Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Beste dingen om te doen in Lissabon

Het is moeilijk voor Lissabon om geen stempel te drukken op de reiziger: de straten, de cultuur en de smakelijke gastronomie zullen u altijd naar meer doen verlangen. Hier is een lijst van mijn must-see plaatsen in Lissabon.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Lissabon

©Claudio Schwarz

De hoofdstad van Portugal heeft iets speciaals en authentieks dat niet in woorden te beschrijven valt. Lissabon is de daken van Alfama, de cafés van Chiado, de sfeer van Bairro Alto, de gevels van het historische centrum, de tuinen van Belem en de oevers van de rivier de Taag.

1. Rondleiding door de stad

Wandel door de pittoreske straatjes van Lissabon| © Nima Izadi
Wandel door de pittoreske straatjes van Lissabon| © Nima Izadi

Ik zal nooit moe worden te beweren dat de beste manier om een stad te leren kennen is door door haar straten te dwalen en jezelf te verliezen in haar hoekjes en gaatjes. Om deze reden is mijn eerste aanbeveling voor degenen onder u die overwegen naar Lissabon te gaan, een rondleiding door de stad te nemen.

Lissabon heeft veel wijken en elke wijk heeft een eigen karakter en persoonlijkheid, dus als u tijd hebt, raad ik u aan verschillende rondleidingen te volgen door de verschillende wijken van de Portugese hoofdstad. Als u daarentegen weinig tijd hebt of de ervaring op een algemene manier wilt proberen, vindt u ook begeleide wandeltochten langs de belangrijkste plaatsen in Lissabon.

Boek een rondleiding door Lissabon

2. Met de tram de pistes op en af

Tram op een heuvel in Lissabon| ©Lucy-Claire
Tram op een heuvel in Lissabon| ©Lucy-Claire

De gele houten trams die Lissabon doorkruisen zijn op zichzelf al een toeristische attractie, maar ze zijn ook een prima manier om door de stad te reizen. Ze brengen u snel en comfortabel naar de meer afgelegen bezienswaardigheden van wat er in het historische centrum van Lissabon te zien is. Om met de tram te rijden hebt u twee mogelijkheden: u neemt een enkel kaartje voor een enkele reis, zoals bij een gewone bus, of u boekt van tevoren een tramroute.

Het is ook mogelijk om tramkaartjes te combineren met kaartjes voor de toeristenbus, zodat u zich comfortabel door alle delen van de stad kunt verplaatsen. Hier is mijn praktische gids voor de Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen om u te helpen uw reis gemakkelijker te organiseren.

3. Een fado show bijwonen

De kunst van de fado| ©Ricardo Santos
De kunst van de fado| ©Ricardo Santos

Een stad leren kennen betekent ook haar cultuur en tradities leren kennen, en in het geval van Lissabon hoort daar de fado bij. Fado is een melancholisch lied gebaseerd op gevoelens dat ontstond in de arme buurten van Lissabon en dat vandaag de dag nog steeds springlevend is in de Portugese hoofdstad.

Verspreid over de hoofdstad zijn er verschillende locaties waar u kunt genieten van een fadovoorstelling met of zonder diner inbegrepen en ook verschillende pakketten die een fadovoorstelling combineren met een sightseeingtour door Lissabon. Ik raad u aan dit artikel over de beste fado-diners in Lissabon te lezen om een beslissing te nemen.

Boek een kaartje voor een Fado show

4. Bezoek Sintra tijdens een georganiseerde tour

Quinta da Regaleira, Sintra| ©Raja Sen
Quinta da Regaleira, Sintra| ©Raja Sen

Als u na een wandeling door Lissabon denkt dat niets kan tippen aan de schoonheid van de Portugese hoofdstad, wacht dan tot u ziet wat er allemaal te zien is in Sintra. Dit Werelderfgoed staat vol met prachtige paleizen, zoals het Palacio da Pena en het Nationaal Paleis van Sintra, met hun kleurrijke gevels. Sintra bereiken vanuit Lissabon is gemakkelijk en duurt slechts een uurtje, maar als u kunt, raad ik u aan een georganiseerde excursie naar Sintra vanuit Lissabon te boeken, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de details van de reis en het gebied kunt leren kennen met een deskundige gids.

Boek een tour naar Sintra

5. Neem een rondleiding in het Pena Palace

Da Pena Palace, Sintra| ©Mark Lawson
Da Pena Palace, Sintra| ©Mark Lawson

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens een bezoek aan Lissabon ligt niet in Lissabon. Het is het Pena paleis en het is gelegen in Sintra. Als de excursie naar Sintra een "must" is, is het paleis van Pena een andere. U kunt kaartjes kopen of een rondleiding krijgen in het Pena-paleis, maar het belangrijkste is dat u minstens een ochtend uittrekt om alles te bekijken, want het Pena-paleis heeft ook enorme tuinen die een bezoek waard zijn. Als u met kinderen naar Lissabon gaat, zal dit plan hen zeker bekoren, vooral omdat ze zich in de tuinen van het paleis als in een leuk sprookje zullen wanen.

Boek een rondleiding in het Pena paleis

6. Proef de Portugese gastronomie

Geniet van de heerlijke gebakjes van Belem| ©André Luís
Geniet van de heerlijke gebakjes van Belem| ©André Luís

Wilt u Portugal verlaten zonder de meest typische gerechten te hebben geproefd tijdens een gastronomische rondreis door Lissabon? Voor elke zichzelf respecterende reiziger is het proberen van verschillende smaken en texturen onderdeel van de reis en in Lissabon wordt u verwend met keuze. Omdat het een grote stad is, kunt u kiezen uit een groot aantal restaurants (ik raad u aan vooraf te reserveren als u in een bepaald restaurant geïnteresseerd bent).

Er zijn typische specialiteiten van Lissabon die u niet mag missen, met name de kabeljauw, de groene wijn, de francesinha en de beroemde Belem-taarten die u in dit gebied te koop vindt. Anderzijds hebt u ook de mogelijkheid om in Lissabon of omgeving wijn te gaan proeven, wat ook heel typisch is voor de Portugese hoofdstad.

Boek een gastronomische tour door Lissabon

7. Bezoek het Convento da Carmo

Dak van het Convento da Carmo| ©grassrootsgroundswell
Dak van het Convento da Carmo| ©grassrootsgroundswell

Na een paar dagen rondwandelen in de stad zult u al gemerkt hebben dat veel van de gebouwen getroffen zijn door de verschillende aardbevingen die Lissabon in de loop van zijn geschiedenis geteisterd hebben. Dit is het geval met het Convento da Carmo, dat ooit toebehoorde aan de orde der Karmelieten en geen dak heeft.

Deze eigenaardigheid maakt het echter tot een van de favoriete plaatsen van reizigers. Het is gesloten op zondag, maar de rest van de week kunt u het bezoeken van 10 tot 18 uur, en ik verzeker u dat het de moeite waard is, zowel voor de structuur als voor het uitzicht.

8. Feest in de Bairro Alto

Geniet van het nachtleven van Lissabon in Bairro Alto| ©Senhor Estilo
Geniet van het nachtleven van Lissabon in Bairro Alto| ©Senhor Estilo

Het gaat niet alleen om het toerisme en degenen die in de zomer in Lissabon zijn geweest, weten dat maar al te goed. Als u in de buurt van de Bairro Alto verblijft, zal een mensenmenigte op straat u verrassen als u uit eten gaat; muziek, feesten, drinken, vrolijkheid en een glimlach op elke hoek van de smalle, steile straatjes die door deze buurt lopen, zijn de belangrijkste kenmerken van het feest in Lissabon.

Te midden van een bohemienachtige sfeer is de Bairro Alto een hoofdrolspeler in het nachtleven van Lissabon en concentreert zich een veelheid aan pubs en bars waar u ook naar de fado kunt luisteren.

9. Bezoek het Jerónimos Klooster

Jerónimos Klooster| ©balavenise
Jerónimos Klooster| ©balavenise

Bij een bezoek aan de wijk Belem zult u getroffen worden door de structuur van het Jerónimosklooster; aarzel niet om naar binnen te gaan en reserveer, als u kunt, een rondleiding. Het Jeronimosklooster, voltooid in de 16e eeuw in Manuelijnse stijl, wordt beschouwd als werelderfgoed.

10. Bekijk de daken van Lissabon vanaf de uitkijkpunten

Uitzicht op Lissabon vanaf het uitkijkpunt Portas do Sol| ©Shadowgate
Uitzicht op Lissabon vanaf het uitkijkpunt Portas do Sol| ©Shadowgate

Het zou een zonde zijn geweest om de prachtige uitzichtpunten van Lissabon niet in deze lijst op te nemen. De Portugese hoofdstad staat bekend als de Stad van de 7 Heuvels en deze bijnaam verzekert de reiziger van buitengewone uitzichten vanaf verschillende punten van de stad. Hier zijn enkele van de standpunten die u niet mag missen:

  • Uitzichtpunt Portas do Sol: mijn favoriet vanwege de charme van de oranje daken van de Alfama-wijk.
  • Uitkijkpunt van San Pedro de Alcántara: gelegen in de Barrio Alto en met uitzicht op het kasteel van Sint-Joris.
  • Kasteel van Sint-Joris: vanaf de toren van Odysseus hebt u een panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad.
  • Mirador de Gracia: gelegen naast de kerk met dezelfde naam. Ideaal om de zonsondergang te zien.

11. Geniet van de mooiste zonsondergang in de stad met een boottocht op de Taag

Uitzicht op de haven van Lissabon
Uitzicht op de haven van Lissabon

Ja, je leest dat goed. Elke avond vertrekken vanaf de pier verschillende zeilboten om bij zonsondergang over de wateren van de Taag te varen, zodat u kunt genieten van een spectaculaire zonsondergang en een glas wijn in de tussentijd. De waarheid is dat het voor mij een van de beste plannen was die ik tijdens de reis kon maken en het beste van alles is dat het budget dat je nodig hebt niet buitensporig is, aangezien je voor ongeveer 30 euro een cruise op de Taag kunt maken. Ik vertel u alle details in mijn artikel over de beste cruises op de Taag.

Boek een cruise op de Taag

12. Maak een uitstapje naar Fatima of Porto

Porto Sightseeing
Porto Sightseeing

Als u 4 dagen of zelfs 5 dagen langer in Lissabon verblijft, zult u waarschijnlijk ook andere delen van Portugal willen bezoeken. Ik beveel er twee aan: Fatima en Porto. Het is niet moeilijk om van Lissabon naar Fátima en van Lissabon naar Porto te reizen, en u kunt vanuit Lissabon rondleidingen naar Fátima of georganiseerde excursies naar Porto maken.

Wat de bezienswaardigheden in elke plaats betreft, moet u weten dat Fatima een hoofdzakelijk religieuze bestemming is die haar bekendheid dankt aan de verschijning van de Maagd Maria aan drie kleine herdertjes. Wat Porto betreft, dit is de andere grote stad van Lissabon en zelfs veel mensen twijfelen of het beter is om Porto of Lissabon te bezoeken; mijn aanbeveling is natuurlijk om beide te bezoeken.

Boek een tour naar Fátima vanuit Lissabon

Kies de beste datum voor een bezoek aan Lissabon

Vlucht vanaf Lissabon luchthaven
Vlucht vanaf Lissabon luchthaven

De temperaturen in de Portugese hoofdstad maken het mogelijk om Lissabon op elk moment van het jaar te bezoeken; in feite bezoeken veel mensen Lissabon in de winter en in het bijzonder met Kerstmis. Hoewel u zich warm moet aankleden, is de kou perfect te verdragen (meer dan de zomerhitte) en daarom behoren januari, februari, maart, oktober, november en december tot de populairste maanden om Lissabon te bezoeken.

Tot slot vraagt u zich waarschijnlijk af hoeveel dagen u nodig hebt om Lissabon te bezoeken. Naar mijn mening is het ideaal om twee dagen of drie dagen in Lissabon door te brengen, maar als u slechts één dag naar Lissabon gaat, zult u ook kunnen genieten van de belangrijkste punten van een stad die goed te doen is. In het laatste geval moet u er echter voor zorgen dat u uw transfer van de luchthaven naar het centrum van Lissabon van tevoren boekt om tijd te besparen en die toe te voegen aan de uren sightseeing in deze prachtige stad.

Boek uw transfer van de luchthaven naar het centrum van Lissabon