door Portugese vorsten, was er een klooster in wat nu het Pena Paleis is en dit is een van de weinige overgebleven kamers van dat klooster.

Arabische Zaal

Een van de meest opmerkelijke kamers van de vertrekken van de koningin. Neem alle tijd om de plafonds te bekijken en mis het Triton-raam niet, ontworpen als een allegorie van de schepping van de wereld. Het is een soort half mens, half vis monster en vanaf het Koninginneterras kun je het van dichtbij bekijken.

Ana's Reizigerstip

Vanaf de kassa naar de ingang van het paleis is er een steile klim, je kunt een pendeldienst nemen voor 2-3 euro. Privéauto's mogen niet naar boven rijden.