Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Fado Optredens en Shows

Het bijwonen van een Fado show in Lissabon is waarschijnlijk een van de beste ervaringen die u daar kunt opdoen. Hier leest u hoe en waar u de beste kunt vinden

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Fado Optredens en Shows

Genieten van een Fado show | ©Wikimedia

Monumenten en musea bekijken is belangrijk, maar de traditie en cultuur erachter ontdekken ook. In het geval van Lissabon is de fado het artistieke visitekaartje.

Soorten tickets voor een Fado show

Fado show| ©Ricardo Santos
Fado show| ©Ricardo Santos

Fado is een lied begeleid door gitaren, immaterieel erfgoed van de mensheid. Het is een melancholische muziek die ontstond in de nederige wijken van de Portugese hoofdstad:

Boek tickets voor een fado concert in Lissabon

Fado show

Gevoel en kunst in de fado| ©Alain Rouiller
Gevoel en kunst in de fado| ©Alain Rouiller

Het bijwonen van een fado show hoeft niet onbetaalbaar te zijn. U kunt ervan genieten op een centrale locatie in Lissabon, in de wijk Chiado, en met alle garanties van een kwaliteitsshow. U kunt uw kaartjes online reserveren voor de dag die u wilt (u ontvangt ze in uw e-mail); de shows vinden elke dag plaats, meestal om 19:00 uur, behalve op zondag.

Als u er zeker van wilt zijn dat u uw kaartje krijgt, kunt u het beste vooraf reserveren; zo voorkomt u ook rijen bij de ingang van de show. Wat ziet u in deze 50 minuten durende show? Een paar zangers begeleid door akoestische gitaren, die een melancholische sfeer geven aan een van de meest bijzondere avonden die u in de hoofdstad van Portugal zult beleven.

Deze optie is perfect voor iedereen die niet bekend is met het muzikale genre van de Fado en het op een authentieke manier wil benaderen met alle garanties van het zien van een echte Fado show.

Boek tickets voor een Fado concert in Lissabon

Fado show met diner en avondtour

Wandel 's avonds door de verlichte straten van Lissabon.| ©Susanne Nilsson
Wandel 's avonds door de verlichte straten van Lissabon.| ©Susanne Nilsson

Omdat de fado zelf een attractie is voor de reiziger, combineren veel bedrijven dit soort optredens met andere populaire sightseeingactiviteiten, zoals een traditioneel Portugees diner of een rondleiding langs de meest karakteristieke bezienswaardigheden van Lissabon.

De Lissabon Fado Dinner Tour duurt vier uur en is beschikbaar in het Spaans, Portugees, Engels en Frans. Zodra u de door u gekozen dag heeft geselecteerd, ontvangt u uw boekingsgegevens per e-mail. s Avonds haalt een auto u op bij uw hotel (de prijs van de ervaring omvat ook de transfer terug naar het hotel aan het eind van de dag) samen met een gespecialiseerde gids die u de hele dag zal begeleiden.

Routebeschrijving

 • Het uitkijkpunt van Nossa Senhora do Monte: vanaf hier ziet u de daken van Lissabon met de rivier op de achtergrond. Leg uw camera klaar.
 • Fado-diner en show in een restaurant in Alfama: twee uur lang geniet u van een diner en een show in de wijk waar de Fado-traditie is ontstaan. Vraag uw gids alles wat u wilt weten over deze muziekstijl en aarzel niet om aanbevelingen te vragen voor gerechten voor het diner.
 • Toren van Belem: na het diner gaat de rondleiding verder. Een van de meest representatieve punten van de tour zal de Belem Toren zijn. Deze verdedigingstoren werd gebouwd aan het begin van de 16e eeuw om te dienen als belangrijkste opstapplaats voor zeelieden die zich waagden aan het ontdekken van nieuwe zeeroutes.
 • Hieronymietenklooster: uw gids zal bij deze halte verder vertellen over de rol van Portugal in de ontdekkingen van de Nieuwe Wereld. Het Hiëronymietenklooster werd gebouwd als eerbetoon aan de grootsheid van de ontdekkingen. Het is een voorrecht om het verlicht te zien, maar zorg ervoor dat u het overdag bezoekt.

Deze optie is perfect om u in één middag onder te dompelen in de cultuur van de stad Lissabon, want u combineert de drie pijlers van de stad: de verhalen achter de bezienswaardigheden, de keuken en de populaire dans.

Boek een fado tour met diner in Lissabon

Fado diner show en nachtelijke tour

voor kleine groepen

Geniet van de fado en de Portugese keuken| ©Akihito Fujii
Geniet van de fado en de Portugese keuken| ©Akihito Fujii

Deze optie is perfect om aan de drukte te ontsnappen en te genieten van een rustige en authentieke avond. Als het idee van een volledige tour door de cultuur van Lissabon je aanspreekt, maar je doet het liever in meer privacy, dan is deze optie iets voor jou. Dit pakket bestaat uit een avondtour in Lissabon voor kleine groepen met Fado show en diner.

Dingen die u moet weten voordat u boekt: in de maanden november tot maart is de tour niet beschikbaar op zondag, u moet voor boeking aangeven of u dieetwensen heeft en de tour is niet beschikbaar voor rolstoelgebruikers.

Wat is inbegrepen in deze activiteit

 • Ophalen en afzetten bij het hotel
 • Diner met Fado show
 • Rondleiding door de stad Lissabon bij nacht

Boek een fado tour met diner in Lissabon

Wandeling over de oorsprong van de fado in Lissabon

Wandeling door de populaire wijk Alfama| ©Sonse
Wandeling door de populaire wijk Alfama| ©Sonse

Zoals bij alle kunstuitingen zit er ook achter de fado een geschiedenis en traditie die belangrijk is om te kennen om optimaal van dit lied te kunnen genieten. In Lissabon was de wijk Alfama de geboorteplaats van de fado, omdat hier de zeelieden woonden die deze populaire muziek eeuwen geleden verspreidden. Daarom kunt u tijdens een wandeling door de wijk Alfama nog dichter bij de traditie van de fado komen.

Dit is een rondleiding die tweeënhalf uur duurt en wordt geleid door een plaatselijke gids die niet alleen gespecialiseerd is in de geschiedenis van de stad, maar ook in de gewoonten en de manier van leven van vandaag. U kunt kiezen voor een rondleiding in het Engels of Spaans.

Zodra u uw plaats online reserveert, kunt u kiezen uit verschillende data en tijden voor de rondleiding; u ontvangt per e-mail details over het ontmoetingspunt waar de rondleiding begint. Deze optie is perfect als aanvulling op een Fado show die u gaat bijwonen tijdens uw bezoek aan Lissabon; als u weet waar deze traditie vandaan komt, zult u veel meer genieten van de show.

Route

 • Praça do Comércio: dit is meestal het startpunt van de tour. Het is het meest indrukwekkende plein van Lissabon, maar het heeft geen schaduw behalve aan de zijkanten, dus vergeet niet om water en bescherming tegen de zon mee te nemen, vooral als u deze tour in de zomermaanden doet.
 • De wijk Alfama: dit is het belangrijkste punt van de tour, omdat dit de wijk is waar de fadotraditie is ontstaan. Een paar jaar geleden had Alfama een slechte reputatie omdat het een wijk van misdadigers was, maar tegenwoordig is het een van de meest charmante wijken van de Portugese hoofdstad en een van de weinige die gered is van de aardbeving van 1755 en daarom een deel van zijn oorspronkelijke structuur heeft behouden.
 • St. George's Castle: op een van de heuvels van Alfama ligt dit fort. Naast het adembenemende uitzicht op de Taag heeft het een charmant labyrint van smalle straatjes waar uw gids u doorheen leidt terwijl hij u het verhaal vertelt van de heilige naar wie het kasteel is genoemd.
 • Mirador de Nossa Senhora do Monte: een van de beste uitzichten van Lissabon.
 • Kathedraal van Lissabon: deze 12e-eeuwse kathedraal ligt naast het Nationaal Pantheon van Lissabon, waar veel Portugese culturele persoonlijkheden begraven liggen, waaronder Fado-artiesten.

Enkele plaatsen waar u op eigen gelegenheid Fado shows kunt zien

Fado show in A Severa| ©Conexão Portugal
Fado show in A Severa| ©Conexão Portugal

Als u tijdens uw bezoek aan Lissabon een fado show wilt zien, heeft u meer dan één kans. Elke inwoner zal deze wijken noemen wanneer hij Fado shows aanbeveelt: Alfama, Bairro Alto, Chiado en Mouraria.

Hoewel het raadzaam is vooraf te reserveren als u deze ervaring niet wilt missen, kunt u zich ook laten verrassen door het nachtleven van Lissabon en op zoek gaan naar een show die u op eigen gelegenheid kunt bijwonen. Hoewel de locaties in Lissabon voortdurend veranderen, zijn enkele van de bekendste tavernes en podia waar u fado-optredens kunt bijwonen:

 • Tasca do chico
 • Tasca do Jaime
 • Adega Machado
 • O Faia
 • Fado Club
 • Hoek van Alfama
 • Parreirinha de Alfama
 • A Severa

Hoe werkt het?

Veel van deze gelegenheden zijn gratis toegankelijk, maar in andere moet u entree of een drankje betalen om de voorstelling te zien. Meestal zijn ze open vanaf zeven uur 's avonds, maar u kunt het beste eerst de openingstijden controleren. De meeste artiesten hebben vaste zangers voor het hele seizoen, maar ze kunnen ook sporadische concerten geven.

Probeer altijd naar plaatsen te gaan die een betrouwbare achtergrond hebben om er zeker van te zijn dat u een show van topkwaliteit ziet. Om van de fado te genieten en deze te begrijpen is de artistieke kwaliteit van de artiesten essentieel; laat u niet misleiden door "koopjes", het bijwonen van een fado show is een ervaring die voor elk budget beschikbaar is.

Enkele interessante feiten over de fado-traditie

Fado in A Severa| ©Natalia
Fado in A Severa| ©Natalia

Alle muziekstijlen hebben een traditie en als je die kent, is het normaal om meer te genieten van de artistieke manifestatie zelf. Hier zijn enkele interessante feiten over de fado die u in staat stellen meer te weten te komen over deze kunstvorm:

 • De naam "fado" komt van het Latijnse "fatum" en betekent "lot". Er zijn theorieën die zeggen dat fado, voordat het een muzikaal genre werd, een poëtische tekst was, vergelijkbaar met de traditionele ballades.
 • De fado is ontstaan in Lissabon omdat daar, als havenstad, een multiculturele sfeer heerste die een artistieke bloei bevorderde. Het ontstond in de tavernes van de armste wijken van de Portugese hoofdstad.
 • De beroemdste fadozangeres was Amália Rodrigues. Zij stierf in 1999 en ligt begraven in het Nationaal Pantheon.
 • De thema's van de Fadoliederen zijn vooral droefheid, nostalgie en melancholie, wat tot uiting komt in de toon van het lied.
 • Er zijn verschillende soorten fado, aangezien het genre zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, maar de traditionele fado heeft de stem en de akoestische gitaar als enige instrument.

Boek tickets voor een fado concert in Lissabon

Als je geïnteresseerd bent in het bijwonen van een fado show, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Detail van de Romeinse tempel van Évora| ©Frank Nürnberger
Detail van de Romeinse tempel van Évora| ©Frank Nürnberger

Een live fado optreden bijwonen is slechts een van de vele dingen die u in Lissabon kunt doen. Inmiddels zult u zich gerealiseerd hebben, of in ieder geval aangevoeld hebben, dat de show het resultaat is van een lange traditie die zijn oorsprong vindt in de Portugese hoofdstad. Als uw interesse is gewekt, is de beste manier om meer te weten te komen over de fadotraditie en andere bezienswaardigheden in de stad een rondleiding met een gids te volgen.

In Lissabon zijn honderden plekken te ontdekken en achter elke plek schuilt een verhaal dat niemand u beter kan vertellen dan een plaatselijke gids. In dit artikel over Lissabon-toursheeft u alle informatie die u nodig heeft.

Boek tickets voor een Fado concert in Lissabon